Довършването на новата сграда на болницата в Ямбол се отлага неизвестно за кога, алармира Катя Георгиева

https://www.24chasa.bg/region/article/7667225 Довършването на новата сграда на болницата в Ямбол се отлага неизвестно за кога, алармира Катя Георгиева Довършването на новата сграда на болницата в Ямбол се отлага неизвестно за кога, алармира Катя Георгиева www.24chasa.bg
Общинската съветничка Катя Георгиева обсъди проблемите на болницата в Ямбол с д-р Райно Георгиев

Към недостига на лекари и достатъчно финансиране на болничната помощ в града се добавя и липсата на съвременна болнична сграда, предупреди червената общинска съветничка

Довършването на болничния комплекс на ямболската болница се отлага неизвестно за кога, алармира общинската съветничка от БСП Катя Георгиева. Тя съобщи, че обявената обществена поръчка за доизграждане на 9 етажа от сградата е прекратена. Причината е, че единственият участник е предложил оферта за 36,8 млн. лв. при прогнозна стойност от 26,7 млн. лв. и затова е отстранен.

Новата болнична сграда е важна за Ямбол и се надяваме обществената поръчка да бъде обявена отново, категорична е Катя Георгиева, която е кандидат за кмет на града. Болницата е с 85,13% държавно участие, общината има само 11,02% от капитала и не може да влияе при взимането на решения. В същата сграда по проект ще се изгражда Спешен център за 482 хил. лв. и това крепи надеждата на ямболци, защото не вярват държавата да загуби милиони евросредства за спешна помощ в цялата страна заради една недостроена болнична сграда.

През 1979 г. в края на града е започнало строителството на т. нар. нова болница, която си остана нова и недовършена вече 40 години. Проектът е бил грандиозен като за университетска болница, но демократичните промени са я заварили недостроена. В началото, докато болниците били още общинска собственост, общината се опитала да я завърши със собствени средства, но такъв голям проект се оказал не по силите й, не получила и помощ от държавата.

През 2012 г. Общински съвет Ямбол прехвърли собствеността на недостроената сграда на държавата с надеждата, че тя ще отпусне средства за довършването й. През 2013 г. за 1 500 000 лв. беше подменена дограмата, но ремонтите приключиха само с това и замряха. Средствата за довършването на „новата болница“ на Ямбол нарастваха с годините - първоначално бяха 6 млн. лв., после 12 млн. лв., а сега вече са 27 млн. лв., колкото показа извършеното в началото на годината проектиране на ремонтните дейности, възложено от държавата. През май Министерски съвет взе решение за поетапно увеличаване на капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол общо с 27 милиона лева чрез издаване на нови акции след извършване на парични вноски. Първата вноска за 2019 г. е в размер на 8 100 000 лв., през 2020 г. – 13 500 000 лв., през 2021 г. – 5 400 000 лв.

В момента отделенията на държавната болница в Ямбол, която е от т. нар. „павилионен“ тип, са пръснати в 17 сгради. Пациентите са настанени в стаи с по 5-7 легла с общ санитарен възел на етажа. Някои от отделенията са на високи етажи и пренасянето на тежко болни става само на ръка. Издръжката на отделните сгради е много висока, а това „изяжда“ и без това недостатъчното финансиране на болницата.

На фона на нерешения проблем с болничната сграда от левицата в Ямбол са убедени, че ямболското здравеопазване се нуждае от спешна помощ и затова разчитат в листата си за общински съветници на двама спешни медици.

Д-р Недялка Влахова е началник на Спешно отделение, а д-р Райно Георгиев е лекар ординатор. Те познават системата отвътре и се сблъскват всеки ден с проблемите, затова могат да предложат и решения, които са част от управленската програма на левицата.

„Не сме хранили големи надежди, че болничният комплекс ще се доизгради, защото това е един механизъм да се превъртат едни пари през една сграда в продължение на много години без да има реални резултати“, споделя с разочарование д-р Влахова. Тя подчертава, че нова сграда категорично е нужна на ямболската болница, но лично тя не е убедена, че този „мастодонт“ е най-подходящият вариант. Според д-р Райно Георгиев този път той наистина е повярвал, че доизграждането ще започне, защото парите уж са били осигурени осигурени.

Най-големият проблем на болницата си остава крайно големият недостиг на всякакъв медицински персонал – лекари, медицински сестри, акушерки, дори и санитарки. Три месеца Акушеро-гинекологичното отделение беше преустановило ражданията заради липса на неонатолог. Лекар с 40-годишен стаж дойде да работи в Ямбол, за да се реши проблема, но има и други отделения, застрашени от затваряне. Средната възраст на лекарите е 55 години, няма отделение без работещ лекар в пенсионна възраст, а в някои медиците са само пенсионери. При медицинските сестри положението е още по-тежко – над 50 % са в пенсионна възраст, млада сестра не е прекрачвала прага на ямболската болница от десетилетие.

Другият голям проблем на болницата е недостигът на средства, но според д-р Влахова той се дължи най-вече на неправилно управление на средствата. „Неколкократно са увеличавани парите за здраве по един или по друг начин, но те никога не са достигали нито до болните, нито до хората, които се грижат за болните“, категорична е тя и недоумява къде потъват средствата от увеличението. Обясненията били, че се увеличават консумативните разходи, но големият проблем е, че почти нищо не се влага в човешки ресурс, затова и лекарите и сестрите напускат. В средата на юли останалите на работа медици протестираха срещу ниските си заплати, увеличение им беше дадено от 1 август, но и с него заплатата на медицинска сестра бруто стига 720 лв., а санитарките са останали на 7-часов работен ден и не могат да вземат дори пълна минимална заплата.

Това не са мерки за задържане на специалистите, убедени са спешните медици. Според тях друг проблем е, че липсва диалог между болница и община и това трябва да се промени.

Общината трябва да си влезе и в ролята на собственик на сградите в доболничната помощ и да съдейства за създаването на по-добри условия, защото в тях не е направено нищо през последните 12 години.

В управленската си програма кандидатът за кмет на Ямбол Катя Георгиева е заложила решения на проблемите в здравеопазването, които биха могли да се извършат с общинска помощ.

Първо и най-важно е да се възстанови диалога между местната власт и болницата. Общината трябва да бъде партньор, а не страничен наблюдател. Необходимо е и местната общност, начело с общинското ръководство, да поеме отговорност за кадрово укрепване на медицинските специалисти в Ямбол. Това може да стане с подпомагане обучението по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предлагане на общински жилища на лекари или други облекчения за медици. Здравеопазването не може да бъде само държавна грижа, защото ямболските граждани страдат от влошеното му качество, убедена е Катя Георгиева.

Според нея трябва да се извърши реконструкция на сградите на бившите поликлиники и да се осигури финансова помощ за областната болница за по-рисковите групи – децата и родилките.

В програмата й е предвидено и осигуряване на ежегодни педиатрични прегледи в детските градини и на ежегодни стоматологични прегледи на всички ямболски ученици. Общината може да съдейства и за профилактични прегледи на възрастните хора. Заложено е и засилване на контрола върху качеството на храните в детски градини и училищата. Левицата в Ямбол има идея за създаване на общински солидарен фонд за подпомагане на граждани, които се нуждаят от скъпоструващо лечение със средства от общинския бюджет и дарения. Планирано е и да се търсят варианти за изграждане на хоспис за осигуряване на специализирани грижи за болни пациенти. Ямбол има голяма нужда от подобна структура, защото роднините на възрастните пациенти често са извън страната и няма кой да се грижи за тях при заболяване. Като кандидат за кмет Катя Георгиева е поела и личен ангажимент да намери решение за осигуряване на специалист по дентална помощ през нощта, защото в почивните дни и в празниците в Ямбол не може да се открие работещ зъболекар.

Многобройни са натрупаните проблеми в здравеопазването, но само с активен диалог с държавните институции и много съпричастност и желание за търсене на верните решения, те могат да бъдат преодолени, уверена е Катя Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Гори цех за бои и химикали в Габрово

Гори цех за бои и химикали в квартал "Недевци" в Габрово. Това сочат първоначалните данни, изнесени от Десислава Сутева от общината. Няма данни за жертви и пострадали, няма опасност и от замърсяване на въздуха в района. На мястото на инцидента са екипи на службата "Пожарна безопасност и защита на населението", на Спешна помощ

Черково скърби за загиналия при сблъсък с диво прасе абитуриент (Снимка)

Ударът бил толкова силен, че автомобилът, на който налетял глиганът, се преобърнал Карнобатското село Черково е потънало в скръб от нелепата загуба на 18-годишния Мариян Недялков, който загина при зверска катастрофа през нощта на 11 октомври по пътя от селото за Карнобат. Както "24 часа" писа по-рано днес

Даниел Панов: Великотърновци са далновидни и енергични хора

Даниел Панов и жители на кварталите на Велико Търново обсъждаха най-належащите въпроси, работата по които ще започне още в началото на новия мандат, предадоха от пресцентъра на ГЕРБ. „Великотърновци са далновидни и енергични хора, с конкретни и разумни предложения и идеи в каква посока да развиваме Старата столица

Осветиха обновения войнишки паметник в село Смоляновци

Още 36 имена на героични синове от Смоляновци са издълбани върху войнишкия паметник в центъра на селото. Така върху четирите му стени вече има 65 имена на мъже, дали живота си в името на родината. За възстановяването на обелиска са допринесли община Монтана, Министерството на отбраната и дарители. Проучванията на историческите източници са дело на

Даниел Панов: Инвестицията в инфраструктурата е много важна за развитието на цялата община

След десетилетия чакане до Хотница и Русаля се пътува по нов асфалт Ремонтираното шосе между селата Самоводене, Хотница и Русаля значително повишава комфорта на пътуване и намалява риска от транспортни произшествия. Новият път продължава да е сред водещите теми, а хората са доволни, че при управлението на община Велико Търново от Даниел Панов

Николай Димитров в Слънчев бряг: Инвестираме в улици, ще превърнем гимназията по туризъм в колеж

На срещата с жители на "Слънчев бряг" – запад, кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров представи чрез филм-ретроспекция реализираните проекти в общината през последните години. Той обърна внимание на социално отговорната политика и добрите резултати в тази област, като обясни, че от общинския бюджет се субсидират читалища,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Жена е с опасност за живота - кола блъснала каруцата й край Добрич

34-годишна жена, возеща се в каруца, е с опасност за живота, след катастрофа край Добрич – съобщават от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 20,20 ч. на 11 октомври по околовръстния път на град Добрич, на около 300 метра преди кръговото кръстовище за село Паскалево. На място е установено, че лек автомобил „Фолксваген”

Продължава премахването на изоставени трошки от улиците на Велико Търново

В изпълнение на своите устойчиви политики за осигуряване на чиста и приветлива градска среда Община Велико Търново извърши за пореден път репатрирането на още два, излезли от употреба автомобила, съобщиха от местната управа. Изоставените от собствениците си возила са се намирали в района на улица „Козлодуй“ и са репатрирани на паркинг извън

Полина се върна от Испания, за да бъде доброволец в кампанията на Весела Лечева

Търновката Полина Георгиева се върна от Испания, за да бъде доброволец в кампанията на Весела Лечева. „Много я харесвам и много се гордея, че съм съгражданка със световен и олимпийски шампион. Убедена съм, че Весела Лечева ще бъде достоен кмет на родния ми град, в който аз искам да се върна, след като завършва двете магистратури по история

Корнелия Нинова: За родното производство е нужна държавна политика и подкрепа

Нека Света Петка ви пази. Бъдете силни и свободни Председателят на БСП Корнелия Нинова посети Твърдица и Нова Загора по случай Петковден - празник и на двата града. Заедно с кандидатите за кметове на Твърдица Ваня Колева и на Нова Загора Румен Христов поздравиха жителите и пожелаха просперитет и здраве. " Нека Света Петка да ви пази

Цех за пластмаса горя в село до Пазарджик

Противопожарни екипи са гасили цех за пластмаса в пазарджишкото село Капитан Димитриево, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Сигналът за избухналия пожар е бил подаден около 22.30 ч. в събота и към мястото незабавно са били насочени няколко противопожарни екипа. След потушаването на огъня е установено,

Най-редките пощенски марки в Европа показват в Пловдив

Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна изложба "Пловдив фила 2019". Тя се организира в рамките на Панаир на колекционерите "Булколекто", който ще се проведе от 17 до 20 октомври. В Пловдив ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber