IT секторът и туризмът - водещи за приема на гимназисти във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9255015 IT секторът и туризмът - водещи за приема на гимназисти във Велико Търново IT секторът и туризмът - водещи за приема на гимназисти във Велико Търново www.24chasa.bg
Проф.Любомира Попова участва в онлайн среща за план-приема
Проф.Любомира Попова участва в онлайн среща за план-приема

Водещи при определяне на план-приема за област Велико Търново за следващата учебна година са IT секторът и туризмът. Това стана ясно на онлайн работна среща, организирана от РУО, в която участва и областният управител проф.Любомира Попова.

"Приветствам активността на бизнеса при формиране както на план-приема, така и при подготовката на бъдещи кадри за икономиката на страната и региона", каза  проф. д-р Любомира Попова при откриването.  В дискусията участваха директори на средни и обединени училища, професионални и профилирани гимназии и представители на работодатели и работодателски организации.

"Динамичното икономическо развитие на областта и ситуацията с коронавируса ни подтикват да работим гъвкаво и да съобразим план-приема на ученици в средните училища с нуждите и очакванията на бизнеса и потребностите на пазара на труда. Искам да подчертая, че професионалното образование е приоритет, а реализацията на кадри в местния бизнес ще бъде гарантирана само, ако подготовката им е адекватна на икономическата среда в региона", коментира проф.Попова.

Инж. Розалия Личева представи пред работодателите от региона мрежата от училища, в които се реализира държавен план-прием, както и неговото изпълнение към 15.09.2020. Изнесена бе информация за броя на седмокласниците и профилите и професиите, по които те ще имат възможност да кандидатстват през настоящата учебна година.

Представителите на бизнеса споделиха вижданията си, че бъдещите кадри на пазара на труда трябва да са с добра езикова подготовка и професионални умения. Изразиха готовност за партньорство с училищата за осъществяване на обучение в реална работна среда, разработване на учебни програми за разширена и за специфична професионална подготовка. Акцентите при планиране на държавния план-прием за следваща учебна година са обучението на ученици в STEM профили и професи; както и в защитени специалности и дуална форма.

Водещи при определяне на план-приема за областта са IT секторът и туризмът, но е необходимо да се обучават ученици и в останалите професионални направления, за да се покрие широкият спектър от специалисти в различните икономически сфери.

РУО – Велико Търново предложи на директорите на училищата и гимназиите да обмислят и планират обучение по професионални направления, които дават възможност за по-широка реализация.

Всички участници се обединиха около идеята срещите да продължат за да се постигне оптимално планиране и реализиране на държавния план-прием за 2021-2022 година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

КАДЪР: Нова тв

Ново плаващо сметище - този път при река Струма край с. Невестино (Видео)

Директорът на БЧК–Русе Антоанета Ябанозова отбеляза своя рожден ден на работа, в близост до най-нуждаещите се

Директорът на БЧК–Русе Антоанета Ябанозова отбеляза своя рожден ден на работа, в близост до най-нуждаещите се

Проф. Костадин Ангелов

Министър Ангелов в Бургас: Ваксинацията на учителите се отлага за известно време

СНИМКА: Архив

Водата от язовир "Тича" да не се ползва за пиене и готвене

Над 180 млн лева инвестира Община Варна в инфраструктура и детски градини

Над 180 млн лева инвестира Община Варна в инфраструктура и детски градини

Иззетите подправени документи

Арестуваният служител от "Миграция" в Пловдив бил с 10 г. стаж

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber