Старите столици канят на осмарски пелин, Източна Тракия - на памид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6990035 Старите столици канят на осмарски пелин, Източна Тракия - на памид Старите столици канят на осмарски пелин, Източна Тракия - на памид www.24chasa.bg
Зам-министърът на туризма Ирена Георгиева сподели, че румънците са най-многобройните чуждестранни туристи, които сега посещават България. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Проектът "Сподели България" бе представен днес в Габрово

През първите 6 месеца на годината в България са гостували над 3,6 милиона чуждестранни туристи, ръстът им спрямо същия период на 2017 г. е 8,9 процента. Най-много са били гостите ни от Румъния - над 575 хиляди души, след тях по численост са съседите от юг - гърци и турци. Все повече туристи идват в България от Полша, Великобритания, Франция. Сезонът за посещенията се разширява - например само през неактивните месеци април и май в страната ни са дошли 1 240 000 чужди туристи, това е ръст от 11,5 на сто.

Тези и други любопитни факти за развитието на туризма изнесе днес в Габрово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в третата поред кръгла маса за представяне на съвместния проект на Министерството на туризма и Министерството на земеделието и храните "Сподели България". Този продукт цели да предизвика интереса на туристите към страната ни целогодишно, като освен към популярните морски и зимни курорти ги насочи и към вътрешността на страната или към нейните непознати гранични райони като Сакар планина. За тази цел са изготвени 12 винено-кулинарни дестинации, които да насочат туроператорите по принцип към определени обекти с маркетингова стойност, без да им налагат конкретни туристически маршрути. В тях освен на природни и исторически забележителности, се залага на традиционни храни и много вино.

Обалстният управител на Габрово Невена Петкова /вляво/ и зам.-кметът на града Нела Рачевиц по време на дискусията. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Фокусът на вниманието в Габрово беше към две от тези дестинации - "Старите столици" и "Източна Тракия".

Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното посъветва габровци да започнат да отглеждат лозя. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Първата включва районът от Габрово до Велики Преслав и Плиска през Велико Търново и Шумен, втората - от Стара Загора до Карнобат през Сливен и Ямбол. В тях са включени емблематични туристически обекти като Мадарският конник и още 12 подобни на север, както Карановската могила край Нова Загора и още 7 известни туристически обекта на юг. Дестинацията "Старите столици" кани туристите да опитат и прочутия осмарски пелин, в "Източна Тракия" ще ви изкушат с червеното вино "Памид" - това е най-разпространеният в България сорт грозде. Габрово е мястото, където туристите могат да опитат бяло сладко и "габровски шоколад" - сладко от изчезващите вече балкански сини сливи - караджейки, във Великотърновско предлагат еленски бут и горнооряховски суджук. Стара Загора пък е градът, в който могат да се хапнат хинап и фурми, набрани направо от двора.

Областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова и модераторът на кръглата маса Малин Бистрин, съветник на министъра на туризма. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Когато обсъжданията на дестинациите завършат през есента, окончателният вариант на проекта "Сподели България" ще заеме окончателно своето място в програмата за национална туристическа реклама, в която вече е включен. А чрез платформата "Аз обичам България" близо 500-те обекта от проекта, ще могат да се популяризират и чрез вайбър в мобилните телефони.

Виното и храната са широко разработени в туризма на Европа. Туризмът е емоция, храната е личното преживяване на туриста, каза още зам.-министър Георгиева, която обясни, че големите туристически вериги залагат основна на два фактора, когато изготвят маршрутите си - храната и хигиената.

Чрез храната можем да направим по-разпознаваема и привлекателна България, около тази тези да обединиха участниците в дискусията. Освен розовото масло, лавандулата и киселото мляко, за България е емблематично и виното, което е различно за отделните региони. А иновативните продукти се търсят все повече, казаха участниците. За пример бе посочен Тетевен, където от скоро имат празник на саламурата - вид рибена чорба, приготвена от дребни речни рибки. Или пък великотърновското село Никюп, където през всяка първа събота на август организират свой празник на динята.

Габрово не случайно бе домакин на кръглата маса. Областният управител Невена Петкова сподели, че туризмът е приоритет в облстната стратегия за развитие в периода 2014-2020 г., а зам.-кметът на града Нела Рачевиц се похвали, че Габрово е втория български град след София, приет м.г. в мрежата на ЮНЕСКО "Творчески градове", в която членуват 180 градове от света. Сега пък градът е кандидат за член на международна бизнесмрежа за креативен туризъм.

А областният управител на Велико Търново проф. Любимора Попова се пошегува със своите габровски домакини: "Нали има една габровска приказка: Ела ми на гости в Габрово, че да те заведа у комшията за видиш как посреща... Аз ще кажа: габровци, канете гости, но ги водете и в Търново, и ние добре посрещаме". Тя даде и един по-различен, неочакван поглед към проекта: той е полезен и за младите българи, които трябва да опознават страната си, за да направят по-добър информиран извод за себе си къде да живеят и да създадат семейство.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев не на шега посъветва габровци: "Зная, че във вашия край няма лозя, но вино се прави и от плодове. А условията при вас не са лоши и да отглеждате грозде - готов съм да ви предоставя информация как да изграждате нови лозови масиви".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сподели България - винени дестинации

Делви вместо бъчви - подземната тайна на грузинското вино

Квеври - най-важната дума в района на Кахетия Кахетия, легендарният изток на Грузия, е дал на света много повече, отколкото той подозира. В този край е роден художникът наивист Нико Пиросмани. Затова на площада в Телави, главния град на областта, е пълно с репродукции на негови картини. Не сте чували за Пиросмани?

Гроздето в Родопите и Сакар с високо качество заради много слънце и дъжд

Най-често се отглеждат мерло и димят Лозарството и винопроизводството се превръщат в основен поминък в селата на Хасковска област през последните години. Към момента лозовите насаждения заемат 72 400 декара. Най-разпространеният сорт от червените вина е мерло, а от белите - димят.Само от началото на тази година фермери са заявили засаждане на

"Сподели България" - изтегли безплатно специално приложение за винени дестинации - Родопи и Сакар

Изтегли оттук безплатно приложението "Сподели България" - Родопи и

"Сподели България - Мизия и Златия" - изтегли от тук безплатно приложението

Изтегли от тук безплатно приложението за винени дестинации "Сподели България - Мизия и

Отглеждането на лозя - традиционно занятие в Златия

24 нови сорта създадени в единствения на Балканите институт в Плевен Да вкусиш вино от лозе на баир, е чародейство, казват в Северозападна България. Според тях местният тероар дава най-доброто вино - с плътен аромат и щипка загадъчност. Област Монтана е с отлични условия за производство на качествени бели сухи вина,

Дегустации в шатри на самите лозови масиви и ренесанс на гъмзата

В района от Стара планина до Дунав - част от дестинацията “Стари столици”, впечатляват ценители с вино от гъмза. Сортът е от най-старите в Централна Северна България и незаслужено бе в забвение. В последните години претърпява ренесанс особено около Сухиндол и Свищов.Черешовите аромати, елегантността,

Последно от лого

Оживление

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Сподели България - винени дестинации

„Домейн Бойар“ - първата и по време, и по място

„Домейн Бойар“ има най-малко два знаменателни факта във визитката си: тя е първата частна изба в България след демократичните промени, а днес продължава да е и най-голямата. По икономическите си показатели компанията се класира на първо място сред винопроизводителите. Вече почти три десетилетия „Домейн Бойар“ е най-устойчиво развиващата се

"Сподели България" - изтегли от тук безплатно специално приложение за винени дестинации в Източна Тракия

Изтегли от тук безплатно приложението "Сподели България"- Източна

„Вила Ямбол“ пази духа на виното

Избата е първенец по спечелени медали на световни винени конкурси „Вила Ямбол“ е една от най-старите изби в Южна България с традиции във винопроизводството от 1924 година. Всичко започва от специалното внимание и ежедневните усилията по отглеждане и развитието на гроздето, защото, както казват добрите винари – „хубаво вино се прави от хубаво

Източна Тракия изкушава с червени вина, раят на белите е край Поморие

Памидът е най-старият местен сорт В Източна Тракия привличат туристите с червено вино от памид. И ако сортовете мерло и каберне совиньон са в спор кой от тях е най-разпространен, със сигурност памидът е най-старият местен сорт, който се отглежда по тези земи от 4000 години.Той узрява през първата половина на септември.

Николай Димитров: Посрещаме туристите в Несебър с два информационни центъра

Наред с новата инфраструктура реставрираме знакови църкви и емблематичните мелници, казва кметът на града - Г-н Димитров, как се подготвя Несебър за посрещане на летния сезон? - Несебър е най-посещаваната община от чужди туристи през лятото. Всяка година предлагаме на своите гости обновена и подобрена инфраструктура. Ремонтите по ул.

"Сподели България" - изтегли от тук безплатно специално приложение за винени дестинации в Западна Тракия

Изтегли от тук безплатно приложението "Сподели България" - Западна

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber