Варна отбеляза седем години от водния ад в Аспарухово

https://www.24chasa.bg/region/article/9904453 Варна отбеляза седем години от водния ад в Аспарухово Варна отбеляза седем години от водния ад в Аспарухово www.24chasa.bg
Варна отбеляза седем години от водния ад в Аспарухово

Днес се навършват 7 години от наводнението във варненнкия квартал "Аспарухово". Бедствието отне живота на 13 души и съсипа домове и имуществото на стотици други.

Вечерта на 19 юни 2014 г. малко след 19 часа се изсипа проливен дъжд, който за минути потопи южния варненски квартал. Огромни вълни, тръгнали по двете дерета-убийци в „Аспарухово“, предизвикаха невиждано дотогава бедствие. Най-засегнатите бяха живущите по улиците „Горна студена“ и „Моряшка“.

Последваха тежки седмици на възстановяване, на издирване на оцелели, в очакване на помощ и обезщетения. Случващото се в квартала доведе хиляди доброволци от цялата страна, които наравно с пострадалите се опитваха да почистят залетите от кал и боклуци сгради. Историята на множеството засегнати семейства събуди съпричастност у стотици българи от цялата страна и чужбина, а тонове с дарения пристигаха ежечасно пред сградата на местното кметство и по линия на Българския Червен кръст.

Според справка за деня на наводнението, дадена от Националния институт по метеорология и хидрология, само за половин час тогава – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 г. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за юни.

В края на август 2018 г. Апелативният съд във Варна прие, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13-те жертви. 

Паметта на загиналите в наводнението бе почетена днес пред паметника на доброволеца в район Аспарухово.

Жители на Аспарухово, кметът Ивайло Маринов и отец Ясен Керчев изразиха благодарността си към всички, които помогнаха тогава. 

Снимка: Архив

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка ВСУ "Черноризец Храбър"

Посланичката на Русия Митрофанова получи във Варна златен плакет

Римските терми са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през римската епоха към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите.

Варна подарява ваучери за културен туризъм

Състоянието на пътищата в страната

Възстановено движението Тополовград – Ямбол

ОД на МВР - Кюстендил КАДЪР: Google maps

Нов шеф на криминалистите в Кюстендил

Пожарникарите овладяха бързо огъня.

Евакуираха възрастни хора при пожар в Пловдив (Снимки)

Пристигналият екип на Спешна помощ е транспортирал работника до пловдивска болница.

Работник загина при взрив в сладкарски цех в Съединение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber