Кметът на Пловдив иска среща с Борисов за спрян важен проект

https://www.24chasa.bg/region/article/9441037 Кметът на Пловдив иска среща с Борисов за спрян важен проект Кметът на Пловдив иска среща с Борисов за спрян важен проект www.24chasa.bg
Здравко Димитров и инж. Паун Иванов по време на изграждането на кръговото да караулката на КАТ на Асеновградско шосе.
Здравко Димитров и инж. Паун Иванов по време на изграждането на кръговото да караулката на КАТ на Асеновградско шосе.

Поводът е прекратената процедура за изграждане на Югоизточната тангента на Пловдив

Кметът Здравко Димитров е поискал среща с премиера Бойко Борисов във връзка с прекратената процедура от АПИ за изграждане на Югоизточната тангента на Околовръстното шосе на Пловдив. Това съобщи самият той в интервю за предаването „Беновска пита“ на Радио К2. Поръчката за избор на изпълнител на отсечката от Асеновградско шосе до паметника на Скобелева майка беше прекратена от Агенция „Пътна инфраструктура“ преди 3 дни. Всички 12 участници бяха отстранени с мотива, че имат пропуски в документацията си.

„Изграждането на този участък е изключително важен за облекчаването на трафика в Пловдив и неслучайно бе определен от Министерски съвет като обект от национално значение“, коментира Димитров. Той припомни, че още като областен управител е работил активно, за да стигне до тази фаза проектът.

„Ще разговарям с министър-председателя и ще настоявам процедурата да не бъде спирана, защото евентуалното ново стартиране, ще забави изграждането“, допълни кметът.

Той припомни, че един от основните приоритети на управлението на града е завършването на външния и вътрешния ринг на града, за да се разтовари трафика, да се преодолеят задръстванията и за да се подобри качеството на въздуха.

В началото на годината започна изграждането на една от връзките, част от вътрешния ринг на Пловдив – подлез „Модър-Царевец“, който ще свърже директно район „Южен“ със „Западен“.

Подготвяме съвместно с НКЖИ стартирането на проекта за пробива под Централна жп гара, който ще свърже район „Централен“ с район „Южен“, допълни кметът.

На въпрос дали Община Пловдив ще може да изпълни инвестиционната си програма без кредит, кметът заяви, че разговорите с политическите сили продължават, за да се постигне съгласие в Общинския съвет и пловдивчани. „Заедно ще определим приоритетните обекти. Но е ясно, че градът няма да може да се развива, ако подобно на Бургас, Варна и София не прибегне към финансиране със заем, коментира още Здравко Димитров. Той допълни, че в момента банките предлагат много добри условия. Лихвите са под 1% за 25 години и тези средства няма да тежат толкова много на бюджета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Слави Трифонов

Масово напускане на партията на Слави Трифонов в Монтана, гневни писма

Работници метат улиците и почистват разхвърляния през зимата пясък

Започна пролетното почистване на улиците в Горна Оряховица

Откриват Международен салон по подводна фотография в Градската галерия

Откриват Международен салон по подводна фотография в Градската галерия

Бездомно куче ухапа дете в училищен двор

Бездомно куче ухапа дете в училищен двор

Полицаят Ботьо Гиргинов сади дръвчета с млади еколози.

Деца учат безопасност на пътя и садят дръвчета в пловдивски училища

Красен Кралев и Даниел Панов дадоха старт на реконструкцията

Започва основният ремонт на северните спортни зали на стадион „Ивайло“

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber