Отстраняването на дрогирания кмет на Калояново - в съда

https://www.24chasa.bg/region/article/9273354 Отстраняването на дрогирания кмет на Калояново - в съда Отстраняването на дрогирания кмет на Калояново - в съда www.24chasa.bg
Кметът на Калояново Георги Георгиев КАДЪР: NOVA
Кметът на Калояново Георги Георгиев КАДЪР: NOVA

Един буден гражданин - Красимир Димов от с. Сухозем, е сезирал пловдивския административен съд за отказа на общинската избирателна комисия в Калояново да прекрати правомощията на кмета на общината Георги Георгиев. Той е с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на кокаин и според Закона за местно самоуправление трябва да напусне поста.

Комисията в Калояново обаче отказа на 25 ноември да се съобрази с решението на съда и изискванията на закона. 7 от членовете й гласуваха Георгиев да не бъде кмет, а Ангелинка Якова, Маргарита Шахънска, Петя Кантарска и Пламен Нанов се обявиха "против". Така не беше събрано нужното по закон квалифицирано мнозинство и на този етап Георгиев остава на поста си.

Димов, който сезира ОИК в Калояново, е отнесъл въпроса и до Административният съд в Пловдив. Със свое разпореждане правораздавателната институция е дала 3-дневен срок да обясни в какво качество е подал жалбата.

Георги Георгиев, който е от СДС, е втори мандат кмет на Калояново. Той беше заловен от полицейска патрул на 10 ноември да шофира след употреба на наркотици и прекара 24 часа в ареста. Два дни по-късно сключи споразумение с прокуратурата, като договори наказание от 8 месеца условно с 3 години изпитателен срок, 400 лева глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за 1 година и 6 месеца. Районният съд го одобри и решението влезе в сила същия ден. Законът за местното самоуправление и местната администрация е категоричен, че когато има влязла в сила присъда кметът не може да изпълнява правомощията си.
Аналогичен случай имаше преди 2 г. с осъдения бивш кмет на Брезово Радньо Манолов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

6 заведения в София са работили нерегламентирано тази вечер

СНИМКА: Pixabay

Превръщат гарата в Ямбол в приют за бездомни

Снимка: Радио Видин.

Със станция за самообслужване се сдоби видинската библиотека

Снимка: Google maps.

АЕЦ "Козлодуй" ще прави велоалея на ведомствения път

СНИМКА: Pixabay

Скиор пострада при инцидент в местността Бодрост над Благоевград

Дарителите лично се срещнаха с обитателите на социалните центрове

Дариха таблети и хардуер на 8 социални центъра във Велико Търново

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber