Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа

https://www.24chasa.bg/region/article/7664896 Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа www.24chasa.bg

Тя е една успешна жена, която от 25 г. развива бизнес в родния си Ловеч, а фирмата й работи 99% за износ навън. Това е Радина Банкова.

Родена е на 25 април 1969 г. в гр. Ловеч. През 1988 г. е завършила Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, през 1992 г. Университета за национално и световно стопанство в София със специалност Международни икономически отношения. Още като студент във втори курс започва работа във фирма за производството на дамско и мъжко облекло. През 1996 година се връща в Ловеч и оглавява семейната фирма „Крис Фешън“ за дамски плетени облекла, която ръководи и до днес. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд, заплащане и ефективност.

Това е съвсем накратко биографията на тази жена, която 25 г. развива своя успешен бизнес, производството от който 99% е предназначен за пазарите в немскоговорящите страни в Европа – Германия, Швейцария, Австрия, Белгия. Две години фирмата има представителство и в Москва, но след налагането на икономически санкции спрямо Русия от Европейския съюз, поради създадените трудности, то е затворено. В момента госпожа Банкова търси нови търговски партньори и с това беше свързано посещението й през тази седмица в Съединените американски щати.

Радина Банкова: Фирмата „Крис фешън“ беше създадена през 1994 г. от майка ми – Славка Банкова, дългогодишен производствен директор на трикотажната фирма „Стоян Едрев“, като я познават хората в Ловеч. За съжаление тя почина през същата година, а само година и половина по–късно си отиде и баща ми – Минко Банков, който беше зам.–директор по икономическите въпроси в машиностроителния комбинат „Балкан“ в Ловеч. Моето семейство, хората на които разчитах, поемайки работата на моите родители, бяха работниците и специалистите във фирмата – с тях споделях всичките си идеи и затруднения, заедно търсехме разрешенията на проблемите, които никак на бяха малко. Винаги съм се интересувала от опита на напредналите индустриални държави, свързани със средата и организацията на работата така, че на работника да му е комфортно. Въвели сме различни системи за управление на производството, за качествено отчитане на труда и дистанциране от сивата икономика. Заплащането на работните заплати винаги е в срок, осигуровките се правят върху реалните възнаграждения.

Фирмата е сертифицирана по два международни стандарта – ИСО – 9001: 2015 за управление процесите на производството и качеството и ИСО – 14001: 2015 за опазване на околната среда, свързано с разделното събиране на всички отпадъци. Фирмата има награда за спазване условията на труда от Международна одиторска компания.

Радина Банкова е участник в Международния проект „Домино“, свързан с професионалното дуално обучение в образованието. Според нея това е единствената възможност за обучени хора да започнат работа в производствените фирми. Участва и в много проекти на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в международен мащаб, свързани с образованието и околната среда.

Работният й ден продължава 10–12 часа, държи лично да поддържа контактите с търговските си партньори, среща се с работниците си, споделя проблемите им. Всички във фирмата получават бонуси за Великден и 13–та заплата на Коледа, месечни ваучери за храна. На всички работници е направена частна индивидуална застраховка, която позволява директното уговаряне на преглед при лекар – специалист, избор на оперативен екип, покриване на сумите за лекарства.

Радина Банкова: В контактите си с хората възприемам всеки един от тях като 100–процентов носител на доброто, давам шанс да изяви качествата си, макар че това понякога е проблем, отколкото предимство. Ядосана съм до третата минута в конфликтна ситуация, след което забравям. Изслушвам хората, търся зрънцето рационалност в думите и предложенията им, готова съм допълнително да се образовам, както го и правя. Обичам да се разхождам сред природата, а това в Ловеч е толкова приятно – и на „Баш Бунар“, и на „Стратеш“, по Римския път. Жалко е, че някои от обществените паркове, изградени с обществена инициатива, сега са занемарени и запуснати. Аз съм патриархален човек, така са ме възпитали моите родители, обичам неделните закуски в семейството, уча се да готвя малко по – специални ястия, тъй като от 9 години съм вегетарианка. С дъщеря ми Марина обичаме да караме ски.

Дъщерята на Банкова - Марина, тази година е завършила Езиковата гимназия в Ловеч, ще учи в Германия, в Мюнхенгладбах, специалност „Текстилна техника на облеклото и управление на производството“. Уговорката между майка и дъщеря е след завършването на висшето си образование Марина да се върне в Ловеч, за да поеме щафетата във фирмата. Сигурна е, че ще направи това, тъй като много обича и харесва града, в който е пораснала, иска й се тук да има повече развлечения и работа за младите хора.

Последното, което направи през тази седмица Радина Банкова за развитието на фирмата си и за осигуряване работа на хората от нея, е посещението й в САЩ, по–точно в Ню Йорк, на изложение, което е част от модната седмица в града. „Крис Фешън“ е единствената българска фирма, която се представя на това изложение със свой собствен щанд от текстилни облекла. Според госпожа Банкова пазарната ситуация в Европа е доста трудна, позициите, които България е имала в предишни години, са доста отслабени, особено в производството на текстил и облекла и затова трябва да се търсят нови пазари. А новите пазари ще дадат възможност за увеличаване на производството, за отварянето на нови работни места, за привличането на млади хора с различна степен на образование чрез подписването на договори за стипендии, осигуряване на други бонуси.

Радина Банкова е сигурна, че знае начина, по който и други фирми в Ловеч могат да станат успешни както „Крис фешън“ , а защо не и целият град, стига да се обединят усилията на предприемачи, граждани и местната власт. Уверена е, че най-ценния капитал са хората и че нещата могат да се случват. Необходим е само стремеж и... много, много работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Гори цех за бои и химикали в Габрово

Гори цех за бои и химикали в квартал "Недевци" в Габрово. Това сочат първоначалните данни, изнесени от Десислава Сутева от общината. Няма данни за жертви и пострадали, няма опасност и от замърсяване на въздуха в района. На мястото на инцидента са екипи на службата "Пожарна безопасност и защита на населението", на Спешна помощ

Черково скърби за загиналия при сблъсък с диво прасе абитуриент (Снимка)

Ударът бил толкова силен, че автомобилът, на който налетял глиганът, се преобърнал Карнобатското село Черково е потънало в скръб от нелепата загуба на 18-годишния Мариян Недялков, който загина при зверска катастрофа през нощта на 11 октомври по пътя от селото за Карнобат. Както "24 часа" писа по-рано днес

Даниел Панов: Великотърновци са далновидни и енергични хора

Даниел Панов и жители на кварталите на Велико Търново обсъждаха най-належащите въпроси, работата по които ще започне още в началото на новия мандат, предадоха от пресцентъра на ГЕРБ. „Великотърновци са далновидни и енергични хора, с конкретни и разумни предложения и идеи в каква посока да развиваме Старата столица

Осветиха обновения войнишки паметник в село Смоляновци

Още 36 имена на героични синове от Смоляновци са издълбани върху войнишкия паметник в центъра на селото. Така върху четирите му стени вече има 65 имена на мъже, дали живота си в името на родината. За възстановяването на обелиска са допринесли община Монтана, Министерството на отбраната и дарители. Проучванията на историческите източници са дело на

Даниел Панов: Инвестицията в инфраструктурата е много важна за развитието на цялата община

След десетилетия чакане до Хотница и Русаля се пътува по нов асфалт Ремонтираното шосе между селата Самоводене, Хотница и Русаля значително повишава комфорта на пътуване и намалява риска от транспортни произшествия. Новият път продължава да е сред водещите теми, а хората са доволни, че при управлението на община Велико Търново от Даниел Панов

Николай Димитров в Слънчев бряг: Инвестираме в улици, ще превърнем гимназията по туризъм в колеж

На срещата с жители на "Слънчев бряг" – запад, кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров представи чрез филм-ретроспекция реализираните проекти в общината през последните години. Той обърна внимание на социално отговорната политика и добрите резултати в тази област, като обясни, че от общинския бюджет се субсидират читалища,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Жена е с опасност за живота - кола блъснала каруцата й край Добрич

34-годишна жена, возеща се в каруца, е с опасност за живота, след катастрофа край Добрич – съобщават от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал около 20,20 ч. на 11 октомври по околовръстния път на град Добрич, на около 300 метра преди кръговото кръстовище за село Паскалево. На място е установено, че лек автомобил „Фолксваген”

Продължава премахването на изоставени трошки от улиците на Велико Търново

В изпълнение на своите устойчиви политики за осигуряване на чиста и приветлива градска среда Община Велико Търново извърши за пореден път репатрирането на още два, излезли от употреба автомобила, съобщиха от местната управа. Изоставените от собствениците си возила са се намирали в района на улица „Козлодуй“ и са репатрирани на паркинг извън

Полина се върна от Испания, за да бъде доброволец в кампанията на Весела Лечева

Търновката Полина Георгиева се върна от Испания, за да бъде доброволец в кампанията на Весела Лечева. „Много я харесвам и много се гордея, че съм съгражданка със световен и олимпийски шампион. Убедена съм, че Весела Лечева ще бъде достоен кмет на родния ми град, в който аз искам да се върна, след като завършва двете магистратури по история

Корнелия Нинова: За родното производство е нужна държавна политика и подкрепа

Нека Света Петка ви пази. Бъдете силни и свободни Председателят на БСП Корнелия Нинова посети Твърдица и Нова Загора по случай Петковден - празник и на двата града. Заедно с кандидатите за кметове на Твърдица Ваня Колева и на Нова Загора Румен Христов поздравиха жителите и пожелаха просперитет и здраве. " Нека Света Петка да ви пази

Цех за пластмаса горя в село до Пазарджик

Противопожарни екипи са гасили цех за пластмаса в пазарджишкото село Капитан Димитриево, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Сигналът за избухналия пожар е бил подаден около 22.30 ч. в събота и към мястото незабавно са били насочени няколко противопожарни екипа. След потушаването на огъня е установено,

Най-редките пощенски марки в Европа показват в Пловдив

Уникални колекции от ценни пощенски марки, карти и други материали може да се видят на Европейската филателна изложба "Пловдив фила 2019". Тя се организира в рамките на Панаир на колекционерите "Булколекто", който ще се проведе от 17 до 20 октомври. В Пловдив ще бъдат събрани бисери на филателията от целия континент,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber