60% от лекарите и персонала в МБАЛ-Смолян са с антитела срещу COVID

https://www.24chasa.bg/region/article/9429810 60% от лекарите и персонала в МБАЛ-Смолян са с антитела срещу COVID 60% от лекарите и персонала в МБАЛ-Смолян са с антитела срещу COVID www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

60% от 450 души, работещи в МБАЛ-Смолян, имат антитела срещу COVID-19. "Много от колегите са придобили имунитет без симптоми, което го отдаваме на носенето на лични предпазни средства, които са намалили силата на заразата. Нямаме заболели колеги в момента, така че може да говорим за колективен имунитет в болницата вече", каза директорът на болницата д-р Марин Даракчиев.

Досега в Смолянско са ваксинирани с първа доза 220 души, много от тях вече са тествани и имат антитела, никой не е проявил тежки реакции. Тече ваксиниране с втора доза на първите.

В момента в областта активните случаи с COVID-19 са 121, 84 се лекуват вкъщи, останалите са в болници, каза областният управител Недялко Славов. За последната седмица новите случаи са 26, починали са четирима със средна възраст 77 години и придружаващи заболявания. Данните са последните две седмици сочат, че областта вече е в жълтата зона на разпространение на вируса.

Едва 21 % от учителите и персонала в училищата и детските градини в Смолянска област са заявили, че искат да бъдат ваксинирани. Само 1/3 от учителите и персонала са желаещите да бъдат тествани за антитела срещу COVID-19, съобщи д-р Сийка Чернева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Смолян. "От събраните данни за подготовката на втора фаза на ваксинирането желаещи 347 души - 263 педагогичeски и 84 непедагогически персонал, или 21% от общия брой на около 2600 души работещи в училищата и детските градини в областта са заявили че искат да бъдат ваксинирани. Желание да бъдат подложени на диагностика с антигенен тест заявили 881 лица, или 1/3 от всички, заети в образователни институции в региона", каза д-р Чернева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"

Ваксината на "Пфайзер" намалявала след първата доза предаването на вируса

СНИМКА: Ройтерс

Европа одобри използването на коктейл от антитела за лечение на COVID, даван на Тръмп

Министър Ангелов: Имаме „план Б“ за масовата ваксинация

Министър Ангелов: Имаме „план Б“ за масовата ваксинация

Във Велико Търново: Има ваксина за всеки записан по зелените коридори

Във Велико Търново: Има ваксина за всеки записан по зелените коридори

СНИМКА: Pixabay

В Хонконг и Южна Корея започнаха кампаниите за ваксинация срещу COVID-19

СНИМКА: Pixabay

Нюйоркският вариант на коронавируса засяга по-възрастни хора

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber