Съдът уважи изцяло иска на пострадала при катастрофа русенка

https://www.24chasa.bg/region/article/9984328 Съдът уважи изцяло иска на пострадала при катастрофа русенка Съдът уважи изцяло иска на пострадала при катастрофа русенка www.24chasa.bg
Окръжен съд – Русе
Окръжен съд – Русе

Окръжен съд – Русе е осъдил „Дженерали Застраховане“ АД да плати на 19-годишната Т. Н. обезщетение в размер на 45 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от катастрофа и 1280 лв. за изразходените средства за лечение.

Инцидентът е от 19 декември 2019 г., когато пострадалата била непълнолетна. Тя живеела заедно с племенника си, на година и 7 месеца, с майка си и нейния съпруг. Пастрокът й не притежавал правоспособност за управление на МПС. Вечерта всички били на гости да празнуват имен ден. Въпреки употребения алкохол, възрастният мъж седнал на шофьорското място и решил, че всички ще се приберат вкъщи с колата. С 92 км/ч той се ударил в носещата колона на моста на русенския бул. „България“, минаващ над ул. „Изгрев“. Детето на година и 7 месеца починало още същата вечер в болницата. Непълнолетната Т. Н. получила счупване на дясна голямо пищялна кост. Мъжът бил осъден на шест години и осем месеца лишаване от свобода. Влязлата в сила присъда е била задължителна за гражданския съд по въпросите дали деянието е извършено, неговата противоправност и виновността на дееца. При установената фактическа обстановка и събраните доказателства, установяващи причинените на ищцата неимуществени вреди,

Окръжен съд – Русе счита предявеният иск за доказан по основание. Видно от съдебно-медицинската експертиза, Т. Н. е претърпяла три оперативни интервенции до момента, а впоследствие предстои още една. Безспорно, болките от травмата са били с голям интензитет, продължили месеци, а и понастоящем съществува болков синдром при физически натоварвания и промяна в атмосферните условия. Има и белези от операциите, които никога няма да се заличат. Съдът, като взема предвид, че ищцата е в изключително млада възраст, а към момента на произшествието е била и непълнолетна и поради травмата е прекъснала училище, намира, че увреждането е влошило и променило начина й на живот и е оставило траен отпечатък освен върху здравето, и в бита й – в учението, общуването, обслужването.

При това положение съдът приема, че претърпените от ищцата неимуществени вреди следва да се репарират със сумата от 45 000 лв., който размер съответства най-пълно на критерия за справедливо обезщетение. Основателен се явява и искът за заплащане на претърпените от ищцата имуществени вреди. Разходите за лечението са в причинна връзка с ПТП-то, поради което вредата подлежи на обезщетяване. Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Катастрофата блокира пътя Смолян-Асеновград

Катастрофи блокираха пътя Смолян-Асеновград

Д-р Сибила Маринова с младите изследователи

Шефката на реанимация в Търново е ментор на ученици за пораженията от COVID

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Снимка: архив

Катастрофа между Слънчев бряг и Баня, ранена е украинка (Обновена)

До летни нива падна Дунав при Силистра

До летни нива падна Дунав при Силистра

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber