30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/8080471 30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор) 30 апартамента във взривения блок във Варна са напълно необитаеми (Обзор) www.24chasa.bg
Дълго време след експлозията от поразените апартаменти излизаше дим.

Заподозреният Веселин Димитров е един от загиналите при експлозията - бил с буен характер и патологично ревнив

Дни преди това бившият полицай накарал съсед да му купи 30 л бензин и 11 л пропан-бутан

Още не е ясно дали е искал да се самоубие или случайно е предизвикал взрива, преди да излезе от жилището

Заподозреният за адския взрив във Варна бивш полицай Веселин Димитров е втората жертва от подпаления блок 302 в кв. “Владиславово”. Че останките от разчленения труп са на обявения за издирване мъж, бе потвърдено от първоначалните данни от съдебномедицинската експертиза. Другото тяло е на 53-годишната жена, която живеела в съседния апартамент.

Въпреки че вече е почти 100% сигурно, че бившият полицай е сред загиналите, жената, с която живял над 20 г. на семейни начала -

Антоанета, все

още е в кризисен

център и не

желае да се

разкрива,

нито да коментира трагедията.

Роднините на Веселин, които живеят в Долен Чифлик, също отказват коментари. Двете дъщери от първия му брак не живеят в България, а синът на Антоанета е на рейс с кораб.

Патологична ревност и буйният характер на Веселин Димитров са в основата на жестокия инцидент, разтърсил живота на десетки семейства на 13 януари призори. Мъжът живеел на семейни начала с Антоанета в блока. Всички съседи го познават, но и никой не казва добра дума за него. Описват го като свит и необщителен. Твърдят, че двойката имала проблеми от години.

През декември Антоанета подала сигнал за домашно насилие и властите във Варна реагирали веднага. На Веселин Димитров е издадена ограничителна заповед, с която му е забранено да доближава жената на 200 метра, и му е даден срок до 15 януари да напусне жилището, което е собственост на Антоанета.

“Разполагаме с яснота за взрива, за неговите характеристики. Установено е категорично, че взривът е станал повод и за последвалия пожар. По характеристики той е от така наречения обемен взрив, характерен при наличието на висока концентрация на леснозапалими вещества в затворено пространство. В тази връзка разполагаме с доказателства, че дни преди самия взрив Димитров е закупил 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан.

Местил е мебели

в жилището и

така е увеличил

силата на

ударната вълна

при взрива.

Дейстията по огледа продължават четвърти ден. Вземат участие и специалисти по взривовете към Специализирания отряд за борба с тероризма в София. Назначена е и комплексна експертиза в областта на химията и на взривното дело.

Според специалистите към момента няма данни, които да насочат към използване на взривно вещество. Назначени са две тройни съдебно медицински експертизи. За установяване на причината за смъртта на двамата, за установяване има ли травматични увреждания, кръвна група и пол”, обясни в четвъртък окръжният прокурор Красимир Конов.

Според близки до разследването Веселин Димитров не е закупил лично бензина и газта. От свидетелските показания става ясно, че той е

помолил съсед

да купи горивата,

обяснил, че му

трябват за

колата и дома

Има данни, че и първата му съпруга се е оплаквала от агресивния му нрав.

“Разпитани са негови близки, установен е човекът, който последен е разговарял с Димитров. По неговите думи той е бил спокоен, правил си е планове за бъдещето, уговорил среща с приятеля си в сряда или четвъртък. Ако се потвърди, че той е произвел взрива, няма как да се говори за случаен инцидент. В самото жилище са намерени вещи с миризма на бензин и свидетели, които потвърждават, че той е купил количеството запалима течност.

Една от експертизите трябва да докаже дали той е предизвикал взрива, или може да е

ужасна

случайност като

късо съединение

например”,

допълни окръжният прокурор.

“За съжителството на Веселин и неговата съпруга, така да я наречем, жената, с която е живеел на семейни начала над 20 г., до момента при нас има една-единствена жалба, която е подадена на 22 декември 2019 г.”, съобщи зам.-шефът на ОД на МВР Андрей Ангелов.  

“Жалбата е подадена до районната прокуратура. Става въпрос за случай, който е известен на органите на реда от 14 декември. Прибирайки се, по данни на съпругата ѝ е нанесен побой, вследствие на което тя не подава жалба. Единствената жалба е подадена под давление на нейния син на 22 декември 2019 г. Оттам вече тя си вади и медицинско, което е малко по-късно от деня на извършване на побоя. Медицинското потвърждава нейната версия.

По думи на съдебния медик е нанесена лека телесна повреда, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасна за живота. Жената впоследствие с решение на съда е настанена в защитено жилище и в същото решение на съда следва незабавно изпълнение на решението Веселин Димитров да напусне общото жилище, в което са живеели и всъщност си е нейно.

Решението на съда е от 6 януари, като при нас идва на 7 януари. До 13 януари той не е напуснал. Наш служител се е свързал с Веселин Димитров още при издаване на решението. Мъжът заявява, че не е в града. Разбират се

на 15 януари

да се яви в

районното

управление,

като казал, че от негова страна няма да има проблем относно напускането на жилището”, обясни Андрей Ангелов.

От свидетелски показания става ясно, че Веселин се е снабдил с бензина и газта в началото на януари. Разследващите смятат, че той се е барикадирал в апартамента с мебели. Ударната вълна е избила стената между двата апартамента, като е нанесла огромни разрушения и на съседните жилища в панелния блок.

Поставените въпроси пред експертите от назначената пожаротехническа експертиза ще дадат отговор на въпроса за огнището на пожара. Засега е сигурно само, че първи е бил взривът, а пожарът е вследсвие от него. Все още не е ясно как е бил взривен апартаментът - дали Веселин е бил решен категорично да сложи край на живота си, взривявайки жилището, или е имал намерение да го напусне преди това и случайна искра е възпламенила леснозапалимите течности.

До момента

са извършени

14 огледа и

са разпитани

20 свидетели

Взривеният вход е негоден за живеене. Всички семейства, които имат жилища там, няма да могат скоро да се приберат в домовете си. Засега 14 души са настанени в общински жилища. Апартаментите са общо 36, като 30 от тях са напълно необитаеми.

“В момента са спрени електрозахранването и водоподаването. Според първоначалния оглед и конструктивната експертиза на плочите и колоните в най-пострадалите апартаменти и съседните на тях няма разрушени носещи стени, което значи, че засега

няма опасност

от последващи

срутвания, но

пълният оглед

на щетите

тепърва предстои

и все още не може да се каже нищо категорично”, обясни районният кмет на “Владиславово” Николай Костадинов.

В същото време варненци създадоха група в социалната мрежа, където се обсъждат идеи и предложения за помощ за нуждаещите се. Групата се казва “В помощ на пострадалите семейства от взрива във Варна” и вече има близо 1000 членове.

Гражданите предлагат да помогнат както с физически труд - за разчистването на отломките, така и с предоставянето на дрехи, обувки и за създаване на дарителски кампании за набиране на финансови средства.

“Пострадалите хора, които имат необходимост, могат да получат помощи - еднократна, в максимален размер до 375 лв. от дирекция “Социално подпомагане” и до 500 лв. след подаване на заявление в дирекция “Социални дейности” в сградата на община Варна”, обяви кметът на Варна Иван Портних.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Двама нарушиха карантината в Кубрат. СНИМКА: Архив

Двама нарушиха карантината в Кубрат - заминали в Белгия

Два случая на нарушена карантина са засечени при проверки на полицейски служители в град Кубрат, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Разград. На 28 май около 16.00 часа е установено, че 46-годишна жена от Кубрат не е на адреса, посочен пред Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Русе за изтърпяване на карантина, наложена от 21 май

СНИМКА: Архив

Бял пловдивски мерцедес лети с 241 км в час на магистралата

Бял "Мeрцeдec" c плoвдивcкa рeгиcтрaция е летял днес на автомагистрала „Тракия“ с 241 килoмeтрa в час при разрешени 120 километра. Тoвa cтaнa яcнo при прoвeждaнeтo нa cпeциaлизирaнa пoлицeйcкa oпeрaция нa тeритoриятa нa Пaзaрджишкa oблacт зa cпaзвaнe нa прaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa, пише "Марица"

Плажовете в Слънчев бряг са напълно готови да посрещнат първите летовници.

От утре плажовете в Слънчев бряг отварят за туристи

И трите ивици са напълно готови, спасителите застъпват от 8 ч. Трите плажни ивици в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг  са в изряден вид и от утре са готови да посрещнат първите си туристи. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо разстояние, което гарантира безопасността на плажуващите

Виж каква градушка колкото грахово зърно удари Хасковско (Снимки)

Виж каква градушка колкото грахово зърно удари Хасковско (Снимки)

Градушка колкото грахово зърно удари Хасковско този следобед. В някои села, като Родопи, земята е побеляла, съобщи bTV. Сериозно е било положението в Тракиец, където градушката е била по-едра от грахово зърно. Тя е ударила половината село, като за кратко се е образувала ледена покривка. Част от посевите са пострадали, имформира местен сайт

 ГКПП "Маказа"  Снимка Архив

Гърците отвориха ГКПП "Маказа", всички преминават свободно

Преминаването през ГКПП "Маказа" стана факт ден преди преди 1-ви юни, когато карантината при пътуване пада. Новината беше разпространена първо в социалните групи, свързани с трафика на пункта. Гръцките врасти са започнали да пускат свободно всички, които искат да посетят страната в неделя в 12 часа по обяд

 Снимка: архив

Катастрофа затрудни движението от Търговище за Шумен

Временно движението по път І-4 Търговище - Шумен, преди разклона за с. В. Левски се осъществява в една лента поради ПТП и се регулира от пътна полиция. Това съобщиха от Агенция "Пътна полиция". След 18 часа движението беше

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Кметът Йордан Йорданов Снимка: Община Добрич

Езерото в парка в Добрич ще се ремонтира

В Добрич предстои да бъде извършен ремонт на езерото в градския парк „Свети Георги”, затова засега няма да се пълни с вода – съобщи кметът Йордан Йорданов. Зам.-кметът инж. Пенчо Керванов добави, че ремонтът в градския парк е извършен през 2014 г. и тогава е въведен в експлоатация. Проблем-ите започнали от 2018 г. насам

Бум на заразените с COVID-19 в Северна Македония

Бум на заразените с COVID-19 в Северна Македония

Рязък скок на заразените с коронавирус за последното денонощие, отчетоха властите в Северна Македония. От направените 771 теста, 62 са положителните. Сред тях са и шестима футболисти от два отбора. Общо до момента диагностицирани са били 2226 души. Оздравелите са 1552, а починалите са 133-ма. В последните дни Македония отчиташе между 20 и 30 нови

Ученици от СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица в технологичния кабинет

В Горна Оряховица учат физика, химия и биология 3 в 1 и чертаят дигитални карти

Деветокласници с часове по “Дигитални природни науки” в СУ “Георги Измирлиев”, интересът е много голям, казва директорката Криси Аврамова 4 кабинета са преобразени през месеците на карантината, за да са по-интересни за учениците Иновативните и креативни училища ще променят системата, е позиция, която просветният министър Красимир Вълчев споделя

2 милиона лв. държавен заем иска Горна Оряховица за изход от кризата с COVID-19

2 милиона лв. държавен заем иска Горна Оряховица за изход от кризата с COVID-19

До 2 милиона лв. безлихвен заем от Министерство на финансите ще иска Община Горна Оряховица, за да  покрие дефицита в местната хазна, предизвикан от COVID-кризата. Предложението на кмета инж.Добромир Добрев бе подкрепено на последната сесия на Общинския съвет в града. В мотивите на искането е посочено

Иззеха саксии с канабис от частен дом в Брусарци

Иззеха саксии с канабис от частен дом в Брусарци

Във връзка с получен оперативен сигнал в ОДМВР Монтана за притежание на наркотични вещества на 29.05.2020 г. е извършено претърсване и изземване в частен дом в гр. Брусарци. При извършените процесуално следствени действия са намерени и иззети: 2 пластмасови саксии със засадени в тях 2 броя растения с височина около 40 см от вида на конопа

Полицаи откриха наркотици в частен дом в Монтанско

Полицаи откриха наркотици в частен дом в Монтанско

Във връзка с получен оперативен сигнал в ОДМВР Монтана за притежание на наркотични вещества на 29.05.2020 г. е извършено претърсване и изземване в частен дом в село Крива Бара. При извършените дейности са намерени и иззети: електронна везна със следи от суха зелена тревиста маса, суха зелена тревна маса с тегло 1,2 грама

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber