Осъдиха АПИ да плати 12 489 лв. обезщетение за катастрофа след срутил се банкет

https://www.24chasa.bg/region/article/9763444 Осъдиха АПИ да плати 12 489 лв. обезщетение за катастрофа след срутил се банкет Осъдиха АПИ да плати 12 489 лв. обезщетение за катастрофа след срутил се банкет www.24chasa.bg
"Агенция пътна инфраструктура"
"Агенция пътна инфраструктура"

Окръжен съд – Монтана осъди по въззивно гражданско дело Агенция Пътна инфраструктура да плати 12 489, 40 лева обезщетение на транспортна фирма „Вени транс логистик“ ЕООД за пътно произшествие, при което автомобил на дружеството се обърнал заради пропаднал банкет на пътя. На 17 юни 2019 г. влекач „Рено Премиум“ на „Вени Транс“ с водач Б. К. , натоварен със строителни материали, пътувал по път I – 1 Е-79. На км 105+100 шофьорът спрял на пътния банкет, но настилката подала и автомобилът се обърнал. Щетите по влекача били оценени на 15 611, 76 лева.

По случая било образувано дело, по което през октомври 2020 г. Районен съд – Монтана присъдил на дружеството, собственик на автомобила, 7805, 88 лева обезщетение, а иска над тази сума отхвърлил. Решението на РС бе обжалвано пред ОС – Монтана от АПИ и от транспортната фирма. АПИ моли съда да отмени решението и да отхвърли иска като сочи за виновник за инцидента водача, който, според тях, не упражнил контрол над влекача и спрял на забранено място. Фирма „Вени транс“ пък моли иска да бъде уважен изцяло, тъй като водачът не носи вина за произшествието, а спирането му е било наложено от здравословен проблем. След като провери обжалвания акт и обсъди всички събрани доказателства съдът намери, че АПИ трябва да носи отговорност за вреди в резултат на некачествен ремонт, възложен от Агенцията.

Според извършената съдебно-техническата експертиза банкетът е бил изграден от насипана пръст с трошен камък, но без да е валиран и утъпкан, което направило съоръжението нестабилно. Водачът също носи вина за произшествието, тъй като е спрял извън специално обозначените за това места, но това било наложено от внезапно влошаване на състоянието му и е целяло избягване на по-тежки последици за другите участници в движението. Затова вината му за съпричиняването на ПТП е 20 %, определи съдът. В значително по-голяма степен обаче е отговорността на АПИ, която не е осигурила безопасно пътно съоръжение, обявиха магистратите и отмениха решението на РС- Монтана в частта, с която иска на „Вени транс логистик“ е отхвърлен над сумата от 7805, 88 лева. Съдът осъди АПИ да заплати на транспортната фирма 12 489, 40 лева обезщетение заедно със законните лихви и 1688,50 лева разноски по делото, съобразно уважената част от иска. Фирмата пък трябва да плати на АПИ 151, 22 лева разноски пред двете съдебни инстанции.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в едномесечен срок.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Ваксинират желаещи в 4 временни имунизационни кабинета

Отварят още "зелени коридори" във Велико Търново за уикенда

Ето седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Ето седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Актьори от 12 града се представят на сцената във Велико Търново

180 млади артисти представят 17 театрални постановки във Велико Търново

 СНИМКА: Архив

Насрочиха за 27 юни изборите за кмет на Благоевград

Певческата формация инициира Гергьовски песенни празници в Елена

Колегиум "Осанна" с впечатляващ концерт в еленската църква "Свети Никола"

Антиката вече е в музея

В Силистра гледат тв от 25.08.1958 г., преди да има българска национална програма

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber