Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/7899678 Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена) Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена) www.24chasa.bg
Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката
Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката

Причината за смъртта на 9-годишното дете Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин. Това съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, каято е и наблюдаващ прокурор по делото.

Според нея, от заключението на съдебно-медицинската експертиза, е видно, че причината за смъртта на детето е отравяне с фосфин.

„От експертизите, назначени на Военно-медицинска академия в София се установява, че в представените за изследване вътрешни органи, части и проби от кръв се установява наличие на фосфин. Но, тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите са стигнали до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани, значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа. В заключението на съдебния лекар от съдебно-медицинската експертиза е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. Важно е да се посочи, че по трупа не са установени травматични и други увреждания, които да имат отношение към настъпването на смъртта” – обяснява Чанева.

При другата експертиза, изготвена от експерти на Военно-медицинска академия-София са изследвани намерените при оглед в дома на починалото момче, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото на двете е било 1,6 грама. Химическото изследване е показало, че като основно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфит, в който активно действащият компонент е отровният газ фосфин. Газът е отровен, уврежда основно сърдечно-съдовата и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на починалото момче на токсичното въздействие на газа и неговата концентрация в конкретния случай надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в специализираната литература. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите, разследването и към настоящия момент не е приключило и продължава. Все още не е постъпила медицинската документация, която е изискана още миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на починалия Стефан, от университетската болница във Варна „Света Марина”, които бяха настанени там също с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи относно установяване на вида и характера на телесните увреждания, които те са получили в резултат на това въздействие.

По закон срокът за провеждане на досъдебното производство е два месеца и то, ако не представлява фактическа и правна сложност. Действията по разследването се извършват от специалисти от цялата страна. Проведени са още множество разпити, набавени са множество документи. Това не е достатъчно на този етап, за да се направи извод за виновността на определено лице от общ характер” – заяви прокурорът.

Събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем. Предстои допълнителен анализ, получаване на допълнителни доказателства и едва тогава ще се информира отново обществеността относно действията на прокуратурата и окончателното решение по досъдебното производство.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето, където е спяло. Действа във влажна среда. Точно тогава се отделя отровният газ фосфин.

Било е замазано с влажна пръст, кал и вода, е предизвикало това отделяне на таза в тази летална доза.

Отровният газ фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато последният е изложен на влага, /въздух във влажна или мокра среда/, реакцията на отделяне на фосфин е спонтанна и протича сравнително бързо. Т.е. когато това сухо вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния газ фосфин.

Таблетките,които са намерени, са били в полуразложено състояние т.е. вече се е било отделило определено количество.

Работи се по всички версии. Набавени са и документите от „Спешна помощ” от първичните прегледи на децата и предстои техния анализ.

„В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие.

Има доста разминавания, предвид това, че разполагаме със свидетелските показания на голям брой хора, в момента няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод кое точно е онова, което се е случило”-добави прокурорът.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица, в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега със сравнително по-добри условия от тези, които са имали” – обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров, с разговори на социалните и добрата воля на съседите, които в момента живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. Факт е, че в дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта, извън установеното отравяне с газ фосфин. Еднопосочни са експертизите на Военно-медицинска академия и на съдебния лекар”- обоbщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември 2019 г. Следствието се води по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Втори Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди“

Втори Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Дунавски звезди“

На 9, 10 и 11 септември в град Силистра присъствено се проведе втория Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен "Дунавски ЗВЕЗДИ". Целите на конкурса са свързани с възможностите за развитие и подпомагане на надарени деца и талантливи млади хора, популяризиране на българската детска и забавна песен

Полицейска лента

Автобус блъсна аварирала кола на магистрала "Струма"

Автобус се е ударил в аварирал лек автомобил на автомагистрала "Струма" в област Кюстендил. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Инцидентът е възникнал малко преди 13.00 часа в посока София, преди тунела. Лекият автомобил, получил авария, е бил в крайна дясна лента. Няма пострадали хора

Езиковата гимназия в града

Още една паралелка в Силистренско излиза в карантина

Още една паралелка в Силистренско излиза в карантина. Това е един от деветите класове на Езиковата гимназия в града. Информацията бе потвърдена от директорът на училището г-жа Магдалена Атанасова. Две седмици учениците ще се обучават в електронна среда от разстояние. Сутринта ученик е почуствал неразположение

СНИМКА: Pixabay

Медик е сред осемте новозаразени с коронавирус в Шуменско за три дни

Медик е сред осемте новодиагностицирани с коронавирус от 18 до 20 септември в Шуменско, след направени 47 PCR теста. Здравните работници в областта, при които е констатиран COVID -19, вече са 12. Това съобщиха на БТА от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Според публикуваните данни на сайта им, през посочения период е починал и 53-годишен мъж

Румен Радев идва в Пловдив за учредяване на фондация

Румен Радев идва в Пловдив за учредяване на фондация

Президентът Румен Радев ще присъства на учредяване на фондацията "Млади медици за България", което е насрочено за утре от 18 часа в зала С. И. Л. А. По време на церемонията държавният глава ще приветства учредителите и младите медици. Организацията има за цел да подкрепя настоящи и бъдещи медици, да ги мотивира да остават и да се развиват

Катя Лерца и синът й в съда, когато се гледаше делото срещу нея

Синът на Катя Лерца и негови приятели отвлякоха пловдивчанин и го изтезаваха (обновена)

Четирима са задържани за отвличане и грабеж на 44-годишен пловдивчанин, съобщиха от прокуратурата. До момента е установено, че на 19 септември около 1 часа през нощта пострадалият бил в дома си, когато на вратата позвънили двама от обвиняемите. Той познавал единия от тях – 22 годишен, на когото дължал пари

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Учителка с COVID-19 праща два класа в карантина (Обновена)

От днес /понеделник/ два класа от училището в дуловското село Паисиево са карантинирани. Регионалната здравна инспекция е пратила учениците от VІ и ХІ клас за две седмици вкъщи. Обучението им в този период ще е от разстояние в електронна среда. Няма болно дете, поясни директорът на РЗИ - Силистра д-р Теодора Начева

СНИМКА: Pixabay

Училища предлагат маломерни паралелки в община Добричка

Сформиране на маломерни паралелки в две училища в община Добричка ще гласуват общинските съветници на предстоящото си заседание. Предлага се в училище “Добри Войников” в село Победа има такава паралелка в 8 клас с 14 ученици, а в средно училище “Никола Вапцаров” в село Карапелит – в 11 клас с 11 ученици

Детска градина "Слънце" в Монтана

2 деца, 7 учителки и леличка са с COVID-19 в градина "Слънце" в Монтана

Две деца, седем учителки и една леличка са с COVID-19 в детска градина №6 "Слънце" в Монтана. Засега градината ще продължи да работи. Първият случаи на дете бе регистриран миналата седмица, каза директорът на РЗИ Монтана д-р Елена Борисова. Според нея са заразени 2 деца и 8 от персонала от детската градина

СНИМКА: Pixabay

Нови случаи на заразени с коронавирус медици в Благоевградско

Нови случаи на заразени с коронавирус медици има в Благоевградско, каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Калоян Калоянов. Те са от Благоевград и Разлог. В областния център са установени две медицински сестри и две санитарки, които работят в отделението по гастроентерология в МБАЛ - Благоевград

СНИМКА: Pixabay

10 семейства от Добрич искат децата им да се обучават електронно от дома

10 заявления от родители, които желаят децата им да се обучават онлайн от дома са получени в Регионалното управление по образование -Добрич, каза неговият началник Жоро Тошков. Осем от заявленията са по медицински причини, а другите две по избор на семейството. В условията на извънредна епидемична обстановка от обучение от разстояние могат да се

Снимки община Русе

Тутракан отбеляза 80 години от освобождението си по силата на Крайовската спогодба

Тутракан отбеляза 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа към Отечеството и освобождението на Тутракан по силата на Крайовската спогодба с откриване на паметна плоча, посветена на загиналите мъченици в битките за свобода, съобщиха от пресцентъра на община Русе. Днешният 21 септември е обявен за празник на града с решение на Общинския съвет

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber