Ивановските скални църкви върху пощенски марки

https://www.24chasa.bg/region/article/9964109 Ивановските скални църкви върху пощенски марки Ивановските скални църкви върху пощенски марки www.24chasa.bg
Ивановските скални църкви върху пощенски марки

Две пощенски марки, посветени на 800-годишнината от основаването на Ивановските скални църкви бяха валидирани днес. Събитието се състоя в подножието на Светата обител и премина при засилен интерес както от българи, така и от румънци. Автор на художествените проекти е Станимир Желев. Марките са с размер 25/35 мм. и цената им е съответно 0.65 лв. и 1.00 лв. Тиражът им е 5500 броя.

Пощенско-филателното издание, което ще бъде самостоятелно реализирано към темата „Културно-историческо наследство“, включва и печат, специално създаден за събитието. Той ще може да бъде използван за срок от три работни дни от датата на валидирането в Пощенската станция в Иваново.

Специално за събитието беше разкрита и временна пощенска станция, от където всеки можеше да си закупи марките. Инициативата бе организирана съвместно от Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и „Български пощи“ ЕАД. На място дойдоха дори публичният администратор на Общината в Гюргево Йонел Мускалу и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегиона Данубиус“ Лили Ганчева. Печатът върху току-що отпечатаното издание беше положен едновременно от областния управител на Русе Борислав Българинов, неговите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, изпълнителния директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, директора на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, който е и председател на Организационния комитет за отбелязване на годишнината, както и от заместник-кмета на Община Иваново Пламен Дончев. Борислав Българинов отбеляза, че събитието е емблематично не само за региона, но и за страната.

„За нас българите 800-годишнината от създаването на Ивановския скален манастир не е просто поредната годишнина в календара, а символ на единението и държавническото поведение, тъй като монахът Йоаким успява да възвърне страната ни в лоното на православието. Неговият житейски път е оставил дълбока следа с доказан във времето принос за утвърждаването на националната идентичност и духовенство. Не е случаен фактът, че той става първият патриарх на Второто българско царство и прави създаването на Светата обител акт с изключителна значимост за местната и национална история.“, каза още той.

„Това не би могло да се случи и без далновидността и мъдрата подкрепа на един от най-успешните ни владетели Цар Иван Асен II. Неговата последователност и устрем към просперитет доказват колко е важно народът ни да бъде воден от истински държавници, за които доказателство за сила са умът и любовта към родината! Вярвам, че ще успеем да съхраним съграденото от нашите предшественици и ще възродим стремежа към едно по-достойно утре, в което добрите дела и постъпки са основна ценност! От нас зависи да продължим своя възход на независим и горд народ!“, допълни областният управител.

От своя страна професор Ненов отбеляза, че с настоящото пощенско-филателно издание държавата препотвърждава значението на Ивановските скални църкви.

„Тази марка е като монетите и валутата – символ на държавата.“, заяви директорът на Регионалния исторически музей.

Приветствие бе произнесено и от изпълнителния директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки. Той постави акцент върху значението на филателията за културния напредък на страната и припомни, че първите марки, издавани на подобна тематика датират още от 1911 година. Тогава е бил увековечен Рилският манастир, а след това и манастира „Света Троица“ край Велико Търново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Катастрофата блокира пътя Смолян-Асеновград

Катастрофи блокираха пътя Смолян-Асеновград

Д-р Сибила Маринова с младите изследователи

Шефката на реанимация в Търново е ментор на ученици за пораженията от COVID

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Освободиха задържаните за търговия с фалшиви сертификати

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Морска администрация-Варна: Няма разлив около Vera Su

Снимка: архив

Катастрофа между Слънчев бряг и Баня, ранена е украинка (Обновена)

До летни нива падна Дунав при Силистра

До летни нива падна Дунав при Силистра

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber