Moutai – Knife-like, Flower-like, Like Nothing at All in the World* Маутай – Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света*

https://www.24chasa.bg/novini/article/7554541 Moutai – Knife-like, Flower-like, Like Nothing at All in the World* Маутай – Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света* Moutai – Knife-like, Flower-like, Like Nothing at All in the World* Маутай – Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо друго на света* www.24chasa.bg

Над 1200 доказани различни аромати - много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, карамел, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история.

Какво е байджу?

Байджу е най-популярната спиртна напитка в Китай, произвеждана от сорго отпреди повече от 2 хилядолетия.

Сорго – вид житна култура, която издържа на засушавания и горещини и е основна култура в страните с тропичен климат, където други зърнени култури се отглеждат трудно, а добивът го нарежда на пето място сред зърнено-житните култури. Най-големи производители са Нигерия, САЩ, Индия, Мексико, Аржентина. Не съдържа глутен и от него се произвеждат различни видове твърд хляб и др. био и органични тестени изделия. В Китай соргото е основна суровина за производството на алкохолни напитки – байджу.

Маутай – най-популярната марка байджу, по името на едноименното планинско градче Маотай в югозападен Китай, провинция Гуейджоу. Маутай е символ на качество и престиж, националната напитка и гордост на Китай и се разпространява вече в над 100 страни по света. Няма правителствено, фирмено или голямо лично парти/събитие в Китай, на което да отсъства Маутай.

В началото на 2017 год. Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Диаджео, а Moutai се превръща в най-ценения бранд алкохол – изпреварвайки Johnnie Walker.

Маутай – как се произвежда?

Производственият процес трае около година (за сравнение – уискито се произвежда за около седмица) и включва много и разнообразни традиционни ръчни обработки и процеси, усвоени през столетията. Накратко, органично произведеното сорго се вари и пропарва за омекване на зърната, след което към тях се добавя закваска от пшеница за да стартира ферментационният процес. Самата закваска се подготвя и отлежава 6 месеца предварително. Така наречената „суха“ ферментация се извършва отначало на открито, а впоследствие зърното се поставя в шахти и се запечатва с кал от местната река. Зърното зрее по този начин около месец, след което се вари и пропарва, като течността се отделя и дестилира. Към употребеното зърно се добавя ново сорго и отново започва нова обработка и ферментация. Процесът се повтаря седем пъти. За една година се извършват 9 пъти варене и пропарване на суровините, 8 ферментации, седем филтрации и дестилации. Следва стареене в продължение на една до 5 години обикновено, в запечатани, ръчно изработени, глинени делви. Накрая, продуктът от различните делви се блендира, като се търси достигането на специфичния, уникален аромат на Маутай.

Маутай – как се консумира?

Маутай се консумира на стайна температура без добавяне на вода или лед, преди, заедно с храната и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 10-15ml. При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Когато се чукате, трябва да държите чашката в основата с 2 ръце и винаги трябва да се опитвате вашата чаша да е по-ниско.

В наши дни по света Маутай се пие и на шотове в барове, все по-популярни навсякъде по света стават коктейлите на основата на Маутай, в доста страни вече има специализирани коктейл барове само с Маутай. Специалистите считат, че Маутай скоро ще задмине по популярност напитки като текила и кашаса, може би дори ром и джин, особено като шотове и коктейли.

Дегустационни нотки

Много е трудно да се определят дегустационните нотки на Маутай, поради голямата комплексност на напитката. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля много фактори – като се започне от планинската вода и калта от нея, с която се запечатват шахтите; глината от съдовете за отлежаване, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 400 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маoтай.

В един момент дори е правен опит част от производството да бъде извършвано на друго място, но със същите материали и технология. Резултатът е бил, че качеството се е влошило и фирмата се принудила да се откаже.

В Маутай ще откриете над 1200 доказани, различни аромати – много тропически и екзотични плодове, цитруси, ананас, аромат на круши, сливи, праскови, кайсии, типичен соев и „умами“ вкус и аромат, ядки, черен шоколад, горчиви билки, дори глина. И прах от забравени спомени в хилядолетната история. Експертите наричат Маутай “абсолютен модификатор на вкусове и аромати”. Дори 5-10ml от напитката придават невероятни нови усещания към традиционни коктейли и безкрайни възможности за нови съчетания. Маутай е напитката, която вълнува и вдъхновява най-много миксолозите и топ барманите по света в момента за много интересни и оригинални коктейли.

Маутай за шеф-готвачи – Маутай се използва все повече по света за достигане на оригинални и неповтoрими вкусове и аромати за много ястия, десерти и сладоледи.

В България Маутай се предлага засега в 3 разновидности:

Маутай Йинбин (Yingbin означава ,, Добре дошли“ на китайски и е най-подходящ продукт за първоначално запознаване с комплексните вкусове и аромати на Маутай); цените на дребно са около 30 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк. Отлична комбинация с азиатска храна, суши, морски дарове, изискани десерти, както и като диджестив.

Маутай Prince – благодарение на наситения си и богат „умами“ аромат е най-подходящ за коктейли с напитката; цените на дребно са около 40 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк.

Маутай „ Летяща Фея“ (Kweichow Moutai, наричан от китайците Feitian) – най-популярният, световно¬известен и търсен продукт, изключителнa напитка за ценители; цените на дребно са около 350 лв. за бутилка 0.5 л, 53 % алк.

Легендата Маутай

Маутай става известен на света след спечелването си на златен медал на Световното изложение в САЩ по случай построяването на Панамския канал през 1915 год. Оттогава Маутай печели ежегодно множество златни медали и отличия от участия в различни изложения. Легендата разказва как се е случило първото отличие през 1915 год. Някой от китайската делегация изпуснал и счупил бутилка Маутай. Ароматът толкова очаровал присъстващите, че всички настояли Маутай да се включи в състезанието. Резултатът – първият златен медал.

Представяме ви за лятото – Маутай коктейли, разработени от български миксолози

Има хиляди коктейли по света с Маутай, но нека отдадем почит на българските майстори в миксологията, които са на най-високите позиции в световните състезания. Ето препоръките на експертите от „Номад Барман“:

Зелен Огън / Green Fire 250 ml

Осмелете се да опитате, дори може да добавите допълнително „огън” по вкус.

Маутай Принс, водка, фреш лимон, захарен сироп и уасаби за неповторим вкус!

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Фреш лимон 25ml

Захарен сироп 20ml

Паста уасаби 1 грахово зърно

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване; Украса: навита ролка от свежа краставица

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед.

Декорира се с резен краставица.

Драконови сълзи / Dragon Tears 300 ml

Драконите също плачат. Митичен микс от Маутай Принс и водка, съчетани с пюре/сок от ананас, бадемов сироп (амарето) и фреш лимон за свеж завършек.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Ананас сок 60ml

Бадемов сироп (амарето) 10ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Highball“; Метод: с шейкване; Украса: стрък мента (ананас)

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед.

Декорира се със стрък прясна мента и/или ананас

(може дехидратиран).

Азиатска Мистерия / Asian Mystery 300 ml

Вдъхновен от Тибет, с екзотични вкусове.

Комбинираме водка и Маутай Принс с пюре от юзу и мед,

подправено с кардамон и зелен пипер и фреш лимон.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Пюре от юзу Monin 25ml

Фреш лимон 20ml

Просеко 40ml

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: кора от портокал

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се просекото и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се с кора от портокал.

Лунни капки / Moon drops 300 ml

Пийте лунни капки до постигане на пълнолуние. A магданозът е уникален, добавен върху Маутай Принс, водка, джинджър ейл „Роял Клуб“ и фреш лимон.

Moutai Prince 10ml

Водка 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб" 75ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване;

Украса: стрък магданоз (или мента).

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейлът „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се със стрък магданоз (или мента).

Маутай Меджик / Moutai Magic 300 ml

Маутай шепне магии вече повече от 2000 години. Елегантно съчетание от Маутай Принс, бърбън, тамаринд и резен портокал.

Moutai Prince 10ml

Бърбън 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб“ 75ml

Фреш лимон 10ml

Чаша: „Old Fashioned“; Метод: с шейкване;

Украса: резен портокал.

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейл „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Декорира се щипка тамаринд (или ванила) и се украсява с резен портокал.

Маутай Мистириъс / Moutai Mysterious 300 ml

Разкрийте мистерията, създадена от Маутай!

Изкусителен микс Маутай Принс, кампари, Джинджър ейл и винен шръб с карамел и екзотични подправки (кардамон, карамфил, черен пипер, сумак и др.)

Moutai Prince 15ml

Кампари 40ml

Джинджър ейл „Роял Клуб“ 80ml

Винен шръб - на вкус

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: кора от портокал

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Джинджър ейла се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди.

3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Джинджър ейл

„Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Украсява се с кора oт портокал.

Маутай Цитрус / Moutai Citrus 300 ml

Свежестта на лятото с аромат на Маутай и свежи цитруси.

Moutai Prince 15ml

Водкa 35ml

Цитрус Фреш „Роял Клуб“ 80ml

Чаша: „Spritz / Wine“; Метод: с шейкване; Украса: резен портокал или лимон

Начин на приготвяне: 1. Всички съставки без Цитрус Фреш „Роял Клуб“ се слагат в шейкър с лед догоре. 2. Шейква се в продължение на 12 секунди. 3. Прецежда се в чашата върху нов лед. 4. Долива се Цитрус Фреш „Роял Клуб“ и се разбърква съвсем леко с лъжица.

Украсява се с резен портокал или лимон.

Експериментирайте и добавете по малко Маутай в други ваши любими коктейли и търсете най-сполучливата комбинация. Опитайте също в ястия и десерти.

Споделете с нас на страницата ни във Фейсбук: Facebook.com/Moutai.Bulgaria

Най-оригиналната рецепта ще получи награда 1 бутилка Маутай Йинбин и 1 бутилка Маутай Принс!

Маутай България ви кани в новия "Маутай център"

Можете да закупите всички видове Маутай, да дегустирате шотчета, да опитате най-новите ни коктейли, да научите всичко за историята и технологията на напитката, да получите информация как да си правите коктейли сами и много др.

Освен Маутай в магазина се предлага широк асортимент от оригинални китайски подаръчни стоки, ръчно изработени сувенири, картини, дървени и керамични статуетки и изделия, много традиционни китайски стоки, порцелан и сервизи за байджу и саке още и още приятни изненади за дома ви или за подаръци за близки и любими хора.

София, бул. Витоша No. 164

0888 297 285

www.moutai.bg

www.facebook.com/moutai.bulgaria

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Провокация с боклука в София преди изборите

Вандали обръщат кофи за боклук в София. Мъже с качулки обикалят центъра и вадят отпадъците от контейнерите, разказва NOVA. От фирмите за сметоизвозване получават сигнали, че в тъмните часове на денонощието това е масова практика. Двамата мъже, които обърнали кофата, избягали без да обяснят какво ги е накарало да обърнат контейнера

Ангел Джамбазки: На 27 октомври столичани отново ще трябва да избират градоначалник

На 27 октомври столичани отново ще трябва да избират градоначалник. Реших да се кандидатирам, защото обичам града си и искам да бъда част от решаване на проблемите му. София е моят роден град. Основен приоритет за мен е сигурността - наболял въпрос, по който не се върши нищо в последно време. За решаването му залагам на повече камери за

Карлос Контрера: Работя за ред и сигурност по улиците на София

В политиката ангажиментите трябва да се изпълняват, посочва кандидатът на ВМРО за общински съветник София не е само централните булеварди, по които се движат лъскавите лимузини на чуждестранните делегации. Градът има и други квартали, затова през 2015 година като общински съветник от ВМРО поех грижата за северните райони на столицата ни

Говорителят на ЦИК: Готови сме за изборите

ЦИК е готов за провеждането на местния вот в неделя, увери говорителят на комисията Александър Андреев в Сутрешния блок на БНТ. Там, където са необходими последни указания да бъдат дадени или съответно да бъдат предприети някакви мерки за осигуряването и обезпечаването на нормалното протичане на изборния ден, в момента се дават, каза той

Нинова: Няма да подам оставка, какъвто и да е резултатът на БСП

БСП не е плащала за билбордовете с лика на Манолова, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова и уточни, че пред Сметна палата пртията е зявила 255 000 лева рзходи за предизборната кампния преди местния вот "Ако подкрепеният от БСП кандидат за кмет на София - Мая Манолова, не стигне до балотаж, аз ще гласувам за промяната",

Пожарникари търсиха изчезналото в Николаево момченце в кладенец (Обновена)

Втори ден се издирва изчезналото дете в стражишкото село Николаево. Момченцето е на година и половина и вече е обявено за общодържавно издирване. Родителите му разказват, че във вторник около 18:00 часа, детето е оставено без надзор на двора за около десетина минути, съобщи БНТ. Родителите незабавно подали сигнал на телефон 112

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Аварирал тир в началото на Кресненското дефиле, движението е в една лента

Движението по път I-1 Симитли - Кресна в началото на Кресненското дефиле се осъществява в една лента поради аварирал товарен автомобил. Движението в района се регулира от пътна полиция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна

Американският знак към Цацаров и Гешев

Българската прокуратура и специални служби имат добри професионални връзки с американските си колеги по принцип. Визитата от миналата седмица безспорно е подкрепа от американската “дълбока държава” Дни преди избора на главен прокурор, Сотир Цацаров, Иван Гешев и тримата шефове на най-важните спецслужби в България заминаха в САЩ.

Пожар в хостел в центъра на София снощи

Пожар пламна в хостел в центъра на София. Огънят е избухнал към 22:30 ч. на ул. „Княз Борис”, предаде bTV. Пожарът вече е напълно потушен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Дежурен екип е останал на място през цялата нощ. Огънят е обхванал стая на първия етаж на сградата, която се намира на централната столична улица „Княз Борис”

ВСС гласува за нов главен прокурор днес

Висшият съдебен съвет избира нов главен прокурор. Единственият кандидат за поста е Иван Гешев. В момента той е заместник-главен прокурор. Процедурата за избор на главен прокурор беше открита на 15 юли. Действащият главен прокурор Сотир Цацаров беше избран на 20 декември 2012 г. и положи клетва на 10 януари следващата година

Кого харесахте за кмет? (анкета)

Гласувайте в анкетата на "24 часа" Кого харесахте за кмет на София? Кого харесахте за кмет на Благоевград? Кого харесахте за кмет на Бургас? Кого харесахте за кмет на Варна? Кого харесахте за кмет на Велико Търново? Кого харесахте за кмет на Видин? Кого харесахте за кмет на Враца? Кого харесахте за кмет на Габрово? Кого харесахте за кмет на Добрич

НЗОК поема патерици и протези от юли 2020 г.

Чак от 1 юли здравната каса ще поеме напълно дейността по отпускане и заплащане на протези, инвалидни колички, патерици и други помощни средства за инвалиди. В първите 6 месеца на 2020 г. НЗОК ще заплаща помощните средства, но хората ще кандидатстват за тях и ще ги получават от социалните служби по местоживеене

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber