7 нови линейки получени в Русенско за 2 години

https://www.24chasa.bg/region/article/9284754 7 нови линейки получени в Русенско за 2 години 7 нови линейки получени в Русенско за 2 години www.24chasa.bg
СНИМКА: Автотрът
СНИМКА: Автотрът

От миналата година досега в област Русе са получени 7 нови реанимобила по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година. 3 от тях се използват от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, 2 са за филиала в Бяла и по един за филиалите във Ветово и Сливо поле.

През следващата година в областта се очакват още няколко линейки. Това стана ясно от проведено онлайн информационно събитие, посветено на напредъка по споменатата оперативна програма, в което участваха и експерти от Областна администрация Русе.

В момента за региона във всеки един момент на спешните повиквания са в готовност да отреагират 25 линейки. Благодарение на „Региони в растеж“ във всички четири амбулатории на филиалите на спешна медицинска помощ от областта, а именно в Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле е получена и напълно нова апаратура, която да е в помощ на спешните медици.

Става дума най-вече за ЕКГ-апарати, дефибрилатори и други медицински пособия, които могат да спасят човешки живот. Това беше допълнително пояснено от директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова.

На национално ниво са купени и предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ в страната 240 нови линейки. До края на годината се очаква да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила, а през следващата година ще бъдат разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони.

По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пълното обновяване на автопарка е част от големия проект за модернизиране на спешната помощ в страната, който се финансира от ОПРР със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта, разположени в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях в цялата страна. Сред сградите, които ще бъдат ремонтирани са и тези на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, както и на филиалите в региона.

През този месец в цялата страна започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. Предстои и сключване на договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната медицинска помощ и спешните отделения. При представянето на отчета по програмата беше отбелязано , че към днешна дата от ОПРР в Северозападна България се влагат 325 млн. лв. Близо 356 млн. лв. са инвестициите по програмата в общините от Северен централен район, а над 364 млн. лв. се инвестират в населените места от Североизточен район. В Югоизточен район се изпълняват 111 договора за 364 млн. лв. В Южен централен район договорите са 154 на стойност 512 млн. лв.

В Югозападния район се инвестират близо 555 млн. лв., 66% от които са за подобряване на градската среда и за модерен обществен транспорт. Освен това над 96% от ресурса на ОПРР или 2,91 млрд. лв. са договорените средства по одобрените проекти към днешна дата. Над 1,8 млрд. лв. са изплатените средства към различните бенефициенти, а 1,217 млрд. лв. са потвърдени и възстановени на страната ни от Европейската комисия. От одобрените към момента 714 проекта, половината са успешно приключени и отчетени. С финансовия ресурс по програмата са рехабилитирани и 370 км републикански пътища от втори и трети клас в България.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка: И. Дойчева, фейсбук групата "Виждам те КАТ - Варна"

Четирима са в болница след катастрофа край Варна

Някогашният киносалон е превърнат в обиталище на клошари и бездомници.

Младежи подпалиха пловдивското кино "Космос", пожарникари гасят

Община Русе

Вижте седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Община Русе

Данъците върху МПС отразяват отношението към чистата околна среда на Русе

Разчистиха 780 трошки от улиците на Варна за година

Разчистиха 780 трошки от улиците на Варна за година

Марияна Пейкова

Намалиха с 2 г. присъдата на Марияна от Пловдив, убила любовника си

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber