Всеки ден проверки на пловдивските пазари, глобяват за продажба на свинско

https://www.24chasa.bg/region/article/7573932 Всеки ден проверки на пловдивските пазари, глобяват за продажба на свинско Всеки ден проверки на пловдивските пазари, глобяват за продажба на свинско www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

От 500 до 2000 лева е глобата за търговия със свинско и месни продукти по пазарите. Стоката веднага се изземва и се унищожава. Мерките са заради африканската чума по прасета и са разпоредени от областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Инспекторите правят ежедневни проверки на тържищата. В региона има само три лицензирани животински пазари в Раковски и Асеновград. Там е забранена продажбата на свине и птици заради чумата и инфлуенцата. Разрешена е търговията само с овце, агнета и говеда.

"В Пловдивско все още няма нито един случай на африканска чума, но вземаме всички предпазни мерки, за да не я допуснем. Вирусът на болестта е изключително устойчив. В замразеното месо се запазва повече от 1000 дни, а в прясното - над 100", обясни шефът на дирекцията д-р Камен Янков. В момента инспектори обучават членове на ловните дружинки как да действат, ако намерят трупове на диви свине. Инструкциите са да да вземат проби, да запазят периметъра и загробят умрялото животно на безопасно място.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Регионални

СНИМКА: Pixabay

Заболеваемостта от COVID-19 в област Пазарджик падна до 83.1 на сто хиляди

СНИМКА: Архив

Разкриха кражба за над милион в Ямбол

Водата от язовир "Тича" все още е мътна

Водата от язовир "Тича" все още е мътна

Снимка: Ж. Александров, фейсбук групата "Виждам те КАТ - Варна"

Автобус и два автомобила се блъснаха в центъра на Варна

Иззетите маратонки

Дневният оборот на братята Исмаил и Ремзи с маратонките менте стигал 20 000 лв. (снимки)

Антоанета Зидарова и Борислав Борисов се притекли на помощ на давещите се майка и син, който влезли в канала да вадят лабрадора си.

Отличиха Антоанета и Борислав, спасили майка и син, давещи се в Пловдив

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber