Свършиха имотите в селата около Габрово, пандемията удвои жителите им

https://www.24chasa.bg/region/article/9154123 Свършиха имотите в селата около Габрово, пандемията удвои жителите им Свършиха имотите в селата около Габрово, пандемията удвои жителите им www.24chasa.bg
Наместничката на село Враниловци Теодора Томова

Детската градина във Враниловци е пълна, връщат деца

Игрище за крикет има в Армените

Област Габрово традиционно води печалната демографска статистика в България за най-много мъртви села и махали. От 617 населени места, които са без население или с по един-двама жители към края на 2019 г., 182-ма са в сърцето на Централния Балкан.

COVID пандемията обаче реабилитира района и за 3 месеца - от март до юни, се оказа, че в габровските села кипи оживление, имотите за продан са свършили, а някои от тях са удвоили жителите си.

Само бягството от вируса в градската навалица, клаустрофобичното затваряне в апартаментите в кризата ли накара хората да си направят селски адреси?

Или да се живее

на по-ниска

скорост на

село, се

превърна в тренд

Наш екип потърси отговорите в две от големите села на община Габрово - Враниловци и Армените. Само на десетина километра от града по пътя за Севлиево те са пораснали съответно до 385 и 243 обитатели по настоящ адрес, къщи за продажба вече няма, коронавирус и престъпност - също. В детската градина във Враниловци местата не достигат, а в Армените се строи игрище за крикет и на него дори играли националните отбори на България и Малта.  

“Дето има една приказка - във всяко лошо има и по нещо добро. Оказа се, че извънредното положение заради коронавируса беше повратната точка хората да си направят адреси в населените места, в които пребивават в по-голямата част от времето - иначе нямаше да ги пускат през КПП-тата да си ходят по селата. Ние нямаме малцинства, нямаме чужди граждани. Регистрирали сме хора, които притежават имоти.

Като регистрираме главата на домакинството, съпругата и двете деца - това са 4 човека”, казва кметският наместник на Враниловци Теодора Томова. 80 нови съселяни е регистрирала тя в селото от 15 март до 15 юни.

“Да кажем 60 регистрации са такъв тип. Другите са с новозакупени имоти за периода, за да могат да ги обитават и да си ги ремонтират”, добавя тя. Повечето са от Габрово, но имало и семейство, чиито деца си дошли от София.

“Тук съм си отраснал, хубаво ми е - затова окончателно се регистрирахме по време на пандемията. Имаме и апартамент в Габрово, но в града сме 1-2 месеца в годината. Големият ми син е студент във Варна, а по-малкото дете карам с колата до града на училище - какво са 10 км. Аз нямам притеснение от вируса, защото

имах повече

работа, когато

беше затворено,

сега - по-малко”,

казва Райко Симеонов, който има диагностичен център за автомобили във Враниловци.

След разхлабване на мерките повечето останали, другите си идват за уикенда, но адресната им регистрация е във Враниловци.

“Можем да се борим да защитаваме техните интереси, да подобряваме условията на живот”, обяснява кметицата.

Училището във Враниловци е закрито преди 15 г., но има детска градина, която в момента е пълна и дори връщат деца. Тя е средищна за 7-8 села и с капацитет от 24 деца. Сега кандидатстват по проект за откриване на още една група.  

“Защото 2-3 деца връщаме, а за нас това е много. 24 деца може да ви се струват малко, но е показателно, че хората се завръщат. Имало е много по-лоши периоди назад във времето. Сега децата се увеличават, имаме 3 родени през 2019-а, за тази нямаме.

Пандемичните бебета от стоенето вкъщи ще ги броим в началото на 2021-а”, обнадеждена е Томова. “Всеки си дава сметка, че

на село се

живее малко

по-спокойно - тук

сме като голямо

семейство

Помагаме си повече, познаваме се персонално, знаем си и болките, и радостите. Е, някой път си и създаваме проблеми, защото много добре се познаваме”, смее се Теодора. Тя управлява Враниловци 5-и мандат. Казва, че селата са райски кътчета, но е важно хора и институции да вървят ръка за ръка.

Ето, младите майки сами боядисали оградата на градината, а после обновили детската площадка и къта за срещи пред кметството. Нямат болни, нито карантинирани. В началото имали международни шофьори, поставени под карантина, но никой засега не е пренесъл вируса.

“Страхът беше повече преди. Сега като че ли хората се поуспокоиха и започнаха да го приемат малко по-нормално. Дано това да не ни изненада много неприятно”, чукат на дърво във Враниловци.

“Пандемията завърна хората в селата, за да живеят по-здравословно. При нас може да излезеш на въздух в гората, по поляните, средата е по-чиста, по-добри са ни условията за живот от тези в големия град. Имаме оптичен интернет, отлични комуникации - 3 пъти на ден идва автобус от Габрово до Армените и на всеки час - за Враниловци”, изброява кметският наместник на Армените Георги Петков.

От март е регистрирал по настоящ адрес 150 души, което го прави рекордьор сред колегите.  

“В момента чакаме двама за постоянно жителство. Всички имат имоти на село, майки и бащи, баби, дядовци, всеки има някаква връзка със селото. Имам един, който правеше къща и си регистрира майсторите, докато трае строежът”, обяснява Петков. В живописното селце под планината Стражата вече няма къщи и терени за продажба.

“Тук е селото, където най-много се търсят къщи за купуване, затова няма. И то не е само заради пандемията. Армените е с много преимущества - встрани от главния път е, има само един вход и изход, за да дойдеш да крадеш, трябва да се върнеш по същия път, има камери и винаги може някой да те спре на изхода. Това е и

най-слънчевото

село, тук в 20 ч

през лятото

пече слънце,

нататък вече е мрак, има си собствен водоизточник”, хвали го продавачката в селския магазин Величка Петкова. С мъжа ѝ имали два апартамента в града, продали ги и живеят тук. Синът им вече има свое семейство, но и той не иска да живее в града, устроил се е в друго габровско село - Донино.

“Това е тенденцията. И какво ми прави впечатление - млади хора с бебета търсят спокойствието. Момиче от центъра на София, завършило компютри и даже било преподавател в университет, се омъжи тук и каза: “Ще живея в Армените!” Две дечица си роди и е добре. Работи като компютърен специалист в местен цех за фотокерамика”, разказва Величка.

Казва и настроенията за коронавируса: “Половината от хората категорично не вярват, но другата половина са много изплашени. Аз специално много се притеснявам, защото първо съм изложена на всякакъв вид вируси и съм на 57 г., което казва, че не съм сълзица, органите ми вече малко или много са изхабени.”

Най-любопитното в габровското село е, че вече познава спорта на лордовете - крикета. Ивайло Кацарски, национален треньор по крикет и местен жител, гради игрище. Теренът вече е приемал среща на националните отбори на България и Малта.

“Понеже в града не ми позволяват да си провеждам заниманията на стадионите, реших да си направя собствен. Мъчим се да привлечем играчи, тъй като спортът е неизвестен у нас, но тук в околността има много англичани. Целта ми е да привлека повече тях, а покрай това и повече българи”, обяснява бившият асистент в Спортната академия в София.

Кметът Георги Петков пък се надява Ивайло да асфалтира пътя до игрището в края на селото, обещал е.

Много неща в

Армените са

изградени с

доброволен труд

Способни млади майстори издигнали чешми пред църквата и в селското гробище. Кметът и бабите в читалището плетат пуловери, чорапи и ръкавици за хора в неравностойно положение.

“Казвам трудов ден и излизат над 30 човека - чистят, косят, събират боклуци. Невероятни хора”, обяснява Петков.

Големите красиви къщи на новите жители на Армените се открояват като архитектура. Най-внушително е строящото се имение на прочутия акордеонист от Габрово Нено Койчев.

“Канен е да свири в Ковънт Гардън. Жена му е от нашето село. Сега живеят в Италия, но щом приключи строителството, си идват тук за постоянно”, пояснява кметът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Архив

Спират временно камионите през Хаинбоаз, почистват прохода от снега

Временно се ограничава движението за МПС над 12 т през Прохода на Републиката и в двете посоки поради снегопочистване. Всички шофьори изчакват на място, съобщават от АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api

СНИМКА: Росен Моллов

Осигуриха „Зелен коридор“ през Дунав мост за кислород от Румъния

През ГКПП „Дунав мост“ при Русе е бил осигурен „зелен коридор“, през който са преминали две тежкотоварни цистерни с концентриран кислород, който се произвежда в Румъния. От тук камионите заминават за Девня, Стара Загора, Горна Оряховица, Пловдив или София, където от суровината кислород се прави т.нар. кислород за медицински цели

Медицински сестри от училища и градини влизат в болницата в Петрич

Медицински сестри от училища и градини влизат в болницата в Петрич

Медицинските сестри от градини и училища в община Петрич дадоха съгласие да работят в болницата и социалните звена Приключиха срещите между ръководството на община Петрич и медицинските сестри от детското и училищно здравеопазване. Постигнато е взаимно съгласие за оказване на подкрепа от страна на медицинските специалисти в работата на МБАЛ

СНИМКА: Архив

Щабът: Градският транспорт в София няма да е с намалено работно време

Запазват се зимните разписания на градския транспорт в столицата. Това реши на днешното си заседание Софийският оперативен щаб. Продължава и засиленият контрол на столичната полиция и ЦГМ за спазване на мерките като носене на маски в превозните средства и станциите на метрото. Не беше прието искането на ЦГМ градският транспорт да работи до 22 ч

Пътят Русе - Бяла СНИМКА: Google Street View

Трима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла

Трима души пострадаха при тежка катастрофа на пътя Русе-Бяла, в участъка между град Борово и село Волово. Това съобщиха от русенската полиция. Сигналът за инцидента е подаден в 13,11 часа днес. Челно са се блъснали лек автомобил и микробус. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, на Спешна помощ и на противопожарната служба

21 жертви на COVID-19 за три дни във Варна

21 жертви на COVID-19 за три дни във Варна

21 пациенти с коронавирус са починали във въренски болници през последните три денонощия, съобщават от РЗИ. Новите случаи за същия период са 565, всички те са в семейни огнища и с дифузно разпространение. Общият брой на починалите от началото на пандемията достигна 227. Случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 във варненска област

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Детска градина в Петрич работи за децата на медиците

Детска градина в Петрич работи за децата на медиците

Детска градина в Петрич работи за децата на медицинските специалисти. ДГ №3 "Слънце" в град Петрич започна да работи извънредно за децата на лекари, медицински сестри и санитари, работещи в МБАЛ „Югозападна болница“ ООД, съобщиха от общината. Целта на решението, взето от общинското ръководство, е да се помогне в сложната ситуация днес

9 починаха в Пловдивско, 382 оздравяха за три дни

9 починаха в Пловдивско, 382 оздравяха за три дни

Деветима души от Пловдивско на възраст от 57 до 85 г. са починали за последното денонощие. Всички са имали придружаващи заболявания, съобщи РЗИ. 20 са новозаразените. До този момент регистрираните в Националната информационна система от областта са 13 125, съобщи РЗИ.  От тях в общините: Пловдив – 8202, Карлово – 572, Кричим – 83, Хисаря – 148

Областният управител Дани Каназирева настоява за бързо решаване на проблема

Задължиха пловдивски болници да имат легла за спешни пациенти

Гражданите да подават сигнали за нередности, призова Дани  Всички болници в Пловдив, в които има действащи ковид отделения, трябва да гарантират легла за настаняване на пациенти, транспортирани от Спешна помощ. Това реши медицинският щаб към областния управител. "Недопустимо е при наличие на 20 болници в Пловдив и региона с 1100 легла за COVID

Кметът на Калояново Георги Георгиев КАДЪР: NOVA

Отстраняването на дрогирания кмет на Калояново - в съда

Един буден гражданин - Красимир Димов от с. Сухозем, е сезирал пловдивския административен съд за отказа на общинската избирателна комисия в Калояново да прекрати правомощията на кмета на общината Георги Георгиев. Той е с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на кокаин и според Закона за местно самоуправление трябва да напусне поста

Присъда за бизнесмен от Варна, укрил данъци за близо 300 000 лв

Присъда за бизнесмен от Варна, укрил данъци за близо 300 000 лв

Апелативният съд във Варна потвърди условното осъждане на управител и собственик на дружество, избегнал плащането на 294 961,27 лв. ДДС. Сумата представлява особено големи размери. Окръжен съд – Варна, чиято присъда бе потвърдена от втората инстанция, е признал за виновен Михаил И., че от 14.06.2016г. до 15.05.2017г

СНИМКА: Pixabay

Разпитаха вещи лица по делото за убийство на Валери Дъбов

Окръжният съд в Кюстендил е разпитал вещи лица, изготвили експертизи по делото за убийството на Валери Дъбов и опита за убийство на още двама души, съобщиха от съда. Това е поредното, шесто заседание по делото за убийството на 33-годишния кюстендилец. Престъплението е от 17 февруари 2019 година, след среднощно сбиване между роми и посетители в

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber