Старозагорци се жалваха на Мая Манолова от банки и колекторски фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/7347101 Старозагорци се жалваха на Мая Манолова от банки и колекторски фирми Старозагорци се жалваха на Мая Манолова от банки и колекторски фирми www.24chasa.bg

Омбудсманът Мая Манолова днес организира в Стара Загора тематична приемна за граждани в офиса на местния обществен посредник Надежда Чакърова – Николова.

„Наистина безобразията продължават и може би е крайно време с промени в законодателството да им се сложи точка. Става дума за неравноправни клаузи, основно в договори между граждани и фирми за бързи кредити, между граждани и банки, които оскъпяват многократно получените суми“, подчерта на брифинг пред старозагорските журналисти омбудсманът.

Манолова даде за пример жена, която е получила сума от бърз кредит в размер на 5 000 лв., а в момента дължи 15 000 лв., при положение, че е плащала в продължение на няколко години.

Омбудсманът обясни, че става въпрос за минимум двойно увеличаване на дълговете срещу фирми за бързи кредити, като ситуацията и при банките е същата. Жалбоподателите твърдят, че има некоректно изчисляване на изискуемостта на задълженията - банките започват изпълнително производство в рамките, на което продават цялото имущество на длъжника. Част от хората са се жалвали, че това става и чрез нагласени търгове. Така гражданинът на практика остава без имущество и вечен длъжник.

„Предприели сме действия, в началото на този месец, заедно с моя екип, представихме законопроект, който да защити гражданите срещу тези свръх привилегии на фирми за бързи кредити, на колекторски фирми, на банки, който представихме и в правната комисия, който беше припознат от депутати от правната комисия и внесен в парламента“, посочи Манолова.

По думите й този законопроект дава гаранции на гражданите, че съдът служебно ще следи за наличието на неравноправни клаузи и в случай, че такива са налице, те ще бъдат обявявани за нищожни и така сумите няма да бъдат събирани.

„По отношение на банките предлагаме да се даде възможност на длъжника да може да спре принудителното изпълнение. Тъй като банките сега по една облекчена процедура само въз основа на извлечения от сметки се снабдяват със заповед за незабавно изпълнение и започват да продават имуществото на длъжника“, каза Манолова. Тя допълни, че предлага още длъжникът да може да поиска от съда да направи проверка за наличието на равноправни клаузи, а също така и дали правилно е изчислен дългът, и дали коректно са пресметнати внесените вноски, лихвите и другите допълнителни разноски.

„За съжаление и това е моето огромно притеснение – депутатите освен проектът, който им представихме са внесли и друг вариант, който отново ще остави ножа и хляба у банките и който няма да реши проблема на гражданите срещу свръхправомощията на банките“, предупреди омбудсманът.

Тя изрази подозрение, че ще има опит в парламента, вместо страната ни да се съобрази с препоръките на ЕК, която е започнала наказателна процедура срещу България през м. януари т.г. и ни е предоставила двумесечен срок за промяна на законодателството и справяне с проблема, депутатите да имитират промяна.

„Използвам и този случай от една приемна, свързана с финансовото робство на гражданите, че този път имитацията няма да мине. ЕК следи и ако България не направи адекватни промени в законодателството ще има и имуществени санкции, които за съжаление няма да бъдат платени нито от парламента, нито от правителството, ще ги платят българските граждани“, категорична бе Манолова.

Тя каза още, че ще настоява за приемането на адекватни промени, които да защитят гражданите срещу безобразията на фирмите за бързи кредити, банки, различни монополисти, мобилни оператори, ВиК, „Топлофикации“, които в резултат на облекчените съдебни процедури „обезкостяват гражданите“.

По-късно по покана на медицинските сестри от Казанлък омбудсманът отиде на място да чуе исканията на професионалистите по здравни грижи, които протестираха пред сградата на МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“ ЕООД.

Медицинските сестри от Казанлък присъстваха на 6 март т.г. и на срещата, организирана от Манолова, в институцията на омбудсмана, на която разказаха, че протестират всеки ден от началото на м. февруари.

Днес на протеста дойдоха медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти, които настояха за достойни условия на труд, смяна на статута на лечебните заведения, осъвременяване на възнагражденията, получаване на поне две минимални работни заплати, връщане на медицинските стандарти по специалности, задължителен колективен трудов договор за всички структури в здравеопазването и др.

Омбудсманът подкрепи исканията им като абсолютно справедливи, защото отношението към труда им е неуважително и абсурдно. Манолова акцентира, че трябва да получават минимум 900 лв., а не минималната работна заплата от по 600-700 лв. за висококвалифицирания си труд.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Институциите не казват на пациент, че е заразен с Хепатит, разбира след 4 години

Институциите не са уведомили 33-годишен българин, че е болен от хепатит C, въпреки че са установили вируса през 2015 г., когато той решил да дари кръв. Така лечението се забавя с години. В такава ситуация са и други пациенти. Всъщност проблемът съществува от години. Въпросът „Кой уведомява пациент, на който при кръводаряване е открит хепатит

Има или няма офшорка Елена Йончева с Цветан Василев? Тя: Не е незаконно (Видео)

Тази сутрин по Нова тв отричайки, Елена Йончева всъщност призна за офшорката с Цветан Василев, заради която е обвинена, че е участвала в източване на пари от КТБ и обясни, че това не е незаконно. Това малко притесни лидерката й Корнелия Нинова, която побърза да смени темата с едно "стига толкова" Ето разговора в студиото едно към едно: Водещ: Все

Съдии ходили на лов в имот на Миню Стайков, докато е в ареста

Николай Гунчев и Светослав Славов правораздават във Върховния административен съд Магистрати от Върховния административен съд са били на лов в стопанството на Миню Стайков, докато той е в ареста по обвинение за производство на нелегални цигари и данъчни престъпления, научи “24 часа” от източник в горското стопанство край Бургас.

10 ремонта в София през лятото, тапа по “България”

През юли и август ще се прави участъкът от НДК до бул. “Гешов” Затруднения в придвижването това лято ще има отново по столичния бул. “България”. През юли и август Столичната община ще ремонтира нов участък - между булевардите “Черни връх” и “Иван Гешов”, съобщи Йорданка Фандъкова. През 2018 г. беше ремонтиран участъкът между булевардите “Гешов” и

Дават “Стара планина” на Васил Михайлов, Ириней Константинов, Дончо Папазов и теоретик на щангите

Лекар и художник ще получат “Св. св. Кирил и Методий” Актьорите Васил Михайлов и Ириней Константинов да бъдат отличени с най-високия орден “Стара планина първа степен”, предложи правителството на президента Румен Радев в навечерието на 24 май. Със същия орден се предлага да бъдат наградени и мореплавателят Дончо Папазов,

Ученик от Велико Търново изнудвал гей с голи снимки

18-годишен ученик е изнудвал гей от Велико Търново с голи снимки, става ясно от съобщение на районната прокуратура в града. Жертвата получила снимки в месинджър на 15 февруари от непознат профил. Хомосексуалистът изтръпал от ужас, когато видял, че на кадрите е той - гол и в предизвикателни пози. На един от тях се виждало и лицето му.

Последно от лого

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Повечето деца, с чиито здравни книжки е била източвана НЗОК, били от малцинствата

По-голямата част от децата, с чиито здравни книжки е била източвана Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) чрез предоставяне на фиктивни дентални услуги, са били от малцинствата. Те нямат регистрация в София. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата на градския прокурор Емилия Русинова и директора на СДВР Георги Хаджиев.

Охранител в банка счупи ръката на онкоболен, защото бил с маска

Фрапираща агресия срещу онкоболен мъж в центъра на Сливен – охранител в банка счупи ръката на клиент, защото се опитал да влезе в офиса с медицинска маска. Пострадалият е опериран по спешност, което е отложило насрочена му животоспасяваща трансплантация на стволови клетки. Охранителят е уволнен. От охранителната фирма отказаха коментар пред bTV.

Агенцията по вписванията с методика за работата на длъжностните лица по регистрацията

Агенцията по вписванията ще публикува на 17 юни т.г. методически указания за работата на длъжностните лица по регистрацията на базата на готвен в момента анализ. Това е станало известно днес по време на срещата в Министерството на правосъдието на министър Данаил Кирилов и омбудсмана Мая Манолова с представители на Фейсбук общността на българските

Андрей Новаков в Доспат: Никой не е правил толкова много за България, колкото ГЕРБ

Пакетът „Мобилност“ не бе приет благодарение на българските евродепутати. Ние, от ГЕРБ, винаги сме били отговорни и не сме изпускали самолета си. Това каза кандидатът за евродепутат Андрей Новаков по време на среща с членове и симпатизанти на ГЕРБ в Доспат. Заедно с него в срещата участваха кандидатите за членове на ЕП Асим Адемов и Марин

Ангелкова: Подготовката в гимназиите по туризъм е ключова за развитието на сектора

Вашата работа е ключова за устойчивото развитие на туризма и ние ще продължим да насърчаваме усилията за висококвалифицирана подготовка на рецепционисти, бармани, готвачи и други изпълнителски кадри. Всички те дават съществен принос за формиране на имиджа на страната като конкурентна и търсена дестинация.

Вижте ограниченията по пътищата на страната за утре

Информация за състоянието на републиканските пътища и въведени ограничения за 23.05.2019 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: През нощта ще преобладава ясно и почти тихо време. На 23.05.2019 г ще е предимно слънчево. Още към обяд над Западна България, а до края на деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber