Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/7899678 Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена) Отравяне с газ фосфин е причината за смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам (Обновена) www.24chasa.bg
Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката
Прокурор Йорданка Чанева и и.д. окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров СНИМКА: Авторката

Причината за смъртта на 9-годишното дете Стефан от Кардам е отравяне с газ фосфин. Това съобщи на пресконференция районният прокурор на Генерал Тошево Йорданка Чанева, каято е и наблюдаващ прокурор по делото.

Според нея, от заключението на съдебно-медицинската експертиза, е видно, че причината за смъртта на детето е отравяне с фосфин.

„От експертизите, назначени на Военно-медицинска академия в София се установява, че в представените за изследване вътрешни органи, части и проби от кръв се установява наличие на фосфин. Но, тъй като веществото липсва в стомашното съдържимо, експертите са стигнали до извод, че то е постъпило по инхалаторен път. Според вещите лица, всички симптоми на пострадалите деца, включително и на починалото момче, са симптомите на отравяне с фосфин. Именно гадене, повръщане, коремна болка, диария, замаяност, в крайна сметка – неправилен сърдечен ритъм или сърдечен арест. Установената концентрация на фосфин в представените за изследване биологични тъкани, значително надвишават публикуваните данни за смъртен случай, който се дължи на отравяне с фосфин. При остри отравяния с фосфин смъртта настъпва най-често в първите от 12 до 24 часа. В заключението на съдебния лекар от съдебно-медицинската експертиза е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра тотална сърдечна недостатъчност. Важно е да се посочи, че по трупа не са установени травматични и други увреждания, които да имат отношение към настъпването на смъртта” – обяснява Чанева.

При другата експертиза, изготвена от експерти на Военно-медицинска академия-София са изследвани намерените при оглед в дома на починалото момче, непосредствено до леглото му, две топчета с неправилна овална форма в сив цвят. Теглото на двете е било 1,6 грама. Химическото изследване е показало, че като основно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфит, в който активно действащият компонент е отровният газ фосфин. Газът е отровен, уврежда основно сърдечно-съдовата и дихателната система, причинявайки сърдечна недостатъчност. Периодът на излагане на починалото момче на токсичното въздействие на газа и неговата концентрация в конкретния случай надхвърлят значително тежестта на случаите, описани в специализираната литература. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

„Въпреки резултатите, разследването и към настоящия момент не е приключило и продължава. Все още не е постъпила медицинската документация, която е изискана още миналата седмица след изписването на двете деца – сестри на починалия Стефан, от университетската болница във Варна „Света Марина”, които бяха настанени там също с подобни симптоми и с въздействие на този отровен газ. След като се получи документацията, предстои назначаване на съдебно-медицински експертизи относно установяване на вида и характера на телесните увреждания, които те са получили в резултат на това въздействие.

По закон срокът за провеждане на досъдебното производство е два месеца и то, ако не представлява фактическа и правна сложност. Действията по разследването се извършват от специалисти от цялата страна. Проведени са още множество разпити, набавени са множество документи. Това не е достатъчно на този етап, за да се направи извод за виновността на определено лице от общ характер” – заяви прокурорът.

Събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем. Предстои допълнителен анализ, получаване на допълнителни доказателства и едва тогава ще се информира отново обществеността относно действията на прокуратурата и окончателното решение по досъдебното производство.

Силно действащата отрова за борба с вредители е била поставена зад леглото на детето, където е спяло. Действа във влажна среда. Точно тогава се отделя отровният газ фосфин.

Било е замазано с влажна пръст, кал и вода, е предизвикало това отделяне на таза в тази летална доза.

Отровният газ фосфин се отделя от алуминиев фосфит, когато последният е изложен на влага, /въздух във влажна или мокра среда/, реакцията на отделяне на фосфин е спонтанна и протича сравнително бързо. Т.е. когато това сухо вещество контактува с влажната среда, започна сравнително бързото и спонтанно отделяне на отровния газ фосфин.

Таблетките,които са намерени, са били в полуразложено състояние т.е. вече се е било отделило определено количество.

Работи се по всички версии. Набавени са и документите от „Спешна помощ” от първичните прегледи на децата и предстои техния анализ.

„В рамките на 12 до 14 часа детето е било изложено на това въздействие.

Има доста разминавания, предвид това, че разполагаме със свидетелските показания на голям брой хора, в момента няма да ги коментираме, докато не стигнем до извод кое точно е онова, което се е случило”-добави прокурорът.

„За разлика от другите случаи в страната през последната седмица, в нашия случай прокуратурата първа се сезира. Насочила съм се социалните, които са осигурили жилище до къщата, където са живели досега със сравнително по-добри условия от тези, които са имали” – обясни прокурорът.

Това е станало със съдействието на кмета на Ген. Тошево Валентин Димитров, с разговори на социалните и добрата воля на съседите, които в момента живеят на друго място.

Тази отрова не се продава свободно в търговската мрежа. В процес на разследване е как са я придобили. Факт е, че в дома е намерена такава опаковка и такива таблетки.

Таблетката се поставя в дупчица, замазано е с жълта кал, в която неминуемо е имало и вода. Най-вероятно, е започнала реакцията.

„Не става въпрос за никакви други увреждания по трупа на детето, което да дава основание за съмнение за самоубийство или друго причиняване на смъртта, извън установеното отравяне с газ фосфин. Еднопосочни са експертизите на Военно-медицинска академия и на съдебния лекар”- обоbщи прокурорът.

Досъдебното производство ще приключи на 28 декември 2019 г. Следствието се води по член 122 от НК - за причиняване на смърт по непредпазливост.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Ученичка от 7-и клас във врачанското СУ “Христо Ботев“ почина днес.

Починалата ученичка във Враца говорила с майка си по телефона, когато издъхнала

Инцидентът, при който 13-годишно момиче почина във врачанско училище  става в междучасието след първия учебен час - едмокласничката сяда на стола на учителя пред дъската и започва да разговаря по телефона, разказа директорът на школото пред БНТ.  "Говори с майка си по телефона и само издава силен звук - ох

По проекта ще се изграждат два нови моста под Царевец

С 3.9 млн. евро Велико Търново ще ремонтира 13 км улици и пътища

Близо 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани през следващите три години. Днес между общините Велико Търново, Калафат и Управляващия орган на Програма за трансгранично сътрудничество „Interreg V-A Румъния – България“ 2014-2020 бе подписан договорът за финансиране на големия проект

Веселин Ампов

Осъдиха автокрадец №1 за наркотици

2 г. затвор и 5000 лева за наркотици получи от пловдивския окръжен съд Веселин Ампов, смятан за автокрадец №1 под тепетата. Той е известен и с прякора Адвоката, тъй като за годините, прекарани зад решетките, е успял да научи наизуст Наказателния кодекс и дори пишел жалбите на затворниците. На 17 юли т.г

СНИМКА: Архив

Шефът на ВиК Шумен оглавява водното дружество в Перник

Досегашният управител на ВиК Шумен Илиян Илиев оглавява водното дружество в Перник. Това е било решено на Общо събрание на акционерите на "В и К" - Перник, съобщиха от дружеството. Кандидатурата на Илиев е предложена от държавата, която притежава 51 процента от капитала на дружеството, предаде БТА. Очаква се новият ръководител на водоснабдителното

10 000 живи елхички излизат на пазара с кауза

10 000 живи елхички излизат на пазара с кауза

Министерство на земеделието, храните и горите стартира благотворителна кампания за закупуване на живи елхички под наслов „Посади надежда”, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Държавните горски предприятия предоставят 10 000 коледни дръвчета, като пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъдат дарени за каузата

Снимка: Пиксабей

Предлагат безплатна детска градина в община Добричка

Предложението на кмета на община Добричка, която включва 67 населени места, Соня Георгиева за премахването на таксите в детските градини на територията на общината влиза за обсъждане в постоянните комисии към Общинския съвет. Наредбата за изменение и допълнение на Наредба №8 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Снимка: Пиксабей

20-годишен се блъсна в дърво, друг пострада при преобръщане на колата му

Двама души са пострадали при катастрофи в Добричка област през уикенда – съобщават от Областната дирекция на МВР. На 6 декември, около 21,45 ч,. е възникнало пътно произшествие по бул. „Добруджа” в град Добрич. Установено е, че лек автомобил „Фолксваген” с добричка регистрация, управляван от 20-годишен мъж

Снимка: Пиксабей

Задържаха побойник - грабител от ябланско село

34-годишен мъж от с. Орешене е задържан от служители на РУ-Ябланица по подозрение, че в петък в с.Орешене е нанесъл побой и е отнел мобилен телефон и голяма сума пари от 33-годишен жител на софийското село Петково. Това съобщиха от полицията. В хода на проведените допълнителни процесуално-следствени действия и издирвателни мероприятия

800 живи елхички от горските в Югозапада за благотворителна кампания

800 живи елхички от горските в Югозапада за благотворителна кампания

Над 800 живи коледни дръвчета осигурява Югозападното държавно предприятие в подкрепа на благотворителната кампания на МЗХГ под надслов "Посади надежда". По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията е в партньорство с Фондация "Искам бебе" и има за цел

Снимка: Гугъл мапс

Започна ремонтът на пътя Пазарджик - Пловдив

Започна ремонтът на пътя Пазарджик - Пловдив. Той ще се осъществява на етапи, като първият от тях е от Пазарджик до кръстовището към село Мало Конаре. Докато трае той, към Пловдив ще се пътува само в дясната лента за движение, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. В обратната посока от Мало Конаре автомобилите ще се отклоняват по

Снимка: Архив

Непълнолетни свиха кола във Велико Търново

Двама непълнолетни откраднаха лек автомобил, установиха служители на Областната дирекция на МВР – Велико Търново. Вчера при проверка на фолксваген "Пасат", управляван от 16-годишно момче от В. Търново и 17-годишен пътник от същия град, е установено, че возилото е било противозаконно отнето на 7 срещу 8 декември от с. Патреш

СНИМКА: Pixabay

Заразени с африканска чума диви прасета са открити край Берковица

Край село Комарево в община Берковица са открити диви прасета, заразени с африканска чума, съобщиха от областната управа в Монтана. Заради новите случаи е издадена заповед от Регионалната дирекция по горите в Берковица за ограничаване достъпа на хора и автомобили в горски територии в зона от 1 километър от мястото на откритите заразени диви

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber