Войници с автомати одържавяват стадион "Българска армия"

https://www.24chasa.bg/sport/article/5997897 Войници с автомати одържавяват стадион "Българска армия" Войници с автомати одържавяват стадион "Българска армия" www.24chasa.bg
Така изглежда стадиона, когато бил постороен.

Сагата с имотите на ЦСКА продължава с пълна сила от 10 ноември насам. Последно правителството ги прати като апортна вноска към “Национална спортна база”, чийто принципал е министерството на спорта. Но точно как стадионът става държавен, е отдавна забравен факт.

“На следващия ден от обединението отидохме на стадиона си. Там войници с автомати не ни пуснаха да влезем. И всичко приключи”, свидетелства играчът на “Чавдар” Асен Павлов в своите спомени, които публикува веднага след промените.
Той съвсем не е случаен човек. Това е синът на комунистическия регент на цар Симеон II
Тодор Павлов. Бъдещ член на ЦК на БКП, председател на БАН и народен представител. Завършва образованието си в Москва, като става професор по диалектически материализъм.

Нотариалният акт за терена.
Нотариалният акт за терена.

Самият Асен Павлов е един от най-добрите ни футболисти, като дълги години е един от основните играчи на “Шипка”. По-късно е шеф на федерацията по хокей, както и деятел на БСФС.

Протоколът за обединението на няколко клуба в
Протоколът за обединението на няколко клуба в "Чавдар".

Споменът е от 6 май 1948 г. ден, след като “Чавдар” се слива със “Септември”, за да се появи “Септември при ЦДВ”, предшественикът на ЦСКА. Дори в този момент и стадионът носи името на легендарния партизански отряд.

“Това бе най-голямата ни грешка. Обединението със “Септември”. Така се затриха корените окончателно корените на АС-23 и “Шипка”, продължава в книгата си Асен Павлов.

Той е един от представителите на “Шипка”, който на 9 ноември 1944 г. подписва протокола за сливането на АС-23, “Спартак” (кв. “Подуяне”) и неговия отбор, в който пише:

Днес, 9 ноемврий 1944 г., в София представители на временните ръководства на клубовете АС-23, “Спартак” и “Шипка-Победа”, вдъхновени от желание за създаване на условия за истинско народно масово спортуване и за изграждане на една мощна универсална спортна организация, годна да приведе на дело новите идеи на Централния Спортен съвет, единодушно решиха в съвместно заседание:

ТРИТЕ ГОРЕИЗБРОЕНИ КЛУБОВЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ В ЕДИН КЛУБ ПОД СЛАВНОТО ИМЕ “ЧАВДАР”, СИМВОЛ НА НАРОДНАТА БОРБА ЗА СВОБОДА.

За временен управителен съвет на новообединения клуб “ЧАВДАР” бяха представени и приети:

1. От АС-23: генерал-майор Владимир Стойчев, Владимир Димитров, Любен Дойчев, Асен Нейков, Иван Башев, Жак Бенбасат, Симо Симов.

2. От “Спартак”: Александър Белчев, Васил Цветков, Васил Божилов, Делчо Чолаков, Бойко Христов, Никола Делев, Никола Лешаров.

3. От “Шипка-Победа”: Тодор Футеков, Асен Павлов, Тодор Конов, Никола Найденов, Б. Николов, Христо Атанасов, Крум Петков.

Следват подписите на Владимир Димитров, Любен Дойчев, Иван Башев, Александър Белчев, Васил Цветков, Асен Павлов, Тодор Футеков и Тодор Конов.

Преди това има сливане на “Шипка” с “Победа” (кв. “Орландовци”) на 12 октомври 1944 г. Ден преди това в “Спартак” влизат “Цар Борис III” (София), “Аспарух” (София), “Диана” (кв. “Слатина”), “Омуртаг” (кв. “Подуяне”), “Шипка” (кв. “Подуяне”), “Оборище” (кв. “Подуяне”), “Княз Кирил” - секция на “Плиска” (кв. “Слатина”) и “Левски” - секция на “Спортист” (София, кв. “Хаджи Димитър”).

На 27 ноември 1946 г. “Чавдар” се обединява с туристическо дружество “Орлово гнездо” под името народно дружество за гимнастика, спорт и туризъм “Чавдар”. На 26 януари 1947 г. става спортен клуб към Профсъюза на военните в България, а на 15 февруари 1948 г. се обединява с физкултурния колектив към Централен дом на войската - София, под името ЦДВ (София) до следващото на 5 май същата година, когато става “Септември при ЦДВ”.

Стадионът от ръцете на АС-23 преминава в тези на “Чавдар”, взема неговото име и се ползва от отбора в няколко първенства. След това по начина, описан от Асен Павлов, минава към военното министерство и държавата. Така е до 2005 г., когато е прехвърлен на министерството на спорта.

Но всъщност тогава военните получават напълно готов стадион с 15 000 места, писта, съблекални и дори козирка, която липсва по някои от днешните съоръжения.
Всичко това е работа на стотици часове доброволен труд и дарения от членовете на ОСК “Слава”, който на 28 октомври 1923 г. се обединява с “Атлетик”, за да сформира АС-23.
Столична община издава нотариален акт за мястото на 27 януари 1925 г. В него изрично е написано, че земята се дава за вечни времена, ако там стане стадион. И клубът има изрична забрана да го залага или продава под никакъв претекст. Но след идването на комунистическата власт подобни неща губят смисъл.

И на 27 септември същата година започва строителството, което е завършено през 1938 г. До 1943 г. вече има трибуни, писта за лека атлетика, административна сграда и всички екстри. В изграждането няма вложен и лев от държавата. Всичко идва от дарения и доброволен труд.

През 1965 г. този стадион е разрушен, за да може да се построи нов за ЦСКА по проект на арх. Антон Каравелов и арх. Симеон Иванов. През 1967 г. строежът завършва. Името му е “Народна армия”.

Стадионът е основно реконструиран през 1982 г., когато му е поставено и електрическо осветление.

Така идва 10 ноември и това е единственият стадион, който остава във владение на държавата. Води се към министерството на отбраната.
Така остава до 2005 г., когато е даден на министерството на спорта заедно с базата в Панчарево и школата на 4-и километър. След това детско-юношеската школа се закрива и на нейно място е построена “Арена Армеец”.

Цар Борис III отказва

ноталиален акт на "Левски"

С историята на “Българска армия” е свързан и друг любопитен момент. “Атлетик” е един от първите отбори, които получават от общината място за стадион. Той се намира до езерото “Ариана” в Борисовата градина, като актът за него е от 1919 г. Той е на името на “Клуб Футбол”, който през същата година се обединява с “Атлетик”.

“Клуб Футбол” е един от първите отбори в България, като е бил наричан “Матинката” по прякора на лидера си Матинчев.

За около година мястото е почистено, подравнено и почти готово за ползване, когато общината го отнема и го дава на “Левски”. “Атлетик” е пратен на улица “Оборище” където е имало царски конюшни. От там го местят заради строителството на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски”.

Има обаче условие, че “Левски” трябва да плати компенсация от 40 000 златни лева на “Атлетик” за подобренията, които са направени. Това така и не се случва. Следва дълго дело, като накрая е изваден и изпълнителен лист, но “сините” не го изпълняват. Заради дълга лично цар Борис III се разпорежда “Левски” да не получи нотариален акт.
Игрището се ползва до края на 40-те години на миналия век, когато започва изграждането на стадион “Васил Левски” върху съвсем малка част от него и стадион “Юнак”, който до този момент е национален. На “Левски” се строи нов терен, където сега е “Георги Аспарухов”.

Мястото на “Българска армия” е исторически свързано с българския футбол. Навремето там е била местността Пустинята. Точно там е първият мач у нас, когато футболът е представен от ученици в истанбулския лицей “Галата сарай”, начело със Сава Киров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Футбол

България срещу Гибралтар на 11 ноември в София

България срещу Гибралтар на 11 ноември в София

Мъжкият национален отбор на България ще приеме Гибралтар в официална контрола на 11 ноември от 19q30 ч. на националния стадион „Васил Левски“, съобщава официалният сайт на БФС. Срещата ще бъде първа между двете държави на международно ниво. Четири дни по-късно нашите играят с Финландия в София, а последният им мач за годината е гостуването на

7 в "Славия" с коронавирус, тестове решават ще има ли мач с "Ботев"

7 в "Славия" с коронавирус, тестове решават ще има ли мач с "Ботев"

Общо 7 футболисти, треньори или служители на "Славия" са с положителен тест за коронавирус, съобщи за "24 часа" пресаташето на клуба Борислав Константинов. Той уточни, че в петък преди мача ЦСКА 1948 е бил диагностициран Андреа Христов, а след това в два последвателни дни още по трима, чиито имена засега няма да се съобщават

Алексей Кулбаков

Беларусин с руски паспорт свири на ЦСКА, а испанец с помощник жена - на "Лудогорец"

41-годишният руски рефер Алексей Кулбаков ще свири мача "Рома" - ЦСКА от Лига Европа утре. Той всъщност е от Беларус, но след това промени гражданството си. Международен рефер е от 2005 година. На 13 септември 2016 година той ръководи "Базел" - "Лудогорец" от груповата фаза на Лига Европа, като мачът завърши 1:1

Станимир Стоилов фаворит за "Лудогорец"

Станимир Стоилов фаворит за "Лудогорец"

Бившият национален селекционер и наставник на “Левски” Станимир Стоилов-Мъри е фаворит за нов треньор на “Лудогорец”, съобщи отлично информиран източник. В събота шампионите се разделиха с Павел Върба и сложиха за временен наставник Станислав Генчев. Той обаче има право да води отбора само 4 мача, защото няма лиценз

"Левски" прие оставката на Георги Тодоров

"Левски" прие оставката на Георги Тодоров

Георги Тодоров вече не е треньор на “Левски”. Оставката, която наставникът хвърли след резила срещу “Черно море”, е приета. “Сините” допуснаха да бъдат обърнати от варненци в рамките на едно полувреме, в което бяха и с човек повече на терена. Собственикът Наско Сираков вече има няколко варианта за нов наставник на отбора

Али Соу играе добре с глава, но пред собствената си врата.

Гредите спряха ЦСКА в Кърджали, "червените" отново без успех

ЦСКА продължава с издънките в българското първенство и времето на Стамен Белчев като старши треньор започва да изтича. “Червените” направиха 1:1 при гостуването си на “Арда” в Кърджали. В 73-ата минута, когато Емил Мартинов намери Светослав Ковачев, забравен от Петър Занев в наказателното поле, и той прониза Густаво Бусато

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Футбол

40-годишният Мартин Камбуров вкарва първия гол във вратата нна батко си Георги Петков

Камбуров вече пети по мачове в елита

40-годишният Мартин Камбуров вече е само на 9 гола от рекорда в българския футбол, след като вкара два във вратата на батко си Георги Петков. 44-годишният вратар на “Славия” допусна цели 5 попадения при трагичната загуба с 1:5 от “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”. Камбуров откри резултата и след това добави още един гол от

Кабаков с наряд в Шампионската лига

Кабаков с наряд в Шампионската лига

Георги Кабаков получи първия си наряд в груповата фаза на Шампионската лига този сезон. Той ще свири "Шахтьор" - "Интер" от група А във вторник. Ще му помагат Мартин Маргаритов и Диян Вълков. Четвърти рефер отива Волен Чинков. Най-добрият германски арбитър Феликс Цвайер ще отговаря за ВАР. Ще му помага Марко Ахмюлер

Илиан Илиев-младши се чуди за какво е изгонен, но Кабаков е категоричен.

Георги Тодоров напусна "Левски" след резил от "Черно море". И реферът не помогна на "сините"

Треньорът на "Левски" Георги Тодоров хвърли оставка след поредната загуба на отбора с 1:2 от "Черно море" в София. Така варненци триумфираха след една пауза от 62 години на стадион "Георги Аспарухов". Тодоров явно показа, че се е предал още през втората част, когато остави наставленията за Живко Миланов

ЦСКА го отнася от УЕФА заради социалната дистанция (Обзор)

ЦСКА го отнася от УЕФА заради социалната дистанция (Обзор)

ЦСКА ще го отнесе от УЕФА заради липсата на социална дистанция на стадион “Васил Левски” при загубата от “Клуж” с 0:2. Наказанието обаче може да бъде само предупреждение. По-сериозната глоба ще бъде заради поведението на Юнус Санкаре. При смяната си той се разбесня, подмина като стълб Стамен Белчев и започна да раздава ритници

Вбесени лекари след мач: За 90 минути безотговорност колко болни?

Вбесени лекари след мач: За 90 минути безотговорност колко болни?

Вбесени лекари заляха социалните мрежи с възмутени коментари за поведението на феновете по трибуните на стадион “Васил Левски” в София по време на мача от Лига Европа ЦСКА - ЧФР (Рум) 0:2. В прякото предаване на БНТ 1 и от стотиците снимки от мача се видя, че малцина са с маски, а почти никой не спазва социална дистанция

Пеле пусна обръщение в инстаграм заради юбилея.

Пеле пусна сингъл за 80-ия си рожден ден (видео)

Най-великият футболист за всички времена Пеле реши да отпразнува 80-ия си рожден ден днес, като записа сингъл. “Написал съм много книги, вкарал съм много голове, станал съм баща, посадил съм много дървета. И единственото, което ми липсва, е някакъв музикален момент”, обясни решението си Пеле. Песента е записана с известното мексиканско дуо на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber