30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/8080471 30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор) 30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор) www.24chasa.bg
Дълго време след експлозията от поразените апартаменти излизаше дим.

Заподозреният Веселин Димитров е един от загиналите при експлозията - бил с буен характер и патологично ревнив

Дни преди това бившият полицай накарал съсед да му купи 30 л бензин и 11 л пропан-бутан

Още не е ясно дали е искал да се самоубие или случайно е предизвикал взрива, преди да излезе от жилището

Заподозреният за адския взрив във Варна бивш полицай Веселин Димитров е втората жертва от подпаления блок 302 в кв. “Владиславово”. Че останките от разчленения труп са на обявения за издирване мъж, бе потвърдено от първоначалните данни от съдебномедицинската експертиза. Другото тяло е на 53-годишната жена, която живеела в съседния апартамент.

Въпреки че вече е почти 100% сигурно, че бившият полицай е сред загиналите, жената, с която живял над 20 г. на семейни начала -

Антоанета, все

още е в кризисен

център и не

желае да се

разкрива,

нито да коментира трагедията.

Роднините на Веселин, които живеят в Долен Чифлик, също отказват коментари. Двете дъщери от първия му брак не живеят в България, а синът на Антоанета е на рейс с кораб.

Патологична ревност и буйният характер на Веселин Димитров са в основата на жестокия инцидент, разтърсил живота на десетки семейства на 13 януари призори. Мъжът живеел на семейни начала с Антоанета в блока. Всички съседи го познават, но и никой не казва добра дума за него. Описват го като свит и необщителен. Твърдят, че двойката имала проблеми от години.

През декември Антоанета подала сигнал за домашно насилие и властите във Варна реагирали веднага. На Веселин Димитров е издадена ограничителна заповед, с която му е забранено да доближава жената на 200 метра, и му е даден срок до 15 януари да напусне жилището, което е собственост на Антоанета.

“Разполагаме с яснота за взрива, за неговите характеристики. Установено е категорично, че взривът е станал повод и за последвалия пожар. По характеристики той е от така наречения обемен взрив, характерен при наличието на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив Димитров е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан.

Местил е мебели

в жилището и

така е увеличил

силата на

ударната вълна

при взрива.

Дейстията по огледа продължават четвърти ден. Вземат участие и специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е и комплексна експертиза в областта на химията и на взривното дело.

Според специалистите към момента няма данни, които да насочат към използване на взривно вещество. Назначени са две тройни съдебно медицински експертизи. За установяване на причината за смъртта на двамата, за установяване има ли травматични увреждания, кръвна група и пол”, обясни в четвъртък окръжният прокурор Красимир Конов.

Според близки до разследването Веселин Димитров не е закупил лично бензина и газта. От свидетелските показания става ясно, че той е

помолил съсед

да купи горивата,

обяснил, че му

трябват за

колата и дома

Има данни, че и първата му съпруга се е оплаквала от агресивния му нрав.

“Разпитани са негови близки, установен е човекът, който последен е разговарял с Димитров. По неговите думи той е бил спокоен, правил си е планове за бъдещето, уговорил среща с приятеля си в сряда или четвъртък. Ако се потвърди, че той е произвел взрива, няма как да се говори за случаен инцидент. В самото жилище са намерени вещи с миризма на бензин и свидетели, които потвърждават, че той е купил количеството запалима течност.

Една от експертизите трябва да докаже дали той е предизвикал взрива, или може да е

ужасна

случайност като

късо съединение

например”,

допълни окръжният прокурор.

“За съжителството на Веселин и неговата съпруга, така да я наречем, жената, с която е живеел на семейни начала над 20 г., до момента при нас има една-единствена жалба, която е подадена на 22 декември 2019 г.”, съобщи зам.-шефът на ОД на МВР Андрей Ангелов.  

“Жалбата е подадена до районната прокуратура. Става въпрос за случай, който е известен на органите на реда от 14 декември. Прибирайки се, по данни на съпругата ѝ е нанесен побой, вследствие на което тя не подава жалба. Единствената жалба е подадена под давление на нейния син на 22 декември 2019 г. Оттам вече тя си вади и медицинско, което е малко по-късно от деня на извършване на побоя. Медицинското потвърждава нейната версия.

По думи на съдебния медик е нанесена лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасна за живота. Жената впоследствие с решение на съда е настанена в защитено жилище и в същото решение на съда следва незабавно изпълнение на решението Веселин Димитров да напусне общото жилище, в което са живеели и всъщност си е нейно.

Решението на съда е от 6 януари, като при нас идва на 7 януари. До 13 януари той не е напуснал. Наш служител се е свързал с Веселин Димитров още при издаване на решението. Мъжът заявява, че не е в града. Разбират се

на 15 януари

да се яви в

районното

управление,

като казал, че от негова страна няма да има проблем относно напускането на жилището”, обясни Андрей Ангелов.

От свидетелски показания става ясно, че Веселин се е снабдил с бензина и газта в началото на януари. Разследващите смятат, че той се е барикадирал в апартамента с мебели. Ударната вълна е избила стената между двата апартамента, като е нанесла огромни разрушения и на съседните жилища в панелния блок.

Поставените въпроси пред експертите от назначената пожаротехническа експертиза ще дадат отговор на въпроса за огнището на пожара. Засега е сигурно само, че първи е бил взривът, а пожарът е вследсвие от него. Все още не е ясно как е бил взривен апартаментът - дали Веселин е бил решен категорично да сложи край на живота си, взривявайки жилището, или е имал намерение да го напусне преди това и случайна искра е възпламенила леснозапалимите течности.

До момента

са извършени

14 огледа и

са разпитани

20 свидетели

Взривеният вход е негоден за живеене. Всички семейства, които имат жилища там, няма да могат скоро да се приберат в домовете си. Засега 14 души са настанени в общински жилища. Апартаментите са общо 36, като 30 от тях са напълно необитаеми.

“В момента са спрени електрозахранването и водоподаването. Според първоначалния оглед и конструктивната експертиза на плочите и колоните в най-пострадалите апартаменти и съседните на тях няма разрушени носещи стени, което значи, че засега

няма опасност

от последващи

срутвания, но

пълният оглед

на щетите

тепърва предстои

и все още не може да се каже нищо категорично”, обясни районният кмет на “Владиславово” Николай Костадинов.

В същото време варненци създадоха група в социалната мрежа, където се обсъждат идеи и предложения за помощ за нуждаещите се. Групата се казва “В помощ на пострадалите семейства от взрива във Варна” и вече има близо 1000 членове.

Гражданите предлагат да помогнат както с физически труд - за разчистването на отломките, така и с предоставянето на дрехи, обувки и за създаване на дарителски кампании за набиране на финансови средства.

“Пострадалите хора, които имат необходимост, могат да получат помощи - еднократна, в максимален размер до 375 лв. от дирекция “Социално подпомагане” и до 500 лв. след подаване на заявление в дирекция “Социални дейности” в сградата на община Варна”, обяви кметът на Варна Иван Портних.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Сериозно е пострадал шофьорът на единия от двата камиона, катастрофирали при Прохода на Републиката (Хаинбоаз). СНИМКА: Архив

Джип се удари в паднал камък на пътя Асеновград - Смолян и се обърна по таван

Автомобил е катастрофирал след като се е ударил в паднал камък на пътя Асеновград - Смолян. Това съобщи за "Фокус" говорителят на ОДМВР. Камъкът временно затрудни движението. 58-годишен врачанин, на завой до завода за минерална вода "Бачково", се е ударил в камъка на пътното платно, като джипът се е преобърнал по таван. Сигналът е получен в 19

Паяците в София вдигнали 45 787 коли за година

Паяците в София вдигнали 45 787 коли за година

32,8 млн. лв. са приходите от синята и зелената зона С 2,5 млн. лв. от тях ремонтират тротоари Общо 45 787 неправилно паркирани автомобила в София са вдигнали паяците през 2019 г. Само за януари 2020 г. пък репатрираните коли са 5064, което означава, че паяците са вдигали средно по 163 автомобила на ден

Служители на почистващите фирми миха вчера булеварди и улици в София.

За 2 месеца измиха 788 дка улици в София

Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка. При подходящи метеорологични условия се мие с автоцистерна с маркуч

Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

Павликени иска от АПИ пътя до Бяла черква да стане общински

Община Павликени със свое писмо до Агенция „Пътна Инфраструктура“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и до Областно пътно управление - Велико Търново потвърди искането си пътят III-405 (София - Варна) – Добромирка – Свищов, от км 21+457 до км 22+899 от публична държавно собственост да се промени в публична общинска

Щандът на Велико Търново прдизвика голям интерес

Нови маршрути за румънски туристи подготвя общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“

Удължаване на престоя на румънските туристи във Велико Търново, чрез нови маршрути, е договорила Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на Международното туристическо изложение Targul de Turism al Romaniei (TTR) в Букурещ, съобщиха от екипа. „За организирани групи ще правим турове в радиус до 30 км от нашия град

Община Русе не може да задели 120 000 лв, за да пътуват хора от кварталите без винетка

Община Русе не може да задели 120 000 лв, за да пътуват хора от кварталите без винетка

5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знака Община Русе не може да задели още 120 000 лв своя бюджет, за да могат хората от близките до града квартали, да пътуват хора без винетка, съобщиха от градската управа. Според направените сметки, 5000 лева на километър ще струва на русенци преместването на знака за винетка

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

СНИМКА: Авторката

Морското училище във Варна на престижно място сред университетите в света

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ е на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения в класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU). Тя е направена по три критерия: образование, наука и осигуряване на обучение, и се прави за първи път съобщиха от училището

Човек пострада при пожар в столичния кв. „Гео Милев”

Човек пострада при пожар в столичния кв. „Гео Милев”

Пожар е избухнал в гараж, който се намира под жилищен блок в столичния квартал „Гео Милев”. Сигналът за него е подаден около 9 часа в неделя сутринта. На място са пристигнали екипи на пожарната, полицията и Спешната помощ, предаде "Нова тв". Пострадал е един мъж, за когото се твърди, че е живял в гаража

СНИМКА: Pixabay

Чепеларе ще залесява засегнати от пожари и бедствия гори в общината

Засегнати от пожари, бедствия и вредители гори в Чепеларе ще бъдат залесени, информира общинската пресслужба. Проектът за презалесяване на горски територии ще се финансира от Държавен фонд "Земеделие". Предвижда се залесяване на близо 190 декара гори в землищата на Чепеларе, с. Малево и с. Богутево. Включени са горски територии

СНИМКИ: Авторката

Нови обитатели във варненския зоопарк

Преди броени дни маймунките от вида зелена морска котка поднесоха изненада на всички посетители на варненския зоопарк - роди им се ново бебе. Майката Алекс предпочита да стои с бебето си в топлата им къща и излиза само за да се нахрани, но се надяваме в хубавите слънчеви дни да показва бебето си по-често на посетителите

СНИМКА: Pixabay

9 приоритета ще залегнат в общинския план за младежта за 2020 г. в Троян

Община Троян разработи Програма за развитие на младежта за 2020 г. Тази година в подготовката на програмата участие взеха и представители на Общинския младежки съвет на общината, като бе проведено и проучване и анализ на потребностите на младите хора в региона, съобщават от пресцентъра на администрацията

СНИМКА: Pixabay

Около 120 хил. лева ще струват на община Русе още 24 км път без винетка

Преместването на знак "винетка" означава, че ангажиментът по поддържането на участъците ще се прехвърли от агенция "Пътна инфраструктура" върху община Русе. Това каза директорът на общинската дирекция "Екология и транспорт" в Русе Георги Игнатов по повод на постъпилите сигнали на граждани от русенския кваратал "ДЗС" и от вилна зона

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber