Армен и Едмонд Назарян: Арменците признаваме само златото. Ще върнем олимпийското в семейството

https://www.24chasa.bg/sport/article/7172402 Армен и Едмонд Назарян: Арменците признаваме само златото. Ще върнем олимпийското в семейството Армен и Едмонд Назарян: Арменците признаваме само златото. Ще върнем олимпийското в семейството www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симеонов

Армен Людвигович Назарян е роден на 9 март 1974 година в град Масис. Започва да се занимава с борба още на 8 години под ръководството на Роберт Нерсесян.

За Армения става олимпийски шампион на игрите в Атланта през 1996 година. Печели два златни медала от европейските първенства през 1994 и 1995 г., както и сребърен от 1996 г. Втори е на световните първенства през 1993 и 1995 г.

През 1997 година получава българско гражданство с указ на президента Петър Стоянов. За България е олимпийски шампион от игрите в Сидни през 2000 г., както и бронзов медалист от 2004 г. Световен шампион за 2002, 2003 и 2005 г., както и бронзов медалист от 1997, 1998 и 1999 г. Златен медалист от европейските през 1998, 1999, 2002 и 2003 г., и сребърен от 2000 и 2008 г.

Армен Назарян е двукратен носител на пояса на турнира “Никола Петров”. Борец №1 на света за 1998 и 2003 г. в класическия стил. Приет в Залата на славата на световната борба.

След края на кариерата си става треньор и в момента води националния тим при класиците, който пое през 2012 г. №1 на България след наставниците за 2013 г.

Женен е за актрисата Инга. Имат двама синове - Едмонд (роден през 2002 г.) и  Гриша (2005 г.), както и дъщеричка Инеса (2007 г).

През тази година Едмонд стана европейски шампион за кадети на първенството в Скопие, взе бронз на световното и младежката олимпиада в Буенос Айрес.

- Защо реши да направиш от сина си борец?

Армен: Защото е същият като мен. Много палав, прави много бели. Навремето заради това моите родители ме пратиха в залата. Защото енергията трябва да се изразходва някъде, за да не падне къщата. И заради това първо почна с футбол, след това гимнастика, след това плуване и накрая борба. Всъщност за борбата дори не ме е питал. Сам се оказа в залата. След това трябваше да свикна, че той вече тренира.

- Кога започна да се бориш?

Едмонд: На 10 години. Вкъщи има един куп записи на схватките на татко. Започнах да ги гледам. И постепенно се запалих и реших да се пробвам. Дойдох в залата. Пробвах една хватка, друга. Започна да ми харесва, получиха ми се състезанията. И така останах в залата.

- Всички искат да станат футболисти.

Е.: Футбола продължавам да го обичам. Но да го играя. Тренировките ми бяха малко скучни. Заради това потърсих нещо по-различно. Борбата ми харесва като професионален спорт. В който мога да се развивам и да се опитам да стана един от най-добрите. И заради това започнах да ходя на борба целеустремено, целенасочено. За да печеля медали от големи първенства.

А.: Той винаги се е борил. И на улицата, и в детската градина, в училище. Заради това решихме, че е по-добре да влезе в залата, отколкото да продължи да се бори на улицата.

Още от малък го научих на някои хватки. И започнаха проблемите. В детската градина учителката ме вика. Защото разбрал, не разбрал, раменното хвърляне и го приложил на всички деца. И стана голям проблем. Учителката направо ми заяви, че там не е зала за борба, да го водя на тренировки. Асфалт, паркет, а той с раменно. Децата няма как да се защитят. Сега съм спокоен, че тренира и не се занимава с глупости.

- А как прие ситуацията съпругата ти?

А.: Тя много - много не искаше още борци в семейството. Защото това означава нови лагери, нови отсъствия. Мен и без това ме нямаше цял живот. Първо като състезател, сега като треньор. Но тя в крайна сметка нямаше думата. Решението взех аз. След като детето иска да се бори, иска да спортува, няма как да бъде спряно. А при него всичко идва отвътре. Жилав, буен. Няма спирка.

- Майка ти много ли ти се кара, като разбра, че тренираш борба?

Е: За борба никога не ми се е карала. Тя не обича да гледа, когато се боря. Защото се притеснява. Иначе много ме подкрепя. Всъщност дори се радва, защото вижда, че откакто започнах да тренирам, вече съм по-дисциплиниран. Имам и по-добри оценки. Защото ми се е карала единствено за оценките и когато направя някоя беля в училище.

- Толкова ли си бил буен?

Е.: Като малък наистина бях много палав.

А.: Това дете никога не е имало страх. Завираше се под колите, бягаше от къщи. Влизаше сам в сауната. Неудържим. Не го беше страх от кучетата на улицата. Видеше ли дете, започваше да се бори. Тогава разбрах, че ще стане като мен. А сега излиза, че ще ме задмине. На майка му бе много трудно в този цирк, особено като мен ме няма. Но издържа.

- Кой ти е любимия борец, но без Армен Назарян?

Тук се намесва известният треньор и бивш национал Мишо Дуков, който е в залата до нас. “Без да правиш провокации, ей. Момчето си е на Армен, няма на кого другиго да подражава. Той едва ходеше, когато за първи път дойде с Армен в залата. Винаги беше с него. Може да е обичал футбола, но борбата му е в сърцето”, категоричен е той.

Е.: Е, без татко наистина е труден въпрос. Александър Карелин. Роман Власов. Обичам повече борци, които правят хватки. Не се защитават постоянно. Правят повече борба за публиката. Атракция.

А.: Важното е да не спираш, да се бориш докрай. Аз съм му ходил само на едно състезание, на европейското, и трудно ще повторя. Няма такова напрежение. Сърцето ми изхвърчаше на всеки един мач. Но тогава показа, че е научил най-важното. Да се спира. Мачът приключва, когато съдията даде край, не преди това. Хвана се с един грузинец и му взе четири точки в последната секунда. Той не се предава, той се бори до последно. Това е най-доброто му качество. Сигурен съм, че докато стане на 26 години, той ще направи много за България. Ще спечели доста медали.

- Какво ти е най-трудното в борбата? Имаш ли любима хватка?

Е.: Най-трудното е да се свалят килограми. Това лято ми се наложи по принуда. Защото взех квотата в категория до 45 килограма за олимпиадата. А аз раста и доста трябваше да се изпотя, за да се върна в категорията. Иначе много харесвам раменното хвърляне. Сега работя над него. Нещо не ми се получаваше до момента, но ще го овладея.

- А защо не избра свободната борба?

Е.: Защото като видях, че баща ми е класик, реших да бъда като него.

И тук отново се намесва Мишо Дуков. “Пак провокираш. Борбата е една”, категоричен е той.

А.: Всъщност аз първо започнах свободна борба. След това се преместих в класическата. И той така стартира.

Е.: Класическата много ме кефи. Има повече хватки. Защото в свободната има много блокажи. В класическата има доста по-атрактивни хватки. Красота.

А.: В борбата няма значение дали е свободна или класическа. Важното е да продължиш докрай. И в свободния стил за 2 секунди се обръщат срещи. Не трябва да се спира. Същото се отнася и до жените. Не е ли свирил съдията, значи не си загубил. Това е най-големият ни проблем в момента. Мислиш, че вече си победил, а може да загубиш в последната секунда. Не трябва да се отпускаш. Трябва да си концентриран до последно. Трябва да се държиш като победител до последно, да владееш ситуацията.

- Виждал ли си баща си на състезание?

Е.: Не. Не си спомням поне. На тренировки съм виждал как се бори, но на състезание не си спомням. Бил съм прекалено малък. Но у дома има куп дискове, които гледаме с брат ми. Гледал съм в интернет срещите му, виждам как му се получават хватките. И се старая и аз да ги направя.

- Можеш ли да забиваш съперника с главата надолу, както той направи с корееца на олимпиадата в Сидни? И цялата зала онемя.

Е.: Сега работя и по тази хватка.

А.: Тогава нямаше как да постъпя по друг начин. Кореецът бе два пъти световен шампион, но още не се бях борил с него. Срещах се с казаха, с него не се бях борил. Знаех, че трябва да го бия с много, защото всички очакваха той да е фаворит. Но не му дадох шанс и го туширах пред очите на всичките му шефове.

- Докъде може да стигне Едмонд?

А.: Много нагоре. Виждам го на 18 да се бори при мъжете като мен. Защото и сега се хваща с тях. Първите му медали да са на 19 и да не спира.

Е.: Аз се виждам на най-високото стъпало на стълбичката на олимпиада. Ще направя всичко възможно, за да върна златото в семейството.

А.: Ние, арменците, сме златари. Друго освен златото не признаваме.

Е.: Брат ми Гриша също се брои Назарян, той също се бори. Ще продължим династията.

А.: Гриша има дух, още му липсват качества и техника. Има много да работи, за да постигне нивото на брат си. Но като характер е невероятен.

- А сестра ти не става ли за борба?

Е.: Не, не, не. Тя е момиче.

А.: Стига толкова, че майка му ще ни изгони от дома. Нека има кой да и прави компания, докато ние сме по състезания и лагери. До момента няма интерес. Със сигурност ще спортува нещо, но най-вероятно за здраве. Тя е по-артистична, като мама.

- На кого кръсти децата?

А.: На граф Монте Кристо, Едмонд Дантес. Вторият ми син е на човека, заради когото станах българин и ми е като втори баща - Гриша Ганчев. Това, което е направил за мен и семейството ми и за българската борба няма да бъде забравено. Дъщеря ми е кръстена на майка си.

Когато се роди Едмонд, скрих пъпа му под тепиха. За да стане борец. И така го орисах. Нямаше как да стане по друг начин. Още не знаеше да плува, а се хвърли в дълбокото. Той винаги е бил така. Първо действа, после се учи.

Така беше и с тренировките. Първо го каних в залата, той не искаше да стъпи. След това го гледам, чака трамвая, отива на “Славия” да тренира.

Дори не ми каза, че е започнал тренировки. Бях на състезание и като се прибрах, гледаше хватки по телевизията. Иначе компютърната игра не му излизаше от ръцете. Тогава разбрах, че нещо мъти.

Е.: Когато той ме водеше да тренирам, само се лигавех. Знаеше, че се лигавя. След това въобще не съм му казвал. Отидох сам.

А.: Честно казано, за мен най-важното е, че спортува. Защото на неговата възраст децата започват компютрите, да пушат, да пият. Не ме интересува дали ще стане голям шампион. Това зависи от треньорите, от вътрешната му дисциплина. За мен най-важното е децата да спортуват и да не се занимават с другите неща. Е, той спортува, а тази година има и три медала - световен, европейски и олимпийски. Стана първи на балканиадата, а там бяха 30 държави. Вече ще започне сам да пътува, няма да го спрем. Но подготовката в Кавказ - Грузия, Армения. Защото там се борят със сърце.

- Освен борбата какво обичаш да правиш?

А.: Много обича шахмата. Играем постоянно. За тренировка. Да вземаш бързи решения. С още четири-пет момчета постоянно играем.

Е.: Да ритам футбол. Всяка събота правя поход на Витоша. Нормалните неща.

- Армен, ти ли си първият борец в семейстмвото?

А.: Не, големият ми брат, неговият чичо. Той тренираше вече свободна борба. И тогава дойде за треньор един голям състезател, два пъти европейски шампион. И батко ме заведе в залата. Влизам, той ме оглежда и ме пита колко съм килограма. Отвърнах 22-23. И след 2 дни ме прати на състезание в категория до 26 килограма. Колкото съм научил, толкова. Станах първи. След това ме вдигна до 29 килограма. И там ги надвих. И треньорът ми каза, че ще стана голям борец. 2 пъти европейски шампион. Е, малко надминах очакванията му, станах два пъти олимпийски.

- Ти ще успееш ли да станеш трикратен олимпийски шампион, защото баща ти го порязаха доста в Атина.

Е.: Охо. Трудно. Ще се постарая. Първата ми цел е да стана един път.

След това, нали знаеш, че борците са постояно гладни заради свалянето на килограми. Ще дойде ред на втори, трети.

А.: Не ме прецакаха само мен, а нали си спомняш какво се случи с Данчо Йовчев там? Моето дори не беше толкова грубо. А за Едмонд важното е да е жив и здрав, да няма травми, да учи прилежно и те успехите сами ще дойдат.

- А с гаджетата как си?

Е.: Нямам.

А.: Сега не му е времето. Сега е важна борбата. И за тях ще има време.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Ивет Лалова след успеха в Мадрид: Явно градът е късметлийски за мен!

Ивет Лалова благодари чрез с видеообръщение за подкрепата в Мадрид, където българката взе квоти за олимпиадата в Токио през 2020 година и за световното първенство в Катар тази есен, предава Би Ти Ви.  "Здравейте от Мадрид! Един емблематичен и явно много късметлийски град за мен, където вчера вечерта бягах за олимпийската квота на 100 м и норматива

Ивет Лалова взе квоти за олимпиадата и за световното първенство

Ивет Лалова-Колио покри два норматива в спринта на 100 м на турнира по лека атлетика в Мадрид за участие на лятната олимпиада в Япония догодина и на световното първенство в Катар тази есен. В полуфиналите тя финишира за 11,17 сек. и така взе квота за шампионата на планетата в Доха. След това на финала Лалова завърши втора с време 11,08 сек.

Спорт по тв днес: Григор стартира на US Open, волейболистките срещу Турция на Евро 2019, футбол от България и Италия, тото и колоездене

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Венци Стефанов за съдията Апостолов: Срам е за българския футбол и парламент!

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов избухна след края на мача с "Лудогорец". “Белите” изтръгнаха 0:0 в Разград, но двубоят ще бъде запомнен със скандалния червен картон на Антонис Стергиакис. Гръцкият вратар беше изгонен от рефера Стефан Апостолов за игра с бедро извън наказателното си поле. "Този съдия е срам за българския футбол и за

Джакпотите оцеляха, 9 200 000 лева за четвъртък

След тегленето на печелившите числа в 68-ия тираж на числовите игри на Български спортен тотализатор, джакпотите в тях продължават да нарастват. За следващия тираж в четвъртък печалбите ще достигнат общо 9 200 000 лева. Джакпотът в играта 6/49 ще бъде 5 350 000 лева. За играта 6/42 джакпотът ще е 585 000 лева

Уволниха Стойчо Стоев от "Лудогорец"!

Изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев хвърли бомбата след нулевото равенство със "Славия" - старши-треньорът Стойчо Стоев е уволнен заради незадоволителни резултати.  Няма решение кой ще го замести, засега функциите му поема помощик-треньорът Станислав Генчев. Смяната идва в навечерието на реванша с "Марибор" в Словения в плейофите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Спорт

Депутат "подпря" "Лудогорец" със скандално изгонване на славист (Обновена)

Депутатът Стефон Апостолов скандално "подпря" "Лудогорец" в късния неделен мач в Първа лига срещу "Славия". В края на първата част той изгони вратаря на "белите" Антонис Стериакис за несъществуваща игра с ръка извън наказателното поле. Ситуацията дори не бе спорна и решението бе необяснимо. Положението налива вода в мелницата на ВАР-адептите,

Хубчев: Аз най-много искам да има нов в “Левски”

Старши треньорът на “Левски” Петър Хубчев реагира с многозначителна усмивка на въпрос има ли шанс в отбора да бъде привлечен нов футболист. “Аз най-много го искам. Повече от вас го искам със сигурност”, заяви Хубчев след победата с 1:0 над “Локомотив” (Пловдив) в мач от 7-ия кръг на българското първенство.

Волейболистките започнаха силно срещу световния шампион, но загубиха на Евро 2019

България показа, че може да се опъне на световния шампион в женския волейбол Сърбия, но въпреки това загуби и втория си мач от европейското първенство. В Анкара момичетата на селекционера Иван Петков се разправиха със западната ни съседка в първия гейм. След това обаче националките паднаха с 1:3 (25:16, 21:25, 20:25, 16:25).

Шеф на кану-каяка: Кодинов изненада всички. Заслужен голям успех!

“Спечеленият сребърен медал на световното първенство при мъжете е голям успех за Ангел Кодинов и българския кану-каяк, заслужен успех за Ангел. Той изненада всички с представянето си. Ако трябва да съм честна, изненада много приятно и нас. Самото му влизане във финал А на 500 м едноместно кану беше много добро постижение и реално очаквахме

Анев изпусна медал на световното, 5-и е в преследването

Красимир Анев изпусна да спечели медал от световното първенство по летен биатлон. На олимпийския комплекс “Раубичи” край Минск 32-годишният българин потегли 6-и в преследването на 10 км. В първите 2 стрелби Анев направи 3 грешки. В следващите 2 обаче свали всички мишени. В последната контрола преди финала, която бе на 9,1 км,

Гълъбинов стартира с гол и асистенция сезона в Италия (Видео)

Българският нападател Андрей Гълъбинов стартира чудесно в италианската серия “Б”. Юношата на ЦСКА имаше основен принос за победата на “Специя” с 3:0 като гост на “Читадела”. Гълъбинов асистира за първото попадение на Рики в 48-ата мин. Малко след това нашият футболист покачи резултата на 2:0 за “Специя”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber