Връщат косото паркиране по “Съборна”, слагат пиломати за търговци и живеещи

https://www.24chasa.bg/region/article/9284386 Връщат косото паркиране по “Съборна”, слагат пиломати за търговци и живеещи Връщат косото паркиране по “Съборна”, слагат пиломати за търговци и живеещи www.24chasa.bg
Независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" и Албена Александрова от "Спаси Съборна" спорят за кого е улицата

Ще ги свалят с дистанционно, за да могат да спират за кратко с автомобил 

Да сe върне косото паркиране по ул. “Съборна” и да се поставят пиломати в участъка между кръстовището с “Цар Калоян” до пл. “Св. Неделя”. Устройствата ще позволят на живеещи и работещи на улицата да спират с автомобил за кратък престой. Това реши транспортната комисия към СОС.

Улица
Улица "Съборна" в София

В момента на улицата има 12 паркоместа, след като от лятото тя стана полупешходна зона. Проектът, сред чийто основни инициатори бяха “Спаси София” обаче не се одобрява от живеещите и работещите на улицата, които също се обединиха в сдружение - “Спаси Съборна”. Хората настояха за връщане на паркоместата и автомобилното движение.

Те дори направиха свой проект с предложение за нова организация на движението по улицата. Той предвижда широк тротоар от едната страна за пешеходци, паркиране - от другата страна на улицата и велоалея, разказа пред “24 часа” Албена Александрова, представител на “Спаси Съборна”.

Според независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София” обаче вече е направен компромис като вместо цялата улица да е пешеходна, по част от нея е оставено автомобилно движение и паркоместа. В двойно интервю за “24 часа” с Александрова Бонев подчерта, че “Съборна” е важна връзка на пешеходната част на бул. “Витоша” с пл. “Св. Неделя” и Градската градина.

В сряда столичният кмет Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че трябва да се чуят различните становища по казуса. От думите й стана ясно, че се е избързало с превръщането на “Съборна” в пешеходна, което е трябвало да стане след обновяването на пл. “Св. Неделя” и реализацията на проекта на световноизвестния италиански архитект Масимилиано Фуксас.

В търсене на компромис ръководството на транспортната комисия - председателят Карлос Контрера и зам.-председателите Зафир Зарков и Калоян Паргов са се срещнали в сряда с представители на “Спаси Съборна”. На разговора е присъствал и зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев. На нея е постигнат компромис с работещите и живеещите на “Съборна” за предложения вариант за косо паркиране и поставяне на пиломати.

“За да постигнем повече паркоместа местим паркирането от северната страна, то ще бъде косо. Така ще има 26 паркоместа. Предлагаме от кръстовището с ул. “Цар Калоян” до пл. “Св. Неделя” да се разположат пиломати, които да не допускат безразборно навлизане на коли, а ще дават достъп за кратковременен престой само на живеещи и работещи там. Не става дума за паркоместа, а само за възможност за кратковременен престой, като достъпът ще е контролиран”, обясни Кръстев.

На този етап не е ясно точно какви ще са пиломатите. Той уточни, че има два вида - с дистанционно или с камера, които допускат само определени номера на автомобили.

“Пиломатите са скъпи съоръжения и няма никаква гаранция кой и как ще контролира достъпа до зоната. Всяко едно автомобилно навлизане в зоната противоречи на устройствения план. Не може 2/3 от улицата да е паркинг”, заяви Бонев.

Че решението с пиломатите ще обезсмисли пешеходната зона смята и Владислав Панев от “Демократична България”. Той го определи като отстъпление и напомни, че София е европейски шампион по автомобили на глава от населението.

За запазването на улицата в сегашния вариант като полупешеходна се обяви и шефът на общинското предприятие “Софияплан” арх. Любо Георгиев и напомни, че в зоната има 182 паркоместа. Според него ползите от това улицата да е пешеходна са по-големи от притесненията на търговците, че бизнесът им ще пострада. Даде и пример с търговски улици с магазини на луксозни марки в Милано, Москва и Амстердам, които са пешеходни.

“Според 89% от клиентите на търговските обекти на “Съборна” основният проблем е липсата на паркоместа и това е причината да не посещават улицата. 100% от тях не харесват кашпите, които са поставени на тротоара. Понеже се дават примери за други търговци улици. Ето например “Картие” - дори в града на проф. Ян Геел - Копенхаген се намира на търговска улица с автомобилен достъп. А вие с един замах отрязахте 84% от паркоместата. “Съборна” се нуждае от осветление, нови настилки, премахване на висящите кабели. Много се надявам и вие като нас да направите компромис”, коментира Силва Георгиева, представител на бизнеса на “Съборна”.

Андрей Зографски от “Спаси София”, който е и експерт към транспортната комисия, заяви, че косо паркиране на еднопосочна улица е незаконно и то ще бъде отменено в съда.

“От 5 месеца се борим да обясним, че ограничението на паркоместата ще доведе до резултата от бул. “Дондуков” - 18% фалирали бизнеси. Вижте топ 10 на най-добрите търговски улици в света, 6 от тях са в Европа и не са пешеходни. Не плочките, а бутиците ги правят известни и привличат туристи от цял свят по тези улици. Опитвате се да делите хора на такива, които се движат с автомобил и такива, които пътуват с градски транспорт или карат велосипед, това делене на добри и лоши не води до нищо градивно за София. “Съборна” е за всички граждани”, заяви Албена Александрова.

Решението за новата организация на “Съборна” ще действа до реконструкцията на пл. “Св. Неделя”.

“Смятам, че като общински съветници имаме една важна роля - да умеем да чуваме различните позиции и да намираме балансирани решения. “Съборна” трябва да е пешеходна, но след реконструкцията на пл. “Св. Неделя”, а времето до тогава трябва да бъде използвано за адаптиране на средата”, каза зам.-председателят на комисията Зафир Зарков.

Той добави, че се разработват нормативни промени, които да дадат възможност на определени групи като живеещи и собственици на търговски обекти за кратковременен престой на места, които са пешеходни зони.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка: И. Дойчева, фейсбук групата "Виждам те КАТ - Варна"

Четирима са в болница след катастрофа край Варна

Някогашният киносалон е превърнат в обиталище на клошари и бездомници.

Младежи подпалиха пловдивското кино "Космос", пожарникари гасят

Община Русе

Вижте седмичния отчет за дейността на общинската администрация в Русе

Община Русе

Данъците върху МПС отразяват отношението към чистата околна среда на Русе

Разчистиха 780 трошки от улиците на Варна за година

Разчистиха 780 трошки от улиците на Варна за година

Марияна Пейкова

Намалиха с 2 г. присъдата на Марияна от Пловдив, убила любовника си

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber