Последните щрихи на Светлин Русев - завинаги в родния Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/9887306 Последните щрихи на Светлин Русев - завинаги в родния Плевен Последните щрихи на Светлин Русев - завинаги в родния Плевен www.24chasa.bg
Снимки - Общински пресцентър
Снимки - Общински пресцентър

Последната незавършена творба на акад. Светлин Русев вече е част от постоянната експозиция на художествената галерия „Илия Бешков” в родния Плевен. "Композицията от гранитни блокове представлява своеобразен параклис с олтар. Щрихиран е разпнатият Исус, маркирани са и други библейски мотиви, вдъхновени от любими икони на маестро Русев. В композицията присъства и Ванга. Втъкана е идеята за страданието, търсенето на светлината, победата на доброто и силата на прошката, от които авторът се е интересувал особено в края на жизнения си път".

Замисълът в последната творба разкри дъщерята на художника Ралица Русева, цитирана от общинския пресцентър. В галерията е и каменният метър, който Светлин Русев е държал в последния си дъх. Идеята на сестрите Ралица и Милкана Русеви е в галерията с колекцията дарение на Светлин Русев да бъде подредена специална зала с най-ценните негови творби, които те ще дарят. В тази галерия по волята на дъщерите Ралица и Милкана Русеви са изложени последната палитра и последният статив на Маестрото. С посвещение на 88 г. от рождението на акад. Светлин Русев днес, 14 юни, откриването на експозицията събра ученици, роднини, близки, приятели и почитатели на големия творец.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Елеонора Митрфанова получи във Варна Златен плакет "Черноризец Храбър"

Елеонора Митрфанова получи във Варна Златен плакет "Черноризец Храбър"

Римските терми са сред най-запазените архитектурни паметници от античния период в България. Изградени са през римската епоха към края на II век и представляват най-голямата римска баня на Балканите.

Варна подарява ваучери за културен туризъм

Състоянието на пътищата в страната

Възстановено движението Тополовград – Ямбол

ОД на МВР - Кюстендил КАДЪР: Google maps

Нов шеф на криминалистите в Кюстендил

Пожарникарите овладяха бързо огъня.

Евакуираха възрастни хора при пожар в Пловдив (Снимки)

Пристигналият екип на Спешна помощ е транспортирал работника до пловдивска болница.

Работник загина при взрив в сладкарски цех в Съединение

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber