Кубанският казашки хор, основан през 1811 г., пристига у нас с уникален репертоар

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7412138 Кубанският казашки хор, основан през 1811 г., пристига у нас с уникален репертоар Кубанският казашки хор, основан през 1811 г., пристига у нас с уникален репертоар www.24chasa.bg

Легендарният Кубански казашки хор, основан в далечната 1811 година, пристига в България с уникален репертоар. На първото си турне у нас казаците от делтата на Кубан ще представят най-доброто от 208-годишния си репертоар.

Съставът ще пее в пет български града: 18 юни - зала 1 на НДК, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.

"С радост приехме поканата за това турне и с огромна радост ще представим нашия репертоар на нашите братя славяни - българите. Това турне може да бъде разглеждано като мащабен проект на Кубанския казашки хор съвместно с българските зрители. Имаме желанието да запознаем българския зрител конкретно с казашките песни, които си имат своята специфика и особености, а също така и да покажем казашките танци. В репертоара ни са включени и авторските песни на нашия художествен ръководител Виктор Захарченко", коментира директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Арефиев пред БТА.

"Идваме при вас с топлотата на сърцата си, завещана от нашите деди и прадеди и се надяваме да бъдем посрещнати със същата топлота от един братски славянски народ", допълни той.

"Искам да прозвучим така, сякаш публиката е част от един филм, където действието се развива в староприемница пълна със смели казаци, запели техните песни и забили шашки и ками в дървените маси," допълва директорът на хора.

Програмата е под надслов: "Най-доброто за 200 години". Ще дойде целият състав на ансамбъла - 120 души, заедно с всички танцьори, певци, музиканти и солисти. Сред тях ще бъде и Виктор Сорокин - харизматичният певец, с мощен глас и емоционални изпълнения.

Кубанският казашки хор е основан в днешен Краснодар на 14 октомври 1811 г. като Черноморски войскови певчески хор. За основател на този хор се счита свещеник - протойерей Кирил Росинский. Той се е допитал до атамана на Черноморските Казашки войски за възможността да се събере мъжки колектив от най-добрите гласове за хор, който да пее предимно на службите. Атаманът пък написал молба за създаването на такъв хор до Генерал-губернатора на Херсонския Одески край. Първоначално хорът е пял само на богослужения в църквите и храмовете към манастирите, но постепенно казаците започнали да дават и светски концерти, като заедно с духовните песни на религиозна тематика са изпълнявали и най-обичаните в народа руски и украински народни песни, дори и класически произведения. Тогава за пръв път е бил даден бюджет на Кубанската казашка войска за подбор на пеещи казаци. Подборът се е извършвал не само в самите войски, но и по целия Кубански окръг. Били са подбрани най-добрите гласове по онова време.

Кубанският казашки хор е именуван така през 1936 година. През 1971 година става дипломант на Международния фолклорен фестивал в България. С това високо отличие, дадено в България, се поставя началото на многобройни почетни звания, грамоти, награди и признания, които колективът взима на различни международни и руски фестивали и конкурси за заслугите си в областта на културата и опазване на традициите и националните ценности.

За цялата си история Военният певчески Кубанския казашки хор, както се е наричал по онова време, е показвал своя репертоар пред руските императори - Александър Втори и Александър Трети. Руските императори са обожавали този хор и са отбелязвали неведнъж високото и стройно звучене на гласовете и многообразието на мъжките тембъри, като за това са налице исторически документи, потвърждаващи оценката им. Руските императори са били единни в твърдението си, че този певчески колектив трябва да бъде обезпечаван с всичко необходимо за в бъдеще, така че никога тези гласове да не спират да пеят и достойно да представя Руската Империя, Кубан и Казаците, предимно със служенията си в православните храмове на Кубан, както и в концертните си прояви.

Кубанският казашки хор е единственият в Русия професионален певчески колектив на народното творчество, който може да се похвали с непрекъсната приемственост на своята история още от началото на 19 век, когато е създаден. Богатият репертоар на хора включва кубански народни казашки песни, руски и украински народни песни и танци, а също така и песни по стихове на най-известните в историята руски и украински поети в обработка на Виктор Захарченко - художествен ръководител на колектива от 1974 година.

Кубанският казашки хор не само че е световноизвестен, но е признат като своеобразна национална марка на Русия, тъй като е истински исторически колектив, който е особено ценен обект на културното постижение на Краснадарския край в областта на традиционната народна култура. Главен хормайстор на хора е заслуженият артист на Карачево-Черкеската Република Андрей Михайлович Кобелков. Балетмайстор е заслужената артистка на Република Адигея, заслуженият деец на културата и изкуствата на област Кубан - Елена Николаевна Арефиева. Ръководител на оркестъра е заслуженият деец на културата и изкуствата на Карачево-Черкеската Република - Игор Владимирович Приходко.

Песните на казаците са с изключително силни текстове - за любовта към любимата, към родината, към родния край, за войната и жертвоготовността на казаците в името на свободата и отечеството. Репертоарът на ансамбъла е запечатал славна двувековна история и култура, той отразява традициите на един непокорен народ, чийто живот е свързан със защитата на границите и на императора. Изпълненията му радват стотици хиляди зрители по света в многобройни турнета. Графикът на Кубанския казашки хор е натоварен и пълен за година напред. Имат много турнета в Русия и в чужбина.

Миналата година казаците осъществиха грандиозно турне вътре в страната - от единия до другия край на Русия, с продължителност месец и половина, завършило в Далечния Изток, в град Владивосток. Преди две години казаците са направили подобно турне, което се увенчало с невероятен успех и го повторили по желание на публиката и многобройните почитатели. Маршрутът е бил от бреговете на Черно море и чак до Тихия океан. Гастролите от единия до другия край на Русия са регистрирани в книгата за рекорди на Русия като най-продължително турне в километри с най-много изпети песни, с най-много изнесени концерти и с най-много артисти на сцената. "Кубанският казашки хор притежава дори Сертификат за този рекорд, който се счита и световен предвид територията на Русия и изминатите километри", разказаха ръководителите на хора.

Казаците с нетърпение очакват полета си към "слънчева, приятелска и братска България", както самите те казват за страната ни. "Нашият успех не зависи от децибелите в залата, а от артистичността и гласовете на изпълнителите, от топлотата на песните и красотата на целия репертоар, споделиха за БТА казаците. Всичко това ще бъде обвито в автентични и невероятно красиви ръчно бродирани костюми. Програмата ще е пълна с позитивно и ведро настроение. На сцената, събрани в едно, ще присъстват всички добродетели - история, битки, любов, семейството, православие и вяра.

"От нас настроението, от вас - присъствието! Пожелавам на всички братя - българи здраве, благоденствие и казашко настроение! Доброто, позитивното настроение, хубавите емоции водят до дълголетие и стабилно здраве. Елате и вижте уникалното пеене и завладяващите танци на казаците - нещо, което ще се помни дълго и ще ви зареди с прекрасно настроение", пожела на всички българи директорът на Държавния академически Кубански казашки хор Анатолий Арефиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Афиш

Поет и алкохолик разиграват емигрантски план на сцената на театър "Възраждане"

Поет и алкохолик с обща съдба разиграват емигрантски план на сцената на театър "Възраждане" в новия спектакъл "Сладка смърт". Цинцо и Маринко попадат в трагикомични ситуации с черно чувство за хумор, докато се опитват да надхитрят системата на една чужда страна, та дори и самата смърт. Единствената им възможност е да пропътуват разстоянието от

"Армията" тръгва на лятно комедийно турне със звезвите на театъра

В разгара на лятото театър „Българска армия” по традиция стартира своето национално турне, с едни от най-гледаните комедийни спектакли на театралния сезон – „Арсеник и стари дантели”, Ножица-трепач”, „Да разлаем кучетата” и „Черна комедия”. Още на 25-ти юни комедийното турне на театър „Българска армия” стартира във ФКЦ – Варна с комедията „Арсеник

Виж културните събития в НДК от 24 до 30 юни

/24 юни - понеделник/ Китайската култура идва в НДК. Най-известният танцов състав за съвременни танци от Театъра за песни и танци на провинция Джъдзян ще представи спектакъл в Театър Азарян. Той ще бъде под наслов Life Dance Soul /“Живот с душата на танца”. Световнопрочутите танцьори чрез своите танци ще поставят акцент върху няколко теми:

Палатков лагер за всички фенове на феста "Франкофоли" в Благоевград

На френска закуска в зала "Славейков" във Френския институт в България днес бе представено петото издание на  фестивала "Francofolies", което ще се проведе в петък и събота в Благоевград. Лицензиран организатор и продуцент на фестивала "Francofolies" е Община Благоевград, която притежава всички права за провеждането му на територията на България и

Беглика хородея

Беглика e пространство за алтернативна култура и проявление на силната ни връзка с природата, семейството и помежду ни. Вече 11 години фестивалът събира на поляните в южната част на язовир Голям Беглик общност от съмишленици – свободни хора, ентусиасти и мечтатели, и съ-творци на фестивалното съдържание.

A to JazZ

Модерен джаз и млади световни звезди на деветия A to JazZ 2019 Тазгодишното издание на най-големия джаз фестивал у нас изненадва с хедлайнери от бляскавите сцени нa Glastonbury и North Sea Jazz Изключителна селекция от най-младите световни и български артисти очаква над 25 000 почитатели на музиката на 5,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Афиш

Празникът на черешата

Тази година празникът на черешата ще се проведе на 21 - 23 юни. Три дни от месец юни се посвещават на “Празника на черешата”, които се свързват със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил през 1896 г.

Фестивал на дивите билки в Родопите

От 21.06 до 30.06.2019 г. в пет смолянски села ще се проведе VII издание на Фестивала на дивите цветя, който включва в програмата си пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители богатство от цветове,

Vola Open Air

Vola Open Air е музикален фестивал на връх Околчица – в пределите на природен парк Врачански Балкан, който се превърна в устойчив проект с дългосрочно развитие, в сътрудничество с дирекция на ПП Врачански Балкан и Община Враца. 7-мото издание на фестивала ще се проведе от 26 до 28 юли. Целите на фестивала са да предоставя сцена за изява на млади

Най-обичаното мецосопрано в света Елина Гаранча с гала концерт в НДК на 23 септември

Елина Гаранча, признатата в цял свят притежателката на уникален тембър и чувствен глас, ще пее в Зала 1 на НДК на 23 септември. Поканата идва от Софийската филхармония, а концертът на красивото мецосопрано ще дирижира един от най-обичаните съвременни диригенти Карел Марк Чичон. За почитателите на класическата музика събитието с участието на

Лятна куклено-театрална школа в Столичния куклен театър

Децата ще пишат приказки и изработват театрални кукли Лятна куклено-театрална школа отваря врати в Столичен куклен театър. Всички деца, които искат да се потопят в чудния свят на кукления театър, да напишат своя приказка, да изработят своя любим куклен герой или да участват в истински театрален спектакъл,

Русенската опера представя балета "Спящата красавица"

Русенската опера ще представи балетния спектакъл "Спящата красавица" тази вечер в крайдунавския град. Това съобщиха от културния институт. "Любимата на малки и големи приказка "Спящата красавица" ще оживее чрез магията на танца, за да ни разкаже за вечния конфликт между доброто и злото", обясняват от Русенската опера.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber