Над 70 нови технологии ще бъдат използвани по време на Зимната олимпиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/10643463 Над 70 нови технологии ще бъдат използвани по време на Зимната олимпиада Над 70 нови технологии ще бъдат използвани по време на Зимната олимпиада www.24chasa.bg
Пекин тества над 200 нови технологии за олимпийските игри. Снимка: Радио Китай
Пекин тества над 200 нови технологии за олимпийските игри. Снимка: Радио Китай

Пекин тества над 200 нови технологии за Зимните олимпийски игри и ще приложи повече от 70 от тях по време на състезанията, съобщиха местните власти в петък, цитирани от "Радио Китай".

Тези технологии, включващи комуникационни и софтуерни решения, като се свържете с обществената безопасност, видео с висока разделителна способност, 5G, нови енергии и други области, могат да се използват в повече от 60 сценария, като например наблюдение и търсене, превенция на епидемията, осигуряване на безопасност и екологичен начин на живот.

От тях повече от 20 технологиите са конкретно свързани с предотвратяването на разпространението на COVID-19, като например система за тестване на въздуха в обществените места, което е способно да се установи на вируси.

„Тази системата може да се следи и да се открие бързо вирус във въздуха в затвореното пространство и да се почувства ранни предупреждения, като се почувства ранни предупреждения, за откриване три пъти по-високо от тази на пробната методика. Технологията е тествана и проверена в стадиона за състезания с кънки“, каза Уан Дзиенсин, съветник на Пекинската общинска комисия по наука и технологии.

Провеждането на „зелена“ олимпиада е една от ключовите цели на Пекин. Според Уан Дзиенсин организаторът е обърнал особено внимание на изследването, развитието и прилагането на зелени и нисковъглеродни технологии при строителството на обекти, експлоатацията на местата, транспорта и логистиката. Благодарение на такива технологии за спестени например два месеца и близо 3000 тона стомана при изграждането на основната конструкция на стадиона за състезания с кънки, който носи името „Ледената пандела“.

Прецизната платформа за контрол на околната среда, изградена в Националния тренировъчен център за зимни спортове, се преобразува в „главен енергиен мениджър“, снижавайки с 10 процента потребление на енергия там.

В допълнение, платформа за осигуряване на безопасността на храните за Зимните олимпийски игри на основата на блокчейн технология реализира проследимостта на всичко, което ще консумират участниците.

Организаторите също така са отделили особено внимание на нови технологии като изкуствен интелект, дисплей с ултрависока резолюция и виртуална реалност при отчитане и излъчване на събития, за да се осигури максимално добро изживяването за зрителите.

„По време на състезанията ще пуснем в действие виртуален екскурзовод, базиран на технологията за 3D реконструкция на пространството, който ще предлага неповторими изживявания на спортисти и зрители с функции за показване на сцени и упътване“, казва Уан Дзиенсин.

Понастоящем тестването на 3G, 4G и 5G мрежите в местата на Зимните олимпийски игри, приключи, като скоростта на изтегляне в реално време достига 1,7 гигабайта/секунда, а при качване до 300 мегабайта/секунда. Всички райони, където ще има състезание, са с пълно комуникационно покритие, с устойчиви зимни условия.Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Обектив Китай

Си Дзинпин поздрави Румен Радев с преизбирането му на президентския пост

Си Дзинпин поздрави Румен Радев с преизбирането му на президентския пост

Археолози откриха още 24 теракотени войни

Археолози откриха още 24 теракотени войни

КМГ проведе първата репетиция за галата за Пролетния празник

КМГ проведе първата репетиция за галата за Пролетния празник

Разкрит бе маршрутът на щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри в Пекин

Разкрит бе маршрутът на щафетата с олимпийския огън за Зимните олимпийски игри в Пекин

Рейтингът на Байдън падна до 40% за година

Радио Китай: „Годината на изпитания“ показа провала на американската демокрация

 Жп транспортът се превърна в нов избор за износа от Шанхай до Европа

Влакът „Шанхай“ между Китай и Европа е превозил стоки за 400 милиона юана

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber