Курсанти от НВУ вървяха по стъпките на Търновската конституция

https://www.24chasa.bg/region/article/9711056 Курсанти от НВУ вървяха по стъпките на Търновската конституция Курсанти от НВУ вървяха по стъпките на Търновската конституция www.24chasa.bg
Курсантите разгледаха църквата "СВ.Николай", строена от майстор Колю Фичето
Курсантите разгледаха църквата "СВ.Николай", строена от майстор Колю Фичето

Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ посетиха църквата „Св. Николай“ и музей „Възраждане и Учредително събрание“ - двете места във Велико Търново, които са пряко свързани с приемането на Търновската конституция и Великото народно събрание, свикано през 1879 година. Всички курсанти са членове на дискусионния клуб „Изкуството на щастието“ в Националния военен университет. Ръководител на клуба е майор Иванка Георгиева, началник на отдел „Връзки с обществеността и културно-информационна дейност“. Тя разказа, че посещението на момчетата и момичетата в двете исторически сгради е посветено на Деня на Българската конституция 16 април, който е и професионален празник на юристите в България.

Отец Славчо, който е свещенослужител в храма, посрещна курсантите и им разказа историята на църквата, за чието изграждане Колю Фичето получава званието „майстор“. Отец Славчо показа на момчетата и момичетата къде се събират децата, които посещават Неделното училище към храма, след това остави гостите си да разгледат и самата църква.

„През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на четири предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание. Тук те спорят, карат се, защитават идеологиите си, преди окончателно да приемат Търновската конституция на 16 април“, разказа на курсантите историкът проф. Петко Петков, който е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

След това професорът показа на курсантите и Къщата с маймунката, която също е строена от Колю Фичето. Въведе ги в залите, където се събират великотърновските учени, разказа им и легендата за фигурката на фасадата, която хората оприличават като маймунка, но всъщност е малка скулптура на човек.

Курсантите посетиха и музей „Възраждане и Учредително събрание“, за да видят тържествената зала, където са заседавали депутатите от Великото народно събрание и да научат повече за историята на най-важния закон на България. Конституцията, която историците продължават да наричат най-демократичната.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Рокери и полицаи в Пловдив със съвместна инициатива.

Рокери и полицаи в Пловдив си подават ръка срещу безразсъдното каране

Снимки: ИАРА

Конфискуваха 1 км мрежи за калкан между Кранево и Златни пясъци (Снимки)

Манастирът "Св. Спас" край Сопот.

Вярваща бургазлийка задигна 2000 лева от манастира край Сопот

Сайтът, създаден от двамата седмокласници, ще помага на четвъртокласниците.

Седмокласници създадоха сайт за забавна математика за по-малките

В Слънчев бряг започва ваксинацията на хората от туристическия бранш, стана ясно на среща, организирана от ексдепутата Димитър Бойчев /в дясно/.

Зелен коридор за ваксинация и в Слънчев бряг, имунизират и чужд персонал

Посланик Херо Мустафа и 11-класникът Митко Колев свързват кабели в обучителния център край Пловдив.

Херо Мустафа и 11-класник свързаха кабели в обучителен център край Пловдив

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber