Данъците върху МПС отразяват отношението към чистата околна среда на Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/9439268 Данъците върху МПС отразяват отношението към чистата околна среда на Русе Данъците върху МПС отразяват отношението към чистата околна среда на Русе www.24chasa.bg
Община Русе
Община Русе

Обществен интерес представлява темата за размера на данъка върху МПС в Община Русе през 2021 година. Много граждани споделят своето мнение и задават въпроси. В отговор на това, представяме информация и нашето становище

Общински съвет Русе прие през лятото на 2020 година Наредба за изменение и допълнение на Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Русе с Решение №231/31.07.2020 г. Тези промени се наложиха поради промени в законодателството. Преди две години мнозинството в Народното събрание промени съществено Закона за местните данъци и такси. По нов начин е уредено облагането с данък върху превозните средства на леките автомобили и товарните автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т., посочват от пресцентъра на Община Русе.

Законодателят е въвел имуществен и екологичен компонент при определянето на данъка като част от политиките за управление на качеството на атмосферния въздух, обвързвайки екологичните характеристики на съответното превозно средство с размера на налога. Така, автомобилите, които замърсяват въздуха повече, следва да се облагат с по-големи данъци. Това е решение на законодателя. През миналата година наредбата на Общински съвет Русе следваше да се приведе в съответствие със законовия текст. Наредбата на Общински съвет Русе противоречеше на закона, за което имаше протест от Прокуратурата в Русе. Важно е да се отбележи, че през 2019 г. и 2020 г. не са променяни данъците, въпреки че законът го налага. За съжаление, законодателят още не е отдал значение на обстоятелството, че някои автомобили са на метан или на природен газ и те замърсяват по-малко въздуха.

До изменението, поради липсата на актуализация две години в Община Русе и въвеждането на екологичната компонента, данъците върху МПС са едни от най-ниските от областните градове.

Екологичната категория на автомобилите показва горната допустима граница на количеството вредни газове, отделяни в атмосферата. Оказва се, че собствениците на 10 или дори 15-годишни автомобили ползват предвидените намаления за екостандарт.

Народното събрание е решило, че и в България, както във всички други държави от ЕС, гражданите трябва да бъдат стимулирани да управляват автомобили с по-малка мощност на двигателите. Това би повлияло и на сигурността - както на пешеходците, така и на водачите и пътниците в превозните средства. А наличието на екологична категория на автомобилите намалява отделяните вредни емисии във въздуха на град Русе и околните населени места.

Изменението на данъците върху превозните средства в Община Русе на база 2020 г. към този момент зависи от това на колко години е автомобилът и каква е неговата мощност.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Загиналата при пожар в Италия е жена от Борован, работела навън от години

Загиналата при пожар в Италия е жена от Борован, работела навън от години

Полицаите успели да задържат тримата крадци.

Младежи задигнаха акордеон, барабан и касетофон в Нареченски бани

Фатме Ереджеб Алиосман е в неизвестност от 6 март Снимка: МВР

Изчезна ученичка от поморийското село Дъбник, полицията я издирва

УМБАЛ "Св. Георги"

Лекари не дават прогноза за майката и дъщерята, пометени от влак до Пловдив

СТОЯН ПАСЕВ

Спират планираните операции във всички варненски болници

Още шест жертви взе COVID-19 във Варна

Още шест жертви взе COVID-19 във Варна

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber