Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище

https://www.24chasa.bg/sport/article/10206801 Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище www.24chasa.bg
Треньорът Христо Христов и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова работят заедно вече 18 години, сега се целят в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.
Треньорът Христо Христов и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова работят заедно вече 18 години, сега се целят в Олимпийските игри в Париж през 2024 година. СНИМКА: Бончук Андонов

Двамата вече се готвят за следващата Олимпиада в Париж
Треньорът по спортна стрелба Христо Маринов Христов е новият почетен гражданин на Търговище. Общинските съветници решиха това с пълно единодушие.
Номинацията е за приноса на Христов в областта на спорта в община Търговище и за изключителните му заслуги за постигнатите от негови състезатели високи резултати в спортната стрелба. Под негово наставничество Антоанета Костадинова, която е почетен гражданин на Търговище от 2015 г., завоюва сребърен медал и четвърто място от тазгодишните Олимпийски игри в Токио.
"Всички познаваме Христо, всички познаваме Антоанета. Знаем какъв труд полагат и как не спират да прославят страната и града ни", заяви кметът д-р Дарин Димитров, който е и вносител на предложението за удостояването на треньора с почетното звание. Към докладната на кмета бе приложена и онлайн гражданска петиция, подкрепена от близо 250 души.
Христо Маринов Христов е роден в град Търговище през 1959 година. От 1983 г. до момента работи като треньор. Негови състезатели са завоювали редица отличия от европейски и световни спортни форуми. Освен Антоанета Костадинова, сред тях са още: Таня Станева - неговият първи участник в Олимпийски игри - тези в Барселона през 1992 г., Радослав Димитров - европейски шампион от 1998 г., Моника Костова - европейски шампион от 2003 г. и европейски вицешампион от 2005 година. Днес Костова върви по стъпките на наставника си Христо Христов и също като него е треньор по спортна стрелба.
"С Антоанета работим заедно вече 18-а година. Решили сме да продължим и вече се целим в следващата Олимпиада в Париж през 2024 година. Ще участваме, ако преценим, че капацитетът ни позволява, тъй като конкуренцията в този спорт вече е много голяма", каза Христо Христов пред "24 часа". Той скоро направил справка, че по времето на Весела Лечева и Нонка Матова медалите са печелили основно българки, рускини и германки, а сега в спортната стрелба масово навлизат силни състезатели дори от Азия и Африка.
Освен с Антоанета Костадинова, Христов работи в Търговище и с подготвителна група - 7-8 деца на възрастта за 6 и 7 клас. "Не са много, тъй като ангажиментите ми с Антоанета Костадинова и постоянните ни пътувания не ми позволяват да отделям на децата времето, което смятам за необходимо", обясни треньорът. За да се справи, той разчита и на помощта на колегата си Филип Стоянов, млад треньор в Обединения детски комплекс в града, който го замества при честите му отсъствия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

Община Несебър се грижи много добре за запазване на старинните сгради в града.

Несебър и Котор - балканските перли на ЮНЕСКО, ще работят заедно за културата и туризма (Видео)

Никола Цолов

14-годишен българин с реални шансове да стане пилот от Формула 1

Треньорът Христо Христов и сребърната медалистка от Олимпиадата в Токио Антоанета Костадинова работят заедно вече 18 години, сега се целят в Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Треньорът на "сребърната" Антоанета Костадинова стана почетен гражданин на Търговище

Барбадос, ти роден наш!

Барбадос, ти роден наш!

Книгата на рекордите на Гинес 2021

Рекорд за Гинес в София на петък, 13-и

Американският астронавт Марк Ванде Хей (вляво) и френският му колега Тома Песке

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber