Идея: София да строи жилища за бедни, да отдава имоти в центъра на пазарни цени

https://www.24chasa.bg/region/article/8084824 Идея: София да строи жилища за бедни, да отдава имоти в центъра на пазарни цени Идея: София да строи жилища за бедни, да отдава имоти в центъра на пазарни цени www.24chasa.bg
Над 150 души присъстваха на обсъждането.

СНИМКА: “СПАСИ СОФИЯ”
Над 150 души присъстваха на обсъждането. СНИМКА: “СПАСИ СОФИЯ”

За 17 г. столичани с 18% повече, вече са 1,32 млн.

София да тегли заем за строеж на общински жилища и ремонт на съществуващи, после да отдава под наем на пазарни цени тези, които са на топлокации. Така с приходите от наеми в центъра ще си изплащане кредита. Това предложи кметът на район “Средец” Трайчо Трайков на общественото обсъждане на проектобюджета на София за 2020 г.

То се проведе в четвъртък вечерта и продължи над 3 часа. Времето обаче не стигна всеки от 150-те граждани, общински съветници и районни кметове да се изкажат.

Трайков даде пример с управлявания от него “Средец”. Там имало 50 общински жилища, повечето - на топлокации. “Голяма част от тях приличат на миризливи коптори и дори хората, които чакат за общинско жилище, ги отказват, като видят какви условия им предлагаме. Други са многостайни и нефункционални, тъй като там не могат да бъдат настанени самотни хора, и трябва да се отдават отделни стаи и няколко човека да са с обща баня и тоалетна. Затова може да се изтегли кредит и да се построят 2 сгради с по 50 жилища за нуждаещи се, а с останалата част от средствата да се ремонтират съществуващите общински апартаменти на топлокации”, обясни Трайков. Чакащите в район “Средец” за общинско жилище са 20-30.

Според Трайков трябва да се преосмисли системата по картотекиране на нуждаещите се. Тя трябва да е обща, а не по райони, както е сега. Затова не е ясно колко са чакащите, а общинските жилища са около 9000.

С 18% се е увеличило населението в София през 2001-2018 г. В столицата вече живеят 1 326 хил. жители. С тези данни на НСИ започна представянето на проекта за бюджет от 1,7 млрд. лв. зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Общината ще инвестира 471 млн. лв. С 12 млн. лв. повече, или общо 50 млн. лв., се предвиждат за ремонт на улици. Въпреки уверението, че 10 млн. лв. ще отидат директно за районните кметове за ремонти на квартални улици, повечето присъстващи не бяха доволни от предвидените средства.

На обсъждането стана ясно, че довеждащият транспорт ще се движи на 5-6 мин в кварталите. Новият зам.-кмет по транспорта Кристиан Кръстев обяви, че тече ИТ одит на ЦГМ.

Скоро софиянци ще могат да дават мнението си по теми, свързани с транспорта и сметосъбирането, чрез интерактивна комуникационна платформа, която се разработва, каза зам.-кметът по дигитализация Владимир Данаилов.

Хората питаха кога в квартала им ще има канализация, кога ще стартира безплатната подмяна на старите печки, ще има ли паркинги и др.

На въпрос за лифтовете на Витоша главният архитект Здравко Здравков обясни, че са дадени предписания за възстановяване на Княжевския лифт, но собственикът ги обжалва в съда. На втора инстанция сме, уточни той.

“Панчарево” плаши с отделяне, “Младост” получил по-малко от маймуните в зоопарка

Предстои да инициираме референдум за отделяне на “Панчарево” от София. Това заяви жител на района на обсъждането на проекта за бюджет. Хората от столичния район са недоволни, че не са предвидени достатъчно средства за обекти и ремонти там.

“Зад околовръстното също има живот. Няма нищо за селата - нямаме канализация, площадки, стадион. Градският транспорт е на 50 мин. Време е да се въведе изискване всеки кандидат за кмет и общински съветник да е роден в София. Не искам бъдещето ми да се решава от някой, роден в Лом”, каза кметът на Казичене Григор Григоров.

Кметицата на Герман Маргаритка Станкова пък изчисли, че със сегашните средства ще са нужни 20 г., за да се ремонтират улиците там.

“За “Младост” има по-малко пари, отколкото за маймуните в зоопарка. Загубихте 2 пъти изборите и затова ни наказвате”, каза мъж от района. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов отговори, че само за детските градини, училищата и районната администрация там са предвидени 50 млн. лв.

Кметът на “Слатина” Георги Илиев бе недоволен, че от над 40 предложения за района е прието 1. Той предложи да има обсъждане на бюджета във всеки район.

Андрей Зографски от “Спаси София” пък попита защо капиталовата програма е със 160 млн. лв. по-малко от 2019 г. и защо за разширението на бул. “Т. Каблешков” се предвижда само 1 млн. лв. Отговорът бе, че строителството на третата метролиния приключва и затова средствата са намалели.

Обявяват конкурс за северната част на Централна баня

Приватизатори искали да преустроят обществената тоалетна до нея в кафене

Напролет ще бъде обявен конкурс за концепция за северното крило на Централна минерална баня. Това обяви на общественото обсъждане на проекта за бюджет 2020 на София главният архитект Здравко Здравков.

“Първо ще подготвим задание, което ще представим на обществено обсъждане. След това ще обявим ограничен конкурс по примера на този за пл. “Св. Неделя”. Ще избираме концепция и архитектурно решение, които после да послужат за основа за разработване на идеен проект”, обясни Здравков.

От кандидатите ще се изисква и финансова обосновка не само за нужните средства за ремонт, но и за последващата експлоатация. Сега половината от Централна баня е Музей за история на София. Другата е в окаяно състояние и има конструктивни проблеми. Общината беше готова да кандидатства за еврофинансиране, за да разшири музея, но се отказа, след като организации настояха там да има спа център.

На въпрос за липсата на достатъчно обществени тоалетни в града арх. Здравков разказа, че собственици на приватизирани WC-та опитвали да ги преустроят след изтичане на 10-годишния срок, в който дейността трябва да бъде запазена. Случаят бил с тоалетната до джамията “Баня Баши”. Арх. Здравков отказал тя да се преустрои в кафене.

Фуксас идва след месец, канят църквата да даде препоръки за пл. “Св. Неделя”

Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас, чието студио спечели конкурса за нова визия на пл. “Св. Неделя”, пристига в София през февруари. Дотогава ще са ясни препоръките към проекта, който предвижда колите да бъдат махнати от площада, да има водни ефекти, а разкритата археология да е под стъклен покрив.

Ефектни футуристични елементи - хайтек стъклени навеси, пък ще произвеждат ток, ще правят сянка и на тях ще може да се зареждат телефони, а вечер ще осветяват площада. Те обаче станаха причина църквата да се обяви против проекта. Според отец Кирил Попов на патриарха ще му се наложи да се провира през тях, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм “Св. Неделя”.

“Разговарях с Белоградчишкия епископ Поликарп и поканих БПЦ да даде предложения за проекта. Другата седмица с журито и представители на професионалните организации ще подготвим препоръките към студио “Фуксас”. Поканих и БПЦ да даде становище за обслужването на храма и митрополията”, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Още при обявяването на резултатите от конкурса представители на журито заявиха, че навесите ще бъдат намалени, както и че дърветата на площада ще бъдат запазени.

Другата седмица пък по покана на Здравков в София идва главният архитект на Брюксел Кристиаан Борет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Сериозно е пострадал шофьорът на единия от двата камиона, катастрофирали при Прохода на Републиката (Хаинбоаз). СНИМКА: Архив

Джип се удари в паднал камък на пътя Асеновград - Смолян и се обърна по таван

Автомобил е катастрофирал след като се е ударил в паднал камък на пътя Асеновград - Смолян. Това съобщи за "Фокус" говорителят на ОДМВР. Камъкът временно затрудни движението. 58-годишен врачанин, на завой до завода за минерална вода "Бачково", се е ударил в камъка на пътното платно, като джипът се е преобърнал по таван. Сигналът е получен в 19

Паяците в София вдигнали 45 787 коли за година

Паяците в София вдигнали 45 787 коли за година

32,8 млн. лв. са приходите от синята и зелената зона С 2,5 млн. лв. от тях ремонтират тротоари Общо 45 787 неправилно паркирани автомобила в София са вдигнали паяците през 2019 г. Само за януари 2020 г. пък репатрираните коли са 5064, което означава, че паяците са вдигали средно по 163 автомобила на ден

Служители на почистващите фирми миха вчера булеварди и улици в София.

За 2 месеца измиха 788 дка улици в София

Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка. При подходящи метеорологични условия се мие с автоцистерна с маркуч

Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

Община Павликени със свое писмо до Агенция „Пътна Инфраструктура“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и до Областно пътно управление - Велико Търново потвърди искането си пътят III-405 (София - Варна) – Добромирка – Свищов, от км 21+457 до км 22+899 от публична държавно собственост да се промени в публична общинска

Щандът на Велико Търново прдизвика голям интерес

Нови маршрути за румънски туристи подготвя общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“

Удължаване на престоя на румънските туристи във Велико Търново, чрез нови маршрути, е договорила Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на Международното туристическо изложение Targul de Turism al Romaniei (TTR) в Букурещ, съобщиха от екипа. „За организирани групи ще правим турове в радиус до 30 км от нашия град

Община Русе не може да задели 120 000 лв, за да пътуват хора от кварталите без винетка

Община Русе не може да задели 120 000 лв, за да пътуват хора от кварталите без винетка

5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знака Община Русе не може да задели още 120 000 лв своя бюджет, за да могат хората от близките до града квартали, да пътуват хора без винетка, съобщиха от градската управа. Според направените сметки, 5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знака за винетка

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

СНИМКА: Авторката

Морското училище във Варна на престижно място сред университетите в света

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения в класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU). Тя е направена по три критерия: образование, наука и осигуряване на обучение, и се прави за първи път съобщиха от училището

Човек пострада при пожар в столичния кв. „Гео Милев”

Човек пострада при пожар в столичния кв. „Гео Милев”

Пожар е избухнал в гараж, който се намира под жилищен блок в столичния квартал „Гео Милев”. Сигналът за него е подаден около 9 часа в неделя сутринта. На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешната помощ, предаде "Нова тв". Пострадал е един мъж, за когото се твърди, че е живял в гаража

СНИМКА: Pixabay

Чепеларе ще залесява засегнати от пожари и бедствия гори в общината

Засегнати от пожари, бедствия и вредители гори в Чепеларе ще бъдат залесени, информира общинската пресслужба. Проектът за презалесяване на горски територии ще се финансира от Държавен фонд "Земеделие". Предвижда се залесяване на близо 190 декара гори в землищата на Чепеларе, с. Малево и с. Богутево. Включени са горски територии

СНИМКИ: Авторката

Нови обитатели във варненския зоопарк

Преди броени дни маймунките от вида зелена морска котка поднесоха изненада на всички посетители на варненския зоопарк - роди им се ново бебе. Майката Алекс предпочита да стои с бебето си в топлата им къща и излиза само за да се нахрани, но се надяваме в хубавите слънчеви дни да показва бебето си по-често на посетителите

СНИМКА: Pixabay

9 приоритета ще залегнат в общинския план за младежта за 2020 г. в Троян

Община Троян разработи Програма за развитие на младежта за 2020 г. Тази година в подготовката на програмата участие взеха и представители на Общинския младежки съвет на общината, като бе проведено и проучване и анализ на потребностите на младите хора в региона, съобщават от пресцентъра на администрацията

СНИМКА: Pixabay

Около 120 хил. лева ще струват на община Русе още 24 км път без винетка

Преместването на знак "винетка" означава, че ангажиментът по поддържането на участъците ще се прехвърли от агенция "Пътна инфраструктура" върху община Русе. Това каза директорът на общинската дирекция "Екология и транспорт" в Русе Георги Игнатов по повод на постъпилите сигнали на граждани от русенския кваратал "ДЗС" и от вилна зона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber