Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа

https://www.24chasa.bg/region/article/7664896 Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа www.24chasa.bg

Тя е една успешна жена, която от 25 г. развива бизнес в родния си Ловеч, а фирмата й работи 99% за износ навън. Това е Радина Банкова.

Родена е на 25 април 1969 г. в гр. Ловеч. През 1988 г. е завършила Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, през 1992 г. Университета за национално и световно стопанство в София със специалност Международни икономически отношения. Още като студент във втори курс започва работа във фирма за производството на дамско и мъжко облекло. През 1996 година се връща в Ловеч и оглавява семейната фирма „Крис Фешън“ за дамски плетени облекла, която ръководи и до днес. Председател е на Управителния съвет на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в България, член на Европейската текстилна асоциация. Участва в работата на Европейската синдикална организация по проблемите, свързани с подобряване условията на труд, заплащане и ефективност.

Това е съвсем накратко биографията на тази жена, която 25 г. развива своя успешен бизнес, производството от който 99% е предназначен за пазарите в немскоговорящите страни в Европа – Германия, Швейцария, Австрия, Белгия. Две години фирмата има представителство и в Москва, но след налагането на икономически санкции спрямо Русия от Европейския съюз, поради създадените трудности, то е затворено. В момента госпожа Банкова търси нови търговски партньори и с това беше свързано посещението й през тази седмица в Съединените американски щати.

Радина Банкова: Фирмата „Крис фешън“ беше създадена през 1994 г. от майка ми – Славка Банкова, дългогодишен производствен директор на трикотажната фирма „Стоян Едрев“, като я познават хората в Ловеч. За съжаление тя почина през същата година, а само година и половина по–късно си отиде и баща ми – Минко Банков, който беше зам.–директор по икономическите въпроси в машиностроителния комбинат „Балкан“ в Ловеч. Моето семейство, хората на които разчитах, поемайки работата на моите родители, бяха работниците и специалистите във фирмата – с тях споделях всичките си идеи и затруднения, заедно търсехме разрешенията на проблемите, които никак на бяха малко. Винаги съм се интересувала от опита на напредналите индустриални държави, свързани със средата и организацията на работата така, че на работника да му е комфортно. Въвели сме различни системи за управление на производството, за качествено отчитане на труда и дистанциране от сивата икономика. Заплащането на работните заплати винаги е в срок, осигуровките се правят върху реалните възнаграждения.

Фирмата е сертифицирана по два международни стандарта – ИСО – 9001: 2015 за управление процесите на производството и качеството и ИСО – 14001: 2015 за опазване на околната среда, свързано с разделното събиране на всички отпадъци. Фирмата има награда за спазване условията на труда от Международна одиторска компания.

Радина Банкова е участник в Международния проект „Домино“, свързан с професионалното дуално обучение в образованието. Според нея това е единствената възможност за обучени хора да започнат работа в производствените фирми. Участва и в много проекти на Асоциацията на производителите и износителите на облекла и текстил в международен мащаб, свързани с образованието и околната среда.

Работният й ден продължава 10–12 часа, държи лично да поддържа контактите с търговските си партньори, среща се с работниците си, споделя проблемите им. Всички във фирмата получават бонуси за Великден и 13–та заплата на Коледа, месечни ваучери за храна. На всички работници е направена частна индивидуална застраховка, която позволява директното уговаряне на преглед при лекар – специалист, избор на оперативен екип, покриване на сумите за лекарства.

Радина Банкова: В контактите си с хората възприемам всеки един от тях като 100–процентов носител на доброто, давам шанс да изяви качествата си, макар че това понякога е проблем, отколкото предимство. Ядосана съм до третата минута в конфликтна ситуация, след което забравям. Изслушвам хората, търся зрънцето рационалност в думите и предложенията им, готова съм допълнително да се образовам, както го и правя. Обичам да се разхождам сред природата, а това в Ловеч е толкова приятно – и на „Баш Бунар“, и на „Стратеш“, по Римския път. Жалко е, че някои от обществените паркове, изградени с обществена инициатива, сега са занемарени и запуснати. Аз съм патриархален човек, така са ме възпитали моите родители, обичам неделните закуски в семейството, уча се да готвя малко по – специални ястия, тъй като от 9 години съм вегетарианка. С дъщеря ми Марина обичаме да караме ски.

Дъщерята на Банкова - Марина, тази година е завършила Езиковата гимназия в Ловеч, ще учи в Германия, в Мюнхенгладбах, специалност „Текстилна техника на облеклото и управление на производството“. Уговорката между майка и дъщеря е след завършването на висшето си образование Марина да се върне в Ловеч, за да поеме щафетата във фирмата. Сигурна е, че ще направи това, тъй като много обича и харесва града, в който е пораснала, иска й се тук да има повече развлечения и работа за младите хора.

Последното, което направи през тази седмица Радина Банкова за развитието на фирмата си и за осигуряване работа на хората от нея, е посещението й в САЩ, по–точно в Ню Йорк, на изложение, което е част от модната седмица в града. „Крис Фешън“ е единствената българска фирма, която се представя на това изложение със свой собствен щанд от текстилни облекла. Според госпожа Банкова пазарната ситуация в Европа е доста трудна, позициите, които България е имала в предишни години, са доста отслабени, особено в производството на текстил и облекла и затова трябва да се търсят нови пазари. А новите пазари ще дадат възможност за увеличаване на производството, за отварянето на нови работни места, за привличането на млади хора с различна степен на образование чрез подписването на договори за стипендии, осигуряване на други бонуси.

Радина Банкова е сигурна, че знае начина, по който и други фирми в Ловеч могат да станат успешни както „Крис фешън“ , а защо не и целият град, стига да се обединят усилията на предприемачи, граждани и местната власт. Уверена е, че най-ценния капитал са хората и че нещата могат да се случват. Необходим е само стремеж и... много, много работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Кола удари велосипедист в Добрич

Възрастен велосипедист е с фрактури, след като е бил ударен от лек автомобил, съобщават от Областната дирекция на МВР. Пътният инцидент е станал на 24 февруари, около 19,50 ч. по околовръстен път на град Добрич. На място е установено, че велосипедист на 77 години от града не спира на пътен знак „Стоп”

Димитър Николов СНИМКА: Архив

Активира се свлачище в Морската градина в Бургас

Активира се свлачище в Морската градина в Бургас, съобщи кметът на града Димитър Николов. Той е внесъл извънредно предложение за разглеждане на предстоящото заседание на местния общински съвет. То е за включване на нов обект в капиталовите разходи през настоящата година. От пресцентъра на общината поясниха

Заседанието на постоянната комисия ръководи областният управител проф. Любомира Попова

Близо 2 милиона лв. иска Велико Търново от държавата за спешни ремонти

Близо 2 милиона лв.за спешни ремонти и възстановяване на инфраструктура иска от Междуведомствената комисия към МС община Велико Търново. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия за разглеждане исканията на общините при областния управител. Сред обектите, за които се търсят средства от държавата, е пострадалата от свлачище ул

Р.Р. се заканил на младата жена с убийство, като насочил към главата й законно притежаваното си огнестрелно оръжие. Снимка Pixabay

Осъдиха на 30 месеца затвор мъж, заплашил студентка с пистолет при паркиране

Две години и половина лишаване от свобода при първоначален строг режим присъди Районен съд - Стара Загора на 55-годишният Р. Р., заплашил студентка с пистолет след пътен инцидент. Това е решението по обвинителен акт на Районна прокуратура - Стара Загора, информират от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив

СНИМКА: Pixabay

Спецпрокуратурата на проверка в Ген.Тошево за незаконно строителство

Проверка на Специализираната прокуратура в Генерал Тошево е предвидена заради междусъседски спор за незаконно строителство, информират запознати. Казусът е от повече от две години. За обекта имало предписание за премахване, но това не е било направено.      Кметът на общината Валентин Димитров потвърди

Снимка Архив

Силният вятър събори надгробни паметници в Добрич

Бурният вятър в Добрич в понеделник със сксрост 16-20 м/сек и с пориви е нанесъл паражения в Гробищния парк. От общината са констатиралии, че има паднали и сериозно повредени няколко надгробни знака. Близките на починалите лица са уведомени за тяхното състояние. Служители на общинското предприятие „Обреден дом“ извършват оглед на цялата територия

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Бургаската болница СНИМКА: Архив

Студентка от Милано е вторият пациент в Бургас със съмнения за корона вирус

Бургаска студентка, която учи в Милано, е вторият пациент, настанен в инфекциозното на УМБАЛ със съмнение за корона вирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Освен нея под карантина там е настанен и 40-годишен мъж от Несебър, за който "24 часа" вече съобщи. И двамата болни са пристигнали в България от Апенините на 22 и 23 февруари

Салонният управител на "Силикон" Деница Цолова бе призована като свидетел в съда.

Управителката на еротичния клуб "Силикон": Момичетата танцуват на пилон по своя воля

"В клуб "Силикон" не сме предлагали сексуални услуги, обвиненията в проституция са напълно безпочвени". Това заяви Деница Цолова, която се представи като салонен управител на скандалното заведение. Тя е извикана като свидетел в Районния съд, където в момента се гледа мярката за неотклонение на собственика на "Силикон клуб" в Пловдив Димитър Донов

Заниманията по гмуркане ще се проведат в общинския плувен комплекс "Арена".

Деца опитват от адреналина на гмуркането през март в Бургас

Всяко дете от Бургас на възраст между 7 г.и 16 г. може да разбере какво е да диша под вода, но без да гази в морето. Особено, ако не се чувства готово за предизвикателства сред вълните. На 7 март в ОЗК "Арена" ги очакват "Дни на приключенията", в които два бургаски дайвинг клуба организират дни на отворените врати

СНИМКА: Pixabay

Жена се удари в дърво с автомобила си

50-годишна жена е пострадала, след като се ударила с управлявания от нея автомобил в дърво – съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Инцидентът е станал на 25 февруари преди обяд по пътя от село Рогачево посока село Кранево. Жената губи контрол над лекия автомобил „Пежо” и се блъска в крайпътно дърво

Снимка: Архив

Роми ядат пеликани и лебеди край Бургас, експерти предупреждават за птичи грип

Експерти отправят предупреждения към дръзналите да консумират диви птици край бургаските влажни зони. Яденето на лебеди и пеликани, макар и по-малко през отминалата по-топла зима се оказва истина. Освен наказателната отговорност, специалисти напомнят че вероятността от заразяване с птичи грип от консумация на дивите защитени птици е огромна

С кукерски игри и прескачане на огън
в Елена отбелязват Сирни заговезни

С кукерски игри и прескачане на огън в Елена отбелязват Сирни заговезни

Народно читалище „Напредък-1863“ в Елена организира за първа година празника Сирни заговезни. Той ще се проведе на 1 март от 16 часа на площад Христо Ботев“ в града и ще премине под надслов „ Да прогоним злото и да си простим“, информират от общината. "С тази проява се възстановява една позабравена за еленчани традиция в миналото – вечеринките на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber