Диамантената Елена Бинева се отказа от личната си мечта заради олимпийската надежда на приятелките си и на България

https://www.24chasa.bg/sport/article/7534982 Диамантената Елена Бинева се отказа от личната си мечта заради олимпийската надежда на приятелките си и на България Диамантената Елена Бинева се отказа от личната си мечта заради олимпийската надежда на приятелките си и на България www.24chasa.bg
СНИМКА: Инстаграм

Грацията пред "24 часа": Първо казах на мама, после на момичета. След това на Илияна Раева - бях много притеснена, че вече няма да съм с отбора, а тя ми каза: "Забранявам ти да излизаш от залата!"

"24 часа" я кани в отбора си за Олимпийските игри в Токио

На 19 г. световната и европейска шампионка по художествена гимнастика Елена Бинева прекрати кариерата си. Оттегли се от националния ансамбъл на България, напусна активния спорт. И още преди да е навършила 20 си понесе кръста. Напусна с татуирано диамантче на пръста си, както и останалите ѝ приятелки от ансамбъла, заради заслуженото прозвище "диамантите", което "24 часа" им даде, още при сформирането им като отбор и преди да започнат да носят куп медали на България и да се превърнат в явление за световната художествена гимнастика. Напусна и с изографисани в душата си пет олимпийски кръга, свързани с общата олимпийска мечта за Токио 2020. Отказа се от личната си мечта, за да не попречи на отборната, на мечтата на България, на мечтата на приятелките си.

От самото начало на кариерата си в националния отбор крехката Ели става пословична с дисциплината и характера си. Претърпява редица травми - счупена ръка, проблеми с костица на лакътя, контузии и на двата крака, контузия в глезена, тежка травма на кръста. Зад лъчезарното ѝ излъчване и нежната усмивка, когато е под светлината на прожекторите по време на състезание, никой освен хората от отбора дори не разбират, че всъщност е прикрита й голама болка, останала напълно скрита, преодоляна с въпросния характер. А след това скрита и зад блясъка на спечелените медали, чиято цена е по-голяма и от тази на 500-каратов диамант. Но кой всъщност би могъл да постави цена на здравето? С мисъл за него си заслужава да вземеш всякакво решение. В случая обаче диамантената Елена разказва, че се оттегля не просто зарази здравето си, но и заради блясъка на бъдещите медали на момичетата от ансамбъла, заради тяхната, общата им олимпийска мечта догодина.

"Направих го само за момичетата от отбора. Исках пътят им да е спокоен и да нямат страх от това, че ще отидем на състезание и мен ще ме заболи толкова много, че няма да мога да превъзмогна болката. Има травми, които мога да блокирам в съзнанието си, че не усещам болка, но специално травмата в кръста не е от тях", разказа Елена Бинева. И докато печелеше медали с ансамбъла, тя имаше проблеми и с двата крака. Единият дори вероятно ще бъде опериран след решението ѝ, макар че това бе от болките, които тя блокираше. Успя да оправи и проблемите в лакътя. Но неистовите болки в кръста я накараха да си понесе кръста на крехка възраст. "Този проблем всъщност е от 5-6 години. Преди беше малък. Наложи се да почивам 6 месеца, след което се завърнах. Но явно натоварванията в последните години са дошли в повече и стана не просто нетърпимо, но и невъзможно. Невъзможно да бъда сигурна, че няма да се случи нещо в най-важния момент за отбора", продължи Елена пред "24 часа".

На златното за момичетата ни световно първенство миналата година й било най-тежко. Ели играла с корсет, прикрит под трикото. "Беше ми трудно да се движа", разкрива тя.

След този много тежък момент тя отново трябва да спре, за да се възстановява. Мястото и в ансамбъла зае Ерика Зафирова. Но Елена Бинева не просто остава част от състава, не просто става най-голям фен, но стига и до заключението, че този път би помогнала най-много, ако не играе. И макар решението да бе обявено в края на юни, Ели го е взела още в началото на годината.

"Първо казах на майка ми. После на момичетата. След това на госпожа Раева. Много се притеснявах - най-вече, че няма да съм повече с момичетата. Но след като съобщих на госпожа Раева, тя ми каза нещо, което не мога да забравя: "Забранявам ти да излизаш от залата!" Бях толкова притеснена, че ще се разделя с момичетата, но заедно с другите емоционални думи и съвети, заедно с приемането на решението ми получих и тази забрана, която ме накара дори в този момент да бъда истински щастлива", продължи разказа си пред "24 часа" Елена Бинева.

"Мислех, че като отложа официалното обявяване пред всички, ще ми е по-лесно да го приема, но всъщност пак се получи толкова емоционално - получих толкова съобщения от непознати хора. Нямаше как да не се разплача от цялата тази емоция", продължи откровените си думи Ели Бинева.

"24 часа" я кани в отбора си за Олимпийските игри в Токио!

Човек, който е способен да загърби собствената си най-голяма мечта, за да стане тя по-възможна за приятелите му, всъщност е постигнал много повече в живота. И Елена Бинева ще сбъдне дори и мечтата си да бъде част и от Олимпийските игри в Токио, а надяваме се и от успехите на диамантените момичета. От сега "24 часа" покани Ели да бъде част от отбора, който ще отразява изявите на националките ни по художествена гимнастика на игрите в Япония догодина. Така и оценките за изпълнение и трудност на статиите за българските грации на Олимпийските игри ще се доближават до максималните - нещо, което напълно отговаря и на нашите разбирания, и на амбициите на Елена Бинева - и в залата, и в живота.

Ето как ви я представихме през януари 2017 г. - тогава, когато "24 часа" кръсти момичетата от новия ансамбъл "диамантите".

Елена Бинева: Мис Дисциплина

“Изключително дисциплинирана. По този показател е като Християна Тодорова. Почти не говори. Каквото и да ѝ кажеш – просто мълчи и го прави. Веднъж на тренировка ми се стори, че е напълняла. Казах ѝ го. Тя отвърна: “Така е, госпожо.” Веднага е отишла на диетолог. Оказало се, че някои храни не ѝ се отразяват добре. Седмица по-късно отивам на тренировка и не мога да я позная. Това беше декември. Оттогава е в перфектна форма. Толкова е отговорна и дисциплинирана. Отдадена на работата и посветена изцяло. Тя е най-затворена в себе си, но притежава невероятно чувство за хумор. Това беше друга приятна изненада. Както си стоеше тихичко, когато се измайтапих, веднага отвърна подобаващо и ме разсмя от сърце. Оттогава обичам да си я бъзикам. Чувството ѝ за хумор е пленяващо.”

Елена Бинева е родена на 18 септември 1999 г. в София. Започва да тренира на 3 г. в “Левски Триадица” с треньор Мария Кънчева. На 6 г. се премества в “Левски” при Мариана Василева, а след това при Бранимира Маркова. От 2017 г. е състезател на “Левски-Илиана”. Има множество отличия като индивидуална състезателка. Печели златни медали с ансамбъла за девойки по време на световната купа в Италия и на “Саникс Къп” в Япония. Преди да влезе в диамантения ансамбъл за жени най-големият ѝ успех е сребърният медал с ансамбъла за девойки от вторите младежки олимпийски игри в Нанджин. Обича да чете, да ходи на кино и да се разхожда в парка. С удоволствие слуша Майкъл Джексън и Уил Ай Ем.

Сега се оттегля като световна и европейска шампионка с ансамбъла за жени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Пеле през 2016 г. СНИМКА: Ройтерс

50 години, откакто Пеле вкара 1000-я си гол (Видео)

На 19 ноември 1969 г. футболът се промени завинаги с постижение, считано за немислимо. То звучи като такова и днес. В този ден великият бразилски виртуоз Пеле вкара гол №1000 в епохалната си кариера. Много по-рано той вече бе наречен Крал на футбола, но това е мигът, който сякаш разделя играта на "преди" и "след"

Шефовете на волейбола: Всеки клуб, на който е оказван натиск, да сигнализира прокуратурата

Шефовете на волейбола: Всеки клуб, на който е оказван натиск, да сигнализира прокуратурата

В открито писмо до медиите обявилият се за Инициативен комитет за промени в българския волейбол твърди, че върху волейболни клубове се оказва натиск преди Общото събрание, насрочено за 20 декември 2019 година. БФволейбол заявява категорично, че това са голословни твърдения, хвърлени в публичното пространство,

Снимка: Мария Яковчева

Григор избира от списък с треньори

Григор Димитров още търси нов треньор и вече има списък, от който ще избира. Това каза мениджърът Георги Стоименов за Tenniskafe.  Най-добрият български тенисист направи много силен финал на сезона без треньор, но поддържа контакти с легендата Андре Агаси. Димитров ще покани отбора ни за предстоящия отборен турнир ATP cup по-рано в Австралия

Подобрение в развитието показват резултатите от лагера за деца с ментални проблеми „Вие сте част от нас“

Подобрение в развитието показват резултатите от лагера за деца с ментални проблеми „Вие сте част от нас“

Значително подобрение в развитието показват резултатите от изследванията, направени по време на петото издание на международния лагер за деца и младежи с ментални проблеми "Вие сте част от нас" в Атина (Гърция). В лагера участваха 25 деца и младежи, а инициатор и водеща организация е Федерация Адаптирана Физическа Активност Балкани и Черноморска

Спорт по тв днес: футбол, волейбол, баскетбол, хокей на лед, кърлинг

Спорт по тв днес: футбол, волейбол, баскетбол, хокей на лед, кърлинг

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Ерлинг Браут Холанд вдига често победоносно ръка през този сезон. Снимки: Ройтерс

Новата голова машина на Европа спи с 5 топки на 19 г. (Снимки)

Tой прави фурор в дебютните си мачове в Шампионската лига. Името му е Ерлинг Браут Холанд. Невероятно резултатният и самоуверен норвежец е атракцията на стигналия най-накрая до най-авторитетния клубен турнир австрийски “РБ Залцбург”. След 3 месеца от началото на сезона въпросът вече е само един - колко дълго 19-годишният нападател ще продължи

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

"Юнайтед" очаква големи загуби заради липсата на Шампионска лига

"Юнайтед" очаква големи загуби заради липсата на Шампионска лига

Този сезон Шампионската лига преминава без участието на "Манчестър юнайтед", като в клуба очакват това да се отрази отрицателно върху финансовите резултати в края на сезона. Прогнозата за приходите е в границата от 560 до 580 милиона паунда, като за сравнение сумата в отчета към 30 юни 2019 г. беше рекордните 627 милиона.

Ивелин Попов, Георги Терзиев, Георги Костадинов, голмайсторът Васил Божиков и Марселиньо се радват след попадението във вратата на Чехия.  СНИМКИ: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Първа победа в историята над Чехия

Победата с 1:0 на “българската футболна дата” 17 ноември всъщност е историческа - първа за България над Чехия от разделянето на Чехословакия до днес. От 6 изиграни мача преди това българският национален отбор бе спечелил една- единствена точка и бе отбелязала едва два гола при пет поражения и едно равенство.

Новак Джокович

Джокович: Липсваше ми да играя за Сърбия

Световният номер 2 Новак Джокович заяви, че чака с нетърпение мачовете от новия формат на Купа Дейвис, които започват днес в Мадрид. За първи път тази година отборното първенство ще се проведе в рамките на една седмица с групова фаза и елиминации и участието на 18 държави. Джокович, който спечели турнира със Сърбия през 2010-та година,

Кралев: Ако някой е тормозен във волейбола, да алармира Министерството на младежта и спорта

Кралев: Ако някой е тормозен във волейбола, да алармира Министерството на младежта и спорта

Спортният министър Красен Кралев използва личния си профил във Фейсбук, за да сподели позицията си относно ситуацията в българския волейбол в момента. По-рано днес Инициативният комитет, който иска промени и смяна на президента на федерацията Данчо Лазаров, разпространи отворено писмо, в което пише, че от централата оказват натиск на малките

СНИМКИ: Български олимпийски комитет

Българите се завърнаха с огромна купа от олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим

С огромна купа за четвърто място в крайното отборно класиране се завърнаха българските щангисти от олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу. В турския град Газиантеп Божидар Андреев грабна златото в кат. 81 кг, Стилян Гроздев триумфира в кат. 67 кг, а Даниела Пандова и Мая Иванова спечелиха бронзови отличия съответно в кат

Михаил Касабов

Изпълкомът се събира на 28 ноември

Изпълкомът на БФС ще се събере на заседание на 28 ноември. Срещата е с начален час 15:00 часа. Както "24 часа" писа, тогава футболните шефове ще насрочат дата за извънредния конгрес на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber