Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици

https://www.24chasa.bg/region/article/7573939 Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици www.24chasa.bg
Кметът на Борино Мустафа Караахмед

В резервата “Кастракли” има над 450 вида пеперуди, изграден е и музей

Водопроводната мрежа за питейна вода от близо 9 км в Борино е изцяло подменена. Чиста и качествена питейна вода вече достига до всяко домакинство, заяви кметът Мустафа Караахмед. Старите ръждясали железни тръби, поставени преди 30 години, са подменени с полиетиленови.

“При самото разкриване на стария водопровод се оказва, че тръбите са наполовина в ръжда и котлен камък, бойлерите на хората аварираха, водата почти не ставаше за пиене. Хората са много доволни, че този дългогодишен проблем вече е решен”, добавя кметът. На територията на цялото село през 150 метра са поставени и хидрантни кранове за защита срещу пожари.

Преди това общината подмени етернитовите тръби, монтирани през 1964 г. от водоизточника в местност Караджа дере до Борино. Успоредно с реконструкцията на водопровода за вода за пиене е построена и нова канализационна система. До 2020 г. трябва да бъде готова и започнатата вече пречиствателна станция. Така Борино ще е една от първите общини в страната с изпълнен изцяло воден цикъл.

След разкопаването на вътрешните улици за подмяна на тръбите е положен нов асфлат.

“До 2 седмици, на празника на Борино - 3 и 4 август, всички дейности, свързани с реконструкцията на водопровода, ще бъдат напълно приключени”, уточни кметът. От управата са възстановили и нарушената настилка по улиците, които са част от републиканската пътна мрежа.

В общинския център и съставните селища са асфалтирани общо 10 км. Чрез проекти по Програмата за развитие на селските райони предстои полагане на асфалт в селата и след приключването им с много малко изключения вече няма да има черни пътища. В момента се извършва цялостна реконструкция на 9 км на пътя от Борино - Чала.

Усилено се строи и пътят от общинския център до природния резерват “Кастракли”, който се чака от местните жители над 30 години.  

С подобрената инфраструктура до резервата, който е с обща площ 129,18 хектара, вероятно ще се повиши интересът на туристите. В красивата местност освен множество земеделски имоти има над 20 вили, хижа, къщи за гости и други места за настаняване, до които достъпът бе затруднен.

В резервата се наблюдава най-високата концентрация от над 450 вида пеперуди. Там е изграден и единственият у нас музей на пъстрокрилите създания. Резерватът пази и реликтни съобщества от черен бор на възраст повече от 200 години и повече от 330 висши растения, сред които множество редки и ендемични видове - красиви диви орхидеи, както и много лечебни растения.

Дяволската пътека - хит за туристите

Дяволската пътека е най-новият хит сред туристите в района. Екстремната и спираща дъха с красотата си пътека се радва на интерес, сходен с този към утвърдените от години топдестинации в Родопите като панорамната площадка “Орлово око” и Ягодинската пещера, които са част от община Борино.

Екстремната пътека на дявола е с две начални точки. Едната е от Буйновското ждрело, другата тръгва от южната част на общинския център. Освен с преминаване през проломи по дървени конструкции пътеката представя съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли и скални венци, както и неповторими панорамни гледки.  

Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса. Туристът може да избира натоварването, тъй като е направена в два кръга - малкият кръг с дължина 3,8 км, а голям кръг обикаля около 10 км. Най-атрактивната част е преминаването под естествения скален феномен Дяволския мост (Шейтан кьопрю).

През стеснения ждреловиден участък се преминава по дървени платформи, захванати със стоманени конзоли за скалите. Шейтан кьопрю е скална арка с височина 18 м до нивото на водата и ширина на отвора около 6 м.

По пътя към феномена има голяма вековна върба, пред която има надпис с легендата за нея. Тя разказва, че през 50-те години на XX век местен жител открил в корените 157 златни турски монети.

Дяволската пътека е пример за усилията на Борино да стане атрактивна дестинация. В общината, където няма големи хотели, а предимно малки кокетни къщи за гости, има над 600 легла за туристи. Общината е уникална с това, че всяко населено място е притегателно за гостите.

“Над 50% от населението на Ягодина и по-малко в Буйново, Кожари, Чала и общинския център се препитават с туризъм”, казва кметът Караахмед. Борино е атрактивно с възможността за приключенски и екотуризъм, езда, планинско колоездене, преходи с бъги, АТV, офроуд, както и моторни шейни през зимата.

Популярни са Буйновското ждрело и Ягодинската пещера, както и площадката за наблюдение “Орлово око”, която някои наричат Българския Скайуок заради подобието с Гранд каньон, щата Колорадо.

В общината реално няма тежко индустриално производство, което да замърсява природата. Жителите са заети в дървопреработването, 6 мандри, 5 шивашки цеха, няколкото кравеферми и с производство на пчелен мед, добив на билки и други екологични дейности.

“В Борино сме затворили реално цикъла от предлагане на пълната и качествена палитра и за най-капризния турист, тъй като освен природните дадености и атракции в общината имаме сериозно местно производсто на храни и на трапезата се предлагат изцяло екопродукти - мляко, масло, сирене, кашкавал, мед, месо и др. Така, идвайки в планината, туристът напълно осъществява желанието си да усети Родопите и да има здравословна и eмоционална планинска почивка”, казва Караахмед.

Изселнически квартали с боринци в Европа

Квартали в няколко европейски държави се появиха с изселници от Борино. Най-големи са във Фюрт и Нюрнберг, Бавария - с над 300 човека. Големи са групите в Холандия, Англия и САЩ. Много компактна група има и в турското селище Чамлък, област Катахия, където през 1912 г. се изселили много боринци и до днес са запазили забравени у нас думи и песни.

Заради големия брой боринци, които живеят в чужбина, общината смени датата на празника си от май с началото на отпускарския август, за да могат повече хора да дойдат при близките си. Гурбетчиите вече не са в дъното на социалната пирамида. Някои работят в банки, държавни учреждения, откриват малък бизнес, купуват си къщи, казва кметът Караахмед.

Местните са много задружни, помагат си навсякъде. Сплотена общност от Борино живее и в София. Кметът редовно участва в срещите им, поддържа контакт с групите, живеещи в чужбина.

“Независимо къде се намират, те са част от нашето население и винаги ще гледаме на тях по този начин. Радвам се, че са сплотени, че си помагат, че имат успех и се надявам техните деца и внуци също да имат успех навън и да се завърнат в родното място, за да се развива общината”, допълни Караахмед.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

 УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Почина единият от обгорелите при пожара в Драгор

Единият от двамата обгорели работници в леярния цех на пазарджишкото село Драгор, почина. Той е на 53 г. и бе приет в УМБАЛ "Св. Георги" с опасност за живота. Изгарянията му бяха 90 %. Мъжът от Пазарджик постъпи на лечение преди 3 дни, където бе подложен на интензивно лечение, но въпреки усилията на лекарския екип той е починал, пише "Марица"

Велико Търново с нова кампания за събиране на опасни отпадъци

Велико Търново с нова кампания за събиране на опасни отпадъци

Нова кампания за събиране на опасни битови отпадъци от домакинствата ще се проведе във Велико Търново, организирана от общината и фирма „Балбок инженеринг“. Два мобилни пункта ще бъдат разкрити в града на 9 и 10 юни. Първият ще бъде локализиран на паркинга на ул. „Стоян Михайловски“ в кв. „Картала“ и ще работи във вторник – 9 юни

Над 560 кандидати се явиха на онлайн изпити за прием във Великотърновския университет

Над 560 кандидати се явиха на онлайн изпити за прием във Великотърновския университет

Великотърновският университет реализира най-успешния ден досега за кандидатстудентска кампания 2020, съобщават от ректората. 567 бъдещи първокурсници се явиха на онлайн изпити по български език, история на България, английски и прверка на говорните и комуникативни способности. В университета бе създадена стройна организация от квестори

Седем тона капачки събраха във Варна по време на благотворителна акция

Седем тона капачки събраха във Варна по време на благотворителна акция

Близо седем тона капачки бяха събрани досега в рамките на кампанията организирана от сдружение "Аз вярвам и помагам", която се провежда до 16 часа във Варна. За пета поредна година пред катедралата в морската столица дойдоха и продължават да идват представители на институции и граждани които носят капачки за рециклиране

Автобус с петима пътници се обърна в канавка край Пловдив

Автобус с петима пътници се обърна в канавка край Пловдив

Автобус с петима пътници, пътуващ по линията Пещера – Пловдив, се обърна в канавка, малко преди да влезе в Пловдив, съобщи bTV.  Сигнал за инцидента получен на тел. 112 малко преди 14:15 ч. Причината е техническа неизправност, възникнала по време на движение. 53-годишният водач се е опитал да овладее транспортното средство

Кадър Нова тв

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в огнището в Самоков

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в Самоков. Това потвърдиха от РЗИ пред NOVA. Така случаите там остават 10 – 8 от местната болница и 2 контактни лица. Петима от заразените са преместени в столичната болница „Света Анна”. Един от тях е в тежко състояние. Той е приет в реанимация заради придружаващи заболявания

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Снимка: Пиксабей

15 години затвор за мъж, убил приятелката си

Присъда от 15 години затвор получи подсъдимия Божидар С. от Кюстендил. Петчленен състав на Окръжен съд, под председателството на съдия Надя Георгиева, постанови присъдата си късно снощи Съдът призна обвиняемия за виновен в умишлено убийство на 32-годишната кюстендилка Мариана Д., станало на 13 май 2018 година

Сингапур разработва преносими устройства, с които ще се проследяват контактите на заразените с новия коронавирус СНИМКА: Pixabay

Семейна двойка от Разград с коронавирус се лекува в болница в Русе

59-годишен мъж и 57-годишна жена, от разградското село Ясеновец, заразени с коронавирус, се лекуват в Университетската болница "Медика" в Русе. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град, цитирани от БТА. Мъжът и жената са семейство. Двамата са с двустранна пневмония, а от около седмица се оплакват от задух, суха кашлица

СНИМКА: Архив

Две деца загинаха при пожар във вила край Шумен

Инцидентът е станал в местността "Под манастира" Две деца са загинали при пожар във вила в местността "Под манастира". Това съобщиха от ОДМВР – Шумен, цитирани от „Фокус”. Децата са били на 5 месеца и година и половина. Сигнал за инцидента е приет в 10:58 в областната дирекция. Било е съобщено, че гори вила в местността "Под манастира"

Снимки Фейсбук/Забелязано в София/Марио Д.

Виж как полицаи сменят гума пред гробището в "Малашевци" на Задушница

Полицаи смениха гумата на автомобила на посетител на гробищния парк в Малашевци, става ясно от пост във Фейсбук групата "Забелязано в

Снимка Аделина Ангелова

Фандъкова: 82 000 фиданки засадихме край Суходол, остават още 40 000

"Започнахме засаждането на Новата гора на София през 2017 г. Заедно с много доброволци, за тези 5 залесителни сезона от тогава, посадихме 82 000 млади фиданки. Днес първите, вече са високи млади дървета". Това написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. И продължи: "Гората в землището на Суходол на терен от 225 дка е част от зеления

Варна събира капачки за благотворителност днес

Варна събира капачки за благотворителност днес

Варна мащабната благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки под наслов "Аз Вярвам и Помагам" . Капачките, които хората ще донесат трябва да бъдат чисти и да бъдат предадени в торби или чували. От 09:00 ч до 16:00 ч на площада пред Катедрален храм "Св. Успение богородично" във Варна всеки желаещ може да донесе своите пластмасови

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber