Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения

https://www.24chasa.bg/region/article/7721127 Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения www.24chasa.bg
Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения

Ще направя всичко възможно силистренските кайсии да бъдат защитени в Европа, ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите, казва кандидатът за кмет на града от лявата коалиция

- Г-н Неков, вие бяхте евродепутат, а сега сте кандидат за кмет на Силистра. Как опитът и връзките ви в Европейския парламент могат да бъдат полезни за развитието на града?

- Най-важното, което научих по време на мандата си в Европейския парламент е, че успяваш, ако инвестираш в честни, открити и трайни партньорства. Това изисква време и компромиси, но дава плодове. Чрез работата си в различните комисии и в рамките на правомощията си смятам, че успях да направя България по-чуваема и позната в Европа. Успях да поставя много въпроси свързани с българската специфика в ресорните комисии и делегации, на които бях член.

По време на мандата си в Европейския парламент аз бях лобист на Силистра - немалко мои съграждани имаха възможност да се запознаят с работата на европейските институции по моя покана. Аз и сега поддържам контакт със свои бивши колеги в Брюксел, като у не един и двама съм запалил искрата да дойдат в Силистра - да видят една община като нашата какви възможности има и какво може да предложи не само на своите граждани, но и на Европа.

Никога не съм прекъсвал връзката си с родния ми град Силистра. Родителите ми живеят и работят тук, имам останали съученици и приятели.

Да, нов човек съм за политиката в Силистра, но това си има своите плюсове. Доколкото чувам за останалите кандидати – всички са се явявали на местни избори, даже по няколко пъти... и ако използвам спортната терминология и в рамките на добрата шега ще кажа – на публиката се предлага вече гледан мач. Но сериозно погледнато – считам, че като млад човек с европейски опит мога да предложа нови и прагматични решения в крак с европейските достижения. Вече знам за проблеми, които от години чакат да бъдат решени.

- Кои са приоритетите ви за развитието на града?

- С кандидатите за общински съветници разработихме Визия за Силистра – предизборна платформа „За по-добър живот в нашата община“. В нея заложихме всички по-близки и далечни перспективи за развитието на Силистра. Заедно стигнахме до убеждението, че основните проблеми днес, на нашата община са: обезлюдяване, неравенство, бедност, нисък социален статус. От 2014 до 2019 година населението на общината е намаляло с повече от 3000 души, или средно с 600 човека на година.

Затова предлагаме и конкретни идеи, които могат да се реализират дори в рамките на един мандат. Ще дам пример с някои от тях:

- Стимулиране от общинския бюджет с еднократна помощ на здравно и социално осигурени, и работещи родители при раждане на второ и трето дете в размер на 1000 лв.

- Планиране в общинския бюджет на целеви средства в размер на 150 хил. лв. годишно за подпомагане на семействата на деца, обучаващи се в предучилищни групи в детските градини.

- Планиране в общинския бюджет на 200 хил. лв. годишно, което ще осигури безплатно хранене на около 300 деца в Детска млечна кухня.

- Осигуряване на месечна общинска стипендия в размер на 60 лв. за деца с отличен успех, в затруднено материално и финансово състояние.

- Общинска подкрепа на МБАЛ – Силистра - осигуряване на жилища от общинския жилищен фонд на млади лекари, желаещи да започнат работа в болницата. Чрез общинския бюджет да се поемат обучението и специализацията на млади лекари срещу ангажимент да продължат работата си в областната болница.

- Изработване на генерален план за движение по пътищата на община Силистра и пълна забрана за движение на ТИР-ове през града.

- Планиране в общинския бюджет целеви разходи в размер на 100 хил. лева за борба с комари, гризачи и други вредители.

- Осигуряване в общинския бюджет на целеви средства и активно финансово съдействие от централната изпълнителна власт за ефективно и своевременно зимно снегопочистване, опесъчаване и химическа обработка на улици, тротоари, междублокови пространства през зимния период.

- Активно участие на Общината в паспортизацията на жилищните сгради. Поемане на 50% от разходите за собственици с минимален доход, пенсионери и многодетни семейства.

- Създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес.

- Предоставяне при най-добри условия на общински помещения и друга материална база за млади предприемачи за стартиране на техни проекти, гарантиране на облекчени административни процедури в съкратени срокове.

- Допитване до гражданите и бизнеса за приемане на по-справедливо и обективно определяне размера на таксата за битови отпадъци, която предстои да се формира на принципа „замърсителят плаща“, както и осъществяване дейностите по обезвреждането им.

Това са само част от ангажиментите, които ще поемем към нашите граждани. В хода на кампанията ще разясняваме още по-конкретно как ще реализираме нашите намерения.

- Като евродепутат бяхте много активен по теми, свързани със земеделието. Кои от тях ще продължите на местна почва в Силистра?

- Вярвам, че българското земеделие може в много кратки срокове да си върне славата, а и икономическата тежест. Стартирах кампания „Да защитим българския вкус“, в рамките на която бяха идентифицирани родни продукти с потенциал за защита в Европейския регистър на качествени храни. В тази връзка имаме всички дадености да защитим Силистренската кайсия. Нашият регион предлага идеални условия за нейното развитие. Чрез защита, ние ще върнем престижа й, а оттам и търсенето ще расте.

Бях защитникът на българските пчелари. Бях един от съдокладчиците по доклад за бъдещето на пчеларството в ЕС, като успях да включа техните предложения в този стратегически документ. Работих и защитих националния интерес в сектор „Овцевъдство и козевъдство“, като инициирах и изготвянето на стратегия за сектора у нас. У нас вече се въведе термин за качество „планински продукт“, което също стана с мое съдействие.

На местна почва ще продължа започнатото. Ще направя всичко възможно „Силистренските кайсии“ да бъдат защитени в Европа. Ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите. Те са изключително важни в регион като нашия. Имаме добри практики тук - относно кооперирането например. Мисля, че трябва да се знае това и ще работя за това не само да приемаме европейски практики у нас, ами и да покажем на останалата част на България и Европа какво можем и какво сме постигнали.

Кооперациите много често имат и социална роля и се радвам, че нашата община има добри примери в това отношение. Добрите примери трябва да бъдат поощрявани. Ще вложа необходимото, това да стане факт в кратки срокове. Смятам, че трябва да оформим икономическа зона с необходими съоръжения за съхранение, транспортиране и маркетиране на продукти. Борсите са пример за това. Пристанище с капацитет за износ на земеделска продукция е нещо, което искам да направя. Ще работя и за публично-частни партньорства за това добавената стойност от производството да остава тук - в региона. Това ще стане чрез улеснения за инвестиции в преработка на продукцията.

- От Европарламента имате връзки и с Китай - предвиждате ли засилване на икономическите и културните връзки на община Силистра с някои от регионите там?

- Китай е много важен и перспективен партньор. Имам контактите на необходимото ниво, за да привлека и насоча интерес от страната към Силистра и региона. Силистра има стратегическо място и това китайските партньори ще го оценят. Пример за това е най-екологичният вид транспорт - речния, за който ние имаме даденост. Можем да съдействаме за това стоки от взаимен интерес да преминават именно през нашия град и пристанище, с което да поставим Силистра на логистичната карта на България и Европа.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Нови 20 пожара в Хасковско

Обстановката в област Хасково остава изключително усложнена, поради възникнали нови 20 пожара днес, съобщиха от Областната администрация. Областният управител д-р Стефка Здравкова е посетила най-засегнатите от огъня райони. Тя е в непрекъсната връзка с всички институции, ангажирани с овладяването на стихията

СНИМКА: Pixabay

Гръмотевична буря в Асеновград: Наводнени улици и затруднено движение

Гръмотевична буря се разрази в Асеновград, предава БНТ.  Заради силния дъжд много от улиците в града са наводнени и движението на автомобили по тях е затруднено. Имало е и закъсали във водата коли, които бързо са били изтеглени. До момента няма сигнали за проблеми с електроснабдяването след бурята, но пожарната се отзовава на множество сигнали за

COVID-19  СНИМКА: Pixabay

Петима са починали от COVID-19 в дома за възрастни хора в Русе

Пет станаха жертвите на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, където на 23 юли тази година бе обявено огнище на заразата. Това съобщиха от Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. През последното денонощие е починала жена на 90-годишна възраст, която е била хоспитализирана в Университетската болница "Канев"

СНИМКА: Pixabay

Пожар бушува край с. Драгомир, Пловдивско

Пет противопожарни автомобили и екипажите им са изпратени на сигнал за пожар, възникнал около 14 часа днес в сухи треви в землището на село Мало Крушево, в посока село Драгомир. От вятъра огънят се е прехвърлил в близка широколистна гора, където се разпространява низово. В момента усилията на огнеборците са съсредоточени в локализиране на пожара и

СНИМКА: Pixabay

Овладян е пожарът на военния полигон "Корен"

Пожарът в района на военен полигон "Корен" е локализиран и напълно овладян, съобщиха от община Хасково. За по-малко от едно денонощие пламъците унищожиха над 1 000 декара горски масиви, храсти и суха растителност между селата Динево, Малево и Корен. От хасковската противопожарна служба са информирали кмета на община Хасково Станислав Дечев

СНИМКА: Архив

Опашки в столицата заради подновяването на лични документи

От днес можем да подадем заявления за лични документи в София. Мярката влезе в сила, след като се оказа, че документите на много българи изтичат по едно и също време. Днес пред столичното Второ районно управление не липсваше опашка. Хората чакат средно около час, за да подадат документи. В събота работят и службите в Седмо РУ

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

СНИМКИ: Министерството на туризма

Марияна Николова: Трябва да се популяризира историческото ни наследство по Черноморието

Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство, което се намира по Черноморието. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на обиколката си в региона на Поморие, съобщават от Министерството на туризма. Тя разгледа Тракийска култова сграда Хероон от Римската епоха - 2-4 в. от н.е

КАДЪР: Би Ти Ви

В парк "Росенец" се провежда "Доган сарай бийч фестивал"

„Доган сарай бийч фестивал“ е организиран днес в парк „Росенец“ с начален час 11,00 ч., предава БНР. „Ще започнем с 10-минутна оборка. Там има нахвърлени камъни. Нахвърлили са ги, за да могат да ограничат достъпа на плажуващите. Ще направим една пирамида от камъни, ще забием трибагреника отгоре. Подадох искане към министъра на регионалното

СНИМКА: Pixabay

Проверяват сигнал за замърсяване на река Струма

Експерти са извършили проверка по сигнал за изтичане на замърсени води в река Струма след "Топлофикация - Перник", съобщи РИОСВ. Инспекцията е направена на място от представители на РИОСВ - София, специализираната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда и Басейнова дирекция "Западнобеломорски район", предава БТА

От кметството на Христо Даново разпространиха снимка на изчезналия мъж и чакаха някой да се обади дали го е открил.

Дни наред го търсиха, откриха го мъртъв в Христо Даново

Седмица близки и познати издирваха 73-годишния Тодор Матев от карловското село Христо Даново. Той изчезна на 1 август, а преди дни е открит мъртъв, съобщиха от кметството на селото. Тялото му е било открито под дърво край гробищата на Христо Даново. Преди да изчезне бай Тодор е обяснил на свои съседи, че отива на баира да бере малини

СНИМКА: Архив

Шофьор на линейка от Благоевград почина с COVID-19

В "Пирогов" тази нощ издъхна 52-годишният шофьор на линейка Спас Г. от Благоевград. Спаско, както всички в центъра за спешна медицинска помощ го наричат, се сринал само за 3 дни, вследствие на коронавирусна инфекция. Закаран е спешно в "Пирогов ", но не успял да пребори вируса и издъхнал, предава struma.com

децата на Елена твориха и се забавляваха заедно в традиционното Лятно училище

Близо 50 деца търсиха съкровища и опознаваха чудната природа край Елена

За десета година Общинският детски комплекс в Елена, днес Център за подкрепа за личностно развитие, организира за децата от балканския град едномесечни ваканционни занимания. Те се проведоха в Лятното училище за отдих, изкуства и спорт. В разнооразната програма през юли се включиха близо 50 деца както от Елена, така и от други градове на страната

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber