Шерпът на Христо Проданов разказва спомените си за инцидента отпреди 37 г.

https://www.24chasa.bg/sport/article/10416754 Шерпът на Христо Проданов разказва спомените си за инцидента отпреди 37 г. Шерпът на Христо Проданов разказва спомените си за инцидента отпреди 37 г. www.24chasa.bg
Откъс от видеото, което българските алпинисти публикуват във фейсбук.

Неочаквано гости на личния шерпа на Христо Проданов, който е и последният човек, видял жив големия български алпинист, прави българска група алпинисти в Непал. Ден след като сънародниците ни се похвалиха във фейсбук групата „Виртуални пътшествия по света“ с паметната си среща, публикуват и видео от топлото посрещане, което 81-годишният Чованг Ринджи прави на десетината си изненадващи гости, отговаря на въпросите им за Христо Проданов и им показва подаръците си от България.

Ето какво пишат нашите алпинисти под видеото от срещата си:
„Срещата ни с Ринджи, шерпа на Христо Проданов ! ( заради интернета с малко закъснение идва и видеото).

Настанени сме в Green Tara Lodge в Намче Базар и от дума на дума с домакина, споменаваме случайно името на Чованг Ринджи Шерпа- личният шерпа на Христо Проданов - първият български алпинист, който изкачва Еверест. Дай ( нашият домакин също е чувал за българската експедиция) и ни казва, че можем да открием Ринджи три къщи по-нагоре по склона.

Питаме го, дали няма да е проблем буквално да се “изсипем” 10 човека и да го разпитваме за нещо случило се преди 37 години, а той махва с ръка и казва “no problem” , Ринджи е много мил и не отказва на никого.
Веднага отиваме да го търсим. Английският му е изключителен за 81 годишен непалец (който никога не е излизал от Непал), но от време на време ни трябва помощта на нашия гид Рами.

От нашата камбанария на 20-30-годишни младежи, историята е само такава, каквато са ни я разказвали нашите родители, за първи път я чуваме от първо лице. Впечатлени сме!

По-късно вечерта ни дойде на гости, заедно със сина си, в къщата, където бяхме настанени. Разказаха ни за живота си, къде са дъщерите и синовете му, подариха ни и будистки шалчета. Накрая го попитахме само, според него какъв е смисълът на човешкия живот ( много философски ) - а той със същата усмивка ни казва: “ ние сме будисти - всичко, което правим е за следващото поколение”.

В предишния си пост, където впечатлените българи показаха само снимка с Ринджи, те пишат, че „очите на Ринджи пак бяха насълзени при спомените за българина“. След емоционалната среща решават и те да му направят подарък: „Подарихме му български флаг и го поканихме в България (на наши разноски), за да види колко красива е нашата страна и колко много хора го познават (той никога не е излизал от Непал)“. За финал го питат какво мисли за новото поколение алпинисти като Нимсдай Пурджа, а той с усмивка казва: “Вече е по-лесно, има свежа храна и повече опит”.

Пълното видео от срещата с Ринджи може да видите тук.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Видео

Да управляваш трилиони долари в криза

Да управляваш трилиони долари в криза

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”? (Видео)

Защо връщаме часовника - кои държави са “за” и кои “против”? (Видео)

Дядо Коледа се пусна по ски пистите (Видео)

Дядо Коледа се пусна по ски пистите (Видео)

Видеозавещание на седмицата: Извинявайте, гимназисти -  в COVID и чиновниците знаят да мият ръце

Видеозавещание на седмицата: Извинявайте, гимназисти - в COVID и чиновниците знаят да мият ръце

Видеозавещание: Промяната почна ли?

Видеозавещание: Промяната почна ли?

Кой с колко министри ще разполага и какъв ще е делът на Румен Радев

Кой с колко министри ще разполага и какъв ще е делът на Румен Радев

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber