Боян Бойкински: Пловдивската индустрия се държи, социално напрежение се трупа в услугите

https://www.24chasa.bg/region/article/8412223 Боян Бойкински: Пловдивската индустрия се държи, социално напрежение се трупа в услугите Боян Бойкински: Пловдивската индустрия се държи, социално напрежение се трупа в услугите www.24chasa.bg
Боян Бойкински

Над 31 хиляди души останаха без работа в страната от началото на извънредното положение. Пред Бюрата по труда и в Пловдивска област се извиват опашки от хора, които се регистрират на борсата.

Заради настъпващите негативни промени на пазара на труда, Регионалният съвет на КНСБ – Пловдив разкри телефонна линия, на която ще бъдат предоставяни безплатни трудово–правни консултации. Телефонният номер за контакти е 0882 355 172.

Строителният бранш също е сред сериозно пострадалите. Снимка: Pexels.com
Строителният бранш също е сред сериозно пострадалите. Снимка: Pexels.com

За драматичната ситуация на пазара на труда 24plovdiv.bg разговаря с областния координатор на КНСБ адв. Боян Бойкински.

- Адвокат Бойкински, какви са измеренията на социално-икономическата криза в предприятията в Пловдивска област?  

- В предприятията от реалния сектор, в които имаме синдикални организации по-голяма численост, като КЦМ, ВМЗ "Сопот", Стъкларския завод и други, навсякъде работният процес протича нормално, без каквито и да било сътресения и съкращения.

Просто защото тези компании имат поръчки. Те взимат и всички предпазни мерки. В Стъкларския завод например част от администрацията работи от вкъщи. В по-големите предприятия нещата вървят спокойно без да има социално напрежение.

В Тракия икономическа зона също няма особени сътресения в предприятията. Наблюдават се наченки, но все още не е като в Пазарджик, където има повсеместно затваряне на предприятия и спиране на производствения процес.

Не така стоят нещата в другите сфери, особено в сектор услуги, където нещата от средата на миналата седмица започнаха да се влошават, след като се изясниха мерките за подкрепа от страна на държавата.

Наблюдава се засилващо се социално напрежение, което се дължи на нарушения на трудовите правоотношения на работещите.

- Кои браншове са най-засегнати от сектора на услугите?

- Най-тежко са засегнати заведенията за хранене – ресторанти, също и хотелите. Потърпевши са и широк спектър от услуги, чиято дейност в момента е забранена. При тях в немалка част от случаите действията на работодателите са в нарушение на закона.

- Кои са най-често срещаните нарушения?

- На места, където няма синдикални организации, ставаме свидетели на принуждаване на работниците да подписват заявления за неплатен отпуск.

Това се прави, тъй като работодателят няма право едностранно да пуска работещите в неплатен отпуск. Друг метод е прекратяването на трудовите правоотношения.

За съжаление в много от случаите немалка част от прекратяванията стават в нарушение на Кодекса на труда. Служителите сами решават дали да си потърсят правата в случай на нарушения.

Други работодатели пък въвеждат 4-часов работен ден.
Особено в най-засегнатия сектор - услугите, наблюдаваме множество подобни неща.

Често хората биват принуждавани да подпишат заповед за прекратяване на трудовия договор по взаимно съгласие.

- Това как ощетява работниците и служителите?

- Ако работник бъде съкратен от работодателя, той ще получава обезщетения в Бюрото по труда съгласно Кодекса за социално осигуряване в период от 4 до 12 месеца, в зависимост от стажа.

Ако бъде съкратен по взаимно съгласие, обезщетението за безработица в размер на 60% от брутната му заплата ще бъде получавано от работещия само за 4 месеца.

- Какви са юридическите особености на преминаването на 4-часов работен ден?

- Регламентирано е в член 138 от КТ и това правомощие е дадено на работодателя. Той  можеда въвежда намалено работно време, но е ограничен в рамките на до три месеца за една календарна година.

Въвеждането на непълно работно време може да стане при намаляване на обема на работата за всички или за определено звено. Там, където има синдикална организация, работодателят трябва да го съгласува предварително с нея.

- Често работниците принудително ги пускат и в неплатен отпуск. Това изгодно ли е за тях?

- Неплатеният отпуск е регламентиран в член 160 от КТ и начинът, по който може да се ползва е единствено и само с подаване на заявление от страна на работника до работодателя.

Тоест работодателят не може да пусне работника в неплатен отпуск по своя воля. Типичното за него е, че през първия месец тече трудов стаж за работника и през този период работодателят има ангажимент за част от осигуровките.
В този случай обаче работникът не може да регистрира в Бюрото по труда като безработен, тъй като де юре е на работа. В тази ситуация той, от една страна, няма трудов доход.

А от друга страна, не може да се регистрира в Бюрото по труда и да получава обезщетение.

Съветвам работниците и служителите, когато работодателят им дава нещо да подпишат във връзка с трудовото им правоотношение, да четат внимателно, да мислят, да питат, и чак тогава да подписват.

Всеки може да се свърже с нас и да получи безвъзмездно необходимата помощ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Видео от пожара бе разпространено от vox64 във фейсбук.

Щандове и автомобили горят при огромен пожар на борсата в Кърналово (Видео)

Огромен пожар избухна в района на зеленчуковата борса в село Кърналово, близо до Петрич. По първоначална информация, огънят се разраства много бързо, горят щандове и автомобили, предава БНТ. На място вече има няколко пожарни коли. Не е ясна причината за пожара. Видео на огромните пламъци бе разпространено от vox64 във фейсбук

Районен кмет пусна анкета да стане ли пешеходна ул. "Шишман"

Районен кмет пусна анкета да стане ли пешеходна ул. "Шишман"

Анкета дали централната софийска улица "Шишман" да стане пешеходна стартира кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. В профила си във фейсбук той приканва хората, които живеят на улицата, работят или имат бизнес на нея да гласуват в допитването.  Всеки може да даде своя глас в мобилното приложение на района, след като направи регистрация

Установени са още два нови случая на положителни за COVID-19 в Разградско

Установени са още два нови случая на положителни за COVID-19 в Разградско

Установени са още два нови случая на положителни за COVID-19 в област Разград, съобщиха от Областния кризисен щаб. Положителните проби са на 36-годишна жена и мъж на 62 години, и двамата от Ясеновец. Те са контактни на приетата вчера в отделението по инфекциозни болести към разградската болница 77-годишна жена от селото

Министър Красимир Вълчев пристига на среща с местните заедно с шефката на РУО Розалия Личева

Отлагат с година закриването на 200-годишно училище в село Поликраище

1 година шанс за оцеляване на почти 200-годишно училище в горнооряховското село Поликраище даде министърът на образованието Красимир Вълчев. Той пристигна на място след бунт на хората от селото срещу решение на Общинския съвет в Горна Оряховица да го закрие. Мотивите - в него учат само 33 деца, основно ромчета, от други две села

Търсят се дрехи и стари мебели за семейство с 3 деца, които загубиха къщата си в пожар

Търсят се дрехи и стари мебели за семейство с 3 деца, които загубиха къщата си в пожар

Варненци се обединяват, за да помогнат на семейство, загубило дома си при трагичен инцидент. Къщата на семейство с три деца, живеещи в с. Китка е изгоряла призори на 28 май. Родителите и трите им деца не са пострадали в пламъците, но къщата е напълно унищожена, въпреки усилията на 3 екипа и пожарни коли

Община Русе се присъединява към националната кампания за превенция на трафика на хора за трудова експлоатация

Община Русе се присъединява към националната кампания за превенция на трафика на хора за трудова експлоатация

Местната комисия за борба с трафика на хора проведе заседание във връзка с участиeто на Община Русе в Националната кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация. Това съобщиха от пресцентъра на общината. На заседанието присъстваха председателят на комисията зам.-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Кметът и доц. Кунчев обсъждат мащабното тестване в Бургас.

Доц. Кунчев консултира мащабното тестване в Бургас, започва до дни

Ще обхване и други общини по Южното Черноморие, за да покаже, че районът е безопасен за туристи Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев консултира методологията на предстоящото мащабно представително проучване, което да покаже степента на изградения имунитет срещу COVID-19 в Бургас. Днес той се среща с кмета Димитър Николов и

Отрицателни за коронавирус са тестовете на работещи в детските градини в Търговище

Отрицателни за коронавирус са тестовете на работещи в детските градини в Търговище

В РЗИ - Търговище днес за коронавирус са изследвани 25 души, работещи в детските градини на общината. Направени са им бързи тестове, а тестваните са подбрани на случаен принцип. Всички резултати са отрицателни, съобщи областният управител и председател на Кризисния щаб Митко Стайков Към момента са изследвани общо 654 проби от жители на област

Млада жена е в опасност за живота след жесток побой

Млада жена е в опасност за живота след жесток побой

Млада жена е приета в спешния във Варна вчера в 19.50 ч, като е разказала, че е пребита от мъж, когото познава. От съобщението от пресцентъра на полицията не става ясно дали е живяла с него на семейни начала. Според 28-годишната жена, малко по-рано през деня, в жилище в жк „Трошево“, където тя живеела на квартира, ѝ е нанесен побой от мъж

Илюстрация: Pixabay

17 осъдени за нарушена карантина в Плевенско

Петима са осъдени за седмица заради нарушена карантина по дела, наблюдавани от Плевенската районна прокуратура. 6 месеца пробация е наказанието за жена на 39 г. с инициали С. Б. На 29 април тя се прибрала от Германия през ГКПП Видин Дунав мост и по предписание на здравната инспекция й е наложена карантина за 14 дни

Съдът отказа да освободи предсрочно осъден за  побой до смърт

Съдът отказа да освободи предсрочно осъден за побой до смърт

Окръжният съд във Враца днес остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на Марсело Георгиев. Непълнолетният жител на ромската махала бе осъден като съучастник на брат си Людмил за причиняване на смърт по непредпазливост на 47-годишния самотно живеещ Иван Йотов от врачанското с. Камено поле, след нанесен побой през 2016 г

От неделя започва разширението на бул. "Тодор Каблешков" в София

От неделя започва разширението на бул. "Тодор Каблешков" в София

Участъкът от бул. "България" до ул. "Луи Айер" е част от третия градски ринг на столицата От неделя започва разширението на бул. "Тодор Каблешков" в София. Става дума за около 1 км ново трасе от бул. "България" до ул. "Луи Айер".  "Това е един от най-важните проекти за града, който е част от вътрешния градски ринг

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber