София проучва опита на Тирана, Антверпен и Прага за нов устройствен план

https://www.24chasa.bg/region/article/9375645 София проучва опита на Тирана, Антверпен и Прага за нов устройствен план София проучва опита на Тирана, Антверпен и Прага за нов устройствен план www.24chasa.bg
Един от новите паркове в Антверпен
Един от новите паркове в Антверпен

Опитът на Прага, Антверпен и Тирана ще послужи за основа при разработването на новия общ устройствен план на София. По инициатива на общинското предприятие "Софияплан" вече е направен анализ на избрани примери от световната градоустройствена практика.

Подготовката на анализа е възложена на Павел Янчев - архитект и урбанист, живеещ и работещ в Брюксел, но с ангажираност в проекти за подобряване на градската среда в София.

Целта на проучването е да потърси иновативни подходи в градоустройствената практика по света, които да вдъхновят нови модели и политики в градското планиране на Столичната община, съобщиха от "Софияплан".

Изследването разглежда практиките при създаването на съвременни общи устройствени планове в три града със сходен профил: Прага, Тирана и Антверпен. Техните планове реформират наследената от XX век градоустройствена практика, която се базира основно на функционално зониране. Те съчетават ясни урбанистични визии и цели, строги и гъвкави регулации, приоритетни стратегически проекти. Създадена е съвременна система за наблюдение и анализ на градските процеси, която интегрира статистически и географски данни. Тя позволява да се проследяват резултатите от прилагането на градските политики и да се планира бъдещото развитие на града.

Плановете на Прага, Тирана и Антверпен включват няколко общи ключови цели. Сред тях е ограничаването на разрастването на градовете в околния ландшафт. Всеки град се опитва да въведе ясни правила за строителството на високи сгради, като за тях са определени конкретни територии. Особено внимание е отделено на устойчивото и екологично развитие на града, запазване на чистотата на водата, въздуха и биоразнообразието. Основен елемент във всички планове е устойчивата мобилност, която освобождава градовете от автомобилната зависимост и се опитва да засили ролята на пешеходството, градския транспорт и велосипеда. И трите плана обръщат внимание на качеството на публичните пространства, като защитават културно-историческо наследство, характерни градски форми, природен ландшафт и други.

Плановете съдържат както по-строги „твърди“, така и по-гъвкави „меки“ правила, които да позволяват защита на определени части от застроената среда и свобода в други аспекти. Безкомпромисни са регламентите за защита на градските публични пространства, парковете, градините, околоградския ландшафт и биоразнообразието. По-гъвкавите правила в плановете са свързани с по-голяма свобода при избора на функциите, заложени в частните инвестиционни проекти.

Всеки план предвижда събития и кампании, които информират и въвличат обществото в дебат относно неговите предвиждания. Това включва организирането на големи събития за представянето на плановете в определени фази от подготовката и изпълнението им, както и дебати с фокус групи на квартално ниво. Целта е да се постигне консенсус за бъдещото развитие на града между гражданите, администрацията и бизнеса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Катастрофа на пътя Велико Търново - Горна Оряховица, въведоха обходен маршрут

УМБАЛ-Бургас СНИМКА: Архив

В Бургас ваксинират и срещу записан час по телефона

МБАЛ-Пазарджик. СНИМКА: Гугъл стрийт вю

Спасиха живота на 14-годишно момче, наръгано с нож от свой приятел в Пещера

Снимка Архив

Тестват онлайн покупка на билетче за транспорта в София

Съдът реши казуса със заградените части от Екопарка във Варна

Съдът реши казуса със заградените части от Екопарка във Варна

Снимки Авторката

Търновски лекарки получиха плакети за първата донорска ситуация за 2021 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber