Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града

https://www.24chasa.bg/region/article/7664252 Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града www.24chasa.bg

Още акценти от интервюто:

След 16 г. „мъжко“ управление е време една жена да даде друг подход, ново отношение и нова енергия на града

Да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите

- Г-жо Георгиева, влизате в кметската битка като един от отличниците на БСП - на последните европейски избори Ямбол беше областният град с най-изразителна победа на БСП над ГЕРБ. Дори премиерът Борисов посочи Ямбол като един от проблемните за партията му региони. На тази кълка ли лежите, ако мога да се изразя образно, или битката започва с нови сили?

- Изборното съревнование между БСП и ГЕРБ в град Ямбол е 3:0 в наша полза в три последователни избора – президентски, парламентарни и европейски, но това в никакъв случай не ни успокоява и не ни дава основание да подценяваме опонентите си. Битката за нас наистина започва с нови сили, защото местните избори са от различно естество и пряко касаят живота на хората. Това е най-близката до тях власт и тя трябва да е най-чувствителна към исканията им. Точно това липсваше през 12-те години управление на ГЕРБ в нашата община и затова вярваме, че хората в Ямбол са готови за промяна. За мен е важно да им предложа по-добрите идеи за развитие и решения на проблемите, за да получа подкрепата им.

- Чакат ви „горещи“ избори, след като досегашният кмет от ГЕРБ напусна партията и се кандидатира за независим, защото не беше номиниран за четвърти мандат, а местни представители на бизнеса са се устремили към кметския пост. Как се чувствате като единствената дама в тази многобройна мъжка компания?

- Изборите в Ямбол наистина ще бъдат много оспорвани. Между кандидатите се очертават лични и реваншистки битки, от които аз категорично се дистанцирам. Мисля, че отмина времето, когато деляхме управленците на жени и мъже. Много жени са доказали, че умеят по-добре да се справят с ръководни функции, а и след 16 години „мъжко“ управление на Ямбол, мисля че е време една жена да даде друг подход, ново отношение и нова енергия на града.

Аз съм човек на диалога, за мен най-важно е уважението – уважението към правилата и към всички хора. Няма да вляза в компроматна битка, ще водя позитивна кампания, която предлага решения. Ще разчитам на прекия контакт с ямболци, да ме видят, да чуят моите идеи и предложения за решения на проблемите, за да поискат да ме подкрепят. Надявам се в очертаващата се ожесточена предизборна надпревара да не забравим, че изборите са възможност за гражданите да изберат по-добрия модел на управление на Ямбол.

- Демографската криза в страната е отчетлива във вашия град - по данни на ГРАО Ямбол е единственият областен град с намаляващо население за последните 10 г. Как може да се промени това, как ще накарате младите да се върнат?

- Задържането на младите хора в Ямбол и привличането на млади специалисти е основната ми цел, защото ако тази негативна тенденция продължи Ямбол няма да има бъдеще.

Разработили сме специална програма за младите. Ниските доходи в Ямбол, а не безработицата, която е само 2,7 %, ги карат да търсят реализация извън града.

Предвиждаме създаване на фонд "Млади специалисти", който ще се финансира от общината и с дарения от бизнеса. Работещи млади хора до 30 г. с минимално средно образование и брутна заплата до 900 лв. ще могат да кандидатстват за получаване на 50 лв. чист месечен доход от фонда. Първоначално това ще се осигури за 100 души, но броят може и да се увеличи. Фондът ще осигурява и стипендии на студенти с условието да се завърнат да работят в Ямбол или ще подпомага плащането на таксите им за обучение.

Ще създадем регистър на завършилите средно образование ученици, за да знаем какво учат, да поддържаме връзка с тях и да ги привлечем да се завърнат в родния град като специалисти.

Предвиждаме и осигуряване на общински ведомствени жилища на млади специалисти в здравеопазването и образованието, създаване на преференциални условия за насърчаване на бизнеса на млади хора.

Планираме и създаване на стимулиращи условия за отглеждане на деца в Ямбол - безплатна детска кухня и безплатни ясли, еднократна общинска помощ при раждане на второ или трето дете на двама осигурени родители и на майки студентки.

- Но градът ви стана известен с недовършената си от 40 години болница и с временно затвореното родилно отделение. Това няма как да привлече хората. Какво развитие очаквате?

- Довършването на болничния комплекс в Ямбол се превърна в част от предизборната кампания за европейските избори. Лично Бойко Борисов дойде в Ямбол, обеща 27 млн. лв., имаше и решение на Министерски съвет, но за съжаление нещата не се развиха добре. Обществената поръчка за довършването на новия болничен комплекс в Ямбол е прекратена, единственият участник е отстранен, защото е дал оферта с близо 10 млн. лв. повече от прогнозната стойност.

Новата болнична сграда е важна за Ямбол и се надяваме обществената поръчка да бъде обявена отново. Болницата е с 85,13% държавно участие, общината има само 11,02% от капитала и не може да влияе при взимането на решения. В същата сграда по проект ще се изгражда Спешен център за 482 хил. лв. и в това ни е надеждата, защото вярваме, че държавата няма да загуби милиони евросредства за спешна помощ в цялата страна заради една недостроена болнична сграда. Проблемът на ямболското здравеопазване не е само сградата, а най-вече медицинският персонал. Общината беше оставила болницата да се справя сама с недостига на кадри. Стигна се до там, че за няколко месеца временно бяха прекратени ражданията в града заради липса на неонатолог. Има застрашени и други отделения от затваряне, защото няма лекари.

Необходимо е общината да поеме отговорност за кадрово укрепване на медицинските специалисти в Ямбол. Това може да стане с подпомагане обучението по хуманна медицина и здравни грижи на студенти, които ще се завърнат да работят в Ямбол, с предлагане на общински жилища на лекари или други облекчения за млади медици. Здравеопазването не може да бъде само държавна грижа, защото ямболските граждани страдат от влошеното му качество.

- Като общински съветник нееднократно сте критикувала досегашното управление, дори направихте опит да предизвикате референдум по облигационния заем. Какво наследство оставя досегашното управление?

- Действително нашите искания за местен референдум и провеждане на подписка за свикването му помогнаха на гражданите да научат за намерението на общината да тегли 17,6 млн. лв. облигационен заем в последната година от мандата. Ние бяхме категорични, че такъв огромен дълг може да бъде поет само след съгласието на гражданите, защото те ще го плащат. Процедурата за дълга беше спряна и отложена за след изборите. На този етап заемът не е изтеглен, но неистовите усилия на сегашния кмет да запази властовите си позиции в общината навяват на мисълта, че има нещо за криене.

ГЕРБ даде оценка за работата му, като не го номинира за четвърти мандат, но той се кандидатира като независим. Най-лошото наследство от това управление е скъсаният диалог с гражданите. 12 години кметът нямаше приемен ден, хората не можеха да поставят проблемите си, решенията се взимаха еднолично и не се приемаше никакво различно мнение дори в Общинския съвет.

- Какво трябва да се промени в Ямбол? Какви са идеите ви за развитие на града?

Категорично трябва да се промени моделът на управление. От ключово значение е да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите. Управлението трябва да бъде отворено и прозрачно. За мен е важно в Ямбол да има силен граждански контрол на всички нива - при взимането на решенията и върху дейността на администрацията, защото местната власт губи смисъла си, ако не служи на гражданите.

Ускорено икономическо развитие и увеличаване на доходите е една от основните цели на управленската ми програма. Бизнесът в Ямбол се нуждае от подкрепа – данъчни облекчения, бързо обслужване, а не административен произвол. Необходимо е и привличане на високотехнологични производства, които да осигуряват добре платени работни места.

Общината трябва да насочи по-голям ресурс за подобряване на инфраструктурата на кварталите. В централна част по европейски проекти се вложиха милиони, но благоустрояването на кварталите изостава.

Повече средства трябват и за подобряване на уличната мрежа, за възстановяване на тротоарите, по които нормално да се движат бебешки колички, да се изградят кръгови кръстовища на ключови места, за да се избегнат зачестилите пътни инциденти.

Общината трябва да бъде партньор, а не страничен наблюдател, и решително да подпомогне училищата и болницата за подобряване качеството на образованието и на здравеопазването в Ямбол.

Предвиждам да се изготви нова транспортна схема и да има засилен контрол за спазването й, защото е недопустимо хората да чакат с часове по спирките. Трябва да се възстанови автобусният транспорт до градове като Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Варна, защото там учат нашите деца.

Река Тунджа е нерешеният екологичен проблем на Ямбол. Отлаганото с години почистване на коритото трябва да се извърши и да се разработи проект за превръщането на крайречната зона в място за отдих и спорт.

Още много идеи за Ямбол съдържа управленската ми програма във всички направления. Тя дава решения на проблемите, посочени в многобройните ни срещи с гражданите, затова се надяваме, че те ще я припознаят и ще я подкрепят.

На тази избори аз се осланям на ямболци. Вярвам в силата на всеки, вярвам в мъдростта и в правилността на неговия избор и разчитам на по-широка подкрепа. Убедена съм, че водени от обичта си към Ямбол, заедно ще изберем по-доброто му бъдеще.

Визитка

Родена в Ямбол през 1972 г.

Завършва политехническа гимназия в родния си град, ветеринарна медицина в Тракийски университет Стара Загора и финансов мениджмънт в Института за следдипломна квалификация на УНСС

Завърнала се е да работи в родния си град. В момента е производствен директор в семейната им фирма за мебели в Ямбол

Тя е от младото поколение в БСП, на което левицата разчита за обновление на партията

Председател е на общинската организация на социалистите в Ямбол от две години

От 8 години е общински съветник и познава спецификата на местното самоуправление

Кандидат на „БСП за България“ за кмет на град Ямбол

Семейна, с едно дете

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Вече строят новите улици на „Картала“, в квартала поздравиха Панов за планирането

Пет нови улици ще подобрят облика на квартал „Картала“ във Велико Търново. По изграждането им вече се работи – първата е „Стоян Михайловски”, а след нея ще се строят „Васил Априлов”, „Александър Бурмов”, „Камен Зидаров” и „Петко Ю. Тодоров”. Инфраструктурният проект за жилищния район бе защитен във втория мандат на Даниел Панов

Комисар Димитър Мишонов е новият зам.-директор на ОДМВР Монтана

Със заповед на вътрешния министър от 16.10.2019 г. комисар Димитър Мишонов е новият зам.-директор на ОДМВР Монтана и началник на отдел "Криминална полиция". От 2016 г. до момента той бе началник на РУ Вършец. Комисар Мишонов е завършил Академията на МВР, бакалавър по специалността "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред”

Димитър Николов: Шест малки спортни зали ще бъдат изградени в кварталите на Бургас

„Шест малки спортни зали ще бъдат изградени в кварталите на Бургас“, съобщи Димитър Николов. Предвижда се всяка от тях да разполага с по две помещения, чиято площ да е между 100 и 200 квадратни метра, съблекални и бани. Многофункционалните зали ще бъдат изградени в к-с „Изгрев”, к-с „Братя Миладинови”, к-с „Зорница”, к-с „Славейков”

Все още не е известен собственикът на игуаната, свалена от дърво в Стара Загора

„Игуаната се смята за незастрашен вид, но трябва да има регистрация. Всеки, които си закупи игуана, трябва да я регистрира в съответния РИОСВ. Получихме няколко обаждания от хора, които твърдят, че това е тяхната игуана. Когато питам дали е маркирана, казват че не е, а някои отговарят шеговито, че в България има много игуани”

Общинските съветници в Севлиево одобриха изграждането на обходен път на града

Въздържаха се шест общински съветника от коалиция „Избирам Севлиево“ Общинските съветници в Севлиево одобриха проекта на споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ за изграждането на обходен път на града. Целта е чрез обхода да се облекчи трафика на автомобили през града. Предложението бе прието с 22 гласа "за"

Илиян Йончев, кандидат-кмет от БСП за България: Плевен е нашият дом, да го подредим

"Плевен е нашият дом, да го подредим", това призова кандидатът на "БСП за България" за кмет на Плевен Илиян Йончев пред БТВ. По думите му приоритетите на левицата в града са свързани с инвестициите, инвестиционната среда и инфраструктурата, тъй като тротоарите и пътищата са в окаяно състояние. "Обещаваме да променим Плевен

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Жена, шофирала с 3.1 промила алкохол в Монтана, е предадена на съд

Районна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.Р. от гр. Вълчедръм за извършено от нея престъпление по чл. 343б, ал. 2 от НК. Около 3 ч. през нощта на 30.09.2019 г., обвиняемата Р. управлявала лек автомобил „Нисан“ след употреба на алкохол по бул. „Ал. Стамболийски“ в гр. Монтана.

БСП - Варна, за Портних: Ползват ли се кандидатите на ГЕРБ от специална протекция на държавните институции?

Позиция на предизборния щаб на БСП – Варна: През последните дни в медийното пространство беше разпространена информацията, че Иван Портних, в качеството си на кмет на община Варна, е имал непристойно и уронващо престижа на града поведение, по време на официална визита в Хайфа, Израел, през февруари 2018 г

Пенчо Милков: Ще работя Русе да стане отново активен, привлекателен, желан за живот, работа и бизнес

казва кандидатът за кмет на Русе от коалиция "БСП за България" - Г-н Милков, една от най-болезнените теми за русенци е екологията и по-специално чистотата на въздуха. Как ще се справите с този проблем? Като кмет бихте ли затворили предприятие, което доказано замърсява? - Чистотата на въздуха и на средата е от първостепенна важност

Младен Тимчев: Предизборното виенско колело в Сандански е незаконно!

„Най-краткото определение за виенското колело е, че това е увеселително съоръжение. За санданчани обаче май то няма да е никак весело. Защото има много въпроси, на които досегашното общинско ръководство трябва да даде точни отговори. Това предизборно колело е на върха на омагьосания кръг в порочната практика на общинската администрация –

В нова зала по бокс ще коват шампиони в Горна Оряховица

Инж. Добромир Добрев присъства на официалното откриване на новата зала по бокс в Горна Оряховица. Тя бе изградена заради нарасналата нужда от закрити площи за активен спорт в града. Заедно с кандидата за кмет на Община Горна Оряховица от ГЕРБ, присъстваха и кандидати за общински съветници на политическата партия. "Инж. Добрев е мъж на място

Обединява ги мисията Банско

Кметът Георги Икономов и кандидатът за общински съветник проф. Румен Пандев Защо се кандидатирахте? Георги Икономов е кмет на Община Банско от 2011 година и кандидатът от ПП ГЕРБ за трети мандат. Проф. Румен Пандев е кандидат за общински съветник от ГЕРБ Банско. Той е един от известните в цяла Европа ендокринни хирурзи

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber