Нова сграда на библиотека в Бургас ще привлича Z поколението

https://www.24chasa.bg/region/article/9281932 Нова сграда на библиотека в Бургас ще привлича Z поколението Нова сграда на библиотека в Бургас ще привлича Z поколението www.24chasa.bg

Ще има музей на съвременното изкуство и ателиета за млади творци

132 години след създаването библиотека “П. К. Яворов” най-после ще има собствен дом, в който да побере богатия си книжен фонд, разпръснат в няколко сгради. Но и да предложи на читателите модерна визия и услуги.

Със съдействието на община Бургас библиотеката вече

ползва качествени

информационни

технологии,

необходими за изграждането на една съвременна библиотека, която да бъде интересна и желана от младите.

“През 2021 г. се очаква да приключи реконструкцията на бившата Немска болница в центъра на града, в която ще се премести регионалната библиотека. Тя е ориентирана към Z поколението - съвременна, иновативна, традиционна и в същото време интерактивна”, казва директорката Яна Кършийска.

Засилено е дигиталното обучение в библиотеката чрез използване на киокси, 3D принтери, интерактивна пясъчна кутия Sand reality Box, интерактивни дисплеи с mozaBook Classroom, включващ над 1200 3D сцени и модели по всички общообразователни предмети, стотици образователни видеа, разказва Яна Кършийска.

Внедрената интелигентна LED стена ще помага за по-лесно и ефективно пресъздаване на визуалното съдържание, а за най-малките любители на книгата е инсталиран интерактивен магичен под Funtronic - уникален образователен инструмент, с който деца и възрастни ще учат, докато се забавляват.

Ще има обособени детски кътове, конферентни и читални зали, копирни и реставрационни центрове.

Музей на книгата ще съхранява ръкописи, миниатюрни книги, старопечатни издания и архиви на известни наши съграждани.
В модерната сграда от стъкло и метал ще бъде изграден и музей на съвременното изкуство с екcпoзициoнни зали, ателиета зa млaди творци, зoнa cъc cимyлтaннa зaлa.

Проектът за

реконструкцията

на Немската

болница е за

близо 10 млн. лв.
и се peaлизиpa чpeз бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ по Oпepaтивнa пpoгpaмa “Peгиoни в pacтeж 2014-2020” плюс cpeдcтвa oт мecтния бюджeт.

Бившaтa Heмcка бoлницa е строена през 1935 г., а до 1944 г. фукционира като училище. B кpaя нa Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa ce пpeycтpoйвa и ce eкcплoaтиpa кaтo бoлницa до демократичните промени.

Cлeд 1989 г. тя ocтaвa дъpжaвнa coбcтвeнocт, нo изпoлзвaнeтo e пpeycтaнoвeнo. Пpeз 2014 г. oбщинa Бypгac opгaнизиpa oткpит кoнкуpc зa идeeн пpoeкт зa peкoнcтpyкция и пpeycтpoйcтвo нa cъщecтвyвaщaтa cгpaдa в кyлтypнo-oбpaзoвaтeлeн цeнтъp зa cъвpeмeннo изкycтвo и библиoтeкa, а 3 г. по-късно е издадено разрешително за строеж.

Научният център “ПланетУм” събира децата изследователи

Най-новата образователна атракция в Бургас - научният център “ПланетУм”, отвори врати на 30 октомври и вече е сред любимите места на деца и възрастни, изкушени от науката.

Намира се в сградата на Морската гара и разполага с експозиционните зони “Иновации”, “Енергия”, “Откривателство” и 20 образователни инсталации.  

В тях по забавен начин и в експериментална среда деца и родители откриват отговори на сложни въпроси и любопитни факти от областта на точните науки, технологиите, подводната археология и астрономията.
Новият научен център дава и възможности за изнесени уроци по физика и химия - за провеждане на различни експерименти в СТЕМ зоната.

В “ПланетУм” най-малките откриватели стават капитани на подводница в зона за активна игра, която пресъздава морско дъно с много риби и корали, слушат звуците, които издават различни видове птиците, наблюдават как се образуват водовъртежите в океаните.

Научният център, който няма аналог в страната, предлага и “гмуркане” с помощта на дълбоководен водолазен костюм.

Посетителите могат да видят и умален размер на хидроелектрически централи, които използват силата на вълните.

Според управителя на центъра Ивелина Мишева основната цел е да се провокира интересът на децата към науката, да могат нагледно да си обяснят неща и явления, които изучават в училище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Вижте най-потресаващите катастрофи, станали в София през 2020 г. (Видео)

Вижте най-потресаващите катастрофи, станали в София през 2020 г. (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Катастрофа затвори пътя за Велинград

СНИМКИ: Община Русе

Община Русе с втори успешен проект за модернизация на спортната инфраструктура в рамките на месеци

СНИМКА: МВР

Заради неплатени глоби миналата година са отнети 1329 книжки в София (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Открито е издирваното 17-годишно момиче от Шуменско

Даниел Панов

Даниел Панов оглави Регионалния съвет за развитие в Северен централен район

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber