Трима вече дариха кръв за лечебна плазма в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9279285 Трима вече дариха кръв за лечебна плазма в Бургас Трима вече дариха кръв за лечебна плазма в Бургас www.24chasa.bg
Георги Ангелов от Айтос е сред първите дарители на кръв за лечебна плазма.
Георги Ангелов от Айтос е сред първите дарители на кръв за лечебна плазма.

От днес в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас всеки, преболедувал Ковид-19, може да дари кръв за извличане на реконвалесцентна плазма.  Заради сериозния обществен натиск и множеството призиви болницата бързо организира работата си и направи така, че даряването да е възможно в Бургас.

"В първия ден от старта на кампанията дойдоха трима оздравели от Ковид, които пожелаха да дарят кръв за плазма. Единият е Георги Ангелов, който пътува от Айтос, воден само от желанието си да помогне на непознат", коментират от болницата.

Георги е дарявал кръв много пъти, познава процедурата и сподели, че се надява много хора да последват неговия пример. Разбрал е за инициативата от медиите, няма познат или близък, който да боледува в момента, а дарява, защото вярва, че ако повече хора направят същото, в Бургас ще има достатъчно запаси от кръвна плазма за всички нуждаещи се.

Ако повече хора дарят, тук, в болницата ще има плазма, която за минути може да стигне до нуждаещите се. В момента плазма за болни се търси в други градове и пътува оттам, което забавя прилагането й, казват от Отделението по трансфузионна хематология.

Процедурата по даряване на кръв за извличане на лечебна плазма продължава около половин час с попълване на всички документи. Не са нужни предварителни изследвания. Кръвта се изпраща в Стара Загора, където се изследва и се разделя на две - реконвалесцентна плазма и еритроцитен концентрат, който също се прелива на нуждаещи се пациенти. Така всеки дарител ще помогне минимум на 2-ма души.

Eто графикът за даряване на кръв за извличане на реконвалесцентна плазма: 4,8,10,14,16,18,22,23,29,31 декември – от 7.30 до 10.30 ч. Дарителите трябва да са здрави, на възраст от 18 до 65 години и да не пият лекарства в момента.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Катастрофа затвори пътя за Велинград

СНИМКИ: Община Русе

Община Русе с втори успешен проект за модернизация на спортната инфраструктура в рамките на месеци

СНИМКА: МВР

Заради неплатени глоби миналата година са отнети 1329 книжки в София

СНИМКА: Pixabay

Открито е издирваното 17-годишно момиче от Шуменско

Купуват уреди за извличане на кръвна плазма във Варна

Купуват уреди за извличане на кръвна плазма във Варна

СНИМКИ: Авторът

Разкриват три нови кабинета за имунизация в Русе

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber