Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града

https://www.24chasa.bg/region/article/7664252 Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града www.24chasa.bg
Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града

Още акценти от интервюто:

След 16 г. „мъжко“ управление е време една жена да даде друг подход, ново отношение и нова енергия на града

Да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите

- Г-жо Георгиева, влизате в кметската битка като един от отличниците на БСП - на последните европейски избори Ямбол беше областният град с най-изразителна победа на БСП над ГЕРБ. Дори премиерът Борисов посочи Ямбол като един от проблемните за партията му региони. На тази кълка ли лежите, ако мога да се изразя образно, или битката започва с нови сили?

- Изборното съревнование между БСП и ГЕРБ в град Ямбол е 3:0 в наша полза в три последователни избора – президентски, парламентарни и европейски, но това в никакъв случай не ни успокоява и не ни дава основание да подценяваме опонентите си. Битката за нас наистина започва с нови сили, защото местните избори са от различно естество и пряко касаят живота на хората. Това е най-близката до тях власт и тя трябва да е най-чувствителна към исканията им. Точно това липсваше през 12-те години управление на ГЕРБ в нашата община и затова вярваме, че хората в Ямбол са готови за промяна. За мен е важно да им предложа по-добрите идеи за развитие и решения на проблемите, за да получа подкрепата им.

- Чакат ви „горещи“ избори, след като досегашният кмет от ГЕРБ напусна партията и се кандидатира за независим, защото не беше номиниран за четвърти мандат, а местни представители на бизнеса са се устремили към кметския пост. Как се чувствате като единствената дама в тази многобройна мъжка компания?

- Изборите в Ямбол наистина ще бъдат много оспорвани. Между кандидатите се очертават лични и реваншистки битки, от които аз категорично се дистанцирам. Мисля, че отмина времето, когато деляхме управленците на жени и мъже. Много жени са доказали, че умеят по-добре да се справят с ръководни функции, а и след 16 години „мъжко“ управление на Ямбол, мисля че е време една жена да даде друг подход, ново отношение и нова енергия на града.

Аз съм човек на диалога, за мен най-важно е уважението – уважението към правилата и към всички хора. Няма да вляза в компроматна битка, ще водя позитивна кампания, която предлага решения. Ще разчитам на прекия контакт с ямболци, да ме видят, да чуят моите идеи и предложения за решения на проблемите, за да поискат да ме подкрепят. Надявам се в очертаващата се ожесточена предизборна надпревара да не забравим, че изборите са възможност за гражданите да изберат по-добрия модел на управление на Ямбол.

- Демографската криза в страната е отчетлива във вашия град - по данни на ГРАО Ямбол е единственият областен град с намаляващо население за последните 10 г. Как може да се промени това, как ще накарате младите да се върнат?

- Задържането на младите хора в Ямбол и привличането на млади специалисти е основната ми цел, защото ако тази негативна тенденция продължи Ямбол няма да има бъдеще.

Разработили сме специална програма за младите. Ниските доходи в Ямбол, а не безработицата, която е само 2,7 %, ги карат да търсят реализация извън града.

Предвиждаме създаване на фонд "Млади специалисти", който ще се финансира от общината и с дарения от бизнеса. Работещи млади хора до 30 г. с минимално средно образование и брутна заплата до 900 лв. ще могат да кандидатстват за получаване на 50 лв. чист месечен доход от фонда. Първоначално това ще се осигури за 100 души, но броят може и да се увеличи. Фондът ще осигурява и стипендии на студенти с условието да се завърнат да работят в Ямбол или ще подпомага плащането на таксите им за обучение.

Ще създадем регистър на завършилите средно образование ученици, за да знаем какво учат, да поддържаме връзка с тях и да ги привлечем да се завърнат в родния град като специалисти.

Предвиждаме и осигуряване на общински ведомствени жилища на млади специалисти в здравеопазването и образованието, създаване на преференциални условия за насърчаване на бизнеса на млади хора.

Планираме и създаване на стимулиращи условия за отглеждане на деца в Ямбол - безплатна детска кухня и безплатни ясли, еднократна общинска помощ при раждане на второ или трето дете на двама осигурени родители и на майки студентки.

- Но градът ви стана известен с недовършената си от 40 години болница и с временно затвореното родилно отделение. Това няма как да привлече хората. Какво развитие очаквате?

- Довършването на болничния комплекс в Ямбол се превърна в част от предизборната кампания за европейските избори. Лично Бойко Борисов дойде в Ямбол, обеща 27 млн. лв., имаше и решение на Министерски съвет, но за съжаление нещата не се развиха добре. Обществената поръчка за довършването на новия болничен комплекс в Ямбол е прекратена, единственият участник е отстранен, защото е дал оферта с близо 10 млн. лв. повече от прогнозната стойност.

Новата болнична сграда е важна за Ямбол и се надяваме обществената поръчка да бъде обявена отново. Болницата е с 85,13% държавно участие, общината има само 11,02% от капитала и не може да влияе при взимането на решения. В същата сграда по проект ще се изгражда Спешен център за 482 хил. лв. и в това ни е надеждата, защото вярваме, че държавата няма да загуби милиони евросредства за спешна помощ в цялата страна заради една недостроена болнична сграда. Проблемът на ямболското здравеопазване не е само сградата, а най-вече медицинският персонал. Общината беше оставила болницата да се справя сама с недостига на кадри. Стигна се до там, че за няколко месеца временно бяха прекратени ражданията в града заради липса на неонатолог. Има застрашени и други отделения от затваряне, защото няма лекари.

Необходимо е общината да поеме отговорност за кадрово укрепване на медицинските специалисти в Ямбол. Това може да стане с подпомагане обучението по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предлагане на общински жилища на лекари или други облекчения за млади медици. Здравеопазването не може да бъде само държавна грижа, защото ямболските граждани страдат от влошеното му качество.

- Като общински съветник нееднократно сте критикувала досегашното управление, дори направихте опит да предизвикате референдум по облигационния заем. Какво наследство оставя досегашното управление?

- Действително нашите искания за местен референдум и провеждане на подписка за свикването му помогнаха на гражданите да научат за намерението на общината да тегли 17,6 млн. лв. облигационен заем в последната година от мандата. Ние бяхме категорични, че такъв огромен дълг може да бъде поет само след съгласието на гражданите, защото те ще го плащат. Процедурата за дълга беше спряна и отложена за след изборите. На този етап заемът не е изтеглен, но неистовите усилия на сегашния кмет да запази властовите си позиции в общината навяват на мисълта, че има нещо за криене.

ГЕРБ даде оценка за работата му, като не го номинира за четвърти мандат, но той се кандидатира като независим. Най-лошото наследство от това управление е скъсаният диалог с гражданите. 12 години кметът нямаше приемен ден, хората не можеха да поставят проблемите си, решенията се взимаха еднолично и не се приемаше никакво различно мнение дори в Общинския съвет.

- Какво трябва да се промени в Ямбол? Какви са идеите ви за развитие на града?

Категорично трябва да се промени моделът на управление. От ключово значение е да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите. Управлението трябва да бъде отворено и прозрачно. За мен е важно в Ямбол да има силен граждански контрол на всички нива - при взимането на решенията и върху дейността на администрацията, защото местната власт губи смисъла си, ако не служи на гражданите.

Ускорено икономическо развитие и увеличаване на доходите е една от основните цели на управленската ми програма. Бизнесът в Ямбол се нуждае от подкрепа – данъчни облекчения, бързо обслужване, а не административен произвол. Необходимо е и привличане на високотехнологични производства, които да осигуряват добре платени работни места.

Общината трябва да насочи по-голям ресурс за подобряване на инфраструктурата на кварталите. В централна част по европейски проекти се вложиха милиони, но благоустрояването на кварталите изостава.

Повече средства трябват и за подобряване на уличната мрежа, за възстановяване на тротоарите, по които нормално да се движат бебешки колички, да се изградят кръгови кръстовища на ключови места, за да се избегнат зачестилите пътни инциденти.

Общината трябва да бъде партньор, а не страничен наблюдател, и решително да подпомогне училищата и болницата за подобряване качеството на образованието и на здравеопазването в Ямбол.

Предвиждам да се изготви нова транспортна схема и да има засилен контрол за спазването й, защото е недопустимо хората да чакат с часове по спирките. Трябва да се възстанови автобусният транспорт до градове като Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна, защото там учат нашите деца.

Река Тунджа е нерешеният екологичен проблем на Ямбол. Отлаганото с години почистване на коритото трябва да се извърши и да се разработи проект за превръщането на крайречната зона в място за отдих и спорт.

Още много идеи за Ямбол съдържа управленската ми програма във всички направления. Тя дава решения на проблемите, посочени в многобройните ни срещи с гражданите, затова се надяваме, че те ще я припознаят и ще я подкрепят.

На тази избори аз се осланям на ямболци. Вярвам в силата на всеки, вярвам в мъдростта и в правилността на неговия избор и разчитам на по-широка подкрепа. Убедена съм, че водени от обичта си към Ямбол, заедно ще изберем по-доброто му бъдеще.

Визитка

Родена в Ямбол през 1972 г.

Завършва политехническа гимназия в родния си град, ветеринарна медицина в Тракийски университет Стара Загора и финансов мениджмънт в Института за следдипломна квалификация на УНСС

Завърнала се е да работи в родния си град. В момента е производствен директор в семейната им фирма за мебели в Ямбол

Тя е от младото поколение в БСП, на което левицата разчита за обновление на партията

Председател е на общинската организация на социалистите в Ямбол от две години

От 8 години е общински съветник и познава спецификата на местното самоуправление

Кандидат на „БСП за България“ за кмет на град Ямбол

Семейна, с едно дете

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Покривите на три автобусни спирки в Бургас вече си имат градинки. От общината се надяват зеленината да помогне да пречистване на въздуха.

Автобусни спирки в Бургас с градинки на покрива, пречистват въздуха

С градинки на покрива осъмнаха три автобусни спирки в Бургас. "Зелените шапки" са поставени от общината по примера на някои европейски градове, където иновативната идея вече е наложена.  Едната от спирките със зелен покрив се намира при Индустриален и логистичен парк, а другите две са до Дома на нефтохимика

В града пристигнаха Дядо Коледа и Снежанка

Отличниците на Павликени и кметът запалиха светлините на коледната елха

В Павликени отличните ученици Даяна Николова от шести клас, дванайсетокласничката Антония Савова и Иван Миронов от десети клас запалиха светлините на коледната елха. В ритуала се включи и кметът на Общината инж. Емануил Манолов, който по традиция в последните години кани успешните ученици да пуснат празничните светлини

Съдия Майа Попова Снимка: Архив

В Пазарджик погребаха съдия Майа Попова

Откритата мъртва в четвъртък в дома й съдия Майа Попова беше погребана днес в гробищния парк в Пазарджик в присъствието на роднини, близки, приятели и колеги. Майа Попова беше магистрат от кариерата. Започва работа като съдия изпълнител, а от 2006 г. е съдия по наказателни дела в районния съд в Пазарджик

Пострадалият е приет в тежко състояние в спешното отделение на шуменската болница, където по-късно е починал. Снимка Архив

Прободоха с нож 19-годишен при спор в Шумен, лекарите не успяха да го спасят

Младеж на 19 години е починал в шуменската болница, след като е прободен с нож при спор, съобщиха от пресцентъра на полицията в областния град, цитирани от БТА. Сигнал за инцидента е приет в дежурната оперативна част на ОД на МВР- Шумен в 12.08 часа днес. Към улица "Ген. Скобелев", близо до читалище "Екипе", веднага е насочен полицейски екип

Младите червенокръстци, които  са инициатори на благотворителната инициатива

11 дариха кръв в акция на млади червенокръстци в Горна Оряховица

11 човека дариха кръв по време на акцията, организарана от Младежкия червен кръст към СУ "Вичо Грънчаров" в Горна Оряховица и Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Общо 20 души на различна възраст се отзовоха на призива на младите хора и лекарите. Сред тях момиче на 18 години и момче на 24 години

Йордан Лечков СНИМКА: Архив

Йордан Лечков подаде оставка като общински съветник в Сливен

Йордан Лечков подаде оставка като общински съветник в Сливен, съобщи bTV. Самият той потвърди, но не посочи какви са мотивите му. "Защо трябва да имам мотиви? Мисля, че съм дал достатъчно на града, имам други приоритети", заяви Йордан Лечков. На въпрос дали приоритетите му са свързани с БФС, той отговори

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Кметът на Благоевград Румен Томов чете коледна приказка на деца.

Кметът на Благоевград чете приказка за Дядо Коледа на деца

Кметът на община Благоевград инж. Румен Томов влезе в ролята на коледен разказвач с приказката "Легендата за Дядо Коледа"  в последната вечер на "Часът на приказния разказвач". Децата слушаха с голям интерес, събрани около кмета, във фоайето на Общината. В края на приказката всички деца, заедно с кмета Томов,

Деца твориха коледни картички, играчки и подаръци

Фоайето пред кметския кабинет на Даниел Панов се превърна в коледна работилница

Десетки деца преобразиха фоайето на третия етаж на Община Велико Търново в истинска работилница за коледни украшения. Повече от три часа в съботния ден те изработваха играчки и украса за елхата, сувенири, картички и разнообразни подаръци. В увлекателното дело се включиха и техните родители и близки. Коледната работилница за деца е традиционна

Екип на ДОТИ взриви забравен багаж в центъра на Варна (Обновена)

Екип на ДОТИ взриви забравен багаж в центъра на Варна (Обновена)

Площад „Независимост" в центъра на Варна бе отцепен от полицията заради намерен забравен багаж. По тази причина временно не работеше и Коледният базар, предава БНР. Екип на ДОТИ е взривил сака, намерен безстопанствен пред Съдебната палата. В него са открити непотребни вещи, оставени вероятно от бездомен, съобщиха от Областната дирекция на МВР

Месините данъци и такси в Горна Оряховица
без промяна за 2020 г.

Месините данъци и такси в Горна Оряховица без промяна за 2020 г.

Не се предвижда вдигане на местните данъци и такси в Община Горна Оряховица за следващата година, каза кметът инж. Добромир Добрев. " От следващата година се очаква да има ново администриране на такса смет и  промени в данъчните оценки на имотите. Смятаме, че на този етап е по-добре да изчакаме законовите промени да се случат

СНИМКА: Антон Суков, Виждам те КАТ - ВАРНА

Джип се качи на тротоара след катастрофа във Варна

Сериозен инцидент се е разиграл тази сутрин в кв. „Възраждане” във Варна, става ясно от снимки на очевидци. Катастрофата е станала близо до комина, около 9 часа. След сблъсък между джип и лек автомобил, джипът се е завъртял и се е качил на тротоара, на метри от автобусна спирка. И по двете коли има сериозни поражения

Станислав Владимиров КАДЪР: БНТ

Кметът на Перник: В началото на седмицата ще имаме нов воден режим

В началото на седмицата ще имаме нов воден режим. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред журналисти, предаде "Фокус".Той обясни, че в началото на седмицата ще се свика и Кризисен щаб. "Преминаваме вече на по-болезнен воден режим, ще е едноразов. Ще влезе може би началото на седмицата. Правят разчети новото ръководството на ВиК"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber