В Горна Оряховица учат физика, химия и биология 3 в 1 и чертаят дигитални карти

https://www.24chasa.bg/region/article/8639017 В Горна Оряховица учат физика, химия и биология 3 в 1 и чертаят дигитални карти В Горна Оряховица учат физика, химия и биология 3 в 1 и чертаят дигитални карти www.24chasa.bg
Ученици от СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица в технологичния кабинет

Деветокласници с часове по “Дигитални природни науки” в СУ “Георги Измирлиев”, интересът е много голям, казва директорката Криси Аврамова

4 кабинета са преобразени през месеците на карантината, за да са по-интересни за учениците

Иновативните и креативни училища ще променят системата, е позиция, която просветният министър Красимир Вълчев споделя често публично.

Министерството на образованието стимулира този тип училища чрез Националната програма “Иновации в действие”. Тя стартира миналата година с участието на 720 общински, държавни, частни училища.

По-интересни уроци, мотивирани ученици, креативни учители - това е кауза, която “24 часа” подкрепя от години. Българското училище се промени само за два месеца чрез дистанционното обучение.  

Какво следва по-нататък? Като медиен партньор на Националния форум за иновации в образованието “24 часа” ще ви покаже училища, учители и уроци, които си заслужават да бъдат следвани.

Когато на място демонстрират иновациите си, училищата ще могат да канят и други училища в града, общината или да правят форуми по теми, които предлагат.

Чрез програмата “Иновации в действие” бе въведен модул, който позволява организирането на подобни форуми.

Могат ли сложните химични реакции, физичните закони, тайните на генетиката и информационните технологии да се синтезират в един учебен предмет? При това не в елитарен университет, а в училище - за да дадат на гимназистите мултидисциплинарните знания за природата.

Такъв иновативен учебен предмет - “Дигитални природни науки”, изучават от началото на учебната година в СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица, едно от близо 200-те иновативни училища у нас.

Иновацията е за период от 4 години и започва от IX и X клас в паралелките с профил “Природни науки”. Всяка следваща година учениците ще надграждат знания, умения и компетентности. Шестима учители работят по това направление - трима информатици и трима преподаватели по биология, химия и физика.

Те прилагат нови методи на преподаване и използват интерактивен и адаптивен обучителен софтуер.

“Инициативата за тази иновация е на преподавателите по природни науки. Първо обсъдихме нашите идеи с педагогическия съвет, след което с родителите, учениците, обществения съвет и

решихме, че

ще се “хвърлим

в дълбокото”

и ще въведем изцяло нов учебен предмет”, обяснява директорката Криси Аврамова.

Идеята е да се интегрират информационните технологии в природните науки и да се правят уроци, в които няма ясно разграничение между биологията, химията и физиката. Разглеждат се природните явления и процеси в тяхната комплексност, тъй като в природата всичко е свързано, обясняват от екипа.

“Дигитални

природни науки”

се изучава един час седмично извън учебната програма. Училищното ръководство оформило СТЕМ комплекс от лаборатория, хранилище и нов технологичен кабинет. Той е с изключително зелена визия.

Масите са

разположени

амфитетрално Дъската всъщност е огромен 96-инчов монитор с тъчскрийн дисплей, който е свързан с дигитална камера и всякаква компютърна техника.  

В този кабинет освен иновативния предмет се провеждат и часовете по природни науки. Директорката казва, че интересът към тези паралелки е много голям.

Вече има цяла национална програма за СТЕМ кабинети, допълва Криси Аврамова.

Опитът им вече е заимстван от много други, дошли на място да се запознаят с ноу-хауто.

“А какво увлича най-много учениците в този метод на преподаване? Ами двете крайности - нещо много модерно, каквото е работата с компютър и другата крайност - практическата работа в лабораторията”, разказва водещият преподавател Галина Иванова. Нейните десетокласници например са направили дигитални карти по генетика. По-често в интернет пространството те се наричат

мисловни карти

и са един от методите за развиване на логическото мислене.

“В центъра стои основното понятие и от него започват разклонения до най-дребния детайл по отношение на централното понятие, например включени са между 40 и 50 понятия.

Учениците трябва да вложат знания и умения не само от природните науки, не само от областта на информационните технологии, но и от дргите образователни области. Дигиталният продукт трябва да е научно достоверен, да е креативен и да има естетически вид”, обяснява преподавателката.

Провеждат се също съвместни интердисциплинарни уроци. Когато не са с колбите и епруветките, всеки работи с таблет индивидуално или в екип. Дигиталният продукт, който се създава, се качва на Office 365 в приложението OneNote.

Затова и стресовото преминаване в електронна форма на обучение минало гладко за средношколците, активно ползващи електронните платформи. И екипът на горнооряховското училище вече отчита очакваните резултати - децата да разберат, че науката трябва да е на много високо ниво и че без информационните технологии това не може да се случва.

За следващата учебна година в СУ “Георги Измирлиев” са предложили и друга иновация - проектнобазирано обучение по

гражданско

образование

за най-малките

ученици

В основата отново е преподавател - учителката на 1 “в” клас Кремена Енчева, вече е печелила национални олимпиади по този модул и е много мотивирана.

“Най-просто казано - разделя класа на две или три групи и през цялата година работят по два или три проекта, свързани с взаимоотношенията в класа, с научаване на институциите, екология, здравно, интеркултурно образование - всичко, което е свързано с това малките деца да опознават света около нас”, обяснява Криси Аврамова.

“Това става само с учители, на които им се работи. Директорът да каже: “Ела сега ти тук, да работиш” - не може да стане, трябва да ти идва отвътре,

да ти е интересно

и родителите

да те подкрепят,

да си точно учител”, смята директорката.

СУ “Георги Измирлиев” е най-голямото училище в Горна Оряховица, с много богати традиции и 160-годишна история. В него учат 908 ученици, разпределени в 37 паралелки.

Разполага с много голяма база. През месеците на епидемията, когато децата не са в клас, педагозите са успели да преобразят 4 кабинета, за да посрещнат младите измирлиевци в още по-уютни и интересни класни стаи. В кабинета по история художници са изработили

релефен

Мадарски конник, има го също пръстена на Калоян, карта на Велика България при цар Симеон, надписа на Омуртаговата колона.

Цялата стена на кабинета по география пък е с релеф на световната карта, кабинетът по български език и литература посреща с мисъл на Шекспир за това, че светът е на влюбените, а в стаята по математика сред преплитащи се цифри е изобразен “Витрувианският човек” на Леонардо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Наталия Елис е един от двигателите на доброволческата инициатива за възраждане на Ботаническата градина. Снимки: Авторът

Превръщат в рай запустялата Ботаническа градина на Пловдив (снимки)

Запустялата Ботаническа градина да се превърне в „зеления оазис“ на Пловдив, който да привлича студенти, ученици, туристи и творци. С тази кауза сериозно са се заели учените от Аграрния университет и доброволци. През уикенда те проведоха втората за годината акция по почистването на изоставения от 20 години парк

2-ма полицаи пазят протеста в Пловдив, кучета откраднаха шоуто (снимки)

2-ма полицаи пазят протеста в Пловдив, кучета откраднаха шоуто (снимки)

Само двама полицаи охраняват пряко протестиращите тази вечер в центъра на Пловдив. Проявата на недоволство премина в спокоен и цивилизован начин, присъщ на Европейската столица на културата. За поредна вечер около 250 души се събраха на Копчетата да поискат оставките на правителството и на главния прокурор

Емил Димитров-Ревизоро

Ревизоро: Ще бутаме незаконните строежи по морето

„Предполагам, че ще се стигне до събаряне на сгради и определяне на зони на територии след проверките за незаконното строителство по Черноморието на Алепо, Свети Влас и природен парк „Странджа“. Това заяви на пресконференция в Пловдив екологичният министър Емил Димитров-Ревизоро. Той допълни, че за проверките на дейности за много години назад се

Варненец отнесе 10 000 лева глоба за нарушение на карантината

Варненец отнесе 10 000 лева глоба за нарушение на карантината

29-годишен мъж от Варна бе осъден за нарушаване на мерки за карантина по време на обявено извънредно положение в страната. По силата на постигнато в съдебна зала и одобрено от съда споразумение, на подсъдимия бе наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години

Електротехник почина при трудова злополука в Хасково

Електротехник почина при трудова злополука в Хасково

Електротехник на 64-годишна възраст е починал при трудов инцидент в медицинско заведение в Хасково, съобщиха от Инспекцията по труда. Злополуката е станала вчера при ремонтни работи в Центъра за психично здраве в квартал "Болярово" в областния център. Мъжът е бил ангажиран с поправка по главното елтабло

СНИМКА: Pixabay

5 нови случая на коронавирус са регистрирани за ден в Русенско

Пет нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в Русенско. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град, цитирани от БТА. Става дума за четирима мъже от Русе и 54-годишна жена от град Бяла. Жената, както и един от мъжете, който е на 37 години, са под домашна карантина. И двамата са в добро общо състояние

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Емил Димитров-Ревизоро

Ревизоро: Проблемите да се решават в парламента, а не на улицата

Хубаво е, когато проблемите се решават в парламента, а не на улицата. Това заяви министърът на околната среда Емил Димитров-Ревизоро в Пловдив по повод на очаквания вот на недоверие срещу кабинета. . По думите му вотовете са право на опозицията и са част от демокрацията. „Вотът на недоверие е една от малкото форми

Липа

Горски служители съставиха 13 акта за бране на липа в София

Горските инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) - София са съставили от началото на юли до момента 13 акта за установени административни нарушения за добив липов цвят без позволително, съобщиха от ИАГ. Констатираните нарушения са на физически лица. Пет от актовете са за бране в землището на гр

Шефът на болницата проф. Карен Джамбазов (вдясно) показа на финансовия министър Владислав Горанов, Менда Стоянова, Даниела Дариткова и на кмета на Пловдив Здравко Димитрово и областния управител Дани Каназирева къде ще е новият комплекс

Пловдив изпреварва София - получава 17 млн. лева за нов педиатричен комплекс (обзор)

Пловдив е на път да изпревари София с нов педиатричен комплекс. Финансовият министър Владислав Горанов лично дойде в града и гарантира, че държавата превежда 17 милиона лева на УМБАЛ "Св. Георги" за новото лечебно заведение.  С Горанов бяха и шефовете на здравната и бюджетната комисия в парламента Даниела Дариткова и Менда Стоянова

Прокуратурата в Добрич определя позицията на президента като неуважение

Прокуратурата в Добрич определя позицията на президента като неуважение

„Ние, прокурорите, следователите и служителите при Окръжната прокуратура в Добрич, с цялото ни уважение към президентската институция, изразяваме несъгласието си с изявлението на г-н Румен Радев, в което определи Прокуратурата на Република България /едва ли не/ като мафиотска структура”, заявявят в декларация от прокуратурата „Той открито заяви

СНИМКИ: Община Русе

Продължава пръскането срещу комари днес в Русе

Пръскане срещу комари с наземна техника ще бъде извършено днес на територията на град Русе, съобщиха от пресцентъра на Община Русе. Планираното за днешния ден третиране по река Дунав се отлага заради неблагоприятни метеорологични условия и силно течение на реката. Речната обработка ще се извърши в три последователни дни, когато времето позволява

Мартин Трифонов

Убиецът на 6-годишната Кристин от Сотиря моли за доживотен затвор

Прокуратурата: Проявил е изключителен садизъм, причинявайки непоносими болки на детето За снизхождение и промяна на присъдата му от доживотен затвор без право на замяна на доживотен затвор, помоли днес в Бургаския апелативен съд Мартин Трифонов, осъден за опит за изнасилване, блудствени действия и убийство на 6-годишната Кристин в сливенското село

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber