Бербатов: Отиваме на съд! Нарушиха устава на БФС, за победа трябваха 242 гласа!

https://www.24chasa.bg/sport/article/10278811 Бербатов: Отиваме на съд! Нарушиха устава на БФС, за победа трябваха 242 гласа! Бербатов: Отиваме на съд! Нарушиха устава на БФС, за победа трябваха 242 гласа! www.24chasa.bg
Димитър Бербатов говори дълго пред журналистите след гласуването на конгреса на БФС. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Димитър Бербатов говори дълго пред журналистите след гласуването на конгреса на БФС. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Димитър Бербатов обяви, че той и екипът му ще оспорват решенията на конгреса на БФС в съда, тъй като има очевадно нарушение на устава на футболния съюз. Допълни, че с екипа му няма да се откажат да преследват промяната. И все пак благодари на всички гласували клубове. Изрази претенции обаче, че определен брой клубове от Благоевградски регион не са били допуснати на конгреса, а гласовете им е можело да бъдат решаващи в другата посока.

Бербатов говори дълго пред медиите след обявяването на резултатите от конгреса - 241 гласа за Борислав Михайлов, 230 гласа за Димитър Бербатов и 8 за Христо Порточанов при един обявен невалиден глас и трима негласували от регистриралите се и присъстващи 483. 

Ето какво заяви Димитър Бербатов.

- Господин Бербатов, имахте претенции след обявяването на резултатите от конгрса на БФС, не успяхме да чуем какво казахте от трибуната, какви точно бяха претенциите ви?

- Първо, клубове от моя регион - Благоевград, не бяха допуснати по необясними причини. В крайна сметка вотът е такъв, какъвто е. Научили сте го. Но има нарушения, които се опитвахме да успорим. В самото начало беше казано, че има 483 делегати в залата и трябват 242 гласа, за да бъдат спечелени изборите. Накрая го извъртяха друго...

- В устава на БФС обаче пише, че "президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати"...

- Точно така. И в самото начало казаха, че са 483. Като го разделим на две, за победа трябват 242.

- Тогава защо няма балотаж?

- Това питах, защо няма?

- И какво ви отговориха?

- Даже не разбрах какво отговориха. Водещият на цялата шоу програма се опита да каже нещо, но в устава е ясно записано. 

- Ще оспорвате ли конгреса и решението?

- Ще оспорваме, да. Има съд, пак ще се обърнем към него. В крайна сметка и вие самите казахте какво е написано - "от присъстващите", според което един глас недостига. но те го извъртяха по друг начин - броя на гласувалите. 

- Какво значи това извъртане и тълкуване, при положение че го има черно на бяло?

- За това говорим. Правилата са уставът на БФС, но те не ги спазват. В този случай загубата е за нас, но категорично това не е правилното решение. Затова и се опитахме да го оспорим още на място, не знам дали сте успели да видите...  Има стенограма, самият водещ каза, че ще победи кандидатът, който има 242 гласа. Има го записано в стенограмата. 

- Какво следва?

- Ще си търсим правата, няма да се отказваме. Не искаме да изглеждаме като хора, които не могат да приемат загубата, но загубата не е по правилата, защото е нарушен уставът. Записано е ясно - "от присъстващите".

- Сигурно ли е, че са точно 483?

- Водещият го казва от самото начало - 483 регистрирани делегати, за да победи някой, му трябват 242 гласа. Те имат 241, един глас не достига.

- Каква точно е причината, че 20 клуба не са били допуснати?

- Недопускането на клубовете от Благоевградска област е по причини, които все още не са ми ясни. Те трябва да се потърсят също, тъй като те можеха да направят разликата - в една или в друга полза. Не били допуснати заради това как са излъчили делегатите си за конгреса. БФС няма право да ги пита такова нещо. Но най-важното си остава, че 483 са регистрираните делегати в началото и трябват 242 гласа за победа.

- Съжалявате ли, че не изчакахте да се явите на конгрес през март?

- Не. Вече казах, че ние сме морални победители, защото направихме всичко каквото зависи от нас. Вие бяхте свидетели на всичко, видяхте какво опитахме да направим с екипа - обиколихме страната, говорихме с хората и няма от какво да се срамуваме. Ето ни - излизаме, говорим и продължаваме да се борим.

- Сега ще има ли конгрес през март?

- Трябва да ги попитате тях, но ние, отивайки към съда, смятаме, че нов конгрес трябва да има заради това решение. Наше право е да го направим, защото е записано в устава, а той пак не се следва.

- Борислав Михайлов обяви тези избори за прозрачни, през вашия поглед такива ли бяха, тъй като през нашия изобщо не бяха такива?

- Лично вие, медиите, трябва да имате претенции, защото пак не ви се даде възможност да слушате, да гледате. Който е гледал през фейсбук страницата ми, може би е имал възможност да види нещо...

- Да, от там се информирахме...

- Това за прозрачността е важен въпрос. За самия вот аз не мога да се оплача - имаше си хора от УЕФА и ФИФА, следяха, наблюдаваха. Те не могат да вземат отношение, само наблюдатели са. Опитахме се така да направим нещата, че всичко да е максимално прозрачно за всички. Но ето това, което се случи накрая, при положение, че е документирано и в стенограмата, говори достатъчно.

- Наистина ли не получихте никакво обяснение?

- Нашият адвокат говори с Камен Костадинов, който водеше конгреса. Но се сблъскваха две различни идеологии. Вътре не бяхме допуснати да направим това, което е правилно според устава. Аз излязох на сцената, не знам дали сте го видяли и чули...

- Не, виждахме, че нещо става, но не чувахме нищо... Наистина ли е имало и освирквания?

- Имаше някакви подвиквания, нормално е, ако някой не е от нашия лагер, да го направи за другия. Но в крайна сметка самото финално решение не беше правилно. Искайте стенограмата, ако може да ви се предостави - изискват се 242 гласа за победа.

- Остава ли горчилка у вас, които искахте да сте лицето на промяната в българския футбол, а сега, по една или друга причина, няма да можете да сте?

- Ние си оставаме промяната. Независимо под каква форма. ние сме различно поколение, на различни етапи от живота сме и ще продължим да правим това, което правим. Ние сме футболни хора. Под една или друга форма сме във футбола, но не сме се отказали. Има си съд, който трябва да реши. И пак ще се обърнем към него, щом трябва. Няма шанс да се откажем.

- Тази морална победа задоволява ли ви?

- Ами да, аз казах много пъти - направихме всичко, което планирахме, а дори и повече. Нищо не скрихме от вас, говорих открито пред всички. Следователно няма защо да съжаляваме и какво да губим. Съжалявам само, че пак се извъртяха правилата в друга посока. Това е тъжното, но ние ще си търсим правата. 

- Разочарован ли сте от бройката гласове, които получихте, а не само от това, което се случи накрая?

- Не, не. Аз благодаря на клубовете, които са гласували. Смятам, че гласуване по такъв начин не е провеждано. Но колкото и пъти да ме питате, все ще стигаме до онова накрая - за съжаление, не се зачете написаното в устава.

- Преброихте ли си приятелите като Порточанов, защото той каза, че очаквал над сто гласа, а получил 8? И в допълнение - имаше ли вариант да работите заедно с Порточанов, имало ли е момент, в който да сте го обсъждали?

- Не сме го обсъждали. Но въпреки всичко, не трябва да приемаме като насмешка това, че той е получил осем гласа. Все пак това са гласове от клубове, дадени за човек, когото предпочитат. Трябва да има уважение. Не мога да говоря от името на Христо Порточанов, но, когато бяхме горе, аз все пак съм по-малък, отидох да му кажа "здравей" и му благодарих за това, което прави. Може и да е разочароващо, че е получил толкова гласове, но все пак заслужава уважение. Всеки един от хората, които са гласували за мен и за моя екип - също заслужават уважение и аз им благодаря. Битката не е загубена. Тя не беше загубена и днес, просто беше извъртяна по начин, който обслужва другата страна.

- Казахте ли си нещо с Борислав Михайлов след края?

- Не, те и в момента продължават вътре. Не знам дали станахте свидетели на предложенията за Изпълкома?

- Не, какви са имената?

- Ще останете "изненадани". Иманата са почти същите. Синът на Апостол Апостолов е вътре. Президентът на "Локо" (София). Повечето са си същите. Продължава се със старата система да има президенти на клубове. Но те ще си ви отговорят по-добре.

- А вие бихте ли споделили кои бяха имената, които влизат във вашия проект за Изпълком? Смятам, че няма да нарушите нищо, ако ги кажете, а даже по-добре ще се видят разликите между двата проекта...

- Да, но ще наруша думата, която съм дал на хората, с които съм говорил - да ги обявя в момента, в който спечелим. Към този момент все още не съм спечелил. Но това са хора от футболните среди - без президенти, разбира се. Хора от бизнеса, тясно свързани с футбола, защото така е правилно. За съжаление, не стигнахме дотам да предложим Изпълнителния комитет. Но този, който ще разберете впоследствие, ясно говори...

- Българският съд ли ще реши бъдещето на българския футбол?

- Той реши вече един път, благодарение на което ние бяхме днес тук. Необичайни неща се случват в необичайни времена. Благодаря на хората, които дойдоха, защото времената са сложни. Ще си търсим правата в съда, дано той пак бъде на страната на правдата.

- Тези битки са тежки...

- Тежки са, разбира се, но аз време имам. Аз и екипът ми си имаме нашите планове, по които трябва да действаме. Ако всичко се беше случило прозрачно и чисто, щях да ги поздравя и това е. Аз всъщност го казах и вътре пред делегатите, благодарих им, че са тук и са упражнили правото си на глас. Но лошото е, че накрая водещият и хората около него извъртяха нещата. Връщам се пак към началото - има стенограма, за победа трябват 242 гласа, а те имат 241. 

- Самото преброяване честно ли беше?

- Да. Имаше и хора от УЕФА и от ФИФА, които наблюдаваха. Няма как да ви кажа нещо по-различно.

- Имаше ли политика в този конгрес? Имаше ли намеса от политически формации? Говореше се за политическа подкрепа и за вашата кандидатура, говореше се и за конкретна политическа партия, която подкрепя настоящото ръководство?

- Слухове колкото искаш, постоянно се въртят. Аз ви казах, още когато обикалях по места - срещах се с кметове, виждах се, разбира се, и с политици и сме говорили по различни въпроси. Но в случая вие сами може да си отговорите на въпроса, като видите какви имена са предложени за Ипълкома. Тогава може да ви се навържат нещата, примерно, ако е така. Ние се стремяхме да направим всичко, което зависи от нас - по честния и моралния начин. Стигнахме дотук. И накрая пак едно нечестно отсъждане направи така, че един глас да реши нещата в тяхна полза. Съжалявам, но не е по правилния начин. Но тези въпроси трябва да ги зададете на тях и особено на Камен Костадинов, който водеше конгреса.

- Постигнатият от вас резултат, въпреки ясния на всички натист, би трябвало да ви носи и някакъв оптимизъм...

- Разбира се. Затова казах, че благодарих на всички, които дойдоха да гласуват. Всеки глас има голямо значение. Конкретно за мен - единственото нещо, за което дойдох, беше победата, но извъртането на тези хора с написаното в устава не ни даде възможност да я преследваме днес. 

- Ще продължавате ли да давате глас на евентуални бъдещи нередности?

- Разбира се. Аз съм публична личност, Стилиян и Мартин - също. Футболът е това, което правим цял живот, това, което обичаме. Продължаваме и с търсенето на правата в съда за случилото се днес.

- Може ли да тръгне българският футбол нагоре?

- Надявам се, затова се борихме вътре. Имае доста аргументи, но и доста подхвърляния и обиди. Но накрая, когато по някакъв начин се фалшифицира целият вот с нарушаване на устава на федерацията, не виждам как ще тръгне нагоре. Но като видите и хората от изпълкома - пак президенти на клубове и пак почти същите лица, сами ще си направите изводите.

- Появиха се снимки и клипчета от събирания и банкети с делегати в навечерието на конгреса, как ще ги коментирате?

- Видях ги. Сега, в крайна сметка, те хората трябва да ядат, но...

- Но важно е кой им плаща...

- Ясно е, че са събирани. Всички видяхте как ние проведохме нашата кампания. Видяхте и тяхната - с ядене, с пиене. Отново въпрос на различно виждане как се случват нещата. Ясно е, че те си поемат сметката, че има плащане на цялото нещо. Но дори това не е най-важното. Най-важното е, че хората си дадоха гласа, а след това трябваше да има балотаж, за да се реши впоследствие кой е победителят. Неправилно решение. Ще си търсим правата.

- На фона на всички сигнали за корупция и излизащи информации, смятате ли, че българският футбол изобщо е готов да тръгне към промяна, след като настоящото положение отново спечели?

- Не са спечелили още. Взеха повече гласове, но не са спечелили. Ето, вижте разкритията, всички документи, които излизат. Виждате и откога датират - схеми на купуване, на плащане. Неща още от едно време, които продължават и до днес. Ние сме хората, които сме опозиция, и ще опитваме да оправим нещата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Спорт

Българската смесена щафета завърши 5-а място на европейското за младежи

Българската смесена щафета завърши 5-а място на европейското за младежи

Келиан ван дер Каап Снимка: клубен фейсбук

Нов №3 в “Левски”: Наясно съм със страстта на феновете (Видео)

Андрей Гълъбинов Снимка: фейсбук на "Реджина"

Гълъбинов: Не съм вкарвал от 9 мача, проблемът ни е в главите

Снимка: клубен фейсбук

Програма за контролите на "Левски" в Турция

Ирландецът Кери пристигна при ЦСКА в Турция

Ирландецът Кери пристигна при ЦСКА в Турция

Радостин Василев СНИМКА: ММС

Спортното министерство: Десетки са сигналите за натиск над служители в тотализатора

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber