С продадените коси от стихотворението “Писмо до мама” Павел Матев записал висше

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7348003 С продадените коси от стихотворението “Писмо до мама” Павел Матев записал висше С продадените коси от стихотворението “Писмо до мама” Павел Матев записал висше www.24chasa.bg
Павел Матев

Поетът започнал гимназия с печалба от лотариен билет

Поетът Павел Матев почина на 4 февруари 2006 г., без успее да навърши 82 години. Ден по-късно отидох в родното му село Оризово в община Братя Даскалови, за да потърся негови роднини.

В къщата, издигната на мястото на родния му дом, живееше, живее и сега, Радка Матева - снаха на по-големия брат на поета Димитър. Разговаряхме в деня на погребението на Павел Матев.

Тогава Радка ми каза нещо, което ме изненада - отрязаните майчини коси от популярното стихотворение “Писмо до мама”, което Емил Димитров изпя по един неподражаем начин, са били продадени, за да се запише поетът в университета, специалност “Славянска филология”. Таксата за гимназията в Чирпан баща му платил с печалбата от лотариен билет. Залогът тогава бил голям - купил беднякът билет от лотарията и казал на сина си - ако спечели, ще учиш, ако не... Билетът спечелил.

Следва историята, както я записах на 5 февруари 2006 г. Ще добавя само, че

и досега няма

паметна плоча

върху дома, където е била родната къща на големия поет в село Оризово. За него само напомня фактът, че прекръстили местното читалище на “Павел Матев”, преди това то се казвало “Пробуда”.

Големият Павел Матев вече намери майка си в небесните селения, за да й целуне пак ръка със синовна обич. Но както и сам написа в знаменитото си стихотворение “Писмо до мама”, “едва ли със земните си дела е успял да плати огромния си данък пред нея... за продадените майчини коси”.

“Майка му Злата наистина имаше разкошни черни коси, но тя ги е продала, за да започне Павел висшето си образование, а не гимназията”, каза тогава пред “24 часа” съпругата на племенника му Христо Радка Матева, която до днес живее със семейството на сина си Митко в родната къща на поета в село Оризово.

Тя не знае защо чичо й, както нарича Павел Матев, който е брат на свекър й Димитър Матев, е въплътил в стиховете си, че поискал за гимназия пари. Вероятно заради благозвучието. Защото Радка е чувала от близки съвсем друга история.

Павел бил много ученолюбив - когато копаели лозето и изкарат реда, другите сядат да почиват, а той хващал книгата. Когато дошъл ред да учи в чирпанската гимназия, баща му Христо купил един лотариен билет и рекъл: “Сине, нямам пари да ти платя таксата за гимназията. Ето ти този билет - ако спечели, ще учиш!”.

“И билетът спечелил, не зная колко, но са ми разказвали с какво вълнение са ходили да го проверяват в селската кръчма, където било и единственото тогава радио в Оризово”, връща се в спомените си Радка.

Всъщност родната къща на Павел Матев в Оризово е съборена през 1959 г. и е построена сегашната, в която живеят наследниците на брат му Димитър. Днес в селото малцина свързват къщата с поета, за да я намерите лесно, трябва да питате за дома на Митко Сарайдара, защото Сарайдарови била фамилията на бащата на поета. Може би идва от сарай, дворец, но можело да значи и войник - близките не знаят точно.

Павел Матев е

най-малкото

от трите деца

на Злата и Христо - първо се ражда Димитър, след него е Желязка, десет години след първия син, през 1924-а идва и Павел. Съдбата отрежда Димитър и Желязка да останат на село, най-малкият се запилява по широкия свят - гимназия в Чирпан, университет в София, отговорни държавни постове.

Но където и да е - председател на Комитета за изкуство и култура, което ще рече министър на културата, шеф на Комитета за българите в чужбина или председател на Съюза на българските писатели, Павел Матев никога не бил на голямо и никога не се отрича от тракийския си селски корен. “Не много често, но все пак веднъж в годината се връщам в мойто село”, изповядва поетът в едни от брилянтните си стихове за Оризово и родния край.

“Да, беше зает човек и рядко си идваше тук, но докато бяха живи майка му и брат му - (баба Злата умира през 1975 г. на 85 години, а брат му Димитър - през 1987-а,) чичо винаги идваше, когато колехме прасето”, разказва снахата на брат му.

Обикновено било на Христовден постарому, на Коледа, която преди празнували на 7 януари. Не идвал сам, често канел верни другари, сред които и поп Никола от Чирпан.

“Едва ли са говорили за поезия. Те бяха само мъже, аз, жената, какво да правя при тях, но знам, че беше много весело. Попът беше голям певец, донесе дамаджаната с гроздова ракия - Павел Матев не пиеше сливова, ще сложим мезето и започват веселбата”, допълва спомените си Радка.

Поп Никола бил на почит в семейството, защото помогнал в труден момент. Когато Павел е войник, бил нещо наказан или подгонен от началството, но два месеца на село нямали никаква вест от него.

Притеснил се баща му Христо, който бил клисар в тукашната черква, и се оплакал на попа. Какво правил, какво струвал свещеникът, но оправил работата с армейското началство, за което получил благодарност и уважение до гроб.

Павел Матев обичал да води гости в бащината си къща - един път идвал с писатели, друг път -

дори с футболиста

и треньор Иван Вуцов,

който донесъл на местния футболен отбор за подарък няколко топки.

Баща му умира твърде рано - през 1949 година, но майка му Злата доживява дълбоки старини. “Като снаха живях с нея 15 години, добра и мъдра жена беше”, добавя Радка. Майката, която продава косите си, за да учи синът й, остава неграмотна. Но веднъж рекла на докторите в Чирпан: “Да беше морето мастило, а небето - хартия, пак нямаше да мога да опиша живота си”. Само тя си знаела какво иска да каже с това.

Докато разказва, Радка Матева разгръща семейния албум, в които са запазени и много снимки на Павел Матев - брат на свекър й Димитър.

Има и няколко цветни картички - от Пекин, от Шанхай, от Москва. “Пращал ги е чичо, а щом са от него, задължително се лепяха в албума”, спомня си още жената. Тя смята, че Тодор Живков постъпил зле с него, като го сменил от поста министър на културата, за да сложи на него дъщеря си Людмила.

“Чувал съм, че Тодор Живков го питал защо не пише повече за партията, а само за любов и за жени. Аз от това разбирам, оправдавал се чичо”, включва се в разговора и Митко, синът на Радка.

В селската къща има запазена и още една уникална снимка - вероятно сватбената снимка на дядо Христо и баба Злата - родителите на Павел Матев. И както е традицията в този край, тя е обкована в рамка.

На снимката младоженката е с бяло венче на гарваночерните си коси, които един ден ще отреже и продаде заради малкия си син. За да я преснемем, Митко изважда пирончетата. Отзад под картона изпада брой на “Работническо дело” от 7 април 1955 г. - вероятно деня, в който снимката е сложена в рамката.

Дали селото ще

запази жив спомена

за големия си поет?

Радка Матева, снаха на брата на Павел Матев - Димитър, разгъна пред "24 часа" семейния албум. СНИМКА: Архив

На пръв поглед неуместен въпрос, но си струва да бъде зададен. Защото спомените малко по малко бледнеят.

Радка призна, че у тях знаят сравнително малко за Павел Матев, още повече че в последните десетина години след смъртта на най-близките хора, той бил ходил там само веднъж. Повече знаели синът и снахата на сестра му, но те пък бяха заминали на погребението в София. Може би и за да изпълнят една от лирическите заръки на поета:

Преливай гроба ми с чирпанско вино,

и вдън земя вкуса му сещам аз.

Преди години се говорело в Оризово да направят нещо като музей или сбирка на Павел Матев, но работата се разсъхнала, пък и някак не вървяло да се прави музей на жив човек.

Сега, години след смъртта му, от кметството в Братя Даскалови дори не са сложили паметна плоча на мястото, където е била родната къща на човека, който беше и почетен гражданин на общината.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Възход и падение

И модната къща "Прада" се отказва от животинските кожи

Най-голямата италианска компания за луксозни продукти "Прада " реши да не използва повече в колекциите си животински кожи, като се присъедини към големите световни брандове, които преустановиха подобна практика, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.  Решението на италианската фирма беше приветствано от асоциациите за защита на животните в страната

Габриела Уиндзор не искала сватбената й рокля да е бяла, но склонила заради кралицата и традициите

Италианската дизайнерка Луиза Бекария, която изработи сватбената рокля за Габриела Уиндзор, разказа за процеса по създаване на тоалета по поръчка. Нейно дело, освен тази за ритуала в катедралата "Сейнт Джордж", е и роклята за вечерната част от празненството. Дни преди сватбата италианката признава пред Glamour, че е било трудно да са сигурни,

Женските героини в "Игра на тронове" били засенчени от мъжките

В приключилия световноизвестен сериал "Игра на тронове" женските героини бяха хвалени за силния им характер, но те все пак бяха засенчени от мъжките екранни образи, които са обсебили три четвърти от репликите в поредицата, предава Ройтерс. Агенцията цитира изследване на германската компания за анализ на данни Сиритай.

"Ролинг стоунс" се връща в звукозаписно студио, за да запише нов албум (Видео)

Групата "Ролинг стоунс" се връща в звукозаписно студио, за да работи над първия си албум с нови песни от 14 години след успешната сърдечна операция на фронтмена й Мик Джагър, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА. Легендарната рок банда бе принудена през април да отложи концертите от северноамериканското си турне,

Княгиня Мириам е била сред гостите на сватбата на Габриела Уиндзор

Княгиня Мириам е присъствала на сватбата на лейди Габриела Уиндзор и Томъс Кингстън, съобщи kingsimeon.bg. Лейди Габриела Уиндзор е дъщеря на принц Майкъл на Кент, първи братовчед на кралица Елизабет Втора. Той е внук на крал Джордж Пети и кралица Мери. Церемонията се състоя в катедралата “Сейнт Джордж” в замъка “Уиндзор”.

Жаклен Коен с първа копка навръх рождения си ден

Председателят на борда на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Жаклен Коен на връх рождения си ден ще бъде на първата копка на газовата връзка с Гърция. Като бивш шеф на Българския енергиен холдинг и той има дял по пътя на реализацията на проекта. “Всяка година рожденият ми ден съвпада с плановия годишен ремонт на пети блок на “Козлодуй”.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Възход и падение

Антон Хекимян репетира за изборите на рождения си ден

Един от най-популярните тв водещи става днес на 35 години и ще почерпи за своеобразния си юбилей с бонбони и сок. Алкохол не може, защото Антон Хекимян ще е цял ден в телевизията на работа. След сутрешния блок, заради който става в 5 ч всеки ден, до вечерта ще е на репетиции и подготовка за изборите.

Здравко Димитров черпи 3 пъти за рождения си ден

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров навършва днес 55 г. Той ще черпи три пъти - сутринта колегите, следобед приятелите, а вечерта ще е със съпругата си и двете им дъщери. “Ангажирал съм кетърингова фирма за трапезата в областта. Екипът ми заслужава внимание, защото работи здраво”, каза Зико.

Последният епизод на “Игра на тронове” би всички рекорди

Последният епизод на “Игра на тронове” би всички рекорди по гледаемост на НВО за всички времена. 19,3 млн. зрители са проследили финалната серия “Железният трон”. У нас тя бе излъчена и на голям екран - в зала 1 на НДК, в понеделник вечерта. Там се събраха десетки популярни личности като Владо Карамазов, Любен Дилов, Ники Кънчев, Виктор Божинов,

Мадона преправи видеото от живото си изпълнение на "Евровизия", разсърди фенове

Съботният грандиозен финал на „Евровизия” в Тел Авив предизвика много коментари по различни направления. Една от най-обсъжданите теми преди и след края на финала на песенния конкурс със сигурност беше присъствието на поп дивата Мадона. На сцената в „Експо Арена” тя изпълни две песни, една от които беше 30-годишния ѝ безусловен хит – Like a Prayer.

Джони Деп обвинява бившата си в домашно насилие, отрича той да я е малтретирал

Холивудската звезда Джони Деп отрича да е малтретирал бившата си съпруга Амбър Хърд, а напротив твърди, че той е бил жертва на домашно насилие.  В нови съдебни документи по делото му срещу нея за клевета за 50 милиона долара актьорът обвинява бившата си жена, че е инсценирала насилието, като си е нарисувала синините по тялото, предава Би Би Си.

Актрисата Ел Фанинг припадна на кинофестивала в Кан, роклята й била тясна

Ел Фанинг заяви, че припаднала по време на вечеря на кинофестивала в Кан, защото роклята й била прекалено тясна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  Двадесет и една годишната актриса колабира на вечеря за приза "Шопар" в Кан. По-късно Фанинг постна послание, придружено от снимка, в Инстаграм, уверявайки, че се чувства добре въпреки онова,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber