Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

https://www.24chasa.bg/region/article/8719490 Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет www.24chasa.bg
Близо 500 кандидат-студенти подадоха документи за прием в Тракийския университет

Тук искат да учат младежи както от Германия, така и от Кралство Бахрейн

Близо 500 кандидат-студенти вече подадоха документи за прием в Тракийски университет в Стара Загора, съобщиха от Ректората. По-голямата част от тях са се възползвали от възможността да заявят желанието си да се явят на изпити или да кандидатстват онлайн във висшето учебно заведение с оценката си от държавния зрелостен изпит.

Приемът на документите на място започна на 8 юни. Те се приемат в Ректората на университета в Стара Загора, както и във Факултета в Ямбол и във Филиала за медицински сестри и акушерки в Хасково. Документи могат да се подават и онлайн.

Статистиката сочи, че сред подалите онлайн документи най-желаните специалности са медицина и ветеринарна медицина, а тези, които са подали документи присъствено в Ректората, имат най-голям интерес към педагогическите специалности.

До момента присъствено във Факултет "Техника и технологии" в Ямбол са подали документи близо 50 кандидат-студенти. Част от тях са заявили участие в редовен изпит по обща езикова култура, други - за тест по общотехническа подготовка. Има и кандидат-студенти, които ще участват в класирането както с оценка от матурите, така и с резултата си от предварителните изпити. Най-желаните специалности във факултета в Ямбол са "Автоматика и компютърни системи" и "Автотранспортна и земеделска техника".

Във филиала в Хасково засега отчитат по-голям интерес към специалността медицинска сестра, отколкото към професията на акушерката.

Приемът на документи за кандидат-студентите, които ще се явяват с изпит, продължава до 26-и юни на място, онлайн и в бюрата на ЦКПИ и НАПС в страната. А тези, които ще участват в класирането с оценка от държавния си зрелостен изпит, ще могат да подадат заявления в Тракийския университет до 3 юли.

Единствената специалност, за която не може да се кандидатства с оценка от матурата, е медицина.

От университета отчитат, че кандидатите проявяват сериозен интерес и към 8-те нови специалности, разкрити тук през тази година. В Стопанския факултет това са: "Местни финанси", "Информационни технология в икономиката и управлението", Информационни технологии" и "Софтуерно инженерства". Във Факултета по техника и технологии в Ямбол за първи път през новата учебна години ще се преподава специалността "Компютърни системи и комуникации". А в Аграрния факултет занапред ще учат още "Агрономство на етерично-маслените култури". Медицинският колеж към университета за първи път тази година обяви прием и по специалностите "Медицински козметик" и "Помощник-фармацевт".

Едновременно с приема на документите на български граждани, в университета успешно преминаха първите изпити за чуждестранни студенти, проведени на английски език, за специалностите "Медицина" и "Ветеринарна медицина". Те бяха организирани онлайн в два дни - на 13 юни кандидатите се явиха на изпит по английски език, а на 14 - на изпити по биология и химия на английски.

Кандидат-студентите са от Гърция, Нигерия, Германия, Кралство Бахрейн и Испания. Те споделят, че голяма част от тях са научили за Тракийския университет в Стара Загора от свои близки, които вече учат тук и са им препоръчали висшето учебно заведение.

Предстоят още две изпитни сесии на английски език за чуждестранни студенти - в края на месец юли и в края на месец август.

Всички, които преминат успешно тези изпити, трябва да подадат и мотивационно писмо до Тракийския университет.

Любопитен факт е, че двама от кандидатите, които са явиха на изпита за чуждестранни студенти на английски език, всъщност са българи. Единият иска да изучава медицина на английски, тъй като има намерения да практикува в САЩ, а другият се готви за ветеринарен лекар в Обединеното кралство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Образование

Яна Алексиева

Формирането на правилни хранителни навици е ключово за развитието на децата от 1-ви до 4-ти клас

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

Русенският университет обяви условията за кандидат-студенти

УНСС–януарски прием магистри 2021

УНСС–януарски прием магистри 2021

Ваня Георгиева, експерт в МОН КАДЪР: БНТ

Експерт от МОН: Няма предложение за удължаване на годината

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Учениците от първи до четвърти клас се връщат в училище

Работата в електронна среда стимулира креативността на учениците, категорични са преподавателите от врачанската гимназия.

В дигиталната класна стая учат най-важното умение: сам да търсиш знание

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber