Обединиха болниците в Петрич и Сандански в една, тя вече обслужва близо 100 хил. души

https://www.24chasa.bg/region/article/7716874 Обединиха болниците в Петрич и Сандански в една, тя вече обслужва близо 100 хил. души Обединиха болниците в Петрич и Сандански в една, тя вече обслужва близо 100 хил. души www.24chasa.bg
Отделението по кардиология на “Югозападна болница”

Откриват ТЕЛК в двата града за удобство на болните - това се случва за първи път извън областен град

Печалбата на здравното заведение и заплатите в него растат, има повече медици на разположение

Изключително добър ход се оказа сливането на общинските болници в Петрич - “Рокфелер”, и в Сандански - “Св. Врач”, в една с нова регистрация и ново име МБАЛ “Югозападна болница”. Тя е с два филиала и обслужва пациенти от общините Петрич, Сандански, Струмяни и Кресна с население около 100 хил. души.

Първите две общини участват в новото дружество с по 49%, а двете малки имат по 1%.

Само допреди 2 г. идеята за такова обединение имаше противници, някои бяха скептично настроени, но

резултатите

показват, че

ходът на

местните власти

е верен,

а новото дружество е в добро и стабилно финансово състояние.

Подобно преструктуриране на две общински болници бе направено за първи път в България по инициатива на кметовете на Петрич и Сандански Димитър Бръчков и Кирил Котев.

Какво говорят цифрите 2 г. след реализирането на този проект?

Финансовата 2017 г. приключва с печалба от 95 871 лв. За следващата година печалбата вече е увеличена до 221 хил. лв.

Растат и приходите от дейността. За 2018 г. те са 12 955 324 лв., което е с 2 269 945 лв. повече от предходната. Има ръст в средната брутна работна заплата от 950 лв. до 1230 лв. към края на 2018-а.

От април тази година е направена още една актуализация.

Медицинските

сестри получават

с 46% повече,

а заплатите

на лекарите

са повишени

с около 10%

“Това се дължи на добрия мениджмънт, направената оптимизация, намаляване на разходите и подобрената организация на работа”, коментира директорът на “Югозападна болница” д-р Илия Тонев.

Извън цифрите обаче е важно подобреното обслужване на пациентите и работа по повече клинични пътеки.

Изключително удобство е разкриването на ТЕЛК в Сандански. Това улеснява пациентите с увреждания. Досега те трябваше да пътуват до Благоевград, но вече решенията излизат по-бързо.  

ТЕЛК кабинет ще бъде открит в близките дни и в Петрич, който да обслужва хората от общината с 50 населени места. Това удобство - да не пътуват до областния център, ще спести изключително много разходи и време на пациентите.

За първи път в България се разкрива ТЕЛК извън областен град.

Най-важното за качественото обслужване обаче са добрите лекари и опитният и подготвен медицински персонал.

“Вече имаме взаимозаменяемост. При евентуално отсъствие на лекари от филиала в единия град веднага тяхната работа се поема от другите им колеги, така че пациентите да не остават без квалифицирана медицинска помощ.

Много добре в тази посока си съдействат колегите от хирургичното отделение, кардиологията, образната диагностика. Така

болните имат

винаги бърз и

лесен достъп

до качествена

услуга”,

каза д-р Тонев. С обединението се получи по-добра колаборация при диагностиката и лечението, запази се и социалният елемент - да може двата филиала да се грижат за социално слабите жители.

Обединената болница работи по Програмата за стимулиране на млади кадри. Постъпили са на работа нови лекари. Има подписани 6 договора със студенти, които след завършването си ще започнат работа в обединеното здравно заведение.

Работи се по проект Remote care за превенция и ранна диагностика на хората от отдалечените населени места чрез оборудван медицински мобилен кабинет, обслужван от мултидисциплинарен екип - общопрактикуващ лекар, медицинска сестра и социален работник.

Започват да се внедряват и иновации в медицинската дейност. Във филиала

в Петрич ще

заработи

отделение по

клетъчна терапия

Подготвени са помещенията, предстоят оборудването и обучението на екипите. Отделението ще бъде сериозна крачка напред за региона, тъй като клетъчната терапия навлиза в областта на редица заболявания, в това число автоимунните.

В сградата на болницата в Петрич вече има и нова централна кислородна инсталация, която е пусната до болничните стаи и спестява усилията по пренос на кислородни бутилки. Системата е изведена и в приемния блок, за операционните зали и интензивното отделение също има инсталация за сгъстен въздух.

600 хил. лв. пък са инвестирани за енергийната ефективност на петричката сграда. Направен бе цялостен ремонт на отделенията, неотложен ремонт на парната инсталация, като остарелите тръби са подменени с полипропиленови. Подменена е дограмата, стъклопакети и врати, има нови вертикални щрангове на отоплителната инсталация, закупупена бе абонатна станция.

Рентгеновият апарат от ново поколение замени досегашния в петричката болница. Инвестирани са 200 хил. лв., като половината са от общината, а останалите са средства на МБАЛ “Югозападна болница”.

По проект на Ротари клуб - Петрич, и “Югозападна болница” ще се купи медицинска техника за родилното и детското отделение за 150 хил. лв.

С нова апаратура за най-малките пациенти пък вече е снабдена неонатологията в Сандански. Ултразвуков апарат улеснява поставянето на венозен път на новородените.

В Сандански работи и

първият у нас

съвместен

колцентър с

“Пирогов”

Диспечерските центрове в двете здравни заведения 24 часа в денонощието осигуряват конферентна връзка за бърза и навременна диагностика при лечението на децата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка: Пиксабей

Заради кредити и безпаричие мъж увисна на бесило в Петрич

62-годишен мъж бе намерен увиснал на бесило в двора на дома си в Петрич вчера. Михаил бил открит от сина си. Куката била закачена на асмата зад къщата. Незабавно е извикан екип на Спешен център и полиция, но за съжаление петричанинът бил мъртъв, пише struma.com. Според показания на близките му той бил крайно отчаян, заради кредити

Зрелищният арест на старозагореца е станал на столичния бул."Т.Каблешков".Снимка:МВР

Маскирани полицаи арестуваха в София крадец, задигнал багери в Бургаско

Крадец на багери бе зрелищно арестуван в столицата при акция на ГД "Национална полиция" и криминалисти от Бургас. 50-годишният старозагорец е спипан на бул. "Тодор Каблешков", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Маскирани полицаи го свалили на земята и му щракнали белезниците. Мъжът се издирвал за кражба на багер, струващ над половин милион

Санират сградите на кметствата в Банско, Добринище и Места

Санират сградите на кметствата в Банско, Добринище и Места

Община Банско сключи договор с Държавен фонд земеделие по Програмата за развитие на селските райони за проект "Подобряване на енергийната ефективност на административни сгради на територията на Община Банско - кметство в гр. Добринище, кметство в с. Места и административна сграда в гр. Банско". Проектът е по приоритетна ос "Основни услуги и

Снимки: ОД на МВР - Враца.

Ядрена авария в АЕЦ "Козлодуй"разиграха в рамките на национално учение

В рамките на националното пълномащабно учение „Защита -2019” днес в Козлодуй бе проведено занятие по херметизация на обществена сграда и хранителен магазин, и евакуация на ученици и училищен персонал. Ръководени от вътрешния министър Младен Маринов представители на националния щаб и на междуведомствената експертна група наблюдаваха действията при

СНИМКА: Архив

Уволниха шефа на ВиК-Перник

Шефът на ВиК-Перник Иван Витанов беше отстранен от поста си. Това съобщи заместник-регионалният министър Николай Нанков. До уволнението се стигна заради водната криза в града, БНТ. По-рано днес перничани се събраха пред сградата на дружеството в града с искания за оставката на управителя му, а също и за търсене на отговорност на виновниците за

В Елена положиха урна с праха на големия Милчо Левиев

В Елена положиха урна с праха на големия Милчо Левиев

Талантливият пианист, джазмен и композитор по майчина линия е от известния Разсуканов род от възрожденския град На 40-я ден от смъртта на големия български музикант Милчо Левиев, урна с праха му бе положена в еленска земя. В най-голямата църква в града - „Успение на Пресвета Богородица“ двама свещеници извършиха опело и панихида на починалия в

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Отляво надясно Димитър Недев, Златомира Стефанова, Пенчо Милков, Магдалина Илиева, Енчо Енчев. Снимка: Авторът

Новият кмет на Русе представи заместниците си

Новият кмет на Русе Пенчо Милков обяви официално заместниците си. Той обясни, че в работата си ще разчита на експерти, а не на политически фигури. „Залагам на професионалисти с опит, а не на партийни кадри. Заедно ще работим активно, прозрачно и в интерес на съгражданите си, защото обичаме Русе и искаме градът ни да се променя към по-добро“

Кметът на "Тракия" Костадин Димитров

Раздават 300 порции риба в "Тракия" за Деня на християнското семейство

Благотворителен обяд по повод Деня на християнското семейство и православната младеж организират утре в район "Тракия". От 11.30 часа пред храм "Свето Преображение Господне" ще бъдат раздадени около 300 порции риба. Инициативата е традиционна за района и се провежда на всички големи християнски празници по идея на кмета на "Тракия" Костадин

Снимка: Pixabay

Мухи нападат пшеницата в Добрич заради необичайно топлото време

Необичайно топлото време тази есен предизвика масово нападение на житни мухи в масивите с пшеница в Добричка област, съобщиха експерти на среща със земеделски производители, организирана от областната дирекция "Земеделие". В региона традиционно се отглеждат най-много площи в страната със зърнената култура

Николай Нанков СНИМКА: Архив

Нанков: Ще има наказани заради кризата с водата в Перник

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че има пропуски в справянето с безводието и водния режим в Перник, където пристигна за среща с кмета на общината, предаде Би Ти Ви. Той обясни, че ще има наказани за водната криза в Перник, но не уточни дали това ще бъде управителят на ВиК-дружеството

Бившият военен Костадин Пелтеков получи условна присъда за убийството на сина си, който ги е подлагал на дългогодишен тормоз

Условна присъда за баща, застрелял син мъчител

2 г. затвор условно даде пловдивският окръжен съд на Костадин Пелтеков за незаконно притежаване на боеприпаси и пистолет, с който убил сина си. Магистратите подчертаха, че престъплението е било извършено в състояние на афект, предизвикано от жертва Стоян Пелтеков. Младият мъж е бил наркоман и в продължение на 20 г

Венцислав Чумуджиев

Почина Венцислав Чамурджиев

Небеизвестният бургаски бизнесмен и знакова фигура в СДС от 90-те Венцислав Чамурджиев е починал тази сутрин на 59 г. в дома си в с. Маринка. Проблеми със сърцето е най-вероятната причина за смъртта му. Преди месец прекарал инфаркт, но трудно се възстановявал след него. Чамурджиев нашумя в средата на 90-те години

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber