Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри

https://www.24chasa.bg/sport/article/10713098 Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Най-добрият български сноубордист Радослав Янков ще бъде единственият български участник в Зимните олимпийски игри в Пекин в дисциплината сноуборд. Той получи квота за участие като се класира в последния старт от Световната купа по сноуборд преди зимните олимпийски игри, който се проведе в Австрия, и така се класира за участие в най-голямото спортно събитие за годината.

Специално за КМГ той бе любезен да сподели своите впечатления от последното си участие и получаване на квотата, както и очакванията си за Пекин, предаде радио Китай.

Радослав Янков: Престиж за всички нации е участието в олимпийските игри
СНИМКА: Радио Китай

„Преди няколко дни мина и последния кръг от Световната купа по сноуборд в Австрия и класирането ми донесе квота за участие в Зимните олимпийски игри в Пекин. За щастие, още от миналата година имах добри класирания, въпреки контузията, която получих и с която се борех, а с класиранията през тази година се опитвам да се върна във формата в която бях преди няколко години”, с тези думи започва разговорът ни със световния шампион. Той обяснява, че не му е било никак лесно, но той и екипът му са направили всичко по силите си, за да спечелят квота за участие в Китай.

Радослав Янков подчертава, че това ще бъде неговото трето участие в такъв голям световен форум като Олимпийските игри, след зимните олимпиади в Сочи и в Пьонг Чанг.

„За съжаление в сноуборда няма да има други български участници освен мен, споделя Янков и пояснява, че в тази дисциплина към момента се готвят за следващи олимпиади четири момчета от юношеския национален отбор на страната. Той се надява тези млади състезатели по сноуборд да са готови и да покрият своите квоти за следващата олимпиада.

Въпрос: Какво очаквате от домакините в Китай, като организация на събитието, ще имате ли голяма конкуренция, какво е мнението Ви за китайските състезатели?

Отговор: Конкуренцията винаги е голяма във всички олимпийски спортове. Амбициите на всички страни са големи, всички са много целенасочени. Защото е престиж за всички нации е участието в олимпийски игри! Всички страни искат да изпратят най-добрите си спортисти, да се представят най-добре и да вземат възможно най-много медали.

Сигурен съм, че организацията на Игрите в Пекин ще бъде на много високо ниво, домакините ще се справят перфектно с организацията, макар че сега, поради пандемията всичко ще е много по-различно, ще видим много неща, които не сме виждали никого по такива спортни форуми. Трудностите, пред които организаторите са изправени, също са много големи, но китайските домакини са отлично мотивирани и предприемат възможно най-сигурните мерки за нашата безопасност – мерките за изолация, редовни тестове, спецификата за хранене в специални кабини. Те ще използват всички най-модерни и съвременни средства на дигиталните технологии, за да осигурят пълна безопасност на участниците, както и на всички присъстващи.

Предполагам, че контактите също ще бъдат ограничени между отделните видове спортове - наистина това е тъжно, защото по принцип олимпиадата е огромен форум с много възможности за нови контакти и приятелства, провежда се на четири години там се събират най-добрите спортисти на планетата. Но мерките сега са необходими и важни, поради тежката пандемична обстановка в света.

Един от красивите елементи в олимпийските игри е да се запознаеш и да видиш спортисти от най-висок ранг във всеки един от спортовете. На такива форуми се виждаш и запознаваш с такива хора, които си виждал само по телевизията, и на които се възхищаваш искрено!

И все пак трябва да сме благодарни, ще тази зимна олимпиада ще се състои, и ще имаме възможност да участваме и да премерим сили!

Олимпиадата е огромен и важен форум, провежда се на четири години и там се събират всички най-добри спортисти от зимни спортове – както е сега в Пекин, но също и от летни, по време на летните олимпийски игри. Китай е бил домакин и на летни игри и има огромен опит в организацията на тези мащабни и важни събития.

И все пак трябва да сме благодарни, че все пак тази олимпиада ще се състои, ще имаме възможност да отидем и да премерим сили.

Що се отнася до китайските ни колеги – състезателите по сноуборд, сигурен съм, че има много добри китайски състезатели, както такива, които са на най-високо ниво на Световните купи, така и на други нива, които се развиват много в зимните спортове. Китай е много силна държава и много държи на своите спортисти, подпомага ги по всички възможни начини - и финансово и логистично, включително и със специалисти от различни страни в различните сфери, което допринася за доброто представяне на китайските състезатели. Мисля, че по време на тези олимпийски игри, те ще се представят на много високо ниво.

Въпрос: Как определяте и какво мислите за логото на игрите „Заедно за споделено бъдеще”?

Отговор: Логото на игрите е съвсем точно в контекста на условията от пандемията, в която се намираме в момента: знаем, че сам човек нищо не може да постигне, когато хората са единни и когато работят за една и съща цел могат „да повдигнат планина”! Надявам се, че то ще ни вдъхнови всички да се обединим и да работим заедно в една посока, за една обща кауза, за да можем да излезем по-скоро от пандемията и хората да заживеят нормално по цял свят! А това може да се случи само, ако сме заедно, и само ако всички полагаме общи усилия!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Анхуейският музей на изкуствата представя творби на прочутия художник Хан Мейлин

Анхуейският музей на изкуствата представя творби на прочутия художник Хан Мейлин

Радио "Китай": Съпротива пречи в САЩ да се въведе национално законодателство за контол над оръжията

Радио "Китай": Съпротива пречи в САЩ да се въведе национално законодателство за контол над оръжията

Радио "Китай": Новите акценти в китайската политика на САЩ трудно ще прикрият реалните намерения

Радио "Китай": Новите акценти в китайската политика на САЩ трудно ще прикрият реалните намерения

Китай започва мащабни изследвания на престояли в Космоса семена

Китай започва мащабни изследвания на престояли в Космоса семена

През април Китай продължи да регистрира нетен приток на чужди капитали

През април Китай продължи да регистрира нетен приток на чужди капитали

Китай свърза първото си хранилище на енергия от сгъстен въздух в солна пещера с енергийната мрежа

Китай свърза първото си хранилище на енергия от сгъстен въздух в солна пещера с енергийната мрежа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave