Строителен предприемач спасява родното си село Баланово от безводие

https://www.24chasa.bg/region/article/7661007 Строителен предприемач спасява родното си село Баланово от безводие Строителен предприемач спасява родното си село Баланово от безводие www.24chasa.bg
Иван Кьосев пред олтара на храма, построен от него.

Иван Кьосев прави два сондажа в свой имот и поема разходите, после ще ги подари на ВиК за управление и стопанисване

Първата копка на сондажа за вода
Първата копка на сондажа за вода

Семейна снимка с илюзиониста Астор, приятел на Иван Кьосев
Семейна снимка с илюзиониста Астор, приятел на Иван Кьосев

Безводие мъчи жителите на Баланово от десетилетия. Селото е на 8 км от Дупница, но водата често спира, а когато я има, била със съмнително качество.

55-годишният строителен предприемач Иван Кьосев наскоро предприе благотворително начинание, за да се реши водният проблем на близо 300 жители.

“Роден съм в Баланово, живея тук от 10-ина години, въпреки че имам бизнес и жилище в София. Пътувам всеки ден до столицата. Природата тук е прекрасна. Построих си къща, която ще остане за големия син, и още две къщи - за по-малките близнаци.

Тук ми е коренът

и помагам на

селото, с

каквото мога

Съпругата ми Мария също е от Баланово”, разказва бизнесменът, чийто по-голям брат е волейболната легенда и член на УС на федерацията по волейбол Борислав Кьосев.

През август строителният предприемач заедно с кмета на Дупница инж. Методи Чимев направиха първа копка на сондаж за вода в началото на селото.

“С кмета много пъти сме умували как да се реши проблемът с водата. Разположението на Баланово е такова, че няма необходимия дебит, за да достигне водата навсякъде и да отговори на всички нужди. Освен това всички знаят какво е качеството на водата”, допълва Кьосев.

Решил да поеме изцяло всички разходи по сондажа. Направил това в свой имот, но е категоричен, че след като водоизточникът е готов, ще го подари на ВиК за управление и стопанисване.

Сондажът ще е на около 15-16 метра дълбочина и се очаква дебит около 5 л/сек. Наблизо е до водопровода за селото, така че лесно да се присъедини към него. Бизнесменът

ще поеме

разходите и

по изследването

на водата,

като очаква мобилна лаборатория от София да дойде на място, за да вземе проби. Ако се окаже, че този водоизточник не е достатъчен, е готов да финансира и друг сондаж, ще плати и за два резервоара, за да има достатъчно вода за съселяните му.

Идеята му за нови водоизточници се родила преди години. Често в разговори чувал хората да се оплакват от безводие и тогава решил да проучи дали има някъде подпочвена вода.

“Възпитаван съм да помагам с каквото мога, а не да чакам наготово някой друг да го направи. Реши ли се този проблем, Баланово ще стане още по-притегателно място за живеене. Намира се на 2-3 км от магистрала “Струма” и само за половин час се стига до София. Всеки трябва да помага на родното си място. Баланово го е имало и преди, ще го има и след нас.

Важно е всеки

какво е оставил

след себе си”,

допълва предприемачът. Той уточнява, че в собствените си имоти е прокопал кладенци и няма проблем с водата.

Преди години построил църква в имота си, в която обаче местните могат да идват да палят свещи. Когато със съпругата му Мария се оженили, си дали дума роди ли им се син, да вдигнат храм. Станало така, че имат трима синове. Най-големият е Николай, на 31 г., а по-малките са 20-годишните близнаци Кирил и Красимир, студенти втори курс в Благоевград.

Кьосев изпълнил обета си и през 2005 г. вдигнал малката черква “Успение Богородично”. Мислил да е на общински терен, но го посъветвали да е на негов, защото тогава масово се възстановявали земи на бивши собственици и можело да се окаже храмът след време да е в друг имот.

Храмът е

построен по

всички канони

на православната църква. Иконостасът е бял, подобен на този в “Св. Александър Невски”.

Искра Власева в продължение на 3 г. правила изографисването. Бизнесменът разказва и интересна история около градежа.

“Една вечер малко преди освещаването трябваше да залепим масата на иконостаса. Майсторите се мъчеха, но 5 пъти все се отлепяше. Казах им да си легнем и на сутринта да продължим. На следващия ден ставаме и виждаме на входа оставена бутилка с вино и хляб. Искра Власева ги беше оставила.

Трябвало по време на работа да се отпива глътка вино и да се хапва парче хляб. Така се пречиствала душата на майстора и тогава той може да влезе и да работи. Направиха го и работата им веднага потръгна. Тогава ми стана ясно, че

Господ трябва

да те допусне да

направиш нещо”,

разказва Кьосев. Вярващ човек е и смята, че е преминал през много перипетии в живота си благодарение закрилата на Господ.

Миналата година по повод 140 г. от освобождението решил да вдигне часовникова арка до църквата. На циферблата е изрисуван гербът на България, а медният звън от камбаната оглася селото на кръгъл час. Решил да постави часовник, за да напомня, че един час от живота на човек отминава.

Преди години Кьосев успял да издейства поставянето на антена на мобилен оператор в селото, защото дотогава хората били като откъснати от света. Нямало сигнал на мобилните телефони, а сега имат връзка, а децата пък се радват и на интернет.

Предстои да

започне строеж

на дом за

възрастни хора

в Баланово на мястото на затвореното училище.

Бизнесменът помага на волейболния отбор за девойки на “Марек” (Дупница). Четири години е бил спонсор на женския отбор на ЦСКА, но се ядосал, че нямат успехи и се отказал.

Кьосев е запален футболен фен. От 12 г. не е пропуснал мач на националния отбор и пътува с футболистите навсякъде, където играят. Казва, че е обиколил цяла Европа, но никога не е мислил да заживее в чужбина.

“Ходя навсякъде и пак се връщам у дома”, добавя той. От 25 г. се занимава със строителство в София. Построил е 18 жилищни сгради в кв. “Люлин” и два търговски центъра. Преди дни направил първа копка на поредната сграда. По традиция в основите е вградил три камъка от Баланово. Докато пътувал към София с ягуара си, го спрели полицаи за проверка. Накарали го да отвори багажника и останали втрещени.

“Видяха трите камъка и не можеха да повярват, че това е обикновен бял речен камък. Бях ги събирал от реката. Полицаите ми признаха, че за първи път виждат “Ягуар”, пълен с камъни. Още като започнах първата си сграда в София, положих балановски камъни и още спазвам тази традиция”, разказва Кьосев.

“Трябва да се помага, когато отидеш при Господ, пари и богатство не ти трябват. Важно е да те споменават с добро”, категоричен е предприемачът.

Иван Кьосев е номиниран в инициативата “Достойните българи на годината” на “24 часа”.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

Снимка: Pixabay

Съдът в Добрич призна австрийска глоба за шофьор, отказал проверка за алкохол

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция от 1760 евро, наложена в Австрия на български гражданин за това, че като водач на автомобил е отказал проверка за алкохол след допуснато пътно произшествие. В приложените по делото документи е посочено, че в ранните часове на 24 август 2017 г. австрийската магистрална полиция била информирана за ПТП

СНИМКА: Pixabay

6000 души в Добричка област ще получат хранителни пакети

Право на подпомагане в Добричка област имат близо 6000 души за хранителни продукти от Хранителната програма на Европейския съюз за новата година. Продуктите – около 150 тона на стойност 300 000 лева, вече са в склада в село Победа – съобщи директорът на Регионалната организация на БЧК-Добрич, д-р Артюн Еринозов. Около 25 кг

Децата от градини и училища в "Северен" са изработили картички и украси

Коледен базар в кметството на район "Северен" в помощ на деца

Правят коледен базар в кметството на район "Северен" Благотворителен коледен базар в подкрепа на Комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" организира кметът на район "Северен" Стоян Алексиев. Той кани всички граждани да се присъединят към каузата в навечерието на най-светлите християнски празници-Коледа и Нова Година

Зам.-кметът Илия Кирчев

Зам.-кметът на Пловдив Илия Кирчев: Кредитът от 120 млн. лева няма да утежни бюджета

Община Пловдив получи предложение от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за кредитна линия до 120 млн. лева за финансиране на големите проекти. До седмица предложението ще бъде публикувано за публично обсъждане на сайта на община Пловдив. Това съобщи ресорният заместник-кмет Илия Кирчев. Линията е с гратисен период до 7 години

Mr.Bricolage избира Пловдив за начало на своята промяна

Mr.Bricolage избира Пловдив за начало на своята промяна

През 2020 година голяма крачка напред ще направи търговската верига Mr.Bricolage. Компанията ще отбележи своя 20-ти рожден ден в България с много промени, изненади и вълнуващи нови начинания. Но по-специална ще бъде годината за магазина на марката в Пловдив. Търговската верига за стоки за дома от типа „Направи си сам“ (в превод от френската дума

Велико Търново с нова стратегия за развитие на културата 2020-2030

Велико Търново с нова стратегия за развитие на културата 2020-2030

Проектът е качен за обществено обсъждане в сайта на общината Готов е проектът на новата Стратегия за развитие на културата в община Велико Търново, обхващаща периода 2020-2030-а година. Документът вече е публикуван на сайта на общината за обществено обсъждане, където гражданите и заинтересованите страни могат да оставят своите коментари и

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Стоян Мирков и Георги Карадалиев са с по-лека мярка - домашен арест.

Съдът в Пловдив пусна под домашен арест иманярите, заловени с 820 монети

Пловдивският апелативен съд измени постоянния арест в домашен за двамата иманяри Стоян Мирков и Георги Карадалиев. Двамата бяха заловени с 820 монети от различни исторически епохи. Те е трябвало да бъдат пласирани зад граница. На първа инстанция съдът ги остави в ареста. Адвокатите им обаче обжалваха и заявиха

СНИМКА: Архив

Блокираха пътя Перник – София заради режима на водата в три села

Жителите на три села до Перник блокираха за кратко пътя за София. Причината – режимът на водата, който се предвижда и за техните села заради кризата с язовир „Студена”. Хората от Рударци, Кладница и Драгичево категорично не са съгласни да минават на воден режим. Като аргумент посочват, че водата в селата им идва не от „Студена”, а от Витоша

Започна рекултивацията на старото сметище
 на Пазарджик

Започна рекултивацията на старото сметище на Пазарджик

Кметът на Пазарджик Тодор Попов направи символична "Първа копка" на дейностите по рекултивация на старото сметище на Пазарджик. Тя ще бъде осъществено по договор между ПУДОС и община Пазарджик, като общата площ определена за рекултивация е близо 100 дка. Старото депо за отпадъци на общината е било въведено в експлоатация през 1962г

Тарашат нощни клубове, затварят дискотеки в Пловдивско

Тарашат нощни клубове, затварят дискотеки в Пловдивско

Десетки нощни заведения в Пловдив и областта са били проверени от полицията, а две дискотеки - в Раковски и Белозем, за затворени. На прицел са били пиано барове и кръчми. Специализираната операция е проведена през ноември, като са съставени и актове за липса на удължено работно време, съобщи Trafficnewz.bg

СНИМКА: Pixabay

В Добричко – повече сватби, по-малко разводи

Регистрираните юридически бракове през 2018 г. в област Добрич са 944, което е с 58 повече от предходната година – съобщават от отдел "Статистически изследвания" – Добрич, към Териториалното статистическо бюро-Североизток. Сключилите за първи път брак през 2018 г. мъже са 83.5%, а за жените това е бил първи брак за 87.5%

Следователи от Варна даряват наградата си на "Българската Коледа"

Следователи от Варна даряват наградата си на "Българската Коледа"

Окръжният следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна дарява паричната си награда от ВСС на "Българската Коледа". Решението бе взето на общо събрание на прокуратурата. Паричната награда от 1300 лева за колектива на Окръжния следствен отдел във Варна е гласувана от Прокурорската колегия на ВСС за поощряване за срочно и професионално

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber