Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения

https://www.24chasa.bg/region/article/7721127 Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения www.24chasa.bg
Момчил Неков: Като млад човек с европейски опит мога да предложа на Силистра нови и прагматични решения

Ще направя всичко възможно силистренските кайсии да бъдат защитени в Европа, ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите, казва кандидатът за кмет на града от лявата коалиция

- Г-н Неков, вие бяхте евродепутат, а сега сте кандидат за кмет на Силистра. Как опитът и връзките ви в Европейския парламент могат да бъдат полезни за развитието на града?

- Най-важното, което научих по време на мандата си в Европейския парламент е, че успяваш, ако инвестираш в честни, открити и трайни партньорства. Това изисква време и компромиси, но дава плодове. Чрез работата си в различните комисии и в рамките на правомощията си смятам, че успях да направя България по-чуваема и позната в Европа. Успях да поставя много въпроси свързани с българската специфика в ресорните комисии и делегации, на които бях член.

По време на мандата си в Европейския парламент аз бях лобист на Силистра - немалко мои съграждани имаха възможност да се запознаят с работата на европейските институции по моя покана. Аз и сега поддържам контакт със свои бивши колеги в Брюксел, като у не един и двама съм запалил искрата да дойдат в Силистра - да видят една община като нашата какви възможности има и какво може да предложи не само на своите граждани, но и на Европа.

Никога не съм прекъсвал връзката си с родния ми град Силистра. Родителите ми живеят и работят тук, имам останали съученици и приятели.

Да, нов човек съм за политиката в Силистра, но това си има своите плюсове. Доколкото чувам за останалите кандидати – всички са се явявали на местни избори, даже по няколко пъти... и ако използвам спортната терминология и в рамките на добрата шега ще кажа – на публиката се предлага вече гледан мач. Но сериозно погледнато – считам, че като млад човек с европейски опит мога да предложа нови и прагматични решения в крак с европейските достижения. Вече знам за проблеми, които от години чакат да бъдат решени.

- Кои са приоритетите ви за развитието на града?

- С кандидатите за общински съветници разработихме Визия за Силистра – предизборна платформа „За по-добър живот в нашата община“. В нея заложихме всички по-близки и далечни перспективи за развитието на Силистра. Заедно стигнахме до убеждението, че основните проблеми днес, на нашата община са: обезлюдяване, неравенство, бедност, нисък социален статус. От 2014 до 2019 година населението на общината е намаляло с повече от 3000 души, или средно с 600 човека на година.

Затова предлагаме и конкретни идеи, които могат да се реализират дори в рамките на един мандат. Ще дам пример с някои от тях:

- Стимулиране от общинския бюджет с еднократна помощ на здравно и социално осигурени, и работещи родители при раждане на второ и трето дете в размер на 1000 лв.

- Планиране в общинския бюджет на целеви средства в размер на 150 хил. лв. годишно за подпомагане на семействата на деца, обучаващи се в предучилищни групи в детските градини.

- Планиране в общинския бюджет на 200 хил. лв. годишно, което ще осигури безплатно хранене на около 300 деца в Детска млечна кухня.

- Осигуряване на месечна общинска стипендия в размер на 60 лв. за деца с отличен успех, в затруднено материално и финансово състояние.

- Общинска подкрепа на МБАЛ – Силистра - осигуряване на жилища от общинския жилищен фонд на млади лекари, желаещи да започнат работа в болницата. Чрез общинския бюджет да се поемат обучението и специализацията на млади лекари срещу ангажимент да продължат работата си в областната болница.

- Изработване на генерален план за движение по пътищата на община Силистра и пълна забрана за движение на ТИР-ове през града.

- Планиране в общинския бюджет целеви разходи в размер на 100 хил. лева за борба с комари, гризачи и други вредители.

- Осигуряване в общинския бюджет на целеви средства и активно финансово съдействие от централната изпълнителна власт за ефективно и своевременно зимно снегопочистване, опесъчаване и химическа обработка на улици, тротоари, междублокови пространства през зимния период.

- Активно участие на Общината в паспортизацията на жилищните сгради. Поемане на 50% от разходите за собственици с минимален доход, пенсионери и многодетни семейства.

- Създаване на общински гаранционен фонд с капитал от 1 млн. лв. за стимулиране и подпомагане на начинаещ и малък бизнес.

- Предоставяне при най-добри условия на общински помещения и друга материална база за млади предприемачи за стартиране на техни проекти, гарантиране на облекчени административни процедури в съкратени срокове.

- Допитване до гражданите и бизнеса за приемане на по-справедливо и обективно определяне размера на таксата за битови отпадъци, която предстои да се формира на принципа „замърсителят плаща“, както и осъществяване дейностите по обезвреждането им.

Това са само част от ангажиментите, които ще поемем към нашите граждани. В хода на кампанията ще разясняваме още по-конкретно как ще реализираме нашите намерения.

- Като евродепутат бяхте много активен по теми, свързани със земеделието. Кои от тях ще продължите на местна почва в Силистра?

- Вярвам, че българското земеделие може в много кратки срокове да си върне славата, а и икономическата тежест. Стартирах кампания „Да защитим българския вкус“, в рамките на която бяха идентифицирани родни продукти с потенциал за защита в Европейския регистър на качествени храни. В тази връзка имаме всички дадености да защитим Силистренската кайсия. Нашият регион предлага идеални условия за нейното развитие. Чрез защита, ние ще върнем престижа й, а оттам и търсенето ще расте.

Бях защитникът на българските пчелари. Бях един от съдокладчиците по доклад за бъдещето на пчеларството в ЕС, като успях да включа техните предложения в този стратегически документ. Работих и защитих националния интерес в сектор „Овцевъдство и козевъдство“, като инициирах и изготвянето на стратегия за сектора у нас. У нас вече се въведе термин за качество „планински продукт“, което също стана с мое съдействие.

На местна почва ще продължа започнатото. Ще направя всичко възможно „Силистренските кайсии“ да бъдат защитени в Европа. Ще работя и с местните пчелари и земеделци, за да не допуснем измирането на пчелите. Те са изключително важни в регион като нашия. Имаме добри практики тук - относно кооперирането например. Мисля, че трябва да се знае това и ще работя за това не само да приемаме европейски практики у нас, ами и да покажем на останалата част на България и Европа какво можем и какво сме постигнали.

Кооперациите много често имат и социална роля и се радвам, че нашата община има добри примери в това отношение. Добрите примери трябва да бъдат поощрявани. Ще вложа необходимото, това да стане факт в кратки срокове. Смятам, че трябва да оформим икономическа зона с необходими съоръжения за съхранение, транспортиране и маркетиране на продукти. Борсите са пример за това. Пристанище с капацитет за износ на земеделска продукция е нещо, което искам да направя. Ще работя и за публично-частни партньорства за това добавената стойност от производството да остава тук - в региона. Това ще стане чрез улеснения за инвестиции в преработка на продукцията.

- От Европарламента имате връзки и с Китай - предвиждате ли засилване на икономическите и културните връзки на община Силистра с някои от регионите там?

- Китай е много важен и перспективен партньор. Имам контактите на необходимото ниво, за да привлека и насоча интерес от страната към Силистра и региона. Силистра има стратегическо място и това китайските партньори ще го оценят. Пример за това е най-екологичният вид транспорт - речния, за който ние имаме даденост. Можем да съдействаме за това стоки от взаимен интерес да преминават именно през нашия град и пристанище, с което да поставим Силистра на логистичната карта на България и Европа.

 Местни избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Зрелищният арест на старозагореца е станал на столичния бул."Т.Каблешков".Снимка:МВР

Маскирани полицаи арестуваха в София крадец, задигнал багери в Бургаско

Крадец на багери бе зрелищно арестуван в столицата при акция на ГД "Национална полиция" и криминалисти от Бургас. 50-годишният старозагорец е спипан на бул. "Тодор Каблешков", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Маскирани полицаи го свалили на земята и му щракнали белезниците. Мъжът се издирвал за кражба на багер, струващ над половин милион

Санират сградите на кметствата в Банско, Добринище и Места

Санират сградите на кметствата в Банско, Добринище и Места

Община Банско сключи договор с Държавен фонд земеделие по Програмата за развитие на селските райони за проект "Подобряване на енергийната ефективност на административни сгради на територията на Община Банско - кметство в гр. Добринище, кметство в с. Места и административна сграда в гр. Банско". Проектът е по приоритетна ос "Основни услуги и

Снимки: ОД на МВР - Враца.

Ядрена авария в АЕЦ "Козлодуй"разиграха в рамките на национално учение

В рамките на националното пълномащабно учение „Защита -2019” днес в Козлодуй бе проведено занятие по херметизация на обществена сграда и хранителен магазин, и евакуация на ученици и училищен персонал. Ръководени от вътрешния министър Младен Маринов представители на националния щаб и на междуведомствената експертна група наблюдаваха действията при

СНИМКА: Архив

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Шефът на ВиК-Перник Иван Витанов беше отстранен от поста си. Това съобщи заместник-регионалният министър Николай Нанков. До уволнението се стигна заради водната криза в града, БНТ. По-рано днес перничани се събраха пред сградата на дружеството в града с искания за оставката на управителя му, а също и за търсене на отговорност на виновниците за

Дани Каназирева разговаря с шефове на институции, ангажирани с язовирите

Правят класификация на язовирите в Пловдивска област, определят кои са опасни

Областният управител Дани Каназирева се срещна и разговаря с председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, главния секретар на агенцията Павлина Данаилова и шефа за Южна България на дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" ген. Йордан Кюмюрджиев

Отляво надясно Димитър Недев, Златомира Стефанова, Пенчо Милков, Магдалина Илиева, Енчо Енчев. Снимка: Авторът

Новият кмет на Русе представи заместниците си

Новият кмет на Русе Пенчо Милков обяви официално заместниците си. Той обясни, че в работата си ще разчита на експерти, а не на политически фигури. „Залагам на професионалисти с опит, а не на партийни кадри. Заедно ще работим активно, прозрачно и в интерес на съгражданите си, защото обичаме Русе и искаме градът ни да се променя към по-добро“

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров

Раздават 300 порции риба в "Тракия" за Деня на християнското семейство

Благотворителен обяд по повод Деня на християнското семейство и православната младеж организират утре в район "Тракия". От 11.30 часа пред храм "Свето Преображение Господне" ще бъдат раздадени около 300 порции риба. Инициативата е традиционна за района и се провежда на всички големи християнски празници по идея на кмета на "Тракия" Костадин

Снимка: Pixabay

Мухи нападат пшеницата в Добрич заради необичайно топлото време

Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни мухи в масивите с пшеница в Добричка област, съобщиха експерти на среща със земеделски производители, организирана от областната дирекция "Земеделие". В региона традиционно се отглеждат най-много площи в страната със зърнената култура

Николай Нанков СНИМКА: Архив

Нанков: Ще има наказани заради кризата с водата в Перник

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че има пропуски в справянето с безводието и водния режим в Перник, където пристигна за среща с кмета на общината, предаде Би Ти Ви. Той обясни, че ще има наказани за водната криза в Перник, но не уточни дали това ще бъде управителят на ВиК-дружеството

Бившият военен Костадин Пелтеков получи условна присъда за убийството на сина си, който ги е подлагал на дългогодишен тормоз

Условна присъда за баща, застрелял син мъчител

2 г. затвор условно даде пловдивският окръжен съд на Костадин Пелтеков за незаконно притежаване на боеприпаси и пистолет, с който убил сина си. Магистратите подчертаха, че престъплението е било извършено в състояние на афект, предизвикано от жертва Стоян Пелтеков. Младият мъж е бил наркоман и в продължение на 20 г

Венцислав Чумуджиев

Почина Венцислав Чамурджиев

Небеизвестният бургаски бизнесмен и знакова фигура в СДС от 90-те Венцислав Чамурджиев е починал тази сутрин на 59 г. в дома си в с. Маринка. Проблеми със сърцето е най-вероятната причина за смъртта му. Преди месец прекарал инфаркт, но трудно се възстановявал след него. Чамурджиев нашумя в средата на 90-те години

Коли не спират на "Стоп" на кръстовище край Септември, две жени са в болница

Коли не спират на "Стоп" на кръстовище край Септември, две жени са в болница

Четири катастрофи са станали за четири дни на възлово кръстовище край Септември, заради отнемане на предимство. В последните два случая са пострадали две жени, които са настанени в болницата в Пазарджик със счупвания, но без опасност за живота, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Причина за пътните инциденти е не спиране на знак

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber