Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици

https://www.24chasa.bg/region/article/7573939 Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици Борино посреща празника си с изцяло нов водопровод и асфалтирани улици www.24chasa.bg
Кметът на Борино Мустафа Караахмед

В резервата “Кастракли” има над 450 вида пеперуди, изграден е и музей

Водопроводната мрежа за питейна вода от близо 9 км в Борино е изцяло подменена. Чиста и качествена питейна вода вече достига до всяко домакинство, заяви кметът Мустафа Караахмед. Старите ръждясали железни тръби, поставени преди 30 години, са подменени с полиетиленови.

“При самото разкриване на стария водопровод се оказва, че тръбите са наполовина в ръжда и котлен камък, бойлерите на хората аварираха, водата почти не ставаше за пиене. Хората са много доволни, че този дългогодишен проблем вече е решен”, добавя кметът. На територията на цялото село през 150 метра са поставени и хидрантни кранове за защита срещу пожари.

Преди това общината подмени етернитовите тръби, монтирани през 1964 г. от водоизточника в местност Караджа дере до Борино. Успоредно с реконструкцията на водопровода за вода за пиене е построена и нова канализационна система. До 2020 г. трябва да бъде готова и започнатата вече пречиствателна станция. Така Борино ще е една от първите общини в страната с изпълнен изцяло воден цикъл.

След разкопаването на вътрешните улици за подмяна на тръбите е положен нов асфлат.

“До 2 седмици, на празника на Борино - 3 и 4 август, всички дейности, свързани с реконструкцията на водопровода, ще бъдат напълно приключени”, уточни кметът. От управата са възстановили и нарушената настилка по улиците, които са част от републиканската пътна мрежа.

В общинския център и съставните селища са асфалтирани общо 10 км. Чрез проекти по Програмата за развитие на селските райони предстои полагане на асфалт в селата и след приключването им с много малко изключения вече няма да има черни пътища. В момента се извършва цялостна реконструкция на 9 км на пътя от Борино - Чала.

Усилено се строи и пътят от общинския център до природния резерват “Кастракли”, който се чака от местните жители над 30 години.  

С подобрената инфраструктура до резервата, който е с обща площ 129,18 хектара, вероятно ще се повиши интересът на туристите. В красивата местност освен множество земеделски имоти има над 20 вили, хижа, къщи за гости и други места за настаняване, до които достъпът бе затруднен.

В резервата се наблюдава най-високата концентрация от над 450 вида пеперуди. Там е изграден и единственият у нас музей на пъстрокрилите създания. Резерватът пази и реликтни съобщества от черен бор на възраст повече от 200 години и повече от 330 висши растения, сред които множество редки и ендемични видове - красиви диви орхидеи, както и много лечебни растения.

Дяволската пътека - хит за туристите

Дяволската пътека е най-новият хит сред туристите в района. Екстремната и спираща дъха с красотата си пътека се радва на интерес, сходен с този към утвърдените от години топдестинации в Родопите като панорамната площадка “Орлово око” и Ягодинската пещера, които са част от община Борино.

Екстремната пътека на дявола е с две начални точки. Едната е от Буйновското ждрело, другата тръгва от южната част на общинския център. Освен с преминаване през проломи по дървени конструкции пътеката представя съчетание от скални форми, водопади, водни каскади, ерозионни котли и скални венци, както и неповторими панорамни гледки.  

Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса. Туристът може да избира натоварването, тъй като е направена в два кръга - малкият кръг с дължина 3,8 км, а голям кръг обикаля около 10 км. Най-атрактивната част е преминаването под естествения скален феномен Дяволския мост (Шейтан кьопрю).

През стеснения ждреловиден участък се преминава по дървени платформи, захванати със стоманени конзоли за скалите. Шейтан кьопрю е скална арка с височина 18 м до нивото на водата и ширина на отвора около 6 м.

По пътя към феномена има голяма вековна върба, пред която има надпис с легендата за нея. Тя разказва, че през 50-те години на XX век местен жител открил в корените 157 златни турски монети.

Дяволската пътека е пример за усилията на Борино да стане атрактивна дестинация. В общината, където няма големи хотели, а предимно малки кокетни къщи за гости, има над 600 легла за туристи. Общината е уникална с това, че всяко населено място е притегателно за гостите.

“Над 50% от населението на Ягодина и по-малко в Буйново, Кожари, Чала и общинския център се препитават с туризъм”, казва кметът Караахмед. Борино е атрактивно с възможността за приключенски и екотуризъм, езда, планинско колоездене, преходи с бъги, АТV, офроуд, както и моторни шейни през зимата.

Популярни са Буйновското ждрело и Ягодинската пещера, както и площадката за наблюдение “Орлово око”, която някои наричат Българския Скайуок заради подобието с Гранд каньон, щата Колорадо.

В общината реално няма тежко индустриално производство, което да замърсява природата. Жителите са заети в дървопреработването, 6 мандри, 5 шивашки цеха, няколкото кравеферми и с производство на пчелен мед, добив на билки и други екологични дейности.

“В Борино сме затворили реално цикъла от предлагане на пълната и качествена палитра и за най-капризния турист, тъй като освен природните дадености и атракции в общината имаме сериозно местно производсто на храни и на трапезата се предлагат изцяло екопродукти - мляко, масло, сирене, кашкавал, мед, месо и др. Така, идвайки в планината, туристът напълно осъществява желанието си да усети Родопите и да има здравословна и eмоционална планинска почивка”, казва Караахмед.

Изселнически квартали с боринци в Европа

Квартали в няколко европейски държави се появиха с изселници от Борино. Най-големи са във Фюрт и Нюрнберг, Бавария - с над 300 човека. Големи са групите в Холандия, Англия и САЩ. Много компактна група има и в турското селище Чамлък, област Катахия, където през 1912 г. се изселили много боринци и до днес са запазили забравени у нас думи и песни.

Заради големия брой боринци, които живеят в чужбина, общината смени датата на празника си от май с началото на отпускарския август, за да могат повече хора да дойдат при близките си. Гурбетчиите вече не са в дъното на социалната пирамида. Някои работят в банки, държавни учреждения, откриват малък бизнес, купуват си къщи, казва кметът Караахмед.

Местните са много задружни, помагат си навсякъде. Сплотена общност от Борино живее и в София. Кметът редовно участва в срещите им, поддържа контакт с групите, живеещи в чужбина.

“Независимо къде се намират, те са част от нашето население и винаги ще гледаме на тях по този начин. Радвам се, че са сплотени, че си помагат, че имат успех и се надявам техните деца и внуци също да имат успех навън и да се завърнат в родното място, за да се развива общината”, допълни Караахмед.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

С инвестици за 86 млн. лв. промениха Горна Оряховица за 4 години

Близо 86 млн. лв. са направените инвестиции в Община Горна Оряховица в рамките на втория мандат на инж. Добромир Добрев и неговия екип. От тях, реализираните проекти, финансирани със средства от ЕС са за 21 млн. лв. Малко над 5 млн. лв. са средствата от ПУДООС. Получените трансфери от общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил.

Бизнесдамата Радина Банкова: Необходим е само стремеж и... много, много работа

Тя е една успешна жена, която от 25 г. развива бизнес в родния си Ловеч, а фирмата й работи 99% за износ навън. Това е Радина Банкова. Родена е на 25 април 1969 г. в гр. Ловеч. През 1988 г. е завършила Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч, през 1992 г. Университета за национално и световно стопанство в София със специалност

Кметове обсъдиха старта на социалния патронаж в Лютиброд

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков, заедно с кметове и кметски наместници от селата на Общината, проведе разяснителна среща за старта на социалния патронаж в село Лютиброд. Трапезарията е изградена чрез съвместните усилия на община Мездра и фондация „Проект Северозапад“. Яна Рупева, директор на фондацията,

Организацията на инвалидите празнува имен ден

Общинската организация на СИБ – Мездра, носеща името на великомъченица Надежда, празнува своя имен ден с тържество в ресторанта на хотел „Родина“. „Лицата с увреждания сме особена порода хора – колкото повече животът ни мачка и поставя препятствия, толкова повече ние се стремим да покажем на себе си и на света,

Инж. Генади Събков: След писмата до АПИ и МРРБ има напредък, но и още много работа

Кметът на община Мездра инж. Генади Събков извърши проверка на дейностите по изчистване на пътното платно и прилежащите банкети по третокласния път III-161 между селата Ребърково и Люти дол. Въпреки действията на АПИ, кметът заяви, че работата далеч не е свършена. „Има напредък в оправянето на този така наболял проблем,

Нова забележителна придобивка ще има стадионът в Несебър

Старт на строителството на дългоочакваната сграда с мултифункционална спортна зала на градския стадион в Несебър даде кметът на общината Николай Димитров Новата сграда ще е едноетажна и ще се състои от две части, разделени на високо тяло, представляващо многофункционална спортна зала, и ниско тяло - обслужващи помещения с осигурен вътрешен достъп

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Регионални

Железен камертон на площада в Банско

В зелените площи, между сградите на Общинска администрация и читалище "Никола Вапцаров", бе монтиран железен камертон, достигащ три и половина метра височина. Уникалният музикален инструмент бе изработен в открита автентична ковачница, по време на тазгодишното издание на Джаз феста. Железните момчета от "Айрън Брадърс" и гостите им,

Откриха африканска чума по свинете в промишлен свинекомплекс в Новоселци

В промишлен свинекомплекс във видинското село Новоселци е открито заболяване африканска чума по свинете, близо 4000 прасета ще бъдат умъртвени. Това съобщи за БТА доктор Адриан Данков - директор на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин. Заболяването е открито във вторник и след като пробата е с положителен резултат започва

Откриха барелеф на полк. Барон Николай Притвиц в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков откри барелеф на полк. барон Николай Карлович Притвиц – освободител на Кутловица (Монтана) от османската власт през 1877 г. Полковник барон Николай Карлович Притвиц (1835-1896 г.) освободителят на Кутловица, по-късно генерал-майор и генерал-лейтенант, произхожда от древно благородно семейство от немски произход

Катя Георгиева: За Ямбол е нужен фонд, който да дава стипендии на студенти, за да се завърнат да работят в града

Още акценти от интервюто: След 16 г. „мъжко“ управление е време една жена да даде друг подход, ново отношение и нова енергия на града Да върнем чувствителността на местната власт към проблемите на гражданите - Г-жо Георгиева, влизате в кметската битка като един от отличниците на БСП - на последните европейски избори Ямбол беше областният град с

С 240 000 лв. ограждат Ботаническата градина в Пловдив, наркомани и жрици няма да вилнеят

Ботаническата градина няма да е вече разграден двор, в който да кръстосват бездомници, наркомани и жрици на любовта. Десетилетия мястото от 113 декара между районите "Тракия" и "Източен" е запуснато и неугледно. Въргалят се спринцовки и всякакви нечистотии. В същото време в нея има изключително ценни дървета и растения.

Пътуващо читалище гостува в Мездра за Деня на Независимостта

Пътуващото читалище „Бащино огнище“ ще представи атрактивна изложба с множество артефакти в Мездра на 22-ри септември. Поводът е Денят на Независимостта на България. Патриотичният автобус ще бъде паркиран пред общинска администрация. Тържествената програма по случай националния празник ще започне в 10:30 ч. на пл. „България“.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber