Цената на килограм хляб не може да мине 2 лева

https://www.24chasa.bg/region/article/8114165 Цената на килограм хляб не може да мине 2 лева Цената на килограм хляб не може да мине 2 лева www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей
Снимка: Пиксабей

„Ако има още увеличения в цената на хляба, то ще бъде до края на февруари и март, когато всички фирми въведат поскъпването . Килограм хляб може цена стигне цена от 1,50-1,60 лв., но до 2 лв. не може да се стигне” - заяви Тошко Няголов – председател на Регионалната браншова организация на хлебопроизводителите и сладкарите – Добрич.

От 5 до 8 % е поскъпването на хляба в в Добричка област – добави той. 3-4 са фирмите в Добричко, които произвеждат хляб. „Не говорим за сериозен скок в цената, още повече че не всички колеги са въвели новите цени. Всеки прави собствена себестойност на продукта, калкулация на материалите, които влага. Различно е снабдяването с материалите, които се влагат. Някои зареждат всяка седмица, други все още работят с по-рано купени консумативи, на по-ниски цени. Част от колегите изчакват, за да видят разходите си през този месец“ - обяснява Няголов.

Според него има много причини за това поскъпване. Увеличени са цените на всички консумативи и суровини, които са основни за хлебопроизводството.

По-скъпи от 1 януари са брашното и еленергията, цената на тон пшеница вече е 350-360 лв. за тон, увеличенине от 40- 50 лв. „Увеличен е и разходът за транспорт. Предстои това перо да се оскъпи още, но и сега се плащат пътни такси, който се отразяват в стойността на хляба и хлебните изделия. Тоест хлебопроизводителите имат всички основания за промяна в цената, заради новите цени на всичко необходимо за производството на насъщния, закуските и т. н.“ - коментира Няголов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Притесненията на противниците на паркинга са, че градинката на хотел "България" в центъра на Бургас ще бъде унищожена.

Отменят общественото обсъждане утре за подземния паркинг в центъра на Бургас

Останките от крепостта Калиакра, едно от последните български укрепления, привличат туристи. СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Вандали счупиха плочи на паметник на нос Калиакра

Част от незаконните дърва Снимка: Архив

Полицаи намериха 3 кубика крадени дърва в кола

Снимка: Архив

Разкриха 44 нарушения и 5 кражби при акция в Сливенско

Линейка Снимка Архив

Жена обърна колата си в канавка в Добрич

СНИМКА: Pixabay

Заболеваемостта от COVID-19 в област Пазарджик падна до 83.1 на сто хиляди

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber