Градът на Бачо Киро отбелязва 145 г. от Априлското въстание на 10 май

https://www.24chasa.bg/region/article/9763052 Градът на Бачо Киро отбелязва 145 г. от Априлското въстание на 10 май Градът на Бачо Киро отбелязва 145 г. от Априлското въстание на 10 май www.24chasa.bg
Град Бяла черква
Град Бяла черква

С възстановка на героичните събития на 10 май Бяла черква отбелязва 145 години от Априлското въстание. На 28 април 1876 г. (11 май по нов стил), 101 белочерковци излизат от селото, водени от Бачо Киро. Те се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон, водила 9-дневни героични сражения в Дряновския манастир. Този ден е празник на град Бяла черква, обявен преди 45 години. По повод 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 година е открит Историческият музей в града и монументалният паметник на Бачо Киро на площад „11 май“, припомнят организаторите.

В ранната утрин на 10 май учениците от ОУ „Бачо Киро“ ще окичат с венци всичките 96 паметни плочи, поставени на домовете на участниците в Дряновската епопея.

В 16:00 ч. на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите в Историческия музей ще бъде открита фотодокументалната изложба „Бяла черква – 45 години град“. Старите фотографии от фонда на музея ще съживят спомена от обявяването на града през май 1976 г. и от откриването на музея. В Картинната галерия на втория етаж в музея посетителите могат да разгледат изложбата „Българското Възраждане и Бяла черква в творби на български художници“. Мобилната изложба на Исторически музей – Бяла черква „Аз един Бачо Киро съм“ ще бъде експонирана в откритото пространство пред Народно читалище „Бачо Киро-1869“. 20 табла разказват за живота и делото на видния български революционер.

Историческият музей обявява Дни на отворените врати в експозицията на 10 и 11 май 2021г.

Художествената авторска изложба на адв. Илиана Димитрова ще бъде открита в 17:30 ч. в малкия салон на читалището.

След концертната програма с участието на ПФА „Искра“ - Велико Търново на площад „11 май“, която ще започне в 18 ч., в църквата „Св.Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня и панихида за загиналите въстаници.

В 19:40 ч. започва спектакъл - възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на дружество „Традиция“ и читалищни самодейци.

Програмата ще продължи с факелно шествие до историческата местност „Черничака“ – изходен пункт на Белочерковските въстаници.

Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря с участието на Националния военен университет „Васил Левски“.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Ваксинират желаещи в 4 временни имунизационни кабинета

Отварят още "зелени коридори" във Велико Търново за уикенда

Ето седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Ето седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Актьори от 12 града се представят на сцената във Велико Търново

180 млади артисти представят 17 театрални постановки във Велико Търново

 СНИМКА: Архив

Насрочиха за 27 юни изборите за кмет на Благоевград

Певческата формация инициира Гергьовски песенни празници в Елена

Колегиум "Осанна" с впечатляващ концерт в еленската църква "Свети Никола"

Антиката вече е в музея

В Силистра гледат тв от 25.08.1958 г., преди да има българска национална програма

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber