Най-малко 10 пъдпъдъка улучи за час и половина 82-годишният Вълко Апостолов. Той е най-възрастният ловец в Белозем, но първи излезе да открие ловния сезон. Пример е за по-младите, категоричен е дългогодишният кмет на селото Иван Тачев, сега зам.-кмет на община Брезово Иван Тачев, който е неотлъчно с групата на бай Вълко.
Дружинката в пловдивското село наброява 84 души. Излетът започна тази сутрин в 6 часа в различните ловни полета.
"Тръгнахме рано, за да могат кучетата по-лесно да надушват следа. Когато има роса, работят по-свободно. А и цяло лято не бяха пускани. Щом припнаха, веднага започнаха да вдигат пъдпъдъците", разказа Тачев.
Той и останалите ловци в началото не очакваха кой знае колко дивеч. Смятаха, че заради жегата дивечът се е оттеглил в по-високите части. А липсата на роса също го прогонва, тъй като пъдпъдъкът пие вода единствено от капките по тревата.
"Очакванията ни се опровергаха. Има пернати, макар и не много, но е задоволително", обясни Иван Тачев. Всеки от групата му е уцелил различни бройки - един 10, друг 7-8, трети - 4-5. Въпросът е да имаш хубаво куче и слука, шегуват се ловджиите. В Белозем дивите гургулици и гривека са малко.
Дни преди началото на ловния сезон ловците имаха лек конфликт с Асоциацията на зърнопроизводителите, които негодуват, че им мачкали посевите. "Това не е вярно. Може да има отделни случаи, но като цяло всички спазваме правилата. Ако ние тръгнем срещу тях и ги обвиним, че пръскат с нерегламентирани препарати от Турция и тровят дивеча, какво ще стане", питат белоземските авджии. По думите им арендатори пръскали с хербициди за трева, което било мор за пъдпъдъка, защото пиел вода единствено от росата. Отделно мнозина разорали полските пътища, а шубраците около тях били убежище на дивеча.
В съботния ден обаче ловците забравиха за спорове и се втурнаха да гърмят по пернати. Тези, които вече направиха добър улов, лека полека поемат към местността "Червен бряг". Там ги чакат два казана курбан. "Заклахме две овце, а още рано-рано двама курбанджии тръгнаха да приготвят месото", описаха ловджиите от селото на белия щъркел. Според тях председателят на дружинката Милен Атанасов успял да сплоти всички.
Най-вкусната рецепта за пъдпъдъци
Има много варианти за приготвяне, но е една е изпитана, категорични са ловците. През годините съпругите им пробвали различни рецепти - пъдпъдъци задушени с вино и запечени на фурна, или пък карамелизирани и т.н. "Нищо не може да замени пържения пъдпъдък в бакърен тиган с масло", твърди Иван Тачев.
Дивечът се скубе, пърли и почиства. След това леко се посолява и се пържи до зачервяване. "Пъдпъдъкът е най-вкусният пернат дивеч, а приготвен по този начин, е фантастичен", допълва Тачев.