С три шестици на матурите, Ванесса чете в оригинал Гьоте и Шекспир и се увлича по театъра

https://www.24chasa.bg/region/article/8994310 С три шестици на матурите, Ванесса чете в оригинал Гьоте и Шекспир и се увлича по театъра С три шестици на матурите, Ванесса чете в оригинал Гьоте и Шекспир и се увлича по театъра www.24chasa.bg

Абитуриентката от езиковата гимназия в Сливен избра да учи китаистика в Софийския университет

Ванесса Терзиева от Профилираната гимназия с преподаване на западни езици “Захарий Стоянов” в Сливен изкара три пълни шестици на матурите - по български език и литература, по немски и по английски език. Още едно момиче от Сливен - Ванина Вълкова от Природо-математическата гимназия, за която “24 часа” вече писа, заслужи три отлични оценки на зрелостните изпити.  

Ванесса е кръстена на баба си Иванка и държи да подчертае, че името се пише с двойно “с”. Засега не знае с колко точно йероглифа може да се напише Ванесса на китайски, но скоро ще разбере, защото наесен започва да учи китаистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

“В езиковата гимназия немският ми беше първи език, а той е по-труден от английския. За китайския още не зная - сигурно

ще бъде

най-голямото

предизвикателство

в живота ми,

но искам да опитам”, казва момичето. Досега никога не е била в Китай.

Тъй като е от лекарско коляно: баща е известен алерголог в Сливен, а майка - медицинска сестра, в началото Ванесса се насочила към медицината. Дори в пети клас се записала в Природо-математическата гимназия, за да се подготви по-добре по химия и биология.

“Но в седми клас разбрах, че талантът ми е друг - имам страст към езиците, литературата. И искам да се развивам в тази посока. Затова се преместих в езиковата гимназия”, обяснява тя.

Родителите посрещнали с разбиране избора на единственото си дете. Макар Ванесса да признава, че за пример в живота си има първата си братовчедка Климентина Колева. Тя също като нея завършила преди време с отличие езиковата гимназия, но след това и медицина. Сега е лекар в Германия.

“Където и човек да избере да се реализира, е важно винаги да го прави с любов към родината си и да не се отчуждава от своите корени", смята зрелостничката от Сливен. Още от баба си знае, че всеки труд се възнаграждава.

И затова, когато я избрали да поздрави всички учители и зрелостници на тържеството по изпращането на випуск 2020, тя се обърна към връстниците си с думите:

“Оттук нататък

продължаваме

сами. Нашият

преход със

сигурност няма

да бъде лесен,

но от все сърце ви пожелавам следното: стъпвайте смело по избрания път, запазете своето българско самосъзнание и нека това, което правите, вашето дело, да ви прави щастливи, но и да поражда добро по света.

Бъдете дръзки, иновативни и най-вече изпълнени с любов към живота!”

Държала матури по немски и по английски език, защото те са вход към избраната от нея китаистика. “Още в 11-и клас знаех, че ще държа три матури. Лично на мен по немски ми беше по-лесно, защото в училище му отделях повече време. Но мога да чета в оригинал и Гьоте, и Шекспир. Така звучат най-красиво и най-въздействащо, макар че има и блестящи техни преводи на български”, казва още Ванесса.

По принцип раздялата на всеки випуск с гимназията е тъжен момент, но в Сливен се заливаха от смях, когато момичето им прочете с артистичен глас:

“Училището ни

научи на много

неща.

Адаптивност,

когато

господинът по

математика

смени

контролното

за всяка паралелка. Работа в екип, когато разберем за домашното 5 минути преди началото на часа. И издръжливост на тест, когато госпожата по биология зададе въпроса, на който ще изпитва”.

“Гледах да не ги отегча”, ще признае след това авторката на прощалното слово.  

Артистичният глас е школуван в театралната формация “Класика” към гимназията, в която играе от 3 години. И ще продължи, защото тъкмо подготвили премиерата на комедията “Чудомирци” по разказите на Чудомир, и ги спрели мерките заради коронавируса - не успели да я изиграят нито веднъж.

Планират да го направят наесен, макар че част от актьорите в трупата вече ще бъдат студенти. Тук поверили ролята на Груйовица. Преди това е

играла Райна

от “Женско

царство”

на Ст.Л. Костов, дори получила награда за тази си роля.

Гимназията е вплетена в съдбата на Ванесса по още една, много лична причина - тук срещнала приятеля си Генчо. Сега той учи право в Софийския университет, към който се е насочила и тя. Очаква университетът отново да ги събере.

От гимназията Ванесса Терзиева си тръгва с две награди - паметния знак на името на Захарий Стоянов и премията от 600 лева, която от 4 години

наследниците

на първия

гимназиален

директор

Димитър Димитров връчват на най-добрия по успех абитуриент.

“Баща ми е създател и ръководител на това училище от 1971 до 1994 г. След смъртта му решихме да учредим наградата на негово име”, обяснява синът му Николай, който сега преподава информатика в гимназията.

А класната на Ванесса - учителката по химия Сима Добрева, се бе постарала всеки ученик от нейния 12-и “г” клас да получи с дипломата си за завършено средно образование и по една четирилистна детелина - вместо пожелание за късмет в живота.

Като човек, роден под звездите на зодия Рак, отличничката от езиковата гимназия в Сливен

следва принципа

“Бавно, но

славно”

Смята, че в живота трябва да има баланс. Това на практика е казал и Елин Пелин в разказа си “Чорба от греховете на отец Никодим”, по който разсъждаваха тази година зрелостниците на задължителната матура по български език и литература.

“Бобчетата в чорбата са и бели, и черни. Елин Пелин не пише кои са повече, но наистина човек има грехове - и простими, и непростими. Важен е балансът.” Сигурно и тези разсъждения на Ванесса са допринесли за шестицата .

Но изпитът вече е минало. Сега момичето гледа напред към предизвикателството китаистика.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Наградените лекари, зам-областният управител Галин Господинов и д-р Николинка Минчева.

52 163 дози ваксина са поставени в Добричка област

В Добрич задържаха шофьор, карал пиян и напушен

В Добрич задържаха шофьор, карал пиян и напушен

Снимки Авторката

Кацаров награждава директора на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова и лекар от Берковица

Арменската общност дарява на Варна скулптура на Левски

Арменската общност дарява на Варна скулптура на Левски

Проф.Христо Бонджолов подписа заповед за присъствено обучение

Ректорът на ВТУ: Няма да делим студентите на ваксинирани и неваксинирани

Трима лекари от Пазарджик с грамоти за активност в имунизационната кампания

Трима лекари от Пазарджик с грамоти за активност в имунизационната кампания

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber