Зам.-кмет на Пловдив разпитва служители в дома с извращения над болни. Те не казват кой се е гаврил

https://www.24chasa.bg/region/article/8094669 Зам.-кмет на Пловдив разпитва служители в дома с извращения над болни. Те не казват кой се е гаврил Зам.-кмет на Пловдив разпитва служители в дома с извращения над болни. Те не казват кой се е гаврил www.24chasa.bg
Зад тази ограда в комплекса за социални услуги "Св. Георги" в Пловдив са ставали извращенията. Снимки: Евгени Цветков

- Директорката на центъра не е пратила обещания рапорт и я няма на работа

"Не пипай там, ще те убия!", "Какво търсиш там, ма? На майка ти ..."

Тези крясъци на гневна служителка в Центъра за настаняване на хора с деменция в Пловдив били записани от внучката на 84-годишна болна жена. Тя е неподвижна.

Внучката поставила записващо устройство при баба си, тъй като забелязала, че част от служителите на центъра се държат нечовешки с настанените в дома болни възрастни хора.

В него са настанени 15 души с деменция, а за тях се грижат 7 болногледачи. Има също социален работник, лекар, медицинска сестра и, разбира се, директор.

Кадрите с нечовешко отношение към болните втори ден се излъчват по Нова телевизия и отприщиха възмущения в социалните мрежи. За скандала е информиран лично и социалния министър Деница Сачева. по думите й има основание със случая да се занимае прокуратурата.

Пловдивчанка, чиято майка е починала в същото заведение, твърди, че е виждала синини по тялото й. Подозренията й били, че е малтретирана, но не успяла да го докаже.

Строги наказания и уволнения обеща зам.-кметът по социалната политика в Пловдив Анести Тимчев в Центъра за настаняване на хора с деменция. Причината е сигнал на близки за брутален физически и психически тормоз над болни.
"Не пипай там, ще те убия!", "Какво търсиш там, ма? На майка ти...", се чува на запис женски глас, направен от роднина на 84-годишна с деменция. Жената е неподвижна. Нейната внучка поставила записващо устройство, тъй като забелязала, че част от служителите на Центъра се държат нечовешки с обитателите.
В него са настанени 15 души с деменция, а за тях се грижат 7 болногледачи. Има също социален работник, лекар, медицинска сестра и, разбира се, директор.
Кадрите с нечовешкото отношение към болните бяха излъчени по Нова телевизия и отприщиха възмущения в социалните мрежи. За скандала е информиран лично и социалният министър Деница Сачева. По думите й има основание със случая да се занимае прокуратурата.
Пловдивчанка, чиято майка е починала в същото заведение, твърди, че е виждала синини по тялото й. Подозренията й били, че е малтретирана, но не успяла да го докаже.
Злополучният дом се намира в социалния комплекс "Св. Георги" в Пловдив. Достъпът до него е ограничен с желязна врата. В имота са разположени няколко сгради, на 4-ия етаж на едната е въпросният Център, където са се разигравали грозните сцени. Директорката на заведението Марина Тянева се покри. От общинската дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че излязла в планиран отпуск и щяла да отсъства три седмици. Пред началниците си обяснила, че до нея не била достигала информация за грубо отношение към болните. Не можела да разпознае и кои са подчинените й на видеото, записано тайно.
В излъчения репортаж обаче се чува глас от оперативка в същото заведение, който явно е на отговорен служител. "Внимавайте какво говорите, като дойдат близките", предупреждава той подчинените болногледачи. И ги съветва да са нащрек с един от настанените, който бил добре и можел да разказва на близките си на какво е свидетел.

Строги наказания и уволнения в центъра обеща зам.-кметът по социалната политика в Пловдив Анести Тимчев. Кметът Здравко Димитров разпореди пълна проверка във всички социални заведения в града. Чрез заместника си той се извини на близките на потърпевшите за това, което се е случило. Според запознати записът бил направен от служителка, която била в конфликт с друга и я издебнала в момент на издевателство над безпомощен възрастен.
"Все още не знаем кои са виновни от персонала. Надяваме се в хода на прокурорското разследване, което започна, да бъдат установени и наказани", допълни зам.-кметът. В случай обаче, че прокуратурата установи виновни, тя ще ги подведе под наказателна отговорност, а административните наказания са приоритет на работодателя - общината.
"Ще сме безкомпромисни към служителите от Центъра, които са се държали по този начин. Когато разберем кои са, ще бъдат освободени", отсече Тимчев. Той очаква рапорт от директорката Тянева. Ако се окаже, че е ставало с нейно знание, също ще бъде уволнена.
"Няма как да разберем, че съществуват такива нередности, ако не бъдем информирани. Досега не сме получавали сигнали. Уверявам, че няма да преследваме авторите им", каза още зам.-кметът. Той твърди, че неговите родители също са били с такава диагноза. "Зная колко е тежък проблемът. Но синините по ръцете при такива болни се получават от лекарствата за разреждане на кръвта", уточни Тимчев. Според него в заведението имало настанени, чиито деца са в чужбина и от години не са интересували от тях.
В Пловдив има само два центъра за хора с деменция, чийто общ капацитет е 30 души. По тази причина за тях се чака с години. За скандалния дом имало опашка от 60 кандидати. Той е открит преди 3 години и за него се твърди, че условията са добри.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

И в момента в част от “Патриарх Евтимий” има широка велоалея. Проектът на “Спаси София” иска да направи две плюс бус лента.

Поправят велоалеите на “Спаси София” по “Патриарх Евтимий”

Отложиха решението да се върнат ли автомобилите на улица “Съборна” Проектът за изграждане на две големи велоалеи по бул. “Патриарх Евтимий”, внесен от “Спаси София”, ще бъде преразгледан, за да се намери баланс. По предложение на председателя на транспортната комисия към СОС Карлос Контрера проектът ще бъде изискан от направление “Архитектура и

На централните гробища в Пловдив от години няма места.

Увеличиха се погребенията в Пловдив, места все още има

Завишаване на погребенията през последните седмици се наблюдава в Пловдив. Ако през ноември м.г. на ден са полагали средно около 10 мъртъвци, сега цифрата е 13-14, посочи директорът на "Траурни дейности" Коста Попов. По думите му в началото на пандемията през пролетта дори се е наблюдавал спад на смъртните случаи, но сега имало известен ръст

Арх. Румяна Пройкова е всеки ден на обекта. Снимки: Авторът

Пловдив ще има още едно антично бижу

Укрепват северния Римски форум, находките ще се открояват сред зеленина Най-представителната част от Римския форум на Филипопол в края на лятото догодина ще е реставрирана и експонирана. "Обещавам да бъде хубаво с една вълнуваща зелена променада", увери авторът на проекта арх. Румяна Пройкова. Всеки ден тя е на обекта от северната страна на пощата

СНИМКА: Pixabay

Още легла за пациенти с COVID-19 в Русенско

От днес капацитетът за лечение на пациенти с COVID-19 в двете университетски болници в Русе „Канев“ и „Медика“ е допълнително увеличен. Вече малко повече от половината от всички легла в УМБАЛ „Канев“ са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Така най-голямата болница и съответно една от най-натоварените в областта

Социалният дом в село Българево СНИМКА: Авторката

Взрив на COVID-19 в 2 социални дома в Добричкo

За 2 взрива в 2 социални дома информират от Регионалната здравна инспекция-Добрич /РЗИ/. На 16 ноември там постъпва информация за 15 лица с грипоподобни симптоми, съмнителни за COVID–19, потребители на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост–село Българево, община Каварна. Своевременно е извършено изследване на лицата с PCR тестове

СНИМКА: Pixabay

87 медици във Великотърновско са с COVID-19

87 са активните случаи на COVID-19 при медицински специалисти във Великотърновско, съобщи РЗИ. С инфекцията се борят 30 лекари, 33 медицински сестри, 1 медицински фелдшер. Болни са също 14 санитари и 9 души друг медицински персонал. За периода 09.11 - 22.11.2020 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 430,9 на 100 хил. души

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Още две поликлиники откриват ковид зони във Варна

Още две поликлиники откриват ковид зони във Варна

Още два Диагностично-консултативни центъра - ДКЦ V „Света Екатерина“ и ДКЦ III – Варна ЕООД откриват ковид кабинети, съобщиха от дирекция “Здравеопазване” към Община Варна. От утре - вторник, (24.11.2020 г.), започва дейност кабинетът в ДКЦ V „Света Екатерина“. Пациентите ще се насочват по преценка на личния лекар - за клиничен преглед и/или

Колеги на д-р Спас Радев почетоха паметта му пред болницата в Разлог.

Разлог и Банско се сбогуваха с д-р Спас Радев, починал от COVID-19

В двора на МБАЛ - Разлог всички лекари, сестри, санитари, пациенти почетоха паметта на кардиолога д-р Спас Радев. Колегите му се събраха на възпоменателна молитва в деня на траур, обявен в община Разлог. Кметът на Разлог Красимир Герчев и председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова също отдадоха почит към кардиолога

22 жертви на COVID-19 за три дни във Варна, повече от 5000 се лекуват у дома

22 жертви на COVID-19 за три дни във Варна, повече от 5000 се лекуват у дома

22-ма пациенти с коронавирус са починали във варненски болници за последните три денонощия, съобщават от РЗИ. 580 нови случаи на заразени с COVID-19 са регистрирани за същия период. Новите случаи са от различни възрастови групи, в семейни огнища и с дифузно разпространение. Общо за област Варна случаите

Задълбочава ли се кризата в "Градски транспорт" във Варна?

Задълбочава ли се кризата в "Градски транспорт" във Варна?

Забавени заплати предизвикаха протест на кондуктори в дружеството Кондуктори и служители на "Градски транспорт" във Варна излязоха в понеделник сутринта на протест в града. Причината за това бе неофициална информация за големи съкращения в дружеството и закъсняващи заплати на служители. От 1 януари 2021 в градския транспорт няма да има кондуктори

Шеф на пловдивска болница: Хората са жестоко уплашени

Шеф на пловдивска болница: Хората са жестоко уплашени

В момента всичко живо само да кихне и се осъзнава като труп. Хората са жестоко уплашени. Това заяви шефът на УМБАЛ "Каспела" в Пловдив проф. Илиан Дойков, който е член на Медицинския щаб, по повод на наплива към лечебните заведения. Той даде пример с пациентка, която се оплаквала, че умира. Побързали да я качат в COVID отделението

СНИМКА: Pixabay

470 случая на COVID-19 за периода 16-22 ноември в Добричко

В област Добрич са регистрирани 470 случая на COVID-19 за периода 16-22 ноември, информира Регионалната здравна инспекция. 26 от положителните резултати са на медицински персонал (3 лекари, 12 медицински сестри, 2 фелдшери, 8 санитари, 1 рехабилитатор). От здравната инспекция съобщават, че през изминалата седмица с положителни проби за

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber