Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума

https://www.24chasa.bg/novini/article/7039414 Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума Коледата в Силистренско дойде - колят прасетата заради африканската чума www.24chasa.bg
Жители на силистренски села колят прасетата заради риск от зараза.

Кметът Юлиян Найденов предупредил, че ако не се спази заповедта, животните ще бъдат евтаназирани

В силистренските села започна масовото клане на прасета. Кметове звънят и горещо препоръчват на стопаните да теглят ножа на животните и да си приберат месото във фризерите, за да не се стигне до умъртвяване и загробване, ако болестта стъпи в района.

Над 1900 са

прасетата в

Силистренско,

регистрирани

в над 960

частни двора,

които трябва да минат под ножа. От агенцията по безопасност на храните в Силистра твърдят, че 100% са регистрираните домашни прасета.

“Все още не сме в опасната зона, но е по-добре месото да остане за консумация на хората, докато е време”, коментира областният управител на Силистра Ивелин Статев.

Мерките са превантивни, за да не тръгне заболяването в цяла България. Затова се правят и кланетата по домовете, заяви Кристиян Якимов, ветеринарен специалист от Тутракан. Според него опасна е ситуацията в зоната от 3 км при регистрирано огнище на болестта. Там ще бъдат избити всички животни.

В 10-километровата зона пък ще бъде спряно движението на животни поне за 2-3 месеца, докато се установи, че няма нови болни прасета.

Затова е и превантивното клане по домовете, за да могат хората да си усвоят месото, а и така се прочиства ивица в пъти по-голяма от 10 км, допълни Якимов.

На практика пълен контрол над всичко не може да бъде направен.

Болестта се

пренася чрез

фуражи, храни,

подметки на

обувки,

дрехи, гуми

на колите.

Селските кметове в Силистренска община са предупредили всички частни стопани да вземат мерки. Разпореждането дошло с обаждане от общинския кмет Юлиян Найденов, че ако не се заколят прасетата, ще минат да им ги вземат за евтаназия, заяви кметът на Сребърна Георги Иванов. Някои са взели присърце препоръките, други са започнали да се тюхкат, разказва кметицата на Ветрен Иванка Славова.  

И въпреки това в повечето от домовете Коледата е дошла въпреки неприятното усещане да се коли прасе в тези горещини, коментира Любен Сивев, кмет на Кайнарджа.

Атанаска Димитрова от Ветрен разказва, че на майка ѝ станало мъчно за прасето - наддавало добре и го заклали на 120 кг, а до декември е щяло да стигне 200. За тях това е загуба. Принудили се да вземат и фризер назаем, за да има къде да го приберат. Нов фризер ще купува Донка Михайлова. Наличните били пълни с 50 кг риба, а жената не иска да я изхвърля.

И вместо да правят лютеница, топят мас и вместо печени чушки ядат кебап и джумерки днес.  

А иначе дезинфекцията по граничните пунктове продължава. Издадена е заповед, която да ограничава достъпа на мераклии за гъби и билки в районите около големите свинекомплекси в Силистренско.

Ловните дружинки пък са изкопали по места ями в готовност, ако се наложи, да се загробват животни.

36 старозагорски села вземат същите мерки

ВАНЬО СТОИЛОВ

Разумно е собствениците, които нерегламентирано отглеждат прасета, да пристъпят към тяхното клане, препоръчаха от областната епизоотична комисия в Стара Загора на стопаните от 36 села в общините Стара Загора, Опан, Гълъбово и Раднево, които се намират в 10-километровата зона до промишлени свиневъдни обекти.

Мярката цели да намали популацията от прасета, а с това и вероятността от появата и разпространението на болестта африканска чума в района, обясниха от комисията.

На практика всички стопани с по 1-2 прасета в дворовете си отглеждат животните нерегламентирано - в смисъл, че не ги регистрират официално, обясниха ветеринари.

На хората обаче мярката не се харесва, тъй като горещото време не е подходящо за свинското клане - месото се разваля бързо.

Наред с драстичната мярка за клането на прасета по никое време комисията задължи кметовете и кметските наместници на 36-те села заедно с регистрираните там ветеринарни лекари да разяснят, че в тази зона заради обстановката започват да се прилагат изискванията, описани в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Това на практика означава стриктна забрана за отглеждане, придвижване или транспортиране на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на прасета, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните.

Хората ще бъдат предупредени, че при установяване на нарушения официалните ветеринарни лекари незабавно трябва да уведомяват писмено директора на областната дирекция по безопасност на храните, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или за умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.

Забраняват домашни суджуци и маринована сланина

ДЕВОРА НЕДЯЛКОВА

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

“От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни”, съобщиха от БАБХ. Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа. Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За органите се посочва, че може да се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

“Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика”, гласят още съветите на агенцията по храните.

Оттам уточняват, че месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка в готвени ястия, печено или варено и др. Но се добавя, че и приготвените ястия не трябва да се изнасят от дома. Опаковките, найлоновите пликове, кутии и др., в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Филип Трифонов: Не си ли член на службите, няма пенсия по заслуги

Нищо не гледам, билетите за театър са скъпи Филип Трифонов завършва ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Апостол Карамитев. Изиграва главни роли в знакови български филми като “Момчето си отива” и “Оркестър без име”. Трифонов играе и в “Лавина” с Иван Иванов и Ваня Цветкова. Сред театралните му изяви са постановките “Аудиенция”, “Секънд хенд”,

Цветанов: Благодаря на всеки, който бе част от Националната работна среща на ГЕРБ (Видео)

"Приятели, благодаря на всеки един от вас, които бяхте част от Националната работна среща на ГЕРБ, която проведохме вчера в НДК. Радостен съм, че всички заедно дадохме своеобразно начало на предизборната подготовка на ГЕРБ за двата предстоящи избора и демонстрирахме нашата готовност да ги спечелим".

Радев се отчита за 2 г. на поста след конгреса на БСП

Десислава в задочен спор с Борисов, но той визирал като първа дама Елена Йончева Румен Радев ще отчете втората си година като президент следващата седмица, разкриха от “Дондуков” 2. Така де факто държавният глава ще изчака конгреса на БСП на 26 януари, преди да застане пред медиите за отчетната си пресконференция.

5-годишно дете почина в Благоевград от пневмония, развита след грип

5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип, предаде БГНЕС. Детето било прието в лечебното заведение в неделя. Починало е тази сутрин, съобщил лекар от

Държавна бавачка и за децата до 12 г., но само на многодетни майки (Обзор)

1514 семейства вече имат Майките с три или повече деца до 12 г. ще могат да получат бавачка от държавата. Те трябва да кандидатстват за помощта до 28 февруари в Агенцията по заетостта. Услугата е част от проекта “Родители в заетост”, а миналата седмица правителството предвиди 30 млн. лв. за бавачки тази и следващата година.

КЗК отново ще се произнася дали Гебрев може да купи “Дунарит”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще решава наново дали предприятието за търговия с оръжия и боеприпаси "Емко" на Емилиян Гебрев може да придобие русенския военен завод "Дунарит". Решението е петчленка на Върховния административен съд (ВАС), оглавявана от зам.-шефката на съда Мариника Чернева.

Последно от логоЗДРАВЕ

Мнения

Последно от лого

Последно от

Последно от лого

Последно от

Още от България

Борисов се отказа да ходи в Давос, без Тръмп и Макрон нямало смисъл

Премиерът Бойко Борисов се е отказал да участва в Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, който ще се проведе тази седмица. Българският министър-председател е преценил, че няма смисъл да участва и да се плащат пари за пътуването, след като много от световните лидери отказаха участие в тазгодишния форум.

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога

Главното мюфтийство остро осъжда посегателството над Централната Софийска синагога, станало на 19 януари, съобщиха от пресслужбата на мюфтийството. 19 януари /шабат/ е специален за израелтяните, отбелязват от мюфтийството, изразяват безпокойство от случилото се и остро осъждат този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към

Успешно били изпълнени основните задачи на Военновъздушните сили през 2018 г.

Основните задачи, произтичащи от Плана за дейността на ВВС(Военновъздушните сили) през 2018 г., са изпълнени успешно. Войските от ВВС се поддържат в състояние, осигуряващо изпълнение на мисиите и задачите. Това е един от основните изводи, направени по време на годишния анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината във Военновъздушните сили,

Бивш командир в НАТО: F-16 е най-добрият избор за България

"Летял съм на почти всички модели на F-16. Този, който се предлага на страната ви, е последният – най-нов модел. Това, което наистина отличава този самолет, е, че той е оборудван с последно поколение системи и оборудване. Това включва възможност на атака през деня и нощта", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа

Освобождават близо 1400 работници от три завода за производството на кожени тапицерии

Близо 1400 работници ще бъдат освободени от трите завода на "АЛС България " ООД . Те ще бъдат консултирани от съвместни екипи на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда за правата си да получат посреднически услуги и възможно най-бързо да получат нова работа, предаде БНР. Южноафриканският инвестирор в производството на кожени

В 11 области в страната е обявена грипна епидемия

Грипна епидемия от днес в Добрич, а от утре в Пловдив и в Софийска област. Така епидемията обхваща общо 11 области в страната. Над 590 са училищата в страната, които са затворени заради грипна ваканция, предаде БНТ.  От утре до петък децата в пловдивско излизат във ваканция, до края на седмицата няма да учат и учениците в Добрич.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber